Gemenc

Gemenc

Ki gondolta volna, hogy a Gemenci Erdő, a Sió csatorna torkolatától délre fekvő természetvédelmi terület a Duna legnagyobb kiterjedésű ártéri erdeje?!

Pedig így van. Pár száz évvel ezelőtt egy dunai halász nemigen hitte volna, hogy mekkorát változhat az a környezet, ahol a mindennapjait éli.

A régi szép idők...

A folyamszabályozások előtti időben a Dunát szegélyező 20-30 km-es sávban szigetek, holt-ágak, lápok, ártéri-erdők sokasága váltotta egymást, melyeknek a mérete és elhelyezkedése állandóan évről évre, sőt évszakról-évszakra változott. A Duna pulzáló áradó-apadó mozgása hihetetlenül sokszínű életteret alakított ki ezeken az ártéri területeken.

A Gemenc ütőere a Duna...
Gemenc ütőere a Duna

Mára a Duna mentén jelentősebb, rendszeresen elöntés alá kerülő összefüggő terület csak a Szigetközben és az európai viszonylatban kiterjedésével és természeti értékével is kiemelkedőGemencen található. A Duna apadó-dagadó ütőere évről évre lüktetve árasztja el termékeny vizével holtág- és fokerekkel átszőtt testét. Megöntözi erdeit, rétjeit, vízzel és hallal telíti holtágait, belső tavait és vízállásait. Aztán levonul az ár, de gazdagságának egy részét mindig itt hagyja. Tápanyagban dús hordalékát a réteken és az erdőkben, halát a vizekben, és emlékét a Gemenccel együtt élő emberekben. Évről-évre, újra és újra.

gemenci vízitúra

Tavirózsa Gemencen

A Gemenci Tájvédelmi Körzet 1977-ben létesült, majd része lett az 1996-ban alakuló Duna-Dráva Nemzeti Parknak. Gemenc közel 18.000 ha nagyságú területével mintegy 35 km hosszan húzódik a Duna mentén Bogyiszló és Báta községek között. Gemencen körülbelül 30 nagyobb holtág, illetve belső tó található, melyek számos vizes élőhelyhez kötődő védett növénynek adnak életteret.

Gemenc védett madarak garmadájának is élőhelyet biztosít. A gémfélék és gólyák számára fontos táplálkozóhely a terület, és ezrével telelnek a gemenci Duna-szakaszon a récék, ludak, és kárókatonák. Az ártéren élő védett denevérfajok és emlősök mellett jellemző az ártér állatvilágához hozzátartozó vaddisznó és a Gemenc szimbólumává vált gímszarvas is. 1996 őszén megkezdődött az európai hód visszatelepítése, amely Magyarországról a 19. század közepén pusztult. A több mint 30 példány kihelyezését követően ma már a védett terület különböző részein élnek és szaporodnak.

Gemenc - a vízitúrázók paradicsoma

gemenci homokpad

A gemenci vízi paradicsom az év minden szakában más és más oldalát mutatja a látogatónak. Áradáskor nagyobb területeket lehet bejárni, de ha alacsony a vízállás, akkoris gyönyörű túrákat lehet tenni a holt-ágakon és jókat lehet pancsolni és pihenni az élő Dunahomokpadjain.