Barangolás 4 hegység csúcsai közt

A 4 napba belesűrítettük 4 hegység bérceit. Bércre hágunk és völgybe szállunk, közben kedv és öröm röpkednek. A Szlovák Paradicsom izgalmas szurdokai, a Lengyel-Tátra tavaszi virágokkal díszített völgye, a Pieninek sziklaorma a Dunajec-áttöréssel, a valaha volt legészakibb magyar várral és a Magas-Tátra magisztrálé ösvényének legszebb szakaszával, a festőket megihlető Óriás vízeséssel adja hátterét pazar hétvégénknek.

Lengyelországba korlátozás nélkül be lehet utazni, a Szlovákiába való beutazás feltételeit itt találod: Szlovákia

1. nap

Délelőtt találkozunk a Paradicsomban! Ígéretes kezdet, ugye? Igaz, itt csak egy földi paradicsomról van szó, de a kalandokat kedvelőknek ez bőven megteszi. Dongalétrák, hágcsók, láncok, tálcák, vízesések, éppen csak vállszélességű szurdokok birodalmában túrázunk majd egy jót. A megcélzott szurdokban minden megtalálható, ami a Szlovák Paradicsomot jellemzi, mintegy esszenciája annak. 

A túra után folytatjuk utunkat, hogy este a szálláshelyünkön koccinthassunk a vacsora után.

Táv: 7 km
Szint: 300 m fel és 300 m le
Idő: kb. 4 óra

2. nap

Járműveinkre pattanunk, hogy személyesen próbáljuk megkeresni a legészakibb magyar várban, az inka hercegnő által elrejtett kincseket. Ha esetleg mi sem leljük meg, nincs ok aggodalomra, mert a vár látványa kincset érő. 

Innen nem messze indul a gyalogösvény a Pieninek csúcsára a Try Koruna sziklacsúcsra, mely a Dunajec folyó által áttört szurdokvölgyet uralja. A kilátóponton lehetetlen nem fotózni, de miért is kellene ellenállnunk ennek a vágyunknak. A hegy túloldalán bandukolunk vissza a folyóparti lengyel faluba, hogy a gyaloghídon átkelve már Szlovákiában találjuk magunkat. Ha az időnkbe belefér, még megnézzük a Vörös Kolostort is, mely a karthauzi szerzetesrend kedvenc helye volt a környéken.

Este a szálláson ismét vacsorával várnak minket, majd a továbbiakban lesz lehetőség a napi élményeket megosztani egymással.

Táv: 11 km 
Szint: 600 m fel és 600 m le
Idő: 4-5 óra

3. nap

A nap első részében a Lengyel-Tátra egy szépséges völgyében túrázunk egy menedékházig. Mindeközben a bátrabbak kitérőt tehetnek egy láncos, barlangos kiruccanásra, illetve, ha időnk engedi, kettőre. Délután, este Zakopanéban kalandozunk. Ha időnk engedi, felmegyünk a Gubalowka kilátópontra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Lengyel-Tátrára.

Az este a gasztronómia jegyében zajlik majd kinek-kinek belátása szerint. Remek pisztrángos helyet ugyanúgy találhatunk, mint grillezett füstölt sajtost. De kényszer hatására egy sörözőbe is betérhet a csapat.

Táv: 13 km 
Szint: 300 m fel és 300 m le
Idő: 4-5 óra

4. nap

A hazaindulás szomorúságát a Magas-Tátra egyik legszebb túrájával enyhítjük. A Kő-pataki-tóig lanovkával jutunk majd fel, ahonnan a magisztrálé ösvényen gyalogszerrel folytatjuk utunkat. A pihenőt a Zamkovszky menedékházban tartjuk, amelyet egy hegyivezető épített kedvesével, Ludmillával, hogy a második világháborúban a nácik elől menekülőket bújtassanak benne. 

Innen egy könnyű lejtőn hamarosan az Óriás-vízeséshez érkezünk majd, mely számos festőt ihletett meg és tényleg elég jól néz ki.

A közelből ereszkedik le a Tarajka sikló, mellyel elegánsan siklunk le túránk végpontjára, Ótátrafüredre, majd innen a tátrai elektromos vasúttal visszasiklunk autóinkhoz.

Táv: 7 km
Szint: 100 m fel és 600 m le
Idő: 3-4 óra

Szállás

Vendégházunk főleg három- és négyágyas szobákkal, néhány kétágyas és ötágyas szobával rendelkezik. Minden szobához tartozik fürdőszoba. A közös helyiség tökéletes helyszíne az esti kártyaparty-knak és zenés-táncos mulatságoknak ;)

Ellátás

A részvételi díj tartalmazza a szálláson elfogyasztott reggeliket és az első két esti vacsora költségét. Ebédet a közeli menedékházakban vagy a helyi kisvendéglőkben veszünk magunkhoz. Ki-ki ízlése szerint a túravezető ajánlásainak megfelelően, avagy azokat figyelmen kívül hagyva.

Az árak a magyarországihoz hasonlóak, Zakopane főutcájának éttermei is megfizethető árúak. Érdemes a híres lengyel sajtból is feltankolni itthonra.

Utazás

Az utazás telekocsis rendszerben történik. Aki szeretné másokkal megosztani autóját, vagy szeretne másokhoz csatlakozni azoknak szívesen segítünk összeszervezni gazdaságossági és környezetvédelmi megfontolásból, valamint felebaráti szeretetből... :)

Ha nincs autód, vagy nem szeretnél vezetni, egyszerűen írd be a jelentkezéskor a megjegyzés rovatba. Az biztos, hogy az utazásod mikéntje nem lehet akadály. Ha máshogy nem megy, mikrobuszt bérlünk.

Túrák nehézsége

A túrák könnyen teljesíthetők átlagosan sportos embereknek. 

Felszerelés

Cipő: túrához kényelmes, lehetőleg vízálló, bejáratott bakancsot célszerű húzni. Ruházat: tavasszal lehet már meleg, de inkább még hűvösebb időre kell számítani. Legyen nálad hosszú nadrág, pulcsi, dzseki. Fázósabbaknak akár vékony aláöltöző, sapka, sál. Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: Bármikor elkaphat minket egy eső, úgyhogy esőkabátot, esőnadrágot is csomagoljál, biztos, ami biztos. Egy 15-20 literes hátizsákot is hozz a túrákhoz. És egy kamásli is jól jöhet tavasszal.

Pénz

A fizetőeszköz a lengyel zloty (PLN). Egy zloty körülbelül 80 forintot ér. Bankkártya és hitelkártya használata sokfelé elfogadott, de azért hozz magaddal készpénzt is.

Egészség

Alapvető orvosságot, gyógyszereket érdemes hozni, például lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, valamint fertőtlenítőszert, ragtapaszt. Apró trükk túrázóknak: sokszor a sarokról lecsúszott zokni miatt töri fel a lábunkat a cipő. Gyógyszertárban kb. 200 forintért be tudsz szerezni egy kis vazelint, amivel ha bekened vékonyan a sarkadat, nem csúszkál a zoknid! A hegyekben magas UV sugárzás miatt naptejet mindenképpen hozzál magaddal.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is.

Nagy szeretettel várunk, ha a fent leírt kategóriába tartozol! :)

A túravezetők

Balázs lesz, akinek megfelelően nagy létszám esetén Era vagy Ági segíti a munkáját.

A résztvevők száma

25 fő körül várható

Erről a túránkról írtátok

"Imádtam minden percét! Nem csak maga a környezet volt mesébe illő, de elképesztően klassz kis csapat jött össze. Szupi volt minden. A túrevezetők szórakoztató stílusa és hihetetlen türelme is említést érdemel" (Gabi)

"Nagyon jófej, kedves, a csapatra egyben és a csapattagokra egyenként is figyelő túravezetőink voltak. Nagyon jól éreztem magam veletek, rég kapcsolt ki ennyire 4 nap. Jól felmértétek, hogy mit tudunk bevállalni, gyönyörű helyekre vittetek el, közvetlenek, jófejek vagytok." (Gerda)

"Összességében nagyon jónak találtam a szervezést, a programot, a szállást - a Békatutajban továbbra sem csalódtam, szuperek vagytok! :-)" (Júlia)

"Azt gondolom, hogy a túrán résztvevők sokrétűsége (életkorban, jártasságban, edzettségben) ellenére a szervezés kiváló volt. Az adott túra előtt időben elhangzott, hogy mire lehet kürölbelül számítani, mi az ajánlott felszerelés, mire lehet szükség.
A túravezetők türelmét külön kiemelném - a késők miatt főleg, valamint a... Szóval türelmetek az aztán van. (; A szállás, kaja és a programok is jók voltak, minden feltétel adott volt egy jó kis kirándulós hétvégéhez. Amit lehetett a túrából, azt kihoztátok" (Ákos)

Tömören

Időpont: 2022. április 15-18.
Szállás: vendégházban
Ellátás: minden reggelre reggelit, az első két estére vacsorát (a harmadik este fakultatív vacsorázási lehetőség Zakopane központjában)
Utazás: telekocsi rendszerben

Lengyelországba korlátozás nélkül be lehet utazni, a Szlovákiába való beutazás feltételeit itt találod: Szlovákia

Részvételi díj

Részvételi díj: 77.000 Ft per fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • a túraszervezést
 • a túravezetést
 • 3 reggelit, 2 vacsorát
 • szállást 3 éjszakára
 • belépőt a nemzeti parkokba, a Nedeci várba, a Vörös Kolostorba és a Try Koruna kilátóba
 • jegyet a lanovkára, a siklóra és az elektromos vasútra

A részvételi díj nem tartalmazza

 • az útiköltséget
 • a biztosítás árát
 • az ebédek és a harmadik esti vacsora költségét
 • a fakultatív felvonózást a Gubalowkára (27 zl, kb. 2.100 Ft)

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozd el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt!

Utazz tele kocsival, ne egyedül!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :)  A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

Ha nem szeretnél menedékházakban ebédelni, Zakopanéban lesz lehetőséged szupermarketekben vásárolni, és a szállás teakonyhájában elkészíteni a napközbeni szendvicseidet. Egyébként Lengyelországban az itthonihoz hasonló árak vannak, Szlovákiában valamivel magasabbak, de nem muszáj egy vagyont költened ahhoz, hogy megebédelj egy menedékházban, vagy megvacsorázz egy étteremben :)

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk!  Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem. :)

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 30.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt Vagy hívd Ágit a +36306577625-ös számon, hétköznapokon délelőtt 9 és délután 3 között! Ha nem veszi fel, vissza fog hívni. Ha nem szeretnél várni, hívhatod Balázst is a +36306572904-en.

GO!