Az időjárásról

Az időjárásról

Mindenek előtt szögezzük le, hogy aki természetjárásra adja a fejét, annak tisztában kell lennie azzal, hogy eshet eső, fújhat szél, tűzhet a nap. Az időjárás is a természet része nem ennek ellenére szeretjük, hanem ezzel együtt.

Tudja valaki, hogy milyen lesz az idő egy hét múlva?

Régóta foglalkozunk szabadtéri programok szervezésével és az a tapasztalatunk, hogy a meteorológusok legfeljebb 2, maximum 3 napra tudják előre jósolni az időt. Ez nemcsak a mi tapasztalatunk, ők maguk is ezt állítják pl itt. Az előrejelzés általában még 2-3 napra sem nagyon pontos, de olyankor már azért többnyire meg lehet mondani, hogy milyen idő várható.

Hogyan értelmezzük az előrejelzést?

Van egy fontos dolog! A kis esős, vagy viharos piktogram nem feltétlenül jelent egész napos esőt. Általában akkor is ilyen piktogramot tesznek ki, ha aznap eshet az eső a nap egyik részében. Nem biztos, hogy esik, és nem biztos, hogy egész nap.

Érdemes megnézni a részleteket is! Nem mindegy az sem, hogy 2-3, vagy 20-30 mm csapadékot jósolnak és az sem, hogy ez a nap melyik részében esik le. Továbbá nagyon fontos a szél erőssége is különösen vízitúrák esetén.

Rossz időben is megtartjátok a túrát?

Először is nem hiszünk mindenféle kéthetes időjóslásnak. Ha 1-2 nappal az indulás előtt is rossz időt jósolnak, akkor sem mondjuk le a túrát. A rossz előrejelzés az esetek túlnyomó részében a valóságban nem is annyira rossz. 10 év alatt egyszer volt annyira rossz idő, ami teljesen ellehetetlenítette a túránkat. Máskor előfordul hogy megázunk kicsit, vagy kicsit jobban, de ezt természetesnek fogadjuk el. Kisebb nagyobb esőtől semmiképp nem riadunk vissza.

Ha orkán erejű szél fúj, vagy egyéb körülmények miatt nem biztonságos túrázni, akkor természetesen ideiglenesen felfüggesztjük a túraprogramot. Ilyenkor megadjuk a tisztelet a természet erejének, és a helyszínen megvárjuk, amíg kedvezőbbre fordulnak a körülmények. Nyári zivatarok esetében ehhez gyakran elég fél órát várni és máris kisüt a nap. Ha úgy adódik, keresünk alternatív programot a környéken.

Hogyan készüljek, ha esős időt jósolnak?

Hisszük, hogy nincs rossz idő, csak rosszul öltözött turista. Mindig tegyél be a csomagodba esőkabátot! Lehetőleg legyen nálad váltás száraz ruha, zokni. Ha mégis eláznánk, akkor is tudj váltani, amint száraz helyre értünk. Ha van esőnadrágod, az is nagyon hasznos és praktikus viselet, de egy baseball sapka is jól jön, hogy ne csöpögjön az arcodba a víz.

Azt tudtad, hogy az élet a komfortzónán túl kezdődik?

A legemlékezetesebb kalandjaink gyakran úgy kezdődnek, hogy egy hatalmas sötét felhő kúszott be a nap elé… Például ez a törétnet az osztrák Alpokból, egy írországi hóviharról, vagy ez Finnországból.

Amikor komolyabban esni kezd, az esőkabátok mellett rendszerint a pálinkás üvegek is előkerülnek és valahogy mindig jobban összekovácsolódik a csapat és ilyenkor érthetetlen módon mindig kitűnő a hangulat. ;)