Rólunk

Így utazunk mi

Kötelező pipák helyett valódi élmények

Nem szervezünk egynapos túrát a Szlovák Paradicsomba 6900-ért, sem a bécsi adventre 5900-ért. De tényleg erre vágyik valaki? Éjszaka egy tömött buszon, rövid bolyongás zombiként egy régóta vágyott helyen, aztán utazás haza. Ebből élmény nem lesz, csak egy gyors pipa a listán, meg néhány kép a Facebookra: itt is jártam.

Számunkra vállalhatatlan. Mi vállalható? A kreatívan kialakított, aktív programokkal tűzdelt, különleges helyszínekre vezető utazás. Alapvetően kerüljük a tömegturizmust, és keressük a turisták által ismeretlen titkos helyeket.

Rugalmasan

Hajlandóak vagyunk menet közben változtatni a terven, mert ha úgy jobb, miért ne? Mintha a haverjaiddal utaznál. Mi leszünk az a haverod, aki kitalálja, megbeszéli, lealkudja, lefoglalja, és elhozza a többi haverját. Aztán bevásárol, összedob valami klassz kaját a bográcsban, tüzet gyújt, megmutatja, hogyan kell evezni, síelni, vagy hogy hogyan érdemes akasztani a karabínert és kihúz a vízből, ha kell.

A túrakiírásban leírtakhoz alapvetően ragaszkodunk, de olykor előfordulhat olyan szituáció (pl megváltozott időjárás, vagy szimplán a többségnek máshoz van kedve), hogy a társaság a túravezető javaslatára a programon a helyszínen módosít. Ilyenkor a lehetőségeket részletesen ismertetve gyakran szavazásra bocsátjuk a kérdést.

Közösségi élmény a fókuszban

A Békatutajnál úgy tartjuk, hogy nincsenek idegenek, csak ismeretlen barátok. Mindig nagy hangsúlyt fektetünk rá, hogy minél több új ismeretség szülessen a túráinkon.

Persze nem nehéz olyanokkal összecimbizni, akikkel a sziklafalon együtt küzdünk meg az elemekkel, akikkel egy gumicsónakban összezárva egymás mozgását figyelve egy ritmusban lapátolunk és mindannyiunkat egyszerre terít be egy nagyobb hullám vízfelhője. Nem nehéz egy csapattá válni olyanokkal, akiknek látod a szemében ugyanazt a csillogást, ami a Te szemedben is ott van az átélt és a már régóta várt kalandok hatására, akikkel a közös érdeklődés miatt eleve egy húron pendültök és akikkel esténként is együtt töltitek az időt, és a pálinkát.

Mi együtt, egymáshoz igazodva, egymást kiegészítve, egymástól tanulva, a világ csodáit közösen megélve és egymással megosztva szeretünk utazni.

Közvetlen stílusban

Szerintetek hogyan hangzik egy ilyen mondat?

- Ne haragudjon, hölgyem! Elnézést, hogy megszólítom, a fantasztikus hegyek között, ezen a szép napon, itt ezen a gyönyörű klettersteigen, de percek óta úgy tűnik, hogy ömlik a könnye és remeg a keze, lába. Tolakodásnak venné, ha Önhöz csatolnám a mentőhevederemet egy karabínerrel?

Szerintünk is szarul.

Szóval most tisztázzuk: mi soha nem leszünk hagyományos idegenvezetők. 

Túravezetők vagyunk. Emberek, akik szeretnek utazni, és szeretik az embereket. Szeretjük, ha egy túrán közvetlen a hangulat, ha túra közben lehet akár a saját életünkről is beszélgetni, ha a résztvevők egymással csivitelnek. És tegeződünk mindenkivel!

Idegenekből csapat

Hogyan lesz egy csapat a túra elején bizonytalanul bemutatkozó idegenekből? Mi sem tudjuk a titkot, csak azt, hogy a titok létezik, mert nem jöttünk még haza sehonnan új barátságok nélkül.

Mindezekhez szükséges az együtt töltött idő, az együtt fázás, együtt lubickolás, együtt főzés, a tábortűz varázsa.

Rólatok

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

  • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
  • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
  • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
  • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
  • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
  • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

  • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
  • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

  • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

  • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent leírt kategóriába tartozol! :)