Sátorozásról

Sátorozásról

Miért kell egyáltalán sátorozni, nemigaz hogy nem találtok rendes szállást?!

A sátras túráink esetén nem azért választjuk a sátrazást, mert nincs más megoldás, hanem azért, mert adott körülmények között ez adja a legtöbb élményt. Sátorozni sok esetben egyszerűen sokkal jobb, mint más szállást választani.

Este egy kis borozás mellett sokáig nézzed a csillagokat, majd bemászol a sátorba. Bármikor elég csak elhúzni a szúnyoghálót, és kidugni az orrodat ahhoz, hogy a nyári égbolt valamennyi csillagával „betakarózhass”.

Lefekvés után a csillagok ugyan már nem látszanak, de az éjszaka neszeit ugyanúgy hallod. Elaltat a víz csobogása, a kabócák dala, a tábortűz pattogása (ha Te voltál az utolsó, akkor gyorsan kelj fel és oltsd el rendesen!)

Reggel kinyitod a szemed, a többiek még alszanak. Az első, amit meglátsz, a homokos partszakasz és a csendes folyó.

Nincs is sátram, meg semmi felszerelésem.

Lássuk, milyen felszerelésekről beszélünk. Kell egy sátor, egy hálózsák, és a kettő közé valami matracszerű. Igazándiból ennyi. Elemlámpa van a telefonodban, ha más nem. A többi eszköz beszerzésére több módszert is tudunk javasolni.

Az első, hogy kölcsönkérsz valakitől. Hidd el, rengeteg ismerősödnek van kempingezős cucca, és mivel úgyis ritkán használják, szívesen kölcsön is adják. Írd ki a facebookra, meg fogsz lepődni.

A másik megoldás, hogy veszel pár cuccot a boltban. Ha aktív életet szeretnél élni, ezekre úgyis szükséged lesz a jövőben is.

A harmadik megoldás, hogy rákeresel a neten arra, hogy “kemping sátor kölcsönzés”, és bérelsz magadnak valamelyik erre szakosodott cégtől.

Sosem aludtam még sátorban, azt sem tudom, hogy kell.

A jó hír az, hogy pont ugyanúgy kell. De tényleg nincs benne semmi. A sátor felállításában úgyis szívesen segítenek a többiek, és/vagy a túravezető. Tudod, velünk csupa segítőkész emberek utaznak. De tényleg, ez nem lehet gond.

Biztos, nem kényelmetlen?

Biztos. Igaz, hogy le kell hajolni, amikor le akarsz feküdni, de az miért gond? Egész nap álltál, jöttél-mentél. Ami magát a fekhelyet illeti, lehetőleg szerezz egy önfelfújós matracot, vagy egy vastagabb polifoamot. Ezek még viszonylag kis helyen elférnek, de már egészen kényelmesek.

Hogy emeld a komfortérzeted, dobj be egy kispárnát, vagy ha nincs hely a táskádban, az egyik tiszta pólód lehet a párnahuzat, amibe szépen belehajtogathatod a pulóveredet kispárnának. 

Na jó, de mi van, ha esik?

Pontosan erre az esetre találták fel a sátrat. Az eső esik kinn, te pedig vígan alszol odabenn. Hallgatod ahogy az esőcseppek kopognak a sátorponyván. Igazi, természetközeli élmény. Arra kell csak odafigyelned, hogy a sátor két rétege ne érjen egymáshoz, mert ez esetben be tud ázni. Egyébként egy normális kétrétegű sátor a legkeményebb zivatarokat is simán bírja. Egyrétegűt ne vegyél!

Írtunk egyébként egy kis szösszenetet az időjárásról is. Olvasd el!

Azt tudtad, hogy tökre romantikus?

Tényleg. Nincs is ennél romantikusabb szállás. Ha a pároddal érkeztél. Ennél már csak akkor romantikusabb, ha esetleg a túra közben sátorozol össze valakivel. Volt már erre is példa... :)

Mécsest azért ne gyújtsatok odabenn! 

Arra emlékszel, hogy az élet a komfortzónán túl kezdődik?