Jeges túra a téli Szlovák paradicsomban

Szlovák Paradicsom télen? 

Jég alá került létrák, befagyott láncok, jeges vastálcák, jéghideg patakok, havas meredélyek? Ha ezek hallatán csorogni kezd a nyálad és nagyokat nyeldekelsz, akkor ezen a túrán biztosan ott a helyed! (Ne aggódj akkor se, ha nem kezdett el csorogni, azért csak olvass tovább!)

A gyönyörű szurdokok télen jégpáncélt öltenek magukra, a fennsíkot hólepel takarja, a vízesések szépen hízó jégcsapokká alakulnak át. Szinte hallani a téli álmot alvó medvék horkolását a barlangok mélyéről.


Ha kicsit el tudsz szakadni a kandalló elől, kalandokkal teli, csodás élményekben lehet részed, mert mi elviszünk a Paradicsomba!

A Kárpátok gyöngyszeme

A Szlovák Paradicsom A Kárpátok egyik legszebb, közkedvelt gyöngyszeme a Szlovák Paradicsom, eredeti, kevésbé romantikus nevén szólítva, a Letanovi mészkőhegység. E picinyke területet (K-Ny-i irányban 26 km; É-D-i irányba mindösszesen 18 km) szurdokai tették hatalmassá. Szinte hihetetlen, hogy ezen a tenyérnyi területen hogy fér el ennyi káprázatos természeti csoda. A mészkőből és dolomitból álló karszt fennsíkot, meredek esésű patakok, mély szurdokok szabdalják. A felszíni karszt jelenségek - töbrök, beomlások, sziklarétek - alatt a mélyben barlangok húzódnak. A két nap alatt, a paradicsom leglátványosabb szurdokait járjuk be, egy viszonylag hosszú és egy rövidebb túraútvonalat szemeltünk ki Nektek!

A túrát azoknak ajánljuk, akiknek nincsen tériszonya és magabiztosan mozognak havas, jeges terepen!

A részvétel ezen felül nem igényel semmilyen előképzettséget! A túravezetők mindig a legbiztonságosabb útvonalakat választják, aggodalomra és különleges felszerelésre (hágóvas, jégcsákány, beülő) NEM lesz szükség!

Program

Figyelem! A túrák pontos útvonala az aktuális időjárási feltételek függvényében alakulhat!

0. nap, Megérkezés

Pénteken az esti órákban találkozunk szállásunkon, a szlovák paradicsom szomszédságában található Arnótfalván (Arnutovce).  A néhány órás utat már az újdonsült kispajtások és az illatozó forralt bor társaságában pihenhetjük ki.  

1. nap

A szállás étkezőjében töltött reggelit követően Hernád-áttörésen indulunk el. Keresztül hatolunk néhány függőhídon, felkúszunk néhány jeges láncon, táncolunk a havas falétrákon, majd egy igazán vadregényes szurdokon felmászunk a Klastorsiko-fennsíkra. Itt beviszünk némi meleg teát/forral bort és döntést hozunk, hogy maradt-e még lelkesedés bennünk a Velky Kysel megtekintésére, vagy egyből a kocsikhoz vegyük az irányt.

A túra 6-7 óra hosszú.

2. nap

Újabb kalandot keresünk és találunk! Újból nekivágunk a jeges csodának  és elindulunk a Sucha Belá felfedezésére. A túra a befagyott patakot követi, hamar elérjük az első jégképződményeket, majd a befagyott vízeséseket is. Az utóbbiakon gyakran jégmászók gyakorolják a helyes technikát. Igyekszünk kihasználni a nem befagyott láncokat és létrákat a továbbhaladáshoz. Kb. két órán át haladunk felfelé a jégesések mentén, az egyirányú szurdokban. Visszafelé egy nyáron könnyű erdei úton jövünk, amely télen azért megviccelheti a fáradt turistákat.

Az egész körút nagyjából 5 óra alatt teljesíthető, kényelmes tempóban.

A túra után könnyes búcsút veszünk paradicsomi életünktől és hazaindulunk.

Szállás

A Budapesttől 273 km-re fekvő Arnótfalva a Szlovák paradicsom tőszomszédságában található. Innen telekocsikkal fogunk a nemzeti park bejáratához menni. A bejárat előtti parkoló előtt hagyva az autót, indulunk túrázni szombaton és vasárnap is.

Szállásul ezúttal egy panzió, négyágyas (és egy darab kétágyas) saját fürdőszobával rendelkező komfortos szobái szolgáltatják majd.


Ellátás

A panzió reggelivel várja a csapatot. Péntek estétől egy közeli étteremben vacsorázunk.

Utazás

Az utazás egyénileg történik, de aki szeretné másokkal megosztani autóját, vagy szeretne másokhoz csatlakozni azoknak szívesen segítünk gazdaságossági és környezetvédelmi megfontolásból, valamint felebaráti szeretetből... :o)

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Béci lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

15-20 fő között várható. 

Erről a túránkról írtátok

"A társaság nagyon jó volt, nyoma nem volt a kényeskedésnek (igaz, ez nem a szervezők érdeme :)). A buszsofőr úr (Dezső bá) is kifejezetten nyitott volt és jól vezetett!" (Tobak László)

"Megfelelő volt az egész túra lebonyolítása. Köszönjük szépen a lehetőséget." (Tóth Roland)

"Egyébként nagyon szimpatikus volt, hogy itt nem volt ciki, hogy csak egyedül neveztem be, a többség így volt, és a túravezetők segítettek az összekovácsolódásban! :)" (Ricsi)

"A SZÁLLÁS!!! valami hiper-szuper  bármikor szívesen visszamennék.Isteni volt a gulyás és lecsó és  hozzá a Tutajos-pálinka:)"

Tömören

Időpont: 2018
Szállás: panzióban
Ellátás: önellátó túra, a reggeli benne van a részvételi díjban
Utazás: telekocsi rendszerben, mikrobuszokkal / személyautóval

Részvételi díj

Ft/fő, mely tartalmazza:

 • a szállás díját 2 éjszakára, (saját fürdőszobás, 4 ágyas szobákban)
 • a túravezetést,
 • a nemzeti parkba való belépő díját 2 napra,
 • valamint a reggeli költségeit.

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom