Varázslatos jégbirodalom - avagy a Szlovák Paradicsom télen

Szlovák Paradicsom télen? 

Jég alá került létrák, befagyott láncok, jeges vastálcák, jéghideg patakok, havas meredélyek? Ha ezek hallatán csorogni kezd a nyálad és nagyokat nyeldekelsz, akkor ezen a túrán biztosan ott a helyed! (Ne aggódj akkor se, ha nem kezdett el csorogni, azért csak olvass tovább!)

A gyönyörű szurdokok télen jégpáncélt öltenek magukra, a fennsíkot hólepel takarja, a vízesések szépen hízó jégcsapokká alakulnak át. Szinte hallani a téli álmot alvó medvék horkolását a barlangok mélyéről.


Ha kicsit el tudsz szakadni a kandalló elől, kalandokkal teli, csodás élményekben lehet részed, mert mi elviszünk a Paradicsomba!

A Kárpátok gyöngyszeme

A Szlovák Paradicsom A Kárpátok egyik legszebb, közkedvelt gyöngyszeme a Szlovák Paradicsom, eredeti, kevésbé romantikus nevén szólítva, a Letanovi mészkőhegység. E picinyke területet (K-Ny-i irányban 26 km; É-D-i irányba mindösszesen 18 km) szurdokai tették hatalmassá. Szinte hihetetlen, hogy ezen a tenyérnyi területen hogy fér el ennyi káprázatos természeti csoda. A mészkőből és dolomitból álló karszt fennsíkot, meredek esésű patakok, mély szurdokok szabdalják. A felszíni karszt jelenségek - töbrök, beomlások, sziklarétek - alatt a mélyben barlangok húzódnak. A két nap alatt, a paradicsom leglátványosabb szurdokait járjuk be, egy viszonylag hosszú és egy rövidebb túraútvonalat szemeltünk ki Nektek!

A túrát azoknak ajánljuk, akiknek nincsen tériszonya és magabiztosan mozognak havas, jeges terepen!

A részvétel ezen felül nem igényel semmilyen előképzettséget! A túravezetők mindig a legbiztonságosabb útvonalakat választják, aggodalomra és különleges felszerelésre (hágóvas, jégcsákány, beülő) NEM lesz szükség! Azért, ha van csúszásgátlód, akkor azt ne hagyd otthon!

Program

Figyelem! A túrák pontos útvonala az aktuális időjárási feltételek függvényében alakulhat!

1. nap 

Pénteken 10 órakor találkozunk a befagyott Dedinky-tó partján. Innen egy körtúrát teszünk, ismerkedve a Paradicsom téli körülményeivel (egy kis létra, egy kis donga egy kis vízesés). Ha belefér az időnkbe, akkor megkóstoljuk kedvenc kis éttermünkben, Jozefnél, a Brindzové Haluskyt (juhtúrós sztrapacska). 

8 km / 400 m szint fel és le

2. nap

A reggelit követően Hernád-áttörésen indulunk el. Keresztül hatolunk néhány függőhídon, felkúszunk néhány jeges láncon, táncolunk a havas falétrákon, majd egy igazán vadregényes szurdokon felmászunk a Klastorisko-fennsíkra. Itt beviszünk némi meleg teát/forral bort és döntést hozunk, hogy maradt-e még lelkesedés bennünk a Velky Kysel megtekintésére, vagy egyből a kocsikhoz vegyük az irányt.

14 km / 630 m szint fel és le

3. nap

Újabb kalandot keresünk és találunk! Újból nekivágunk a jeges csodáknak  és elindulunk a Sucha Belá felfedezésére. A túra a befagyott patakot követi, hamar elérjük az első jégképződményeket, majd a befagyott vízeséseket is. Az utóbbiakon gyakran jégmászók gyakorolják a helyes technikát. Igyekszünk kihasználni a nem befagyott láncokat és létrákat a továbbhaladáshoz. Kb. két-három órán át haladunk felfelé a jégesések mentén, az egyirányú szurdokban. Visszafelé egy nyáron könnyű erdei úton jövünk, amely télen azért megviccelheti a fáradt turistákat.

8,5 km / 420 m szint fel és le

A túra után könnyes búcsút veszünk paradicsomi életünktől és hazaindulunk.

Szállás

A Budapesttől 260 km-re fekvő Hernádfalu három nemzeti park találkozási pontjánál, a Szlovák Paradicsom tőszomszédságában található. Innen telekocsikkal fogunk a nemzeti park bejáratához menni. A bejárat előtti parkoló előtt hagyva az autót indulunk túrázni szombaton és vasárnap is.

Szállásunkat ezúttal egy igényes vendégház saját fürdőszobával rendelkező komfortos szobái szolgáltatják majd.

Ellátás

Önellátásos túra. A szállás mellett egy jól felszerelt, kis vegyesbolt, 50 m-re egy szuper pizzéria található, így a reggeli és a vacsora könnyen megoldható. 

Utazás

Az utazás egyénileg történik, de aki szeretné másokkal megosztani autóját, vagy szeretne másokhoz csatlakozni azoknak szívesen segítünk gazdaságossági és környezetvédelmi megfontolásból, valamint felebaráti szeretetből... :o)

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Balázs lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

15-20 fő között várható. 

Erről a túránkról írtátok

"A társaság nagyon jó volt, nyoma nem volt a kényeskedésnek (igaz, ez nem a szervezők érdeme :))." (László)

"Megfelelő volt az egész túra lebonyolítása. Köszönjük szépen a lehetőséget." (Roland)

"Egyébként nagyon szimpatikus volt, hogy itt nem volt ciki, hogy csak egyedül neveztem be, a többség így volt, és a túravezetők segítettek az összekovácsolódásban! :)" (Ricsi)

Tömören

Időpont: 2022. február 04-06.
Szállás: vendégházban
Ellátás: önellátó túra
Utazás: telekocsi rendszerben

Részvételi díj

44000 Ft/fő, mely tartalmazza:

 • a szállás díját 2 éjszakára, (igényes vendégházban)
 • a túravezetést 3 napra,
 • a nemzeti parkba való belépő díját 3 napra

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!