Rax, Hohe Wand via ferrata
Ha vonzanak a sziklafalak, de még nem rendelkezel megfelelő sziklamászó tudással, akkor itt a lehetőség, hogy megismerkedj a via ferratával. Ha a Stájer Alpokban, a kalandtúránkon már ferrataztál és tetszett, itt sem fogsz csalódni. Hasonló nehézségű (könnyűségű) útvonalak várnak minket ezen a túrán is.

Készíts magadról fotókat egy drótkötélen csüngve, miközben alattad csak a szél fütyül! Persze mindezekkel infarktus közeli állapotba kergetheted a nagymamát, de akár a szomszéd nénit is. És nem is kell hozzá messzire utaznod, hiszen a legközelebbi kiváló klettersteigek már az osztrák-magyar határ közelében várakoznak Rád, amiket most egy hétvége alatt könnyedén fel is fedezhetsz.

Programterv

1.nap

Reggeli indulás után a dél körüli órákban érkezünk meg Bécs házi hegyeinek tövébe, a határtól alig kőhajításnyira fekvő Hohe Wand sziklafalai alá.

Az első via ferratákat - avagy ahogy sógoraink hívják, klettersteigeket – kevés gyaloglással tudjuk megközelíteni a parkolóból.

Bemelegítésnek egy könnyű, kezdő ferrátán ismerkedünk meg a felszerelés használatával, hogy aztán belecsapjunk a lecsóba, és nekifussunk egy igazán nagy falnak - vagy falatnak - a HTL-steig felső szakaszának, mely már C-s és helyenként D-s szakaszokat és bedurrant alkarokat is tartogat a számunkra.

Miután kimásztuk magunkat, a közeli szállásunkra, egy csodálatos szurdok bejáratánál fekvő menedékházba utazunk. Az estét itt töltjük matraclágerban – miután sörök, sült kolbászok és egyéb jóságok mellett összecimbizünk útitársainkkal. A szállástípustól ne ijedj meg, később kifejtjük.

Via ferrata, az egy település?

Nem, nem az.

A „via ferrata“ (osztrákul klettersteig)  egy több mint száz éves múltra visszatekintő sport, a magashegyi túrázás és a sziklamászás igazi öszvér - mára már teljesen önállóvá vált - ágazata.

A különböző nehézségű (A-tól E-ig) útvonalakat egy acélsodrony követi. A turista ebbe akasztja karabínereit, így legrosszabb esetben is (kezdő pályán szinte kizárt) legfeljebb egy métert csúszhat vissza, mielőtt a beülő megfogná. Ennek köszönhetően biztonságos és felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek, aki belekóstol.

Természetesen a via ferrata túráinkat is tapasztalt vezetők kísérik!

2. nap

Reggeli után felkapjuk hátizsákunkat, és a közeli völgy hatalmas sziklafalai közé sétálunk. Egy jó óra kaptató után érjük el a Hölental panoráma-steigjét, avagy a kiejthetetlen nevű Teufelbadstubensteig beszállását.

Az út létrákkal drótkötelekkel megtűzdelve kanyarog végig a sziklafalon, fel egészen a felettünk magasodó fal tetejéig. Végig lesz mit fotózni…

A délutáni órákban egy könnyű steigen visszaereszkedünk a völgybe, a menedékházhoz, melyen egy újabb csodás estét töltünk.

3. nap

Reggel összepakolunk, és friss tudással felvértezve újra a Hohe Wand sziklafalai alá utazunk. Reggeli kezdésnek egy könnyű B/C-s úttal nyitjuk a napot. Az út nem hosszú, de annál jobb a kilátás, és a tetején egy menedékházban öblíthetjük le a sziklafal porát.

Ezután egy rövid sétával a szomszédos sziklafal alá ereszkedünk, ahol már egy jóval izgalmasabb útvonal vár minket: a rövid áthajlásokkal és hosszú létrákkal tarkított út méltó búcsú lesz az Alpok keleti vonulataitól.

Innen visszasétálunk autóinkhoz, ahonnan kora délután indulunk hazafelé.

Előreláthatólag az esti órákban érkezünk haza.

Tudnivalók

Szállás

Szállásunk egy újonnan fullosan felújított menedékház matraclágerában lesz.

Mi a matracláger? Minden alpesi menedékház szerves tartozéka. Jellemzője, hogy egy nagyobb szobában többen alszunk, így a menedékház valóban menedékházul szolgál, azaz a beeső turistákat viszonylag nagy mennyiségben könnyen el tudja szállásolni. A szállás tiszta és komfortos (hiszen újonnan van felújítva, ráadásul Ausztriában), a kaja jó, van csapolt sör és apfelstrúdel is. Na meg melegvíz és mindenféle vizesblokk, a nedves cuccoknak szárítóhelység, és egyéb apróságok, ami egy alpesi menedékház tartozéka. (pl. a falon régi jégcsákányok)


Ellátás

A szálláshoz reggeli is tartozik, de kérhetünk meleg vacsorát is az étlapról – ezt ezúttal önellátó rendszerben.

A közelben bolt nincs, a napközbeni élelmiszereket (szendvics, csoki és egyebek) mindenki otthonról hozzon.

Utazás

Az utazás telekocsi rendszerben történik. Ne aggódj, ha nincs autód és akkor se, ha csak egyedül lennél az autódban! Egyeztetünk és úgy fogjuk elkészíteni a beosztást, hogy mindenkinek jusson hely és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon. Eddig még mindig sikerült ;) Ha sikerül optimálisan beosztani az autókat azzal nem utolsó sorban a környezetterhelésünket is csökkentjük. Ha úgy jön ki a lépés, mikrobuszt bérlünk. Egész biztos, hogy senkit nem hagyunk itthon, aki időben jelentkezik!

Felszerelés

Ha van ferrata szetted, akkor pontosan tudod, hogy mire van szükséged, ha nincs, akkor mi pontosan tudjuk. Ez utóbbi esetben 3ezer ft ellenében egész hétvégére biztosítunk Neked beülőt, ipszilont és sisakot. Ezen kívül csak sportos cipőre és ruhára van szükséged.

Pénz és mocskos anyagiak

Ausztriában a hivatalos fizetőeszköz az €, CBA-utalvánnyal ne is próbálkozz.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Béci lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

18-22 fő között várható.

Tömören

Időpont: 2017.06.16-18.
Szállás: menedékházban
Ellátás: reggeli, önellátás
Utazás: telekocsis

Részvételi díj

A részvételi díj 39 800 Ft, ami tartalmazza:

 • a szállás díját 2 éjszakára,
 • a két reggelit
 • a túravezetést 2 napra
 • a szervezés költségét
 • belépőt a Hohe Wand Naturparkba

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • utazás költségeit (autópályadíjak, behajtási díj a Hohe Wandra)
 • a napközbeni és az esti étkezést
 • Via ferrata felszerelést (3 ezer ft ellenében intézzük Neked)

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom