Jordánia a Holt tengertől a Hold völgyéig

Jordánia a Holt tengertől a Hold völgyéig

Figyelem, tesztüzem! Ezt a túrát 2018-ban nem tervezzük indítani, hacsak nem keres meg egy kisebb nagyobb társaság, hogy egyedi feltéelekkel megszervezzünk valami hasonlót.


Avagy a Föld legmélyebb pontjától a világ legszebb sivatagáig

Nem ígérhetünk mást, mint hogy elvezetünk az Ígéret Földjére. Ehhez nem kell mást tennünk, mint követnünk Mózest Bélát, a csámborgót, a világhódító mesemondót!

Nos, Béláim, az uticélunk Szent! Vegyél egy forró zuhanyt és jelentkezz. Aztán pár hónappal később vegyél egy forró zuhanyt úgy, ahogyan még sosem tetted... (vízesés alatt)

0-1. nap: Utazás Ammanba, érkezés Madabába

Pénteken esti órákban indulunk Budapestről, és kora hajnalban érkezünk Ammanba. Ammanból egy rövid városnézést követően elfoglaljuk a madabai szállásunkat, és kipihenjük az utazás fáradalmait.

2. nap: Bethánia és a Nébó hegyre

Reggeli ébredezésünk után fontos bibliai helyszíneket keresünk fel, meglátogatjuk a Nébó-hegyet, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a Holt-tengerre. Ez a hegy az, ahonnan Mózes meglátta az ígéret földjét, Jerikót és a Kánaánt. Itt található Mózes emléktemploma is.
Elmegyünk Bethániába, a Jordan folyó partjára, az egyik legfontosabb bibliai helyszínre, ahol Keresztelő Szent János megkeresztelte Krisztust. Bethániát 2015. június 28-án az UNESCO a Világörökség Részének nyilvánította.

Három éjszakát töltünk Madabában, egy nagyon hangulatos kisvárosban. Már önmagában ezért a feelingért érdemes volna ide utazni. Az első ráhangoló nap célpontjaihoz vezető utak gyönyörű tájakon vezetnek keresztül.

3. nap: Természet-wellness: Lebegés a Holt-tengerben, fürdés egy meleg vízesésben

Reggel a Holt-tengerhez indulunk, melyet 30 (!) %-os sótartalma tesz a világon egyedülállóvá. A tavat jó sok turista látogatja, de nem ott, ahova mi megyünk.
A strandon, ahol le van gyalulva a part bárki tud ám fürdeni. Mi keresünk magunk egy privát partszakaszt, ahol a parton kivált sókristályok miatt igazi kihívást és élményt jelent a fürdés. Ezekkel a kristályokkal az átlagos turisták csak az ajándékboltokban találkoznak. Tudjátok, az élet a komfortzónán túl kezdődik... :)

Úszni tudás nem szükséges. Elmerülni lehetetlen!
A hideg sós fürdő után, jöhet a meleg édesvíz. A Hamamat Ma’in hőforrásnál forró zuhanyt vehetünk egy 45 fokos vízesésben. 

Majd ha a meleg vízesés nem volt elég, folytatva az aznapi természet-wellness programunkat kipróbálunk egy természetes szaunát is, amit a vízesés mögötti sziklafülkébe szorult meleg levegő működtet.
Ha már erre járunk. megnézünk egy múzeumot a Holt-tenger és a hőforrás természettudományos érdekességeiről, majd felkeressük azt a pontot, ahonnan a legszebb kilátás tárul a Holt Tengerre.

Ha időnk engedi, a hőforrás által mélyített gyönyörű kanyonban is teszünk egy kisebb túrácskát.

4. nap: Különleges kanyontúra a Wadi Mujib természetvédelmi területen

A világ legalacsonyabban fekvő természetvédelmi területe a tenger szintje alatt 410 méterrel kezdődik és 900 méteren végződik. A jelentős szintkülönbségen túl a bővizű kanyonok és a száraz sivatagos területek váltakozása hihetetlenül színes élőközösségnek teremtenek otthont. És akkor még nem is beszéltünk az élettelen sziklaképződményekről.

A 6-8 órás közepes nehézségű túra alatt lesz lehetőségünk arra is, hogy testünket a kristálytiszta folyó vizében hűsítsük.

5. nap: Utazás a Királyi úton, Kerak vára

Reggel indulunk Madabából a Királyi úton. Útközben megállunk egy kardamomos teára egy útszéli teázónál, majd irány Karak. Nem, nem az öreg rókához megyünk, hanem a Szentföld egyik legjelentősebb várába.
A keresztes lovagok vára a 12. században épült az ősi karavánutak egyik fontos állomásánál. A Bibliában többször is említett erődítmény egy védelmi lánc legfontosabb darabja volt.

6. nap: Egész napos túra Petrában

Az egész napot Jordánia fő látványosságának, a világhírű Petrának szenteljük szurdokokban, romok és vörös sziklák között túrázva. Unesco világörökségi terület!
Petra Jordáninának az a területe, amit senki nem hagyhat ki, és döntően nem is hagy ki. A hatalmas területen mégis tudunk majd olyan rejtett szépségeket mutatni nektek, ahova az átlagos turisták már nem jutnak el.


7. nap: Tevegelés, dzsipezés és gyalogtúra a világ egyik legszebb sivatagában

Fantasztikus kőképződmények és vörös homokdűnék teszik a Wadi Rum-ot (magyarul a Hold Völgyét) a világ egyik legszebb sivatagává.

A homokos sivatagos tájat, az izgalmas kőformációkat, völgyeket, és hegyeket teveháton, gyalog és dzsippel járjuk be. Megmutatunk nektek eldugott valaha vízzel teli kanyonokat, és szél formálta sziklahidakat.

A nap végén a sivatagi tájjal szegélyezett csillagos égbolt alatt, egy beduin sátorban töltjük el az éjszakát, ahol a helyiek homokban párolódott helyi ételekkel és italokkal látnak minket vendégül.

8. Nap: Délelőtt sivatag, délután tengerpart

Reggel a sivatagban ébredünk, és a reggeli után teszünk még egy kellemes gyalogtúrát az eddig be nem járt sivatagi kanyonban. Ebéd után autókba szállunk, és irány Aquaba, a vörös tengeri nyaralóváros, ahol miután elfoglaltuk a szálláshelyünket elfogyasztjuk búcsúvacsoránkat.

9. nap: Lazítás és snorkel a Vörös tengernél

Ezt a napot a lazításnak, tengerparti pihenésnek, szuvenírek begyűjtésének is szánhatjuk. Vagyis illetve szánhatnánk, ha Aquaba nem egy hihetetlenül sokszínű tengeri paradicsom bejárata lenne, melyet többek között kétszáz korallfaj is színesít.
Fakultatív jelleggel búvárszemüveget és pipát veszünk magunkhoz és felderítünk egyet a környék számtalan merülőhelyéből. A környék korallzátonyaival való ismerkedéshez szerencsére nem feltétlenül van szükség komoly búvártudásra. A színes élővilág annyira elérhető, hogy akár a parttól nem messzire beúszva is csodákat láthat az ember. Nem fogjuk kihagyni.

10. nap: Hazautazás

Elbúcsúzunk Jordánia felejthetetlen világától, és aznap kora reggel indul a gépünk Budapestre. Érkezés a déli órákban várható.

Időjárás

Ősszel még kellemes idő fogad minket Jordániában. Alapvetően 20-25 Celsius fokos száraz időjárásra kell számítanunk, de megeshet, hogy esik, emiatt, azért a szél és vízálló kabátot ne hagyd otthon.

Szállás

A túra alatt végig Hotelekben fogunk megszállni, 2-3-4 ágyas szobákban vagy apartmanokban. Egy éjszaka a sivatagban ér minket a csillagos ég alatt, hagyományos beduin sátrakban.

Higiénia, oltások

Az országba beutazáskor kötelező védőoltás nincs. Palackozott víz fogyasztását javasoljuk. Természetesen alapvető gyógyszereket hozzál magaddal (fájdalomcsillapító, lázcsillapító, hasfogó …stb.), ha van valami speciális gyógyszered, azt se felejtsd otthon.

Pénz

Fizető eszköz a jordán dinár (1 JOD  = kb. 400 Ft).

Jó, ha van nálad bankkártya – ezt is minden további nélkül lehet itt használni, elég sok ATM van az országban. Alapvetően Eurót, másodsorban esetleg USD-t hozz, ezeket biztosan váltják! Ammanban, Petrában és Aquaban nagyobb helyeken tudsz fizetni kártyával, alapvetően készpénz legyen nálad! 

Ellátás

A túra alapvetően önellátó. A sivatagi éjszaka alatt vacsorát és reggelit is kapunk. További 6 alkalommal reggeli is jár a szállás mellé. A túrák során igyekszünk időről időre megállni

Utazás

A repülőjegyek megvétele önállóan, az utazási iroda koordinálásával történik. Jordánián belüli utazást mikrobusszal oldjuk majd meg. Az országon belül már hatalmas távokat nem fogunk megtenni, hiszen az ország sem túl nagy, és a látnivalók viszonylag közel vannak egymáshoz. (Utunkat a Turkish Airlines járatához igazítottuk, ami 2017. márciusában elérhető poggyásszal együtt 114 eFt)

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Béci lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

15-20 fő között várható.

Tömören

Időpont: 

Szállás: 

Ellátás: 

Utazás: 

Részvételi díj: 

 

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 •          

A részvételi díj nem tartalmazza:

 •        

 

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!