Marokkó extrém kalandokkal - rafting a Vörös-kanyonban

2022. március 15 - március 22. (8 nap, 7 éjszaka)

Jelentkezem
Marokkó extrém kalandokkal - rafting a Vörös-kanyonban
Marrakesh, medina, Magas-Atlasz és ezek még csak az "M" betűs szavak a marokkói kalandjaink listáján. De lesznek csodás vízesések, tradícionális arab ételek, öszvéres túra a Katedrális sziklához, sátrazás a Hátsó-Atlaszban. És mindezek szinte csak mellékzöngék a két folyóhoz képest amiket megevezünk. Az Assif Melloul és a marokkói "Vörös kanyon"-ban az Ahansal folyó a célpontjaink, hogy végül az El Bin Ouidane tó közepén egy halászhajón elköltött ebéd közben mélázzunk el a mögöttünk lévő napokról. A teljes programon gondoskodunk a teljes ellátásról, hogy csak a kalandra tudj koncentrálni!

1. nap

Megérkezünk a mesebeli Marokkóba (bocs Babits). Felvesszük az Afrika fonalat, akklimatizálódunk. Segítségeink ebben a tevékenységben: a Medina - óváros, piac, a mérhetetlen mennyiségű mentatea, a fenséges naplemente, a nyüzsgő éjszakai élet és a helyi érdekeltségű vacsora, a pazar kilátás a háztetőről a Magas-Atlaszra. 

2. nap

Reggeli után irány fel a Magas-Atlaszba kocsival, hogy elérjük a bázisunkat a hegyekben. A csodás utazást még megszakítjuk egy extra csodáért, a d'Ouzoud vízeséseknél egy kalandfilmben/természetfilmben érezhetjük magunkat. Kellemes piknikebéd a szabadban a következő napirendi pont. De ha már étkezésről van szó - estére egy tradicionális arab edényben készült vacsora vár minket.

3-4. nap

A reggelit követően nekivágunk egy két napos öszvéres túrának. Győzzük kapkodni a fejünket! Katedrális szikla, vízeséstúra, látogatás az Amazigh berberek falujába a Hátsó-Atlaszban. Az éjszakát egy berber családnál vagy sátorban a Katedrális szikla lábánál töltjük. Másnap tovább hömpölygünk a természet csodái között, egészen a folyóparti faluban lévő szállásunkig.

5-6-7. nap

Kezdődik a vizes kalandozás! Rafting két folyón, az Assif Melloul és a marokkói "Vörös kanyon"-ban az Ahansal folyón (WW II-III.) - Európában vizsgázott, képzett guide-okkal. Az egyik éjszakát a bázison töltjük, a másikat a szabadban, a folyóparton. Az utolsó nap ebédjét az El Bin Ouidane-tó közepén egy halászhajón költjük el. Az este már újra Marákesben talál minket, ahol egy kellemes búcsúestet szabadítunk el az éjszakába.

8. nap

Reggeli után még egy kis városnézés, piacozás - ami az érkezés napján kimaradt. Majd indulás a könnyes búcsú helyszínére, a reptérre.

Marokkóról röviden...

Marokkó majdnem ötször nagyobb, mint Magyarország. Az ország gerincét az Atlasz-hegyég és a Rif-hegység adja, ettől északra a Földközi-tenger partján mediterrán klíma, az Atlasztól és az Anti-Atlasztól délre a Szahara területén pedig sivatag fogad. A 33 milliós népesség nagyobb része északon, a mediterrán régiókban él, míg a Szahara – érthető okokból – jóval ritkábban lakott terület.

Marokkó neve a Morroch, azaz Marákes (Marrakech) középkori nevéből származik. A  területet meghódították a föníciaiak, a rómaiak, vandálok, de uralkodott itt a bagdadi kalifátus, a török porta, majd a spanyolok és a franciák is. Természetesen minden nép itt hagyott a maga kultúrájából valamit.

Függetlenségét 1956-ban sikerült kivívnia. Ma alkotmányos demokratikus és szocialista monarchia, Afrika egyik leggazdagabb állama, ahol az európai értékek (a parlament alsóházának 10 %-a nő, akárcsak hazánkban) megférnek az iszlám vallással, a berber és a nomád hagyományokkal. A királyt valóban tisztelik, a politikai pártok mellett a rend és a béke őrének tartják a lakosok.

Bár - főleg vidéken - a tradíciók, hagyományok átszövik az életet, a nagyvárosokban sokszor teljesen modern világ fogad. Az arab mellett a francia a második nyelv, ami a felsőoktatás nyelve is.

A lakosság nagy része ma már városokban él, de a Szaharában még sok nomád családdal találkozhatunk. Az ország őslakói a berberek – ők az ország hegyvidéki területeinek lakói – míg a északkeleti régiókban inkább arabok élnek.

Marokkó biztonságos?

Igen. A 2011-es arab tavasz nem nagyon érintette az országot, csak kisebb békés tüntetések voltak, melynek következtében kissé módosították az alkotmányt, és levitték az alapvető élelmiszerek adóját. A határokat – a szomszédos balhésabb országok felé lezárták – ennek köszönhetően az ország az arab világon belül a béke stabil szigete, az iszlám vallási szélsőségek nem igazán találnak itt táptalajra. Ebből  a helyzetből - főleg a turizmus terén - sokat profitált az ország. Míg Tunéziában, Egyiptomban és Törökországban visszaesett a turizmus, Marokkóban egyre dinamikusabban fejlődik – bár ez leginkább a városokat, tengerparti üdülőterületeket érinti.

Ennek ellenére a tradícióikat tiszteletben illik tartani (pl. nem járunk rövidnadrágban, vagy a nők fedetlen vállal, főleg nem megyünk így dzsámiba – ez leginkább a brit turistákra jellemző csak). A közbiztonság jó (ez persze nem jelenti azt, hogy a bazárok tömegében az alapvető biztonsági előírásokra – pl. nem hagyjuk értékeinket őrizetlenül – oda kell figyelni, akárcsak itthon). A helyiek vendégszeretőek, de főleg a turistás helyeken mindenben bizniszt szagolnak.  Emellett ha valamit felkínálnak (pl. étel, tea) nem illik visszautasítani.

Utazás

A repülőjegyet mindenkinek magának kell megvennie adott napi áron. A repülőjegy megvásárlásában szükség esetén segítünk, 5% kezelési költség (de min. 5.000 Ft) fejében meg is vesszük Neked.

Ellátás

A reptértől reptérig minden ellátást biztosítunk.

Időjárás

Márciusban már itt a tavasz. Alapvetően jó időre kell számítanunk, de néha előfordulhat eső is akár. A hegyek közt lehet hűvösebb, de a Szaharában egészen biztos, hogy nyári időjárás fogad 30 fok körüli (és magasabb) hőmérséklettel. Utazásra európai ember számára a tavasz vagy az ősz a legjobb, nyáron tűrhetetlen meleg van.

Szállás

Szálloda, rafting bázis, sátor (a felszerelést biztosítjuk a hálózsák kivételével).

Higiénia, oltások

Az országba beutazáskor kötelező oltás nincs. Az élelmiszerek jók, de inkább palackozott víz fogyasztását javasoljuk. Természetesen alapvető gyógyszereket hozzál magaddal (fájdalomcsillapító, lázcsillapító, hasfogó …stb.), ha van valami speciális gyógyszered, azt se felejtsd otthon.

Pénz

Fizetőeszköz a marokkói dirham (ez kb. 34 Ft). Az országban mindig minden eladó, egy hatalmas piac, az üzletelés az élet része. Alkudni kötelező! (Mondjuk a hipermarketekben nem érdemes! :) )

Jó, ha van nálad bankkártya – ezt is minden további nélkül lehet itt használni, elég sok ATM van az országban. Alapvetően eurót, másodsorban esetleg USD-t hozz, ezeket mindenhol váltják.

Ruházat és illem

Alapvetően elég a nyárias öltözet, de legyen nálad néhány polár pulóver is, hiszen a hajnalok a hegyek közt még elég hűvösek lehetnek. Vízálló dzseki sem árt, ha van. Túraszandál, és túrabakancs egyaránt jól jöhet. Javasoljuk hogy ne hagyd otthon a vastagabb nadrágodat a hegyvidéki hűvösebb hajnalokra, vagy az aláöltöződet, ha váratlan brutális hidegfront törne be (lásd a Holnapután című film :)), na persze erre az esély szerencsére elhanyagolhatóan kicsi.

Ruha evezni: fleece felső és alsó, gyapjú zokni, illetve sportcipő, ami vizes lehet. Neoprént, sisakot, mellényt, biztosítunk, de ha meleg van és a neoprén sok lenne illetve egyedi hőérzettől függően ezek a cuccok jól jöhetnek. Fürdőgatya, törölköző a termálmedencékhez.

Ne feledd, szent helyekre, vallási valamint kulturális emlékhelyekre nem illik rövidnadrágba, izomtrikóba vagy mélyen dekoltált ruhában, esetleg miniszoknyában érkezni, még ha sok brit és francia turista így is tesz. Tiszteljük meg a helyieket azzal, hogy adunk szokásaikra, és inkább hosszú, de szellős nadrágban, szolid visszafogott öltözetben mutatkozunk! Lányoknak ajánlott egy kendő, ezt vállra és fejre lehet teríteni, ha belátogatunk egy dzsámiba (sok dzsáminál ott a kölcsönkendő egy dobozban, ezt is lehet használni).

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent leírt kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

Maximum 10-12 fő.

Tömören

Időpont: 2022. március 15-22.
Szállás: szálloda, rafting bázis, sátor (a felszerelést biztosítjuk a hálózsák kivételével)
Utazás: repülővel, autókkal
Ellátás: teljes ellátás a reptértől reptérig

Részvételi díj

540 000 Ft per fő (max. 360 Ft-os euró árfolyamig, az euró árfolyamának változása esetén a részvételi díj változhat!)

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szervezést
 • magyar nyelvű túravezetést
 • szállást 7 éjszakára,
 • teljes ellátást
 • Marokkón belüli utazást
 • transzfert repülőtértől repülőtérig
 • raftingot, a teljes felszereléssel

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • repülőjegy árát
 • esetleges baksisokat - hiszen ez Afrika...

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozz el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt! 

Racionalizáld a repülésed!

Ha neadjisten elszállnának a repjegy árak, és hajlandó vagy bevállani, hogy a csoporttól külön utazol, talán ki tudunk találni valami okosat. Lehet, hogy másik reptérről kell indulni, átszállással utazni, vagy egy pár órával, vagy akár 1-2 nappal korábban repülni, de lehet megoldás. Ha érdekel, lépj velünk kapcsolatba és körbenézünk, hogy mik az aktuális lehetőségek!

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A teljes ellátásodról gondoskodunk a túra során. Így még az itthoni étkezéseid költségét is megspórolhatod! :)

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 216.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbenjön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Vagy hívd Balázst a +36306572904-es számon!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom