Finnország exkluzív - sarkifény, kutya-, motoros-, rénszarvasszán és tali a Mikulással

2024. március 8 - március 12. (5 nap, 4 éjszaka)

Jelentkezem
Finnország exkluzív - sarkifény, kutya-, motoros-, rénszarvasszán és tali a Mikulással

Akarsz egy üveg igluban aludni, és ott hanyat fekve csodálni a sarkifényt? Szeretnél kipróbálni a motorosszánt? Szeretnéd átélni, hogy milyen egy kutyaszánt vezetni? Taliznál a Mikulással? Jó lenne ülni egy rénszarvasszánon? Vagy csak fúrnál egy léket egy befagyott tavon, innál a kristálytiszta vízből és aztán fognál egy halat? Persze az aurora borealist a füstszauna melleti jeges tóba mártózva is csodálhatod!
Gyere és maxold ki velünk Finnország téli örömeit!1. nap - Utazás a Sarkkörön túlra

Izgalmasan hangzik és az is! A kicsiny falu, ahová érkezünk már elég közel van az Északi sarkhoz. Barátságos, hatalmas rönkökből épült ház vár minket és finom vacsora. Szóval a helyzet sokkal jobb mint anno a sarkkutatóké volt. :)

2. nap - Kutyaszán és Mikulás

A bőséges reggeli után felkeressük a közeli huskyfarmot. Miután jó barátságot kötöttünk a barátságos ebekkel, megtanuljuk, hogy hogyan kell kezelni egy kuytaszánt. Néhány perc múlva már a hóval borított fák között száguldunk. Mintha egy kalandfilmbe csöppentünk volna! Azért egy tipiben picit megállunk, inni egy kis forró áfonylevet, rágcsáunk egy kis mézes sütit.
Ebéd után talizunk a Mikulás lelkes segítőjével, aki elkalauzol minket a jóságos öreghez. Közben kívánhatunk az arany házikónál és a kívánság hídján is! De akad munkánk is, mert meg kell etetnünk a Mikulás rénszarvasait.
Este aztán szájtátva várjuk az aurora boralis eljövetelét!

3. nap - Motorosszán, jéghorgászat és füstszauna

Az egész nap egy magvalósult álomnak tűnik. Délelőtt rövid oktatást és komoly öltözködést követően motorosszánokra pattanunk, hogy eljussunk az erdő mélyén található kristálytiszta vizű, ám befagyott hoz.
Itt kiképeznek minket jéghorgásszá. Mert nem ám odavágjuk a jégfúrót a felszínhez! És a botot laza kis mozdulatokkal kezeljük! Szerencsére az sem baj, ha nem sikerül (de azért szokott) fogni semmit, mert készülünk egy kis meleg ebéddel, melyet a tó jegén fogyasztunk el. Itt sem marad el a forró áfonyalé és némi sütike sem. 
Délután vissza motorosszánozunk a Inariba, ahol még jut idő a Siida múzeum megtekintésére. Itt láthatjuk hogyan éltek/élnek a számik.
És ez a nap nem érhet véget! Vacsi előtt kipróbáljuk a füstszaunát. Persze nem maradhat el a befagyott tóba merülés sem. Ehhez nagy segítség, hogy azért vágnak rá egy léket nekünk!
A sarkifény várása ma is kiemelt program. Szerencsére az üvegiglukban van riasztó, hogy éjjel se maradjunk le róla. :)

4. nap - Rénszarvasszán és túra a vadonban

Kipróbáljuk milyen is a Mikulás élete, legalábbis utazási szempontból. Rénszarvasszánokon utazunk egyet a tajgában. Majd az út végén egy tipiben melegedve tudhatunk meg mindent is ezekről a kedves és félénk állatokról. Meg persze a helyiek életéről is ér kérdezni. Áfonyalé stb. - elmaradhatatlan. :) 
A könnyű ebéd után aztán nekivágunk a valódi vadonnak. Az aktuális hóviszonyok szerint vagy hócsizmában, vagy hótalpon fogunk közlekedni és csak sötétedés után keveredünk elő (freményeink szerint:)) a sűrű erdőből. Lehet, hogy épp a Mikulás házánál lyukadunk ki?

Hogy működik a rénszarvas: https://vm.tiktok.com/ZGedvbUuu/

5. nap - Hazautazás

A meglehetőpssen tartalmas napok után szinte már jól esik hazaindulni. Természetesen ez sem egy átlagos utazás, hiszen közben ezt a hihetetlenül csodás tájat bámulhatjuk és ilyen képeket készíthetünk:

Finnország

Finnország a világ egyik leggazdagabb, legjólétibb országa, ahol bár az emberek puritánul élnek, de a high-tech technológiák alkalmazásából nincs hiány. A világon itt az egyik legmagasabb a bizalmi index, azaz alacsony a korrupció, nem szokás más tulajdonát magunkévá tenni stb. Az ország EU-tagország, schengeni övezet, így elég akár a kártya formátumú személyi

Lappföld a sarkkörtől északra fekvő vidéke Finnországnak, ma külön tartomány. Lappföld Finnország legszegényebb tartománya, de persze még így is fényévekkel előz bennünket. A lappok nem igazán szeretik a lapp megnevezést, önmagukat számiknak hívják, és ma már a finnek, norvégok és svédek is így nevezik őket, a lekicsinylő „lapp” gúnynév ma már szinte csak nálunk használatos – és ez is leginkább a hagyomány miatt. Ez az északi kis nép a mai Finnország, Svédország, Norvégia és Oroszország határos területein él. Hagyományosan rénszarvastenyésztéssel foglalkoztak, sőt, napjainkig ez az egyik legelterjedtebb megélhetési forrás. Egy kis paleoszibériai népről van szó, kiknek legközelebbi rokonai a nyenyecek, de mi is távoli nyelvrokonságban állunk velük. A lapp ember identitásának napjainkig elsősorban a természet, a tajga tisztelete az alapja, olyannyira, hogy az elmúlt évszázadokban a kereszténység erőszakos terjesztése ellenére pl. Tromsö tartományban államilag is elismert vallás lett a sámánság 2013-ban.

Az általunk bejárt vidék Finn-Lappföld, illetve az azonos nevű tartománya Finnországnak. Változatos vidék, melyet a jégkorszaki jég gyalult szelíd arcúvá: a lekerekített, erdőhatár fölé magasodó hegyhátak, a tunturik váltogatják egymást a tajga végtelen fenyőerdeje között megbújó tavakkal, vagy kiterjedt mocsarakkal.

Mivel a természetes környezet, és az erre épülő hagyományos gazdálkodás megmaradt, így rengeteg rénszarvassal találkozhatunk úton-útfélen – szó szerint.

De hófajdokkal, nyírfajdokkal is összefuthatunk, és az északi szajkó folyamatos kísérőnk lesz. A hatalmas barnamedve állomány ilyenkor még téli álmát alussza, de hiúzok, farkasok nyomaival rendszeresen találkozunk, mint ahogy már nem egyszer sikerült majdnem elcsapnom jávorszarvast is – mely azért itt kb. két, két-és félszeresére nő, mint a hazai gímszarvasunk.

Időjárás

Hideg, de nem akármilyen. Ha havazik, megenyhül (-5-10 fok), ha kisüt a nap és derült az ég, hajnalonta a -40-et közelíti. De itt száraz hideg uralkodik, ami nappal szép napsütéssel jár, és bár hiába van -28 fok, az ember nem érzi ezt olyan drasztikusnak, mint a nedves hideget. Itt is élnek emberek, bármilyen hihetetlen, nem vészes ez a száraz hideg. Mínusz 15-20 fok alatt – mikor már összeragad az ember orra, már nincs lényeges különbség hőérzetben.  Természetesen az öltözködésre oda kell figyelni!

sarki fény, az aurora borealis előfordul rendszeresen, ha derült, tiszta az ég, gyakran látható.

Télen (november második fele, december és január első fele) szinte egész nap tök sötét van. De február második felében – amikor mi is megyünk – már fél napokat világos van, és lehet túrázni.

Felszerelés

Réteges öltözet: azaz aláöltözet, illetve egy-két polár pulóver, na, meg egy melegebb dzseki. Egy vastagabb nadrág, aláöltözet, kamásli, és egy vastagabb, melegebb bakancs – természetesen sportcipőben el se indulj. Kesztyű (egy vastagabb és egy vékonyabb), sapka (ami nem árt, ha a füled is takarja). Napszemüveg, naptej! Na meg fürdőruha-törölköző a szaunázáshoz. Jogosítvány!!! – kell a motorosszánhoz. Ha valakinek nincs jogsija (B-s elég), ne aggódjon, mert a szánok két fősek, elég, ha az egyik embernek van – majd beosztjuk a személyeket. Egy kis zsák a napi túrákhoz.

Szállás

Üveg iglukban, vagy faházas üveg iglukban fogunk aludni (a benti hőmérséklet állítható, alaphelyzetben 21 C). Minden igluban van sarkifény riasztó, hogy le ne maradjunk róla.
A hálózati feszültség: 220 V. Térerő szinte mindenhol van. A csapvíz csodálatos, de a patakokból, tavakból is nyugodtan lehet inni. Persze nem egy döglött állat mellől. És fontos az is, hogy sárga hóból ne egyél! :)

Élelem

A szálláson félpanziós ellátást kapunk. A reggel kiadós, svéd azaz finnasztalos. A vacsora három fogásból áll. Azokon a napokon, mikor a szálláson leszünk ebédidőben, van lehetőség ebédet rendelni. Ez általában egy nagyon tartalmas levesből, salátákból és szendvicskészítési lehetőségből áll.
Az utazás során kevés lehetőségünk lesz vásárolni. A szállás központjában egyszerűbb dolgokhoz tudsz hozzájutni (csoki, kóla, csipsz). Ugyanitt működik az étterem és a bár. Ezekben elég magasak az árak, így érdemes előre felkészülni. Ne feledd, hogy a repülős utazás napjára készíts szendvicseket!

Pénz

A fizetőeszköz az euró. Bankkártya és hitelkártya használata szinte mindenhol lehetséges (még a menedékházakban is), de jó ha van nálad némi készpénz is.

Utazás

Repülő - Oda és vissza repülővel utazunk, a Finnair légitársasággal. Itt a repjegy árában benne van egy 23 kg-os csomag.

A helyszínen - A helyszínen kisbuszokkal közlekedünk.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

  • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
  • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
  • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
  • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
  • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
  • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

  • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
  • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

  • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

  • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent megjelölt kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Balázs lesz

A résztvevők száma

Ez egy kiscsoportos túra, a maximum létszám 8-16 fő!

Tömören

Időpont: 2024. március 8-12.
Szállás: üvegiglukban és rönkházban (befoglaltuk az üvegiglókat, de csak bizonyos dátumig tudjuk tartani őket, utána már lehet, hogy rönkház jut!)
Ellátás: félpanziós ellátás
Utazás: repülővel, mikrobusszal

Részvételi díj

A részvételi díj: 725 000 Ft/fő, amely tartalmazza:

- a szállást 4 éjszakára,

- félpanziós ellátást (bőséges reggeli és vacsora),

- a helyi közlekedést reptértől reptérig,

- a belépődíjakat,

- a túravezetést.

A részvételi díj nem tartalmazza:

- a repülőjegy árát (2023. december 2-án 170.000,- Ft/fő 23 kg-os csomaggal együtt oda-vissza),

- a biztosítást.

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, akkor 240 000 Ft előleget kérünk. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom