Szlovénia

Szlovénia

Az Alpok Napos Oldala - Szlovénia

Szlovéniát elsősorban a természetet kedvelőknek és azt kellően értékelőknek ajánljuk: idilli természeti miliők, csodás hegyvidékek, szép tavak, vadvizek, domináns zöld szín, jól szervezett természetvédelem - sportcipővel vagy túracipővel tanácsos felszerelkezni.

LÁTNIVALÓK

Nagyon jól karban tartott, példásan szervezett, tiszta ország, "Kelet-Európa Svájca", megnyugtatóan konszolidált, szelíd légkörű ország. Ahhoz képest, hogy milyen kicsi ország meglepően sokféle érdemleges látnivaló, programlehetőség van: pl. a Bled és Bohinj tavai a Júliai Alpokban, raftingozás a Soca folyón, a Postojna-i cseppkőbarlang, a lipicai ménes, a regionális Škocijanský árok nemzeti park az UNESCO természeti világörökség része.

Bohinji-tó

A Júliai-Alpok szívében, meredek sziklafalak között, egy gleccser vájta völgyben fekszik Szlovénia legnagyobb tava, a festői szépségű Bohinji-tó.  Amikor Isten befejezte a világ megalkotását, rájött, hogy megfeledkezett egy kis  embercsoportról, akik csendben várták Isten munkájának befejeztét. Ezért hálául nekik ajándékozta a világ legszebb helyét, melyet az emberek – Isten szláv nevéből (Boh) – Bohinjnak neveztek el. 

Vintgar-szurdok

A szurdok, amelyet a Radovna folyó vájt ki, Gorje közvetlen szomszédságában fekszik, körülbelül 4 km-re észak-nyugatra Bledtől. 1891-ben fedezte fel Jakob Žumer, Gorje polgármestere és Benedikt Lergetporer térképész és fotós.  Természetes formájában járhatatlan volt, így a szurdokot hamarosan rendbe hozták és megnyitották a nyilvánosság számára. A Bledi Vintgár a meredek mélységekkel, függőleges falakkal, a sebesen rohanó folyóval a mélyben, a növényzetével és a legmagasabb szlovén vízeséssel minden látogatót lenyűgöz. A szurdok elején található étteremben ízletes pisztrángot lehet kapni.

Júliai Alpok

A Júliai Alpok a szlovén-olasz határ mentén helyezkedik el. Legmagasabb csúcsa az 2864 méter magas Triglav csúcs. Elsősorban az aktív sportolás szerelmesei fogják itt jól érezni magukat. Jókat lehet bringázni, raftingolni, túrázni.

Škocjani-barlangrendszer

Grand Canyon vagy szurdokvölgy a föld alatt - ez óriási! A Skocjan barlangban hatalmas szakadékot mélyített a Reka folyó, és a felszíni szurdok völgyekhez hasonlóan hidakon, sziklapárkányokon kiépített utakon járható végig a barlangrendszerben a folyó egy szakasza.

Celje

Szlovénia harmadik legnagyobb városa. A Voglajna és a Savinja folyók találkozásánál fekszik. Celjének nagyon szép, alpesi hangulatú óvárosa van, de a legszebb helyi látnivaló kétség kívül a vár. Ide mindenképpen érdemes felmászni. Ha jó erőben vagyunk, tegyünk egy kirándulást a helyi hegyek között.

Bovec

Ha mégmindig nem tudunk kiszabadulni a hegyek vonzásából, akkor vegyük célba Bovec városát.Itt minden az aktív, sportos életmódról szól. Van folyó, vízesés, hegy és hegy. A szokásos bringázás, raftingolás és hegymászáson túl Bovecnál a canyoningolást is kipróbálhatjuk. Ez a vízesésugrás. Az amikor rafintg ruhában a vízesés medrében kell leugorni.

Postojnai cseppkőbarlang

Még mindig hegyvidéki területen járunk, de már egy olyan helyen, ahova nem kell hegymászó csákány, ide bárki eljöhet. Postojna cseppkőbarlangja örökös tag a Szlovénia látnivalói listán. A cseppkőbarlang biztonságos, jól kiépített. A túra nagy részét kisvasúttal tesszük meg.

Ljubljana

Szlovénia fővárosa. Nem egy hatalmas metropoliszról van szó, ugyanis alig van 300.000 lakosa Ljubljanának. Ő egy folyópartra épült igazi, romantikus város. Mindenképpen érdemes legalább egyszer felvenni a megnézendő listára.

GASZTRONÓMIA

A szlovén konyha ugyanolyan változatos mint a táj. Sokmindent átvett a szomszédos országok étkezési szokásaiból. Északon az osztrák, a tengerparton az olasz, keleten a magyar hatások érvényesülnek.

Többségében a következőkkel találkozunk egy szlovén út során: házias ételek, hatalmas adagok, csevap, sör, rántott hús. Viszont a gourmet utazók is megtalálhatják számításaikat.

Kranjska klobasa vagy marhanyelt

A tradicionális szlovén kolbászt némi mustárral és friss kenyérrel megtámogatva kell fogyasztani.  A klasszikus szlovén előételnek számító füstölt marhanyelvet pedig almával és tormával javallott. Bizarrul hangzik, de baromi finom!

Piran – Fonda halfarm

Ha szeretsz magadnak sütni-főzni és a konyhában diktátor vagy, akkor a Fonda halfarm a Te helyed! Itt megdolgozhatsz az ebédedért, ugyanis a Fonda Fish parti bázisán először megtanítanak, honnan is ismerheted fel a friss halat, miközben a szemfüles sirályok ott köröznek a fejed felett.

A pucolást és belezést követően csak a grillre kell dobni a sügért. Így a ravasz szárnyas hiénák már nem fognak pályázni a tűzön sülő falatokra.

A krémes hazája: Bled

A meseszép Bledi-tó partján bármit is válasszunk elő-és főételnek, desszertként egyenesen kötelező vaníliás krémet, tejszínhabot és leveles tésztát tartalmazó krémest enni! A süteményt Istvan Lukacevic, a Park Hotel cukrásza feljlesztette tökélyre hatvan évvel ezelőtt.