Kalandozás a Szlovák Paradicsomban

Te is az a fajta kisgyerek voltál, aki minden fára felcsimpaszkodott és minden patakba beleugrált?
Te is olyan felnőtt lettél, aki folyton a kalandot és a természeti szépségeket keresi?

Nos, jó helyen jársz, biztosak vagyunk benne, hogy Te is azonnal beleszeretsz majd Szlovákia dongaútjaival kiépített, izgalmas paradicsomi világába! Lenézni ér, de csak ha nincs tériszonyod!!!

A Szlovák Paradicsom

A Kárpátok egyik legszebb, közkedvelt gyöngyszeme a Szlovák Paradicsom, eredeti, kevésbé romantikus nevén szólítva a Letanovi mészkőhegység. E picinyke területet (K-Ny-i irányban 26 km; É-D-i irányba mindösszesen 18 km) szurdokai tették hatalmassá. Szinte hihetetlen, hogy ezen a tenyérnyi területen hogy fér el ennyi káprázatos természeti csoda.

A mészkőből és dolomitból álló karszt fennsíkot meredek esésű patakok, mély szurdokok szabdalják. A felszíni karsztjelenségek - töbrök, beomlások, sziklarétek - alatt a mélyben barlangok húzódnak. A három nap alatt a paradicsom leglátványosabb szurdokait járjuk be, két viszonylag rövidebb és egy hosszú túraútvonalat szemeltünk ki Nektek!

Program

1. nap

Délelőtt várunk mindenkit szeretettel az Igló közelében található Podlesok üdülőközpontban, a szurdoktúráink kiindulópontjánál. Az autókat hátrahagyva, túrabakancsra váltunk és elindulunk a Sucha Belá felfedezésére.
A túra eleinte sűrű fenyőerdőben indul a patakmeder mellett - sokszor benne -, majd kisvártatva megérkezünk a donga- és vaslétrák hosszú sorához.

A medret elhagyni kényszerülünk, hiszen az lassan függőlegesbe megy át. Majd' két órán át haladunk felfelé a vízesések mentén, láncokba, létrákba kapaszkodva. A szurdok egyirányú a hosszú létrák és dongautak miatt. Visszafelé egy könnyű erdei úton jövünk. Az egész körút nagyjából 4 óra alatt teljesíthető, kényelmes tempóban.

Este fakanalat ragadunk, tüzet rakunk, és együtt elkészítjük bográcsos vacsoránkat.

2. nap

Új nap, új kaland! Ezúttal egész napos túrát teszünk a Paradicsom valamelyik izgalmas szurdokában. A lehetőségeknek csak kedvünk és erőnlétünk szabhat határt! Hogy csak pár lehetőséget említsünk: a Sokolia dolina szédületes magasságokba törő létra- és hídrendszerével csábít minket, a Piecky-völgy romantikus szurdokokat és szakadékokat kínál. Nem maradunk kaland, lélegzetelállító látvány és kellemes elfáradás nélkül.

Este étteremben kóstolhatja meg mindenki a szlovák konyha remekeit.

3. nap

A harmadik napi úti célunk a Hernád folyó egy rövid, kanyonszerű völgyben kanyargó szakasza, a Szlovák Paradicsom kihagyhatatlan turisztikai attrakciója, a Hernád-áttörés. A víz sokszor több száz méter magasságú sziklafalak tövében zúdul tovább, emlékezetessé téve a látványt, melynek túránk során végig részesei lehetünk.

Utunkat gyakran a tajtékzó hullámok feletti, sziklákhoz erősített vastálcák teszik izgalmassá. 
Az egyik pillanatban a víz közvetlen közelében ballagunk, a következőben már több emelet magasan egyensúlyozunk láncokba kapaszkodva.

A túra hosszát a csapat igényeihez igazítjuk, terveink szerint 4-5 órás utat teszünk. 

Szállás

Szállásunk ezúttal egy festői kempingben, felújított faházakban lesz, a Szlovák Paradicsom szívében. A 8 ágyas faházakban kis konyha és saját fürdőszoba található. Mindegyik házban 7-en fogunk aludni, hogy még kényelmesebb legyen.

Ellátás

A reggelik és a hideg ebédek alapanyagait a túravezetők vásárolják, és együtt ülünk le reggelizni, és elkészíteni belőlük ebédre a szendvicseket. Az első este bográcsban főzünk valami finomat, ennek az alapanyagait mi hozzuk, és közösen varázsolunk belőle vacsorát. Második este egy helyi étteremben fogunk vacsorázni, önköltségesen.

Utazás

Az utazás egyénileg vagy telekocsikkal történik, de aki szeretné másokkal megosztani autóját, vagy szeretne másokhoz csatlakozni azoknak szívesen segítünk gazdaságossági és környezetvédelmi megfontolásból, valamint felebaráti szeretetből... :)

Legrosszabb esetben bérlünk egy kisbuszt, de biztos, hogy senkit nem hagyunk itthon, aki időben jelentkezik!

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent leírt kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

15-25 fő között várható.

Erről a túránkról írtátok

"Nekem minden nagyon tetszett, jó volt a szervezés és nagyon megfelelőek voltak a túravezetők. Első túrám volt a Békatutajjal, de biztosan nem az utolsó, hiszen már jelentkeztem is másikra ;)" (Viki)

"Minden remek volt. Ismét jól éreztem magam.Köszönöm :)" (Zoli)

"Nem hiányoltam semmit, teljesen jó volt minden,napközbeni infók, este a buli és jó hangulat (Ági+). A túravezetők nagyon jó fejek voltak és jó hangulatot is csináltak,barátságosak,segítőkészek, pörfikt!" (Zoli)

Tömören

Időpont: 
Szállás: kényelmes faházakban (örökpanorámás kempingben)
Ellátás: a hideg reggelik, a szendvicsebédek és a bográcsos vacsora alapanyagait tartalmazza a részvételi díj, a második esti éttermi vacsora önköltséges
Utazás: telekocsi rendszerben

Részvételi díjA részvételi díj tartalmazza:

 • a szállás díját 2 éjszakára kényelmes, modern faházakban
 • 2 reggeli, 2 szendvicsebéd és 1 bográcsos vacsora alapanyagait
 • a túravezetést 3 napra
 • a nemzeti parkba való belépő díját 3 napra
 • a túraszervezést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • az utazás költségeit (a kempingben a parkolás 3€/autó/nap)
 • a fentieken kívül az ellátás költségét

Spórolási lehetőség

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. 

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  

Racionalizáld az utazásod!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nem csak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :)  A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

Egy vacsorán kívül tartalmazza a részvételi díj az ellátást. Szlovákia nem drága, amennyit itthon költenél egy éttermi vacsorára, ott is megvagy belőle. De ha nem szeretnél étteremben enni, a házak konyhájában egy egyszerűbb vacsorát el tudsz készíteni magadnak.

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. A túra fórumán fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól, amikor összegyűlt a minimum létszám.

Fizetési ütemezés

Ha több mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 20.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!