Kalandozás Szlovákia szívében

Északi szomszédunk ikonikus helyeiből csemegézünk a hosszú hétvége alatt: a Murányi-fennsík a szertelegelésző lovakkal és Murány várával csábít minket, a Szlovák Paradicsom izgalmas szurdokaiban próbára tesszük egyensúlyérzékünket, az Alacsony-Tátra gerincén túrázva nem győzünk jobbra és balra nézni a kilátást csodálva, a Szádelői-völgy vakítóan fehér mészkősziklafai közül felkapaszkodunk a fennsík idilli karsztplatójára.

1. nap

Az első napi program meglepetés - most még. Annyit azért elárulunk, hogy vagy az Alacsony-Tátrába visz az utunk, vagy a Murányi-fennsíkra. Az aktuális időjárási és hóviszonyok függvényében döntünk majd a túra előtt.

Alacsony-Tátra

Találkozóhelyünkről felvonóval jutunk fel 2.024 méter magasba, a Chopokra. Itt egyből el is fogyaszthatjuk a hétvége első kofoláját vagy sörét - ízlés szerint. Innen végig a gerincen túrázunk a 2.043 méter magas Gyömbérig, közben nemcsak a lábunk elé nézünk, hanem jobbra és balra is, hiszen az elénk táruló látvány nem mindennapi! Következő állomásunk, immár ereszkedés közben, a Stefanika menedékház. Itt egy frissítés és pihenés erejéig megállunk, majd tovább folytatjuk utunkat lefelé a völgyben.
Táv: kb. 10 km
Szint: 300 m fel és 1.100 m le

Murányi-fennsík

A nap másik lehetséges célpontja a fenséges fennsík, a Muranska planina. Az éledező tavaszi erdőben egy könnyű túrát teszünk. Murány várából mindig lélegzetelállító a panoráma, története pedig szövevényes, mindkettőért érdemes felkeresni. Útközben rá fogunk akadni egy kis barlangra és, ha szerencsénk van, egy nagy ménesre is!

Táv: 10 km
Szint: 400 m fel és 460 m le

A túra után a Hernádfaluban lévő szállásunkra autózunk. Este grillezünk, csurdítunk vagy bográcsozunk egyet együtt, aztán vacsora után összeülünk egy ismerkedős-társasozós estre.

2. nap

Délelőtt irány a Paradicsom! Igaz, itt csak egy földi paradicsomról van szó, de a kalandokat kedvelőknek ez bőven megteszi. Dongalétrák, hágcsók, láncok, tálcák, (megfagyott?) vízesések, éppen csak vállszélességű szurdokok birodalmában túrázunk majd egy jót. A megcélzott szurdokban minden megtalálható, ami a Szlovák Paradicsomot jellemzi, mintegy esszenciája annak.

Táv: 7 km
Szint: 300 m fel és 300 m le

3. nap

Búcsút intünk szállásadóinknak, és a szlovák-magyar határ felé vesszük az irányt. Autóinkat a Szádelői-völgy bejáratánál hátrahagyva elindulunk körtúránkra. Majd' 1 órán át egy 100-200 méter magas sziklafalak közötti szűk völgyben, enyhe emelkedőn sétálunk. Ennek végén, ha szerencsénk van, egy menedékház vár minket nyitott ajtókkal. A pihenő után egy komolyabb kaptatót letudva érkezünk meg a gyönyörű Szádelői-fennsíkra. A kilátás itt sem lesz utolsó! Azaz mégis, hiszen ez hosszú hétvégénk záróakkordja. A fennsíkról visszaereszkedünk autóinkhoz, és búcsút veszünk egymástól.

Szállás

Zömében 4 fős szobákkal rendelkező, maximum 8 fős apartmanokban szállunk meg. Minden apartmanban van egy kis konyha, étkező és fürdőszoba. Esténként a szállás szaunáját is birtokba vehetjük.

Ellátás

Az első vacsorát tartalmazza a részvételi díj. Együtt sütünk szalonnát vagy grillen valamit, vagy bográcsozunk. A többi étkezés önellátó. Az apartmanok konyhájában mindenki el tudja készíteni a reggelijét és a napközbeni elemózsiáját, esetleg meleg vacsoráját második estére. A túráink során útba eső menedékházakba is betérünk enni-innivalót vételezni. Második este, aki szeretne, étteremben is tud vacsorázni. A faluban van kisbolt, a 10 percnyi autóútra lévő Poprádon pedig szupermarketekben is tudunk vásárolni. Az árak a magyarországinál kicsivel magasabbak.

Utazás

Az utazás telekocsis rendszerben történik. Aki szeretné másokkal megosztani autóját, vagy szeretne másokhoz csatlakozni azoknak szívesen segítünk összeszervezni gazdaságossági és környezetvédelmi megfontolásból, valamint felebaráti szeretetből... :)

Ha nincs autód, vagy nem szeretnél vezetni, egyszerűen írd be a jelentkezéskor a megjegyzés rovatba. Az biztos, hogy az utazásod mikéntje nem lehet akadály. Ha máshogy nem megy, mikrobuszt bérlünk.

Túrák nehézsége

A túrák könnyen teljesíthetők átlagosan sportos embereknek. Figyelni fogjuk az időjárást és a hóviszonyokat, és ahhoz mérten döntünk az útvonalakról. 

Felszerelés

Cipő: túrához kényelmes, lehetőleg vízálló, bejáratott bakancsot célszerű húzni. Ruházat: tavasszal lehet már meleg, de inkább még hűvösebb időre kell számítani, sőt lehet, hogy havat is látunk még a magasabb területeken. Legyen nálad hosszú nadrág, pulcsi, dzseki. Fázósabbaknak akár aláöltöző, sapka, sál. Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: Bármikor elkaphat minket egy eső, úgyhogy esőkabátot, esőnadrágot is csomagoljál, biztos, ami biztos. Egy 15-20 literes hátizsákot is hozz a túrákhoz. És egy kamásli is jól jöhet tavasszal.

Pénz

A fizetőeszköz az euró. Bankkártya és hitelkártya használata sokfelé elfogadott, de azért hozz magaddal készpénzt is.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is.

Nagy szeretettel várunk, ha a fent leírt kategóriába tartozol! :)

A túravezetők

Balázs lesz, akinek megfelelően nagy létszám esetén Ági segíti a munkáját.

A résztvevők száma

20-25 fő körül várható

Tömören

Időpont: 2022. március 12-14.
Szállás: zömében 4 fős szobákkal rendelkező, max. 8 fős apartmanokban
Ellátás: az első, közösen elkészített vacsorát tartalmazza a részvételi díj, a többi étkezés önellátó
Utazás: telekocsi rendszerben

A beutazás feltételeit itt találod: Szlovákia
A szabályok változhatnak, ezért nem fejtjük ki itt őket. Ha nem boldogulsz a fenti linken lévő infókkal, szólj, segítünk!

Részvételi díj

47.000 Ft per fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • szállást 2 éjszakára
 • a túraszervezést
 • a túravezetést
 • az első, közösen elkészített vacsorát
 • belépőt a nemzeti parkokba

A részvételi díj nem tartalmazza

 • az első vacsorán felül az ellátást
 • az útiköltséget
 • a felvonó árát a Chopokra (21 €, kb. 7.500 Ft)
 • a biztosítás árát

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozd el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt!

Utazz tele kocsival, ne egyedül!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :)  A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

Az apartmanok konyhájában elkészítheted a reggelidet, ebédedet, vacsorádat. Ezekhez bevásárolhatsz itthon, egy poprádi szupermarketben, vagy a helyi kisboltban.

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk!  Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem. :)

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 18.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Vagy hívd Ágit a +36306577625-ös számon, hétköznapokon délelőtt 9 és délután 3 között! Ha nem veszi fel, vissza fog hívni. Ha nem szeretnél várni, hívhatod Balázst is a +36306572904-en.

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom