Nyárindító túra a zöldellő Mátrában

Jelentkezem
Nyárindító túra a zöldellő Mátrában

A nyár első hétvégéjén a zöldellő Mátra legszebb részeit járjuk be. Kicsi országunknak egy jó magas helyén táborozunk le, ahol reggel madárszóra és melengető napsugarakra ébredünk. Napi túráink során meghódítunk csúcsokat, szurdokot, patakvölgyet.

A jelenlegi szabályok szerint védettségi igazolvány szükséges a részvételhez. Kérünk, csak akkor jelentkezz, ha van, vagy a túra indulásáig lesz igazolványod!

1. nap – Csillagfényes romantika

Péntek estefelé találkozunk a szállásunkon. Ha tiszta az égbolt, kihagyhatatlan egy esti csillagnézés a pár perc sétára lévő Galya-kilátóból. De hogy legyen erőnk a sok lépcső megmászásához, először megvacsorázunk a szállás éttermében. És persze összeismerkedünk egymással, mielőtt álomra hajtanánk a fejünket, hiszen ismerősökkel jobb eltölteni egy hétvégét, mint idegenekkel.

2. nap - Toronyiránt

Reggeli után felszaladunk a kilátóba ismét, és kitűzzük a mai célunkat, ami jól látható a szomszéd csúcson, az ország tetején. Innentől egyszerű: már csak toronyiránt kell haladni.

Útba ejtjük Magyarország legmagasabban fekvő, impozáns víztározóját, és útközben néha megállunk megcsodálni a kilátást. Napunk csúcspontja az ország csúcspontja, ahol felmehetünk a toronyba, gyönyörködhetünk a nyári Mátra körpanorámájában, és elégedetten visszatekinthetünk napi túránk kiindulópontjára.

Hazaérve a szállásunk főztjével pótoljuk elégetett kalóriáinkat, majd játszunk-mulatunk-beszélgetünk, mielőtt eltennénk magunkat rápihenni a másnapi túrára.

3. nap - Go west!

Ma egy könnyű, jobbára ereszkedő túra közben számos látványosság vár ránk. Először is elhaladunk Piszkés-tetőn egy látványos épület mellett, ami nem más, mint egy obszervatórium. Majd nemsokára megérkezünk Kelet-Magyarország legnépszerűbb sípályájához. A havas telekről álmodó, zöldellő lejtőktől nem messze, mesebeli környezetben találjuk a Mátra három szent községének a közös templomát.

Meghódítjuk Ágasvárt, ahol a megkapó panoráma mellett jutalmul egy frissítő, hideg sört vagy energiapótló sztrapacskát is kaphatunk. Végül barangolunk erdőrezervátumban, patakvölgyben andezitfalak között.

Itt már a távoli horizonton látjuk izgalmas hétvégénk színhelyeit, keserédesen szép záróképet festve a búcsúzás pillanataihoz.


A pontos útvonalakról a túravezető dönt a helyszínen. A szintek és távok a csapat kedvétől és erőnlététől, az időjárástól és egyéb befolyásoló tényezőktől függnek. 10 és 17 km közötti távot tervezünk, <500 m szinttel.

Szállás

Hétvégénk bázisa egy nagyon izgalmas turistaház lesz Galyatetőn.
Kétféle szobatípus közül választhatsz: 4 fős kabin a 16 fős bakancsos szálláson vagy 3 fős szoba. A bakancsos szállásra hoznod kell hálózsákot vagy 600 Ft-ért kérhetsz ágyneműt. A 3 fős, fürdőszobás szobás elhelyezés felára 5.000 Ft. Itt kapsz ágyneműt.

Ellátás

Reggelit és vacsorát a szállás éttermében kapunk. A kontinentális reggeli bőséges, a kétfogásos vacsora levesből és főételből áll. Ebédre hozhatsz magaddal szendvicset, de mindkét nap útba esik büfé.

Utazás

Az utazás telekocsi rendszerben vagy tömegközlekedéssel történik. Mindig igyekszünk úgy beosztani az autókat, hogy mindenkinek jusson hely és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon. Ennél a túránál különösen nagyon szeretnénk, ha pont annyi és csak annyi autóval érkeznénk, amennyivel kell. Ne pöfögjük be jobban a Mátrát, mint szükséges! :) A jelentkezés folyamán tudod jelezni, hogy saját autóval jössz vagy társulnál valakihez. Ha tömegközlekedéssel fogsz érkezni, segítünk az utazás megtervezésében.

Felszerelés

Egy túracipő vagy -bakancs mindenképp szükséges. Ruhából több réteggel készülj, mert valószínűleg meleg lesz, de este jól jöhet egy pulcsi, és a magasban esélyes a szél is. Esőmenő felszereléssel is készülj. Ha van fejlámpád, azt is dobd be. Egy 15-20 literes hátizsákot is hozz a túrákhoz, és a túrabotod se hagyd otthon, ha szoktad használni. A szálláson a sáros bakancsot illik a tárolóban hagyni, úgyhogy szükség lesz egy papucsra is. :)

Túra

A pontos útvonalakról a túravezető dönt a helyszínen. A szintek és távok a csapat kedvétől és erőnlététől, az időjárástól és egyéb befolyásoló tényezőktől függnek. 10 és 17 km közötti távot tervezünk, <500 m szinttel.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is.

A résztvevők száma

20-25 fő között várható.

Tömören

Időpont: nincs most meghirdetett időpontunk
Szállás: turistaházban
Ellátás: a szállás éttermében elfogyasztott reggeliket és vacsorákat tartalmazza a részvételi díj, az ebédek önellátóak 
Utazás: telekocsi rendszerben

Részvételi díjA bakancsos szálláson 600 Ft per fő az ágynemű felára.
A 3 fős szobák felára 5.000 Ft per fő.

A jelenlegi szabályok szerint védettségi igazolvány szükséges a részvételhez. Kérünk, csak akkor jelentkezz, ha van, vagy a túra indulásáig lesz igazolványod!

Erre a túrára OTP SZÉP kártyával is rendezheted a részvételi díjat! (Részletek lejjebb.)


A részvételi díj tartalmazza:

 • 2 éjszaka szállást
 • 2 reggelit és 2 vacsorát
 • a túraszervezést
 • a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza

 • az utazást
 • nap közbeni étkezést
 • belépőt a Kékestetőn a toronyba (700 Ft per fő)

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat! Vagy hozd el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt!

Utazz tele kocsival, ne egyedül!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :) A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A reggeliket és a vacsorákat tartalmazza a részvételi díj, így csak az ebédekről kell magadnak gondoskodnod. Hozhatsz magaddal szendvicseket, ha nem szeretnél büfében ebédelni.

Fizess SZÉP kártyával!

Belföldi túráink esetén OTP SZÉP kártyát is elfogadunk. Kérjük, ha így szeretnél fizetni, jelezd azt a jelentkezés megjegyzés rovatában!

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. A túra fórumán fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól, amikor összegyűlt a minimum létszám.

Fizetési ütemezés

Ha több mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 13.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom