Bosznia Hercegovina

Jelentkezem
Bosznia Hercegovina
A hosszú hétvégén 1 nap szabadságán árán délre indulunk, de mégis keleten találjuk magunkat. A leginkább török és Osztrák-Magyar Monarchia hatása alatt virágzó ország érdekes egyveleget mutat, miközben folyamatosan próbálja elfelejteni a közelmúlt szörnyűségeit. A kedves vendégszerető embereiről, gyönyörű hegyeiről  és kristálytisza vizeiről híres ország legszebb ékköveit vesszük célba ezalatt a négy nap alatt.

1 nap

Dél körül megérkezünk a Balkán szívébe, Bosznia fővárosába. Sarajevo színes forgataga azonnal magával ragad minket.


A közvetlen, barátságos emberek, vallási sokszínűség szembetűnő egyvelege fogad bennünket. Itt tökéletesen megférnek az ortodox, muzulmán és zsidó hitvallás felekezetei egymás mellett.

Ahogy vonulunk végig, folyamatosan változik az utcakép, egy percre se fogunk unatkozni.

A Miljacka folyó mentén sétálva ránk nehezedik a történelem egy-egy fontos momentuma. Háborúktól nem kímélt város ez, amit ma már szépen lassan újjáépítettek. A kontraszt minduntalan visszaköszön.

A sarajevoi városnézésünkbe belefér a bazársor, mecsetek meglátogatása és a háborús múzeum is, melyet a legfontosabb alagútban alakítottak ki. Este már az apartmanjainkban hajtjuk álomra fejünket.

2 nap

Reggel felkerekedünk, és elindulunk délnek. Meg se állunk a bosnyák himalájáig, ahol egy egész napos túrát teszünk Prenj hegységben.


Este jóleső fáradtsággal legurulunk Mostarba, ahol elfoglaljuk szállásunkat, majd beleveszünk a színes esti forgatagba.

3 nap

Reggel az UNESCO Világörökség Mosztárban (Mostar) ébredünk. A sokat szenvedett város és annak lerombolt hídja a balkáni háború mementójává vált. Mára a város épületeit helyreállították, de az emberi sérelmeket nem igazán sikerült orvosolni: „Don’t forget” olvasható sok ház falán a bosnyák oldalon.


Ennek ellenére órákra el tudunk merülni a város szűk bazársorán, benézhetünk bosnyák muszlim dzsámikba, és az Öreg-Hídon átsétálva elgyönyörködhetünk a Neretva türkizkék vizében, és a várost körbeölelő hegyekben.

Aztán dél körül magunk mögött hagyjuk Mostar városát, és a Kravice-vízesés felé vesszük az irányt – ezért a mésztufagátakon alázuhanó, a Plitvicei-tavakhoz hasonlatos vízesésnél teszünk egy laza sétát, miközben elkortoljuk jól megérdemelt Sarajevsko sörünket.


Délután irány Pocitelj, a legdélebbi magyar végvár! Na, persze a Neretva vize fölé magasodó sziklaszirtre épült várat Mátyás király csak 6 évig uralhatta, de a stratégiai jelentősége mellett mediterrán nyaralónak sem lehetett utolsó a hideg hazai teleken. Sajnos, a török 1471-ben lecsapta a kezéről, de cserébe egy igazi keleti hangulatú városkát telepített a vár tövébe: szűk bazárokkal, dzsámikkal, hamam-mal (török fürdővel).

Este visszautazunk Szarajevoba.

4 nap

Sarajevoban hűvös reggelre ébredve, még egy zaccos bosnyák kávé belefér, hogy aztán repülőnkre felszállva alig egy órás repülőút alatt, még kora délután hazaérkezzünk Budapestre.

Szállás

Sarajevoban és Mostarban kulturált, tiszta, de egyszerű apartmanokban/hostelben fogunk megszállni.

Ellátás

Önellátó. Amely szerint alapvetően mindenki maga vásárolja enni- és innivalóját, így ebből kifolyólag mindig lesz alkalmatok bolt közelébe kerülni. Emellett érdemes megkóstolni a méltán híres balkáni konyha remekeit, így közös vacsorákra és napközben egy-egy csevapra vagy utánozhatatlan krumplis burekre mindig kerítünk időt. Az éttermek, sarki kifőzdékben kapható laktató ételek árai a magyar átlagárak alatt vannak!

Pénz

A fizetőeszköz Boszniában a bosnyák kovertibilis márka. BAM. Magyarországon ne is próbáljál meg váltani, nem fogsz tudni. Ellenben Boszniában az eurot szinte mindenhol elfogadják amit ½ arányban váltanak.  Tehát Eurót hozz magaddal!

Utazás

Budapest és Szarajevó között repülővel. Boszniában pedig mikrobusszal fogunk egyes látnivalók között közlekedni.

Biztosítás

Kedvező árú csoportos utasbiztosítást tudunk kötni az EUB biztosítónál, melynek feltételeit itt találod. Ha szeretnéd, jelezd a jelentkezésed megjegyzés rovatában, vagy egy e-mailben és neked is megkötjük az Air&Cruise Top utas- és poggyászbiztosítást 3.295 Ft ellenében.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Béci lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

18-22 fő között várható.

Tömören

Időpont: 2017. október 20-23.
Szállás: apartman/hostel
Ellátás: önellátó
Utazás: mikrobusszal

Részvételi díj:

A részvételi díj 55.000 Ft, amely tartalmazza:

 • a szállást 3 éjszakára
 • utazás költségét Bosznián belül
 • a belépődíjakat (Hope of Tunnel, Kravica vízesés)
 • a túravezetést, és túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • repülőjegyet Budapest - Szarajevo - Budapest viszonylatban, mely 2017 szeptemberében a WizzAirnél 19.480 Ft)
 • az étkezés költségét
 • biztosítást

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom