Bodrog, Bodrogzug

Kapcsolódó túráink

Bodrog, Bodrogzug

A Szlovákiában folyó Ondova, Ung és Latorca összefolyásától nevezik ezt a csodás vizet Bodrognak.

Az egyébként is rövid folyó, (összesen 115 Km hosszú) itthon mindösszesen 50 km-en át kanyarog. Mégis mennyi szépséggel, mennyi látnivalóval, apró tüneménnyel tarkított ez a rövidke szakasz! Vízi madarak garmadája, nyíló tündérrózsák, csodás ártéri erdők, vízbe dőlt fák teszik érdekessé és kalandossá a túrát.

A Bodrog lassú folyású, szelíd folyó, így nem okoz különösebb problémát fölevezni rajta az országhatárig (lefelé még könnyebb lesz). ;)

Nem összetéveszthető más hazai vizekkel. A medre keskeny, kacskaringós. A kis forgalmú víz ideális helyszíne az evezésnek és a fürdőzésnek. Útközben látogatást tehetünk a középkori pompájában tündöklő sárospataki várban, vagy akár a folyó túlpartján található Vár Étteremben, kalandoz6unk a vadregényes Bodrogközben és felderíthetjük Tokaj borospincéinek labirintusait. 

Bodrogzug

A Bodrog és a Tisza által összefogott mocsaras, ártéri terület a Bodrogzug. Ez az érintetlen, vadregényes táj az évnek minden részében más és más jelleget ölt. Tavasszal, hóolvadáskor és a nagy esőzések idején a Bodrogzug jelentős része víz alá kerül, míg nyáron, a  szárazabb időszakban a víz szintje leapad és egészen megváltozik a táj látványa. Nehéz eldönteni, hogy vajon tavon evezünk, vagy éppen egy elöntött ligeterőben, zsenge rétek felett.

bodrogzug

Az áradások között, így a forró nyári hónapokban, a Bodrogzug egy igazi, hamisítatlan vízi paradicsom. Az ösvényekre kicsit nehezebb rátalálni, de megéri a fáradságot, mert ha egyszer sikerül a sűrűjébe eveznünk, akkor káprázatos, egyedi élményben lehet részünk: élénkzöld, süppedős rétek, tündérrózsa ligetek, tölgy- és hársfasorok, morotvák, és színpompás lagúnák várnak bennünket!

Ha megpróbálom felidézni a Bodrogzug képét, akkor két dolog jut rögvest az eszembe. Az egyik a zsengezöld és az élénksárga szín, melyek mint a festővászon alapozása, magukba olvasztják a vadvirágok fehérjét, vörösét, az ég kékjét, a gyékénybugák, s a fatörzsek barnás árnyalatait, így formálva kompozícióvá a kaotikus színkavalkádot. A másik a háttérben meghúzódó Tokaj-hegy, aminek, árnyékában, szinte egész a tövében evezünk Tokajig. A folyó balfelől az Alföld peremén, jobbról a Zemplén lábánál végigbucskázva, részint a hegyvidék illúzióját kelti a táj csodáján merengő túrázóban.

Tokaj hegy
A morotvás, ligeterdős ártér Magyarországon és Európában is ritka élővilágnak ad otthont. Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi körzet a Aggteleki Nemzeti Park felügyelete alá tartozik és területéből több, mint 600 hektár fokozottan védett!