Stájerország, Ausztria

Stájerország, Ausztria

"Mit nekem te zordon Kárpátoknak fenyvesekkel vadregényes tája..." nos, igen, nem lebecsülve a literális magasságot ahol Petőfi szárnyal (félreértés ne essék, nem tengerszint felettit, attól elhatárolódik) ez a megközelítés talán mégis kissé rátarti. Akit a jószerencse akár csak egyszer is elsodor az égbe törő sziklák, a csipkés hegygerincek, a rohanó hegyi patakok világába, aki egyszer is megcsodálhatja milyen egy hegycsúcs megmászása után a felhők fölé emelkedni, s a hirtelenkék égboltról szikrázó napsütésben, káprázó szemmel lepillantani a lábunk alatt a végtelenbe nyúló madártejhab-felhőpaplanon... nos... az nem ír ilyet.

Ez az érzés, vonz vissza minket időről időre az Alpok magaslatai közé, s bár megszállott rajongással igyekszünk újra és újra felkeresni, akár földön, akár vízen bejárni hazánk legszebb tájait, nem átallunk csodálattal hódolni a hósipkás hegyóriásoknak sem.

Évről évre jópár alkalommal látogatjuk meg kedves stájer tájainkat, folyóinkat, hegyeinket, barátainkat és söreinket. S ha már ott vagyunk, keresztülvágjuk magunkat a Salza tajtékzó hullámain, ferrata beülőt csatolunk, s megmásszuk a legendás Pfaffenstein csúcsot, felgyaloglunk a Polster-csúcsra és fáklyákkal sétálunk keresztül a Bärenloch-barlangon, esetleg felcipelünk egy öl fát a Reichenstein hüttéhez...mer' ugye magától nem jut fel... Szóval ez a 'mitnekem' kicsit azért erős... 

Választható programok

Rafting a Salzán

A 8-10 személyes raftokban való túrázás speciális tulajdonsága, hogy teljes és összehangolt munkát kíván a bent ülőktől, ezért különösen alkalmas csapatépítés jellegű programok szervezésére. A hatékony előrejutás legfontosabb előfeltétele, hogy a raft két oldala egyszerre evezzen, vagyis összhang legyen a csapattársak között.

Rafting a Salzán

A Salza folyó a vadvizek között a közepes nehézségűek közé tartozik, így már kellően izgalmas, ugyanakkor a 8-10 személyes hajókban evezve tökéletesen biztonságos. A folyón állandóan váltogatják egymást az izgalmasabb, és a csendesebb szakaszok, így bőven van idő nézelődni, gyönyörködni a varázslatos táj szépségeiben.

A vadvízi evezés menete

A vadvízi evezés időtartama körülbelül 4 - 4 és fél óra, és általában délelőtt 9 óra körül indul. A túra időtartama ellenére nem kifejezetten fárasztó. Útközben többször megállunk vízbe ugrálni, vagy csak egyszerűen csorogni és a tájat csodálni.

rafting ausztiában
A túra előtt a túravezetők mindenkinek kiosztják a higiénikusan tisztán tartott (fertőtlenített) neoprén ruhákat és sisakokat, majd részletes balesetvédelmi eligazítást tartanak.

Rafting miniraftban, vagy nagyobb hajóban

A túra kezdetén mindenki választhat, hogy a biztonságosabb, stabilabb nagyobb hajóban (8-10 raft), vagy kisebb hajóban (4-5 személyes miniraft, vagy trek) szeretné átélni a felejthetetlen élményeket.

rafitng

A kisebb hajókat a kalandvágyóbbaknak ajánljuk, akik rendelkeznek némi evezős tapasztalattal. A nagyobb hajókat a helyi túravezetők irányítják, így a bátortalanabbak is abszolút biztonságban tudhatják benne magukat.

Via-ferrata, avagy…

… A magashegyi túrázás és a sziklamászás biztonságos, de adrenalindús keveréke. Egy kifejezetten kezdőknek épített útvonalat ajánlunk, melyet folyamatosan egy acélsodrony követ. A turista ebbe a vasba akasztja karabinereit, így legrosszabb esetben is (ezen a nehézségi fokon szinte kizárt) maximum egy métert tud vissza csúszni mielőtt a beülője megfogná.

Kezdő és haladó via ferrata

Miután a via ferrata végeredményben előre biztosított hegymászás, így a kezdő fokozatok is tartogatnak kihívásokat, a D-E fokozatú útvonalak pedig már komoly felkészültséget igényelnek.

Túráinkon, a csapat létszámától függően igyekszünk megteremteni annak legetőségét, hogy több kisebb csoportba osztva, igény szerint, különböző nehézségű és hosszúságú kletterútvonalakat járjunk végig. A környéken szerencsére bőven lehet válogatni A-B kategóriás kezdő pályák, és a felkészültebbeknek is maradandó élményt tartogató nehezebb falak között.

via ferrata

A kezdőkkel természetesen olyan sziklát keresünk fel, mely könnyen mászható, lehetőséget biztosítva ezzel az alapmozdulatok begyakorlására. Közvetlenül a gyakorló pálya szomszédságában azonban található két nehezebb út, így biztosan senki nem fog unatkozni.

Kedvenc klettersteig útvonalaink

A „hegyrefelmászós” program során több célpont közül választhat a csapat:

Legsokoldalúbb útvonalunk a Johnsbach - steig. A szikla tövétől a hegygerinc felé induló pálya könnyen megmászható, ez azonban semmit sem von le élvezeti értékéből. A csoportos mászás időtartma kb 70-80 perc. Az út során csodás kilátásnyílik az alattunk megbúvó falucskára, néhány üdezöld legelőre és a szemközti, égnek törő, csipkés sziklagerincekre. Némi pihenés után igény szerint nekivághatunk a gyakorló útvonallal párhuzamosan kialakított, nehezebb szakaszok bejárásának is. Ezekből is több található, így az óvatosabb versenyzők és a bevállalós titánok is elégedett mosollyal keresgélhetik a fogásokat az alattunk zúgó hegyi patak medre fölé magasodó hegyoldalban.

via ferrata

Hasonló nehézségű, de valamivel hosszabb útvonal a folyó partjáról induló Salza klettersteig.

A hosszabb, leírhatatlan szépségű, egész napos túra során juthatunk fel a 2000 méter fölé magyasodó Pfaffenstein csúcsra. Az útvonal a közepes-nehéz besorolás közt egyensúlyoz. A sziklafalra felkúszó acélsodrony végét, a "beszállót" egy 1,5 órás erdei túra után érjük el, itt kezdődik az igazi mászás. Ez a túra már komolyabb fizikai felkészültséget igényel.

Kirándulás a Wasserloch vízeséshez

A Salza folyó feletti hídról induló kb 2-3 órás sétaút egy mesés vízesésrendszerhez vezet, falépcsőkkel kiépített útvonalon.

 A túra könnyű, fél napos program, mely egy kellemes hűs sétát és számtalan vízesést kínál. A túra során fel lehet sétálni egészen a "loch"-ig. ami nem más, mint luk, amiből kifolyik a víz. Ez tehát a wasserloch... :o)

wasserloch

Garantáljuk, hogy senki nem ússza meg szárazon ezt a napot :)

Alpesi túrák a környéken

Számtalan gyönyörű túraútvonal van a tarsolyunkban, a pár órás kirándulástól, az egésznaposig. A könnyű sétáktól, a megterhelő, nagy szintkülönbséget leküzdő trekkingig sokfélét ajánlunk.

Alpesi túra a Bärenloch barlanghoz

Az egész napos túrára a szállástól induló libegővel vagy gyalog indulunk, majd az 1910m-es Polster csúcsról indulva egy kb 15-20 km-es túrát teszünk. A túra útvonala egy 600 m hosszú barlangon vezet keresztül. Ezt a távot elemlámpával világítva fogjuk megtenni. Az előbbi nyelvlecke után halkan megsúgom, hogy a Bär... nos, az medvét jelent, a többit kitalálhatod... :o) Még sosem találkoztunk vele, de bőszen keressük.