Székelyföld dióhéjban

Jelentkezem
Székelyföld dióhéjban

Székelyföld... örök klasszikus! Mindannyian ismerünk onnan valamit, ha mást nem, a káposztát, a kaput meg a vicceket. Dióhéjban bemutatja nektek szülőföldje kincseit túravezetőnk, elkalauzol benneteket a kedvenc helyeire, történeteket mesél, titkokba avat be. A kihagyhatatlan Torockó, Tordai Sóbánya és Madarasi-hargita mellett lovaglásra és medvelesre is invitál titeket. Biztos lehettek benne, hogy nem maradtok éhen, és a helyi néprajz kulturális csemegéiből is bőségtál fog elétek tárulni.

1.nap 

5-6 órás utazás után érkezünk meg a Tordai Hasadékhoz, amelyet Erdély egyik legkülönlegesebb természeti csodájaként emlegetnek kialakulása és növényvilága miatt.
Tény, hogy ez a szurdokvölgy azonnal szemet szúr az erre látogatónak és csábító romantikája hajlamos be is csalogatni őt. Mi engedünk a csábításnak és gondolkodás nélkül vetjük bele magunkat a mészköves sziklák és a Hesdát patak viharos egyvelegébe, melyet az ősz ezerszínű pompája tesz még emlékezetesebbé. Végig megyünk a patak mentén, majd a völgy végénél felkaptatunk a meredek mogyoró és galagonya erdőn keresztül a gerincre. Fák nélküli, teljes panorámában gyönyörködhetünk visszafelé, két kilátópontot érintve, igazi naplementés giccsben.

Késő délután érkezünk Torockóra, ahol közös főzéssel indítjuk az első esténket.

2. nap 

Torockón a Székelykő megmászása szinte kötelező. Az 1100 m magas sziklatömb a falu egyforma fehérre meszelt parasztházainak mesebeli hátteret ad, jogosan emlegetik a legszebb erdélyi faluként.

A délelőtti klasszikus Székelykő-túra felelős a pulzusunk felpörgetéséért, izmaink tónusba lendüléséért és persze főleg azért, hogy a köves-sziklás meredek útvonalról vissza-visszapillantva gyönyörködhessünk a falu és a szemben magasodó Ordaskő páratlan összhangjában.

Dél környékén érkezünk vissza és egy rövid szusszanás után bepakolunk és indulunk is tovább Székelyföld felé.

Első állomásunk Parajdon lesz és noha rögtön a sóbánya ugrik be elsőre a gondolatainkba, van egy másik ajándék itt a természettől, amit semmiképp nem érdemes kihagyni, ez pedig nem más, mint a Sószoros, melynek ritka növényei és szinte földön túli hangulata egyedi élményt nyújt a természet kedvelőinek.
Sóbánya nélkül nem maradunk, hazafelé mindenképp utunkba ejtjük a tordait.

3. nap 

A harmadik napot végig az erdőben töltjük fenyvesek, tisztások, kis patakok és hatalmas sziklatömbök közt.

Egész napos túránk célpontja az Egyeskő, amely a Hagymás-hegység és a Keleti Kárpátok legszebb tájai közé tartozik.

Az egyik kedvenc útvonalam közé tartozik, ugyanis utunk során majdnem végig erdő között megyünk, hatalmas, vastag törzsű fenyők társaságát élvezve, pihe-puha tűlevél-szőnyegen lépdelve a gyökérzet által kialakított lépcsőn. Sokan a könnyű túrák közé sorolják, mert nem igényel semmilyen különösebb tapasztalatot, nehézségét esetleg a 800 m szintemelkedés adja, amit kb 6 km alatt teszünk meg.

Miután elértük az Egyeskő szikláját, aki szeretne fel is mászhat rá, sodrony segíti a felkapaszkodást. Jó időben nagyon szép kilátás nyílik a Nagyhagymás szirtjeire.

Indulás előtt még teszünk egy kitérőt az Öcsém tetőre, aztán ereszkedünk lefelé.

- egész napos túra: 12,7 km összesen

- szintemelkedés 848 m

- 6-8 óra

4. nap 

Ezen a napon 3 remek program is vár ránk.

Délelőtt lovagolni megyünk, izlandi lovakkal járjuk körbe az Ivó völgyét, ahol lombhullató és fenyves erdők váltják majd egymást az őszi természet sokszínűségével tarkítva. Az izlandi lovak emberszerető lények és nagyon bátrak, még a medvétől se félnek. J Alap lovaglási tudás erősen ajánlott!

Azokra is gondoltunk, akik nem szeretnének lovagolni. Számukra a lovarda melletti vadaspark nyújthat remek kikapcsolódást.

A lovastúra után buszba ülünk és felmegyünk az 1801 m magas Madarasi Hargitára. A Hargita hegység legmagasabb csúcsa, sokan szent hegynek is hívják ezt a masszív vulkanikus rengeteget. A hegyre érve még teszünk egy rövid sétát a csúcsra, ahonnan teljes körpanorámában gyönyörködhetünk és ha egy kis szerencsénk van, akkor megpillanthatjuk a Kárpátok jelentősebb hegyeit a Biharitól kezdve a Fogarasiig.

A legizgalmasabb program a napunk végén kacsintgat ránk, ugyanis a hegyről leérve elmegyünk medvét lesni. A program hossza másfél-két óra többnyire sötétedés előtt. Ez idő alatt nagyon fontos, hogy csendben, tisztelettel figyeljük a nagyvadat, mert végül is: a medve nem játék, nem igaz?

5. nap 

Amint korábban beígértük, hazafelé megállunk a Tordai Sóbányánál, és alaposan bejárjuk.

A Tordai Sóbányát már a római korban is használták, de a Magyar Királyság ideje alatt is közismert volt, ezt bizonyítják a magyar királyokról és szentekről elnevezett tárnák. 7 ilyen tárnán haladunk végig, ahol időrendi sorredben juthatunk el a kezdetektől, a kitermelésen és a kommunizmus alatti időkön át a jelenig, amelyet a legnagyobb tárna hangulata ad vissza. A legnagyobb és legimpozánsabb tárna a bánya központi helye, ping-pong asztallal, óriáskerékkel, csónakázó fekete sós tóval a közepén.

Hazaérkezés az esti órákban.

Szállás

Szállásunk kényelmes vendégházakban lesz, 3-4-5 fős szobákban.

Ellátás

A túra alapvetően önellátó, de első este közösen bográcsozunk, amelynek költségeit a részvételi díj tartalmazza.

Utazás

Az utazás telekocsi rendszerben történik. Ha úgy jön ki a lépés, bérelünk mikrobuszt is, tehát ne aggódj, ha nem tudsz autót szerezni. Mindig igyekszünk úgy beosztani az autókat illetve a mikrobuszt, hogy mindenkinek jusson hely és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon. A jelentkezés folyamán tudod jelezni, hogy saját autóval jössz vagy társulnál valakihez.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Téged is nagy szeretettel várunk, ha a fent említett kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

15-30 fő körül várható

Tömören

Időpont: jelenleg nincs meghirdetett időpont
Szállás: vendégházakban
Ellátás: a túra alapvetően önellátó, az első este egy bográcsos vacsorát együtt készítünk
Utazás: telekocsi rendszerben és/vagy mikrobusszal

Részvételi díj

............. Ft per fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szállást
 • egy vacsorát
 • a túraszervezést
 • a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • az utazás költségét
 • egy vacsorán felül az ellátást
 • a lovaglás költségét (......... Ft per fő)

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat! Vagy hozd el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt!

Utazz tele kocsival, ne egyedül!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :) A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A részvételi díj tartalmaz egy vacsorát. Az apartmanok konyhájában el tudod készíteni a reggeliket, tudsz magadnak ebédet csomagolni, és akár vacsorát is főzhetsz, ha nem szeretnél étteremben enni. 

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Részvételi szándékodat ezután az előleg befizetésével tudod megerősíteni.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke ............. Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom