Szilveszter Erdélyben

2017. december 29 - január 1. (4 nap, 3 éjszaka)

Jelentkezem
Szilveszter Erdélyben

A köz kívánta, mi összeraktuk, de még hogy!

Engedtünk az évek óta tartó nyomásnak és megszerveztünk egy igazi Békatutajos szilvesztert. Miért is ne tettük volna, hiszen egy kiváló, szilvesztert is magába foglaló néhány napos túrának az alapja a kitűnő társaság. Ez pedig általatok garantált, mert akik engem erről kérdeztek az évek során mind olyan arcok voltak, akikkel szíves-örömest szilveszterezek együtt.

Mit tehettünk hozzá ehhez még: egy varázslatos helyszínt, szépséges tájat, mesebeli házikót, az erdélyi gasztronómia csodáit. És hogy mindezt miért adjuk ennyire kedvező áron? Mert tényleg szeretünk veletek túrázni. :)

1. nap: barlangból kiömlő vízesés, a mélyben habzó Kőrös felett

Az év végi kaland reggel 5 órakor indul útjára Budapestről velünk együtt. A határon megállunk pénzt váltani, majd bő óra utazás után kiszállunk a buszból és egy három órás kirándulásra indulunk a Sebes-Kőrös szorosába. A folyó által bevágott mély szurdokban számtalan kisebb –nagyobb sziklaüreg, többek közt az inkább nagyobb Zichy-barlang is tátong, amelyet – módjával – ki is építetek a látogatók előtt.

A barlang szájából kiömlő karsztpatak egy látványos, 20 m magas mésztufagátról zuhan a mélyben habzó Kőrös vizébe. Innen egy rövid pihenő után folytatjuk tovább utunkat a szoros keleti kapujához, ahol már vár minket buszunk. A késő délutáni órákban érkezünk meg a kalotaszegi Nagypetribe, ahol a szállásunk is lesz.

(távolság: 5 km, szint: 50 méter lefelé, menetidő: kb. 3 óra)

2. nap: erdőtemplomok, bástyák és havasok

Reggel Felszeg felé vesszük az irányt. Itt, a Kalota-havas (ma Vlegyásza) 1836 m magas havas csúcsai alatt megbúvó varázslatos falvak rejtik a környék legszebb erődtemplomait. Megállunk Kalotaszeg „fővárosában” Bánfihunyadon, ahol megnézzük a vidék legnagyobb festett kazettás mennyezetét őrző középkori templomot, na meg bevásárolunk, hiszen hiszen a falusi kis boltok nem túl gazdag kínálattal csalogatnak. Az első felszegi falu Magyargyerőmosnostor: a gyönyörű népi lakóházakkal tarkított ófalu fölé magasodik az erődfallal ölelt templom, mely festett kazettás mennyezetével pogány kori faragványaival és kék varrotasaival a környék egyik legszebb műemléke.

A faluból egy rossz hegyi úton zötykölődünk át a szomszédos Magyarvalkó hegyek közé zárt varázslatos házai közé. Itt magasodik a falu fölé a dupla erődfallal övezett, faragott kopjafákkal ölelt, szintén festett kazettás mennyezetű templom, melynek kapubástyáitól gyönyörű kilátás nyílik a fölénk magasodó havasokra.

Délután a Kalota-havas lábához utazunk. A Mikó-havas oldaláról lesiető hegyi patakok egyesült vize egy látványos vízeséssel bukik a mélybe: ez a Rekiceli vízesés.

(távolság: 10 km, szint: 120 méter fel, 120 méter le, menetidő: 2-3 óra)

3. nap: várak és ami nem várhat - szilveszteri buli!!!

Reggeli után újra buszra pattanunk, és megállunk a közeli Almás várának romjai alatt, Ez a vár volt az öt középkori vár egyike, mely Kalotaszeget védte a gyakori Tatár (és sok más egyéb) betörések alkalmával. A vár után elmerülünk Kalotaszeg-Alszeg falvainak romantikájában. Kalotanádas mellett szállunk ki a buszból, és rálépünk az alszegi dombok közt kanyargó országútra – ami egy földút, így közúti forgalomra ne számítsunk.

A századelőn Kós Károlyt is magával ragadta a Kalotaszeg vidékének bája, így itt építette fel lakóházát,a romantikus Varjú-várat a Csigadombon, ami gyorsan a kor értelmiségének találkahelye lett. Ma a leszármazottak gondozzák az épületet. Innen Sztánára kanyarog az erdei ösvény: a dombok közt megbúvó faluban gyönyörű népi lakóházak közt sétálunk. Egy mezei dűlőúton jutunk át az elzárt Kispetribe. Innen már csak egy dombon kell átkelnünk, és visszaérkezünk Nagypetribe, szállásunkra. Pont időben: kezdődhet is a szilveszteri buli, ahol helyi étkek – és az erdélyi gasztronómia nem elhanyagolható – na meg pálinkák mellett duhajkodjuk át magunkat 2018-ba.

(távolság: 10 km, szint: 60 méter fel, 160 méter le, menetidő: kb. 4 óra, fotószünetekkel tarkítva)

4. nap:

Utolsó napunk reggelén (a Quarelinről sem megfeledkezve) felsétálunk a falu fölé magasodó kis erődtemplomhoz, mely szintén középkori műemlékként szintén egyedi festett kazettás mennyezetet rejteget. Indulás után nem sokkal még megállunk egy rövid sétára: itt magasodnak a Sárkányok-kertjének bizarr homokkő tornyai, melyek kissé a Cseh-paradicsomot idézik.

(távolság: 2 km, szint: 60 méter fel, 60 méter le, menetidő: kb. 2 óra)

Ezután átszelve a hepehupás vén Szilágyot az esti órákban érkezünk haza.

Felszerelés

Cipő: túrabakancs vagy kényelmes túracipő ajánlott. Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: esőkabát, réteges öltözet, hiszen a hegyekben kiszámíthatatlan az időjárás. Akinek igénye (térdfájósoknak) túrabot. A napi túrázáshoz kb. 20 literes hátizsákot is hozz magaddal.

Egészség

Alapvető

Biztosítás

Kedvező árú csoportos utasbiztosítást tudunk kötni az EUB biztosítónál, melynek feltételeit itt találod. Ha szeretnéd, válaszd ki jelentkezéskor, és Neked is megkötjük az EUB klasszikus nívó biztosítását a túra időtartamára 2000 Ft-ért. Ugyanitt van lehetőség Utas és Sztornóbiztosításra is, mely a részvételi díj4 %-a plusz az imént említett utasbiztosítási díj.

orvosságot, gyógyszereket érdemes hozni, például lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, valamint fertőtlenítőszert, ragtapaszt. Apró trükk túrázóknak: sokszor a sarokról lecsúszott zokni miatt töri fel a lábunkat a cipő. Gyógyszertárban kb. 200 forintért be tudsz szerezni egy kis vazelint, amivel ha bekened vékonyan a sarkadat, nem csúszkál a zoknid!

Utazás

Ezúttal kivételt teszünk és egy 50 fős nagybusszal utazunk, hogy nagy bulit tudjunk csapni. :)

Szállás

Egy gyöngyszemet találtunk a különleges alkalomra. A panzió rusztikus stílusban berendezett, és eszményi helyszínt biztosít a szilveszteri éjszakához. A szobák 2-3 személyesek, közös fürdőszobával ellátottak.

Ellátás

Külön kiemelném a félpanziós ellátást, ugyanis az maga a gasztrogyönyör, ráadásul meglehetősen bőséges és felvonultatja a helyi étkeket A-tól Z-ig.

A napközbeni étkezést mindenki maga oldja meg. Az árak a magyarországihoz hasonlóak, vagy olykor egy picivel alacsonyabbak.

Pénz

A fizetőeszköz a Lei. Érdemes a határon váltani, ott a legkedvezőbb.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Klein Dávid lesz, aki terület kiváló ismerője így a legszebb helyekre vezet minket ráadásul mivel vérbeli néprajzos (is) szinte kivédhetetlen, hogy új információk birtokába jussunk.

A résztvevők száma

30-35 fő között várható.

Tömören

Időpont: 2017. december 29 - január 1.
Szállás: vendégházban
Ellátás: félpanziós, a napközbeni étkezés önellátós
Utazás: autóbusszal

Részvételi díj

75 ezer Ft/fő 

A részvételi díj tartalmazza:

 • szervezést,
 • a Békatutajos túravezetést,
 • szállást 3 éjszakára,
 • a félpanziós ellátást,
 • a szilveszter éjjeli étkezést (töltött káposzta és hidegtál),
 • a buszos utazást.

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • biztosítás díját,
 • az ebédeket.

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom