Jégtúra a Tisza-tavon

2022. január 29 - január 29. (1 nap, 0 éjszaka)

Jégtúra a Tisza-tavon

A romló jégviszonyok miatt a 01.29. szombati túrát töröltük.


Szeretnél egy kellemes hétvégi programot a ködös téli napok színesítésére?

Kíváncsi vagy milyen mértékben képes megváltozni a fürdőruhában megismert táj a tél nevű jelenség hatására?

Voltál már nádasban anélkül, hogy a szúnyogok megettek volna?

Hagyd otthon egy rövid időre a lakás melegét, és tölts velünk egy szép napot a Tisza-tavon, következő jégtúránkon!

Télen is vár a Tisza-tó!

Tudtad, hogy télen másfél méterrel alacsonyabb a víz szintje a nyáron megszokotthoz képest? Ilyenkor aztán felfedi magát a tó múltja, láthatóvá válnak az egykor elárasztott korábbi fasorok nyomai. Ilyenkor egy egészen más világot találunk.

Amint megérkezik a hőn áhított zimankó, s meghallgatásra találnak a vastag, erős jégpáncélért esedező fohászaink is, nekivágunk!


Amikor a jég kellőképpen meghízik, s csak a legkitartóbb kacsák képesek néhány kisebb lihogót tartani, semmi nem állíthat meg minket. A megszokott vízi útjaink bejárását a 2017-es évben is jégencsatangolással indítjuk! A túra során száraz lábbal barangoljuk be a Poroszlói medence nádasainak apró csapásait, végigsétálunk a szivárgókon, és kigyaloglunk a Tisza-tó "nyílt vízére".

Korizás

A jég idén szép simára fagyott, ezért érdemes a korcsolyát is bepakolni. A túra során nem végig jégen haladunk, de igyekszünk úgy alakítani, hogy minél hosszabb távon lehessen akár korival is közlekedni. A túra után mindenképp lesz rá lehetőség, hogy egy szép nagy és tükörsima felületen korizzunk. Viszünk le pár hokiütőt és korongot is, hogy akinek van kedve tudjon passzolgatni, vagy akár egy barátságos meccset játszani.

Tudnivalók és hozzávalók

A tó jegét túráink alkalmával olykor hó is borítja, ezért fontos a vízálló cipő, de egy tartalék zokni sem árthat a hátizsákban. Öltözködni rétegesen kell, mert hideg, szeles is lehet az idő, de a nap is süthet. Sínadrág javasolt, de nem nélkülözhetetlen.

A hátizsákba a szendvicsek mellé érdemes bedobni egy termoszt teát, ne adj' Isten forralt bort... :o)

A túrán  tapasztalt, helyi túravezető irányításával járjuk be a nyárról már jól ismert nádasokat és "vizeket". A túra időtartama kb. 3 óra. A túra útvonal függvénye az aznapi jégviszonyoknak is, ezért semmi nincs kőbe vésve. De még jégbe se.

Kényelmes tempóban teszünk egy kört a tavon és a környező csatornákon, nádasokban, erdőkben.

A jégtől nem kell félni, hiszen a Tó 90%-án a 30 cm-t sem éri el a téli vízszint (ősszel ugyebár leengedik), így ha a jégtakaró véletlenül meg is törne (10 cm felett biztonságosnak mondják, és kisebb jégvastagságnál el se indulunk), akkor sem érhet senkit bántódás.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

  • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
  • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
  • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
  • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
  • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
  • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

  • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
  • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

  • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

  • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, avagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent említett kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

Előreláthatólag 30-50 fő

Erről a túránkról írtátok

"Utoljára 2012 februárjában volt lehetőségünk veletek jégtúrázni és nagyon tetszett, így most is azonnal megragadtuk a lehetőséget. Sikerült a barátainkat is felcsigázni, nyolcan voltunk." (Drazsé)

"Minden rendben volt, jól éreztük magunkat, egyedi élményt nyújtott a túra."

"Elsőre nagyon ijesztő volt a nagy létszám, de nagyon kellemes volt így is a túra (bár a jelentkezők közel fele nem jött el).  Köszi szépen, remek nap volt!" 

"Legelől haladva Petitől első osztályú volt az információáramlás, hátul talán kissé szegényesebb. Az egyetlen negatívum talán hogy kicsit rövid volt! De izgalomra semmi ok, maximálisan jó volt!" (Gábor)

Tömören

Időpont: január 29, szombat 
Találkozó: 10:00 Poroszló környékén. A pontos helyszínt a jelentkezőkkel közöljük a későbbiekben. Jelenleg ez is még a jég minőségének a függvénye.
Utazás: telekocsis
Részvételi díj: 3.500 Ft per fő, ami a helyszínen fizetendő készpénzben

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

A részvételi díjat a túravezető fogja a helyszínen készpénzben beszedni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!