Évindító havas túra a téli Mátrában

Jelentkezem
Évindító havas túra a téli Mátrában

A hétvégén a Mátrában csodáljuk meg, ahogyan hó takará el a bérci tetőt. Kicsi országunknak egy jó magas helyén táborozunk le, hogy hóügyileg minél biztosabbra menjünk. Napi túráink során meghódítunk csúcsokat, szurdokot, patakvölgyet.

1. nap – Csillagfényes romantika

Péntek estefelé találkozunk a szállásunkon. Ha tiszta az égbolt, kihagyhatatlan egy romantikus esti csillagnézés a pár perc sétára lévő Galya-kilátóból. De hogy legyen erőnk a sok lépcső megmászásához, először megvacsorázunk a szállás éttermében.És persze összeismerkedünk egymással, mielőtt álomra hajtanánk a fejünket, hiszen ismerősökkel jobb eltölteni egy hétvégét, mint idegenekkel.

2. nap - Toronyiránt

Reggeli után felszaladunk a kilátóba ismét, és kitűzzük a mai célunkat, ami jól látható a szomszéd csúcson, az ország tetején. Innentől egyszerű: már csak toronyiránt kell haladni.
Útba ejtjük Magyarország legmagasabban fekvő víztározóját, az impozáns Csórréti víztározót. Napunk csúcspontja az ország csúcspontja, ahol felmehetünk a toronyba, gyönyörködhetünk a téli Mátra körpanorámájában, és elégedetten visszatekinthetünk napi túránk kiindulópontjára.
Hazaérve a szállásunk főztjével pótoljuk elégetett kalóriáinkat, majd játszunk-mulatunk-beszélgetünk, mielőtt eltennénk magunkat rápihenni a másnapi túrára.

3. nap - Go west!

Ma egy könnyű, jobbára ereszkedő túra közben számos látványosság vár ránk. Először is elhaladunk Piszkés-tetőn egy látványos épület mellett, ami nem más, mint egy obszervatórium. Majd nemsokára megérkezünk Kelet-Magyarország legnépszerűbb sípályájához, amitől nem messze, mesebeli környezetben találjuk a Mátra három szent községének a közös templomát.
Meghódítjuk Ágasvárt, ahol a megkapó panoráma mellett jutalmul egy jó forró teát vagy forralt bort is megkaphatunk. Végül barangolunk erdőrezervátumban, patakvölgyben andezitfalak között.

Itt már a távoli horizonton látjuk izgalmas hétvégénk színhelyeit, keserédesen szép záróképet festve a búcsúzás pillanataihoz.


A pontos útvonalakról a túravezető dönt a helyszínen. A szintek és távok a csapat kedvétől és erőnlététől, az időjárástól és egyéb befolyásoló tényezőktől függnek. 10 és 17 km közötti távot tervezünk, <500 m szinttel.

Szállás

Hétvégénk bázisa egy nagyon izgalmas turistaház lesz Galyatetőn. 4 fős, emeletes ágyas kabinokban fogunk aludni. Kizárólag a miénk lesz a bakancsos szállás, csak a mi csoportunk fog itt aludni. Hozhatsz hálózsákot, vagy 600 Ft-ért kérhetsz ágyneműt.Bízunk benne, hogy a tengerszint feletti magasság hozzájárul, hogy talpunk alatt ropogjon a hó, mikor kilépünk az ajtón!

Ellátás

A bőséges kontinentális reggelit tartalmazza a részvételi díj, a szálláson kapjuk. Vacsorázni is a szálláson fogunk. Dönthetsz úgy, hogy 2.000 Ft-ért kérsz egy menüt, vagy választhatsz az étlapról. A kétfogásos menüvacsora levesből és főételből áll. Ennél többet nem tudunk róla, a szakács ihletétől függ, hogy milyen finomság kerül az asztalra aznap este. :) Speciális igényeket a menü keretein belül nem tudnak kiszolgálni, ha ilyened van, az étlapról fogsz tudni rendelni. A jelentkezés során ki tudod választani, kérsz-e menüvacsorát. Ebédre hozhatsz magaddal szendvicset, de mindkét nap útba esik büfé.

Utazás

Az utazás telekocsi rendszerben vagy tömegközlekedéssel történik. Mindig igyekszünk úgy beosztani az autókat, hogy mindenkinek jusson hely és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon. Ennél a túránál különösen nagyon szeretnénk, ha pont annyi és csak annyi autóval érkeznénk, amennyivel kell. Ne pöfögjük be jobban a Mátrát, mint szükséges! :) A jelentkezés folyamán tudod jelezni, hogy saját autóval jössz vagy társulnál valakihez. Ha tömegközlekedéssel fogsz érkezni, segítünk az utazás megtervezésében.

Felszerelés

Egy túrabakancs és kamásli mindenképp szükséges. Ruhából készülj minél vízálóbb megoldással, lehetőleg több rétegben. Ha van fejlámpád, azt is dobd be. Egy 15-20 literes hátizsákot is hozz a túrákhoz, és a túrabotod se hagyd otthon, ha szoktad használni. A szálláson a havas-sáros bakancsot illik a tárolóban hagyni, úgyhogy szükség lesz egy papucsra is. :)

Túra

A pontos útvonalakról a túravezető dönt a helyszínen. A szintek és távok a csapat kedvétől és erőnlététől, az időjárástól és egyéb befolyásoló tényezőktől függnek. 10 és 17 km közötti távot tervezünk, <500 m szinttel.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Téged is nagy szeretettel várunk, ha a fent említett kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

20 fő körül várható.

Túravezetők

Balázs lesz, akinek megfelelően nagy létszám esetén Era vagy Ági segíti majd a munkáját.

Tömören

Időpont: nincs meghirdetett időpont
Szállás: turistaházban
Ellátás: a szállás éttermében elfogyasztott reggeliket tartalmazza a részvételi díj, vacsorát rendelhetsz a szálláson, az ebédek önellátóak 
Utazás: telekocsi rendszerben

Részvételi díjErre a túrára OTP SZÉP kártyával is rendezheted a részvételi díjat! (Részletek lejjebb.)


A részvételi díj tartalmazza:

 • 2 éjszaka szállást
 • 2 reggelit
 • a túraszervezést
 • a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza

 • az utazást
 • nap közbeni étkezést
 • a vacsorát
 • belépőt a Kékestetőn a toronyba (700 Ft per fő)

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat! Vagy hozd el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt!

Utazz tele kocsival, ne egyedül!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :) A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A reggeliket tartalmazza a részvételi díj. Ebédre hozhatsz magaddal szendvicseket, ha nem szeretnél büfében ebédelni. Vacsorát kedvező áron lehet rendelni a szállás éttermében.

Fizess SZÉP kártyával!

Belföldi túráink esetén OTP SZÉP kártyát is elfogadunk. Kérjük, ha így szeretnél fizetni, jelezd azt a jelentkezés megjegyzés rovatában!

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Részvételi szándékodat ezután az előleg befizetésével tudod megerősíteni.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 14.500 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Vagy hívd Ágit a +36306577625-ös számon, hétköznapokon délelőtt 9 és délután 3 között! Ha nem veszi fel, vissza fog hívni. Ha nem szeretnél várni, hívhatod Balázst is a +36306572904-en.

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom