A Balkán kincsei - kalandozás Albánián és Macedónián át

- ( nap, -1 éjszaka)

A Balkán kincsei - kalandozás Albánián és Macedónián át

Kalandozás Albánián és Macedónián át

Neked mi jut eszedbe a Balkánról? Láttad már az emberiség léte óta lakott városait és a hegyvidéki tájainak érintetlen természeti csodáit? Mit tudsz a kultúrájáról, a sok száz éves kolostorairól-dzsámijairól, a középkorból ránk maradt városkák macskaköves sikátorairól, a hegyi pásztorok, vagy a tengerparti halászok életéről? Ismered a balkáni gasztronómiát, a népzenét, vagy épp az itt élők hitvilágát?

Itt az alkalom, hogy bepillants Európa egyik legkülönösebb, s talán egyik legcsodásabb régiójába. Ha jobban akarod érteni a köréd fonódó világot, tarts velünk az emberi kultúra gyökereit, s az emberiség előtti természeti kincseket felkutató, mesés kalandokat ígérő balkáni utazásra, és ismerd meg azokat a csillogó szemű, nyíltszívű balkáni embereket, akik a legőszintébb szeretettel vezetik be sajátos világukba az ide látogatót, csak hogy eloszlathassák a nyugati világ megbélyegző sztereotípiáit.

2019-ben repülősre tervezzük átalakítani a túrát. A részleteken dolgozunk.

Programunk várható alakulása

1. nap - Elrepülünk Tiranába

A délutáni órákban érkezik meg gépünk az Albán fővárosba, Tiranába. Tiranán a kommunizmus otthagyta kézjegyét: tulajdonképpen nem sok minden maradt meg a régmúltból, így a látnivalók is a főtér közelében csoportosulnak. Viszont egy tiranai délután pont jó arra, hogy akklimatizálódjunk az albán fílinghez: vannak kávézók, albán pékségek és cukrászdák, jobbnál-jobb balkáni kajákkal ellátott éttermek, modern épületek és szakadt utcácskák, közlekedési káosz hangos dudaszóval. Egyszóval minden, ami Albániához kell...

2. nap - És belefeledkezünk Albániába...

Shkodra, Theth

Reggel buszra pattanunk, s elindulunk, hogy felfedezzük Európa talán legtitokzatosabb országát. Albánia csak napjainkban kezd magára találni a kemény diktatúra bukása és a rendszerváltás után. A Balkán „legbalkánibb” országában a jelen ma is együtt él a törzsi alapokon szerveződő társadalommal, az ősi tradíciókkal.

Utunk egyenest Észak-Albánia hórihorgas hegyei közé vezet. Napközben, részint bevásárlás, részint ráhangolódás céljával útba ejtjük Shkodrát, innen utazunk tovább, és a délutáni órákban már az Albán-Alpok sziklás vonulatai közt kanyargunk. Az esti órákban érkezünk meg az Albán-Alpok szívébe, az 500-600 m magas sziklafalak alatt fekvő Theth-be. Az éjszakát itt töltjük sátrainkban egy kempingben.

3. nap - Elveszett világok nyomában...

Albán-Alpok - Theth, gyalogtúra: Pejes-hágó - Pejes-tó - Theth

Reggel kiadós gyalogtúrára indulunk az Albán-Alpok hegyei közé (melyet a szomszédos Montenegroban csak „elátkozottnak”, Prokletije-nek hívnak). Hatalmas szikalafalak oldalában, a Harape 800 m-es sziklafala alatt kanyarog az út egyre feljebb. Túránk során jó 4 órán keresztül kapaszkodunk egyre magasabbra, míg 1250 méteres szintemelkedést legyőzve meg nem érkezünk a Pejes-hágóba, ahol egy kis hegyi tóban csobbanva hűthetjük le magunkat. Miután megcsodáltuk az „elátkozott” sziklavilágot – amely a Dolomitokhoz hasonló méreteivel Európa egyik leglátványosabb hegyvidéke – visszaindulunk kempingünkbe sátrainkhoz.

4. nap - Hív a tenger

Reggel gyors pakolást követően újra kiélvezhetjük az Albán-Alpok úttalan-útjait még néhány órán keresztül, míg Shkodrába nem érünk. Itt a jól ismert piac káoszában ismét elveszünk néhány órára, hogy feltöltsük élelmiszer-tartalékainkat (a piócás-nénitől ne vegyetek piócát, nem ehető!). Shkodrától nem messze a tengerpart felé vesszük az irányt, hogy az egykori római kikötő romjain épült üdülővároskában, a bunkerokkal tűzdelt, homokos partjáról nevezetes Shengjinben töltsük a tengerparton a délutánt, na meg a gyönyörű naplementét.

5. nap - Irány az Albán-riviéra

Az Albán-riviéra felé fordítjuk a kormányrudat. Buszunkkal leutazunk az ország szinte legdélebbi pontjára. Útközben bepillantást nyerhetünk az "albán valóságba", a látszat persze itt sem objektívebb, mint másutt, s ráadásként, az albánok helyenként adnak is a látszatra… A tengerparthoz közelítve utunk nemegyszer kétezer méteres, parti, sziklás hegyek oldalában kanyarog, gyönyörű kilátást nyújtva az Albán-riviérára.

Néhány óra utazás után egy sziklákkal ölelt öbölben állunk meg. Aki szeretne, fürödhet a tengerben, akik viszont túrázni vágynak, azokkal egy rövid gyaloglásra indulunk a Gjipe-kanyonba. A kanyon hatalmas, több mint 100 m magas sziklafalak közt kanyarog. Nekünk nem egyszer sziklákon, vízeséseken kell átmásznunk. A kanyon fölött egy kolostor romjait találjuk. Az éjszakát a tengerparton sátrazva töltjük el, a tenger morajlása mellett hajtva álomra fejünket…

Szállás: Vadkemping a tengerparton

6. nap - Vissza a középkorba

Utazás, Gjirokastra (óváros)

Reggel, a tengerpart szépségeinek hátat fordítva, Albánia történelmének és kultúrájának megismerésére és megértésére irányuló késztetésünknek engedve újfent az ország belső területei felé vesszük az irányt, és idejekorán elindulunk, hogy mihamarabb eljussunk Gjirokastra elvarázsolt városába. De még mielőtt átadnánk magunkat a kultúrának, a hegyeken át kanyargó szerpentinről letérünk, hogy megcsodáljuk a "Kék szemet" (Syri i kaltër), hol a föld mélyéből tör fel a kékeszöld karsztvíz, mely egyből folyónyi méreteket ölt.

Gjirokastra óvárosa szinte érintetlenül maradt fenn, ugyanis itt született Enver Hodzsa, az albán kommunista diktátor, aki szülővárosát múzeumvárosnak nyilvánította. A palakővel fedett 18. századi lakóházak, a szűk macskaköves utcák, a középkori vár, a dzsámik és ortodox templomok a középkor hangulatát árasztják.

Az éjszakát itt töltjük egy hotelben.

7. nap - Rafting a balkán szívében

Reggel egy jó órás zötykölődés után a Vjosa-folyó sziklás csúcsokkal ölelt völgyében Permet városába utazunk. A lepukkant iparváros leginkább a kommunista iparosításnak állít csak emléket – de ide nem a városért jöttünk. Innen indul mai programunk: hajóba szállunk, hogy a sziklás mederben zúgó folyó vizén töltsük a következő néhány órát. A raftingtúra során zúgókon csapatunk át, míg felettünk a sziklás csúcsok és az elsuhanó albán falvak kísérnek.

A program biztonságos, helyi vezetőkkel, védőfelszerelésben zajlik, de ha esetleg így sem vonz a rafting, a környék gyönyörű szép.

A rafting után egy szűk szurdokba látogatunk, ahol teszünk egy túrát. A 40-50 m magas sziklák közt a meder nemegyszer alig egy-két méteresre szűkül, mi meg néhol térdig a vízben gázolunk a zúgókon a nyári melegben langyos patakvízben. A szurdok bejáratánál a természetesen feltörő termálforrások vizét már a római időkben hasznosították. Mi is ezt tesszük majd: az esti órákat a termálforrásokban ázakodva – és gyönyörködve a felettünk magasodó havas csúcsokban – töltjük.

Az alábbi kép önmagáért beszél. Legyen annyi elég, hogy felejthetetlen lesz a reggelünk.

8. nap - A meseszép szerpentin

Reggel korai indulás, Korce, Lin, Ohrid

A 13 napos balkáni bolyongás újabb, meghatározó fordulópontjának napja virrad ránk, ugyanis Permet városát elhagyva hosszú, egész napos, Belső-Albánia hegyvidékein átvezető útra indulunk, melynek végén, az Ohridi-tó tükrén már a Macedónia fölött lenyugvó nap utolsó sugarai csillannak majd fel előttünk.

Indulás után a Vjosa-völgyből a Leskovik-szurdok sziklafalai közé kanyarodunk, majd a Sheleguri dolina tó érintésével jutunk el utolsó, emblematikus, sajátos nyüzsgésében kiteljesedő albán városunkba, Korcába. Itt bevetjük magunkat a piac forgatagába, ahol tradicionális balkáni élelmiszerek és kézműves termékek garmadájának válhatunk birtokosaivá a piac szemtelenül alacsony árain. Ezt követően továbbindulunk az Ohridi-tó felé. A cél előtti utolsó állomásunk Lin, az Ohridi-tóba benyúló kis félszigeten épült halászfalu, ahol a házak udvarai szó szerint a tóra futnak.

Lint elhagyva, rövidesen megérkezünk a macedón határhoz, majd a határátlépést követően kisvártatva Ohridban találjuk magunkat. Ohridban két éjszakát töltünk, ezért szállásul egy kényelmesebb kis panziót választunk.

9. nap - Épp ránk fér egy kis pihenés (tartaléknap)

Feltöltődés Ohridban

Egy 13 napos túra már elég hosszú ahhoz, hogy a megfáradt turistának szüksége legyen egy pihenőnapra, amikor nincs kötött program. Ha a túra korábbi szakaszában nem kell kényszerűségből változtatni a programon (például esőnap beiktatásával), akkor igazán megérdemeljük majd, hogy Ohridban lógassuk kicsit a lábunkat. Egyébként ilyen célra Ohridnál alkalmasabb környezetet nem is igen találnánk másutt.

Ohrid és környéke – Macedónia legnagyobb tava is itt található – számos látnivalót tartogat. Macedónia ékkövét nem véletlenül választották az UNESCO világörökségek listájára 1980-ban. Az Ohridot körülölelő 2000 méteres hegycsúcsok, és az Ohridi-tó türkizkék vize nemzetközi szinten is ismert nyaralási úti céllá tette a 42 ezer fő lakosú kisvárost. Gyönyörű öblök és strandok, számos étterem és kiskocsma, gazdag történelem és hangulatos óváros. Relax :)

A vidéket a történelem kezdete óta ember lakta, s már az ókorban fontos kereskedelmi központ volt. A délelőtti városnéző sétánk során megcsodálhatjuk a város nevezetességeit: a tóparti félszigeten emelkedő Kaneói Szt. Jovan templomot, az Aja Szófia templomot, a 10. századi erődöt, a római színház romjait, végigsétálunk a szűk, középkori hangulatot árasztó utcákon, és fürdünk egyet a tó türkizkék vizében. A Ohridi-tó Európa egyik legrégibb tava, közel 300 m mély, vize olyan tiszta, hogy akár 20 m-re is lelátni benne.

És mert Ohridot imádjuk, töltünk is itt még egy éjszakát.

10. nap - Macedónia tündérkertje

Ohrid – Sv Jovan Bigorski kolostor - Rostushe – Korab

A reggeli órákban buszba ülünk, és elindulunk a Fekete-Drin szurdokában. A szurdokvölgy mentén mindenütt apró albán és török falvak minaretjei magasodnak a hegyoldalon. Innen a meredek sziklaoldalra épült Sv Jovan Bigorski kolostorhoz megyünk, mely Macedónia legrégibb ortodox kolostora a 11. századból. Innen a szemközti hegyoldalra szerpentinezünk fel, ahol Rostushe faluban a müezzin déli imára hívó éneke mellett, egy hegyoldalba vájt öntözőcsatorna partján kirándulunk el a szomszédos szurdokvölgy kb. 25 m-es vízeséséhez.

Az esti órákban érkezünk meg a Korab tövébe, ahol egy határőrállomás udvarán, sátrainkban töltjük az éjszakát (vadkemping), szalonnát, rablóhúst sütünk nyárson, és pár pohár bor társaságában felelevenítjük a nap legszebb pillanatait… :)

11. nap - Ismét a hegyek közt, avagy az UCK nyomában... :)

Gyalogtúra: Korab – Macedónia legmagasabb pontja – 2764 m

Reggel a kakasokkal kelünk, és nekivágunk a 18 kilométeres túránknak. Egy havasi legelőkön kanyargó ösvényt követve kapaszkodunk egyre magasabbra, a sziklás Albán-Macedón határgerinc felé. Bő négy óra kaptatás után, 1150 méteres szintkülönbséget legyőzve érünk fel Macedónia legmagasabb pontjára, a Korab 2764 m magas csúcsára, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik nemcsak a macedón, hanem a koszovói és az albán hegyekre is.

A csúcsról a délutáni órákban érkezünk vissza, majd továbbindulunk, Mavrovóba, ahol aznapi szállásunk lesz. 

12. nap - Elindulunk utunk utolsó állomására

Reggel továbbutazunk Szkopjéba. A várost uralták görögök, rómaiak, majd az Oszmán Birodalom - és persze mindenki itthagyta lábnyomát, na meg építészeti emlékeit is. Bár 1963-ban lerombolta egy földrengés, az óvárosa dzsámijaival, minaretjeivel, szűk utcáival és nyüzsgő török bazárával csodás keleti hangulatot kölcsönöz - amin éjszakára eluralkodik a bulihangulat, hiszen az óváros számtalan koncerttel, bulihelyiséggel, kocsmával büszkélkedhet. És ott a modern város új, historizáló épületeivel és giccsbe hajló számtalan szobrával - na meg persze éjszakai nyüzsgésével szintén nem egy rossz hely. Szkopje akár több napot is megérne.

13. nap - ET haza... :)

Reggel összepakolunk, és tengernyi élménnyel gazdagabban hazarepülünk Budapestre. A kora délutáni órákban érkezünk.

Nyugati turisták inváziója? Na az nincs.

A Balkán: sziklás hegycsúcsok, mély szurdokok, középkori hangulatot árasztó városkák, számtalan nép és számtalan kultúra, muszlim dzsámik és minaretek, ortodox kolostorok, ókori romok, és gyönyörű természeti környezet, melyhez a helyiek vendégszeretete és a balkáni konyha ízei adnak keretet. A közvélekedéssel ellentétben a Balkánon nem tombol háború, nem dúl a vérbosszú, sőt, a közbiztonság is sokszor jobb, mint hazánkban. A hasonló látnivalókat kínáló európai turistacélpontokkal szemben a Balkánt még nem árasztotta el a turisták hada. A helyiek barátsággal fogadják az idelátogatót, hogy az megláthassa a Balkán igazi, mosolygó arcát. A páratlan természeti környezet valódi érintetlenséget sugall, s mindezt a mediterránium varázsos aurája lengi körül.

„Vicceltek?! életem legprofibb szervezése, max annyi kifogásolnivalóm volna, hogy ez a 10 nap bődületesen kevés.

Figyelmes túravezetők, a legjobbak, akikhez valaha is szerencsém lehet. A legfaszább társaság, ami összejöhetett, a legtutibb, legmeghatározóbb, legteljesebb élmény, amiben szervezett úton eddig részem lehetett.

Skacok, mindent elkövettetek, amit emberként  megtehettetek, tényleg gigamegaüberbrutál riszpekt ezért a 10 napért. Ha most azt mondanátok, hogy holnap indulunk vissza, még ma összepakolnék, és várnálak tieteket 4.45-kor az ötvenhatosok terén!

Nagyon szépen köszönöm nektek ezt a fantasztikus élményt! Kösz Kati, Dávid, Máté! Ti vagytok a legjobbak!” (Balkán túra, 2014.07.19.)

Ismerd meg velünk Macedónia és Albánia természeti és kulturális kincseit!

Útitársunk egy kényelmes 20 személyes kisbuszunk lesz. Ezzel szeljük majd át a Balkán félsziget középső régióját. Éjszakai tanyánkat döntően sátras kempingekben ütjük fel, helyenként azonban hangulatos kisvárosi hotelekbe és vidéki panziókba is betérünk. Terveink szerint egy éjszakát közvetlenül a tengerparton töltünk majd.

Az étkezést – tekintettel a várhatóan sűrű és mozgalmas napjainkra, és az eltérő étkezési szokásokra – a megszokottakkal ellentétben önellátó rendszerben oldjuk meg, azonban minden alkalommal közösen indulunk a szükséges ellátmány beszerzésére, ahol mindenkit igyekszünk bennfentes jó tanácsokkal ellátni annak érdekében, hogy senki ne vesszen el a hagyományos, tájjellegű, kézműves élelmiszerek kavalkádjában.

Kultúra, kikapcsolódás, természet, túra

Az útitervben egyaránt helyet kapott a balkáni kultúra, a kikapcsolódás, és a természeti szépségek után kutató hegyvidéki bakancsos vándorlás is. Speciális felszerelésekre természetesen nem lesz szükségünk, a helyes csomagolás megkönnyítése, és a kellemetlenségek elkerülése érdekében azonban részletes tájékozót küldünk a résztvevőknek – megkönnyítendő az utazófelszerelés összeállítását.

Emlékek a korábbi túrákról

Képek 2012-ből2013-ból és 2014-ből!

Történetek, életérzések a Békatutaj Balkán Blogon >>

Utazás

Egy 20 személyes légkondis mikrobusszal vágunk neki az útnak. A busz néhány éves, úgy választottuk ki, hogy a lehetőségekhez képest jól el lehessen benne férni. Ez néhány ezer, sokszor viszontagságoktól sem mentes kilométer megtétele során "viszonylag" fontos.

Túrák nehézsége

Az út során könnyebb és közepesen nehéz gyalogtúrákkal találkozhatsz. A néhány órás egyszerű trekking túráktól (pl. Rostuche-szurdok) a nehezebb, egész napos túrákig (Korab, Albán-Alpok) változó nehézségű túrákra számíthatsz.

Programunkban a kulturális élményeken túl olyan túrákat kötünk csokorba, amelynek sikerét több, előre nem látható tényező is befolyásolhatja, mint pl. az időjárás, amelyre sajnos még mi sem vagyunk hatással.

A csoport biztonsága érdekében akár a csúcs előtt is visszafordulhatunk. Erről mindig a túravezető dönt, döntése a csoport biztonsága érdekében minden résztvevőre érvényes.

A területről

A Balkán országait – köszönhetően a szenzációhajhász közmédiának – elsősorban negatív oldalukról ismeri hazánk átlagos fia. Dacára mindennek, Macedónia és Albánia döntően pozitív meglepetéseket tartogat az ide látogatóknak: a számtalan kultúrtörténeti kincs, természeti látnivaló mellett az emberek őszinte vendégszeretete, nyitottsága a letűnt idők vidéki Magyarországát, vagy a 20 évvel ezelőtti Székelyföldet idézi. Az utak természetesen vidéken nem túl jók, de rohamtempóban épülnek az új utak, autópályák, szépülnek a városok, egyszóval a Balkán nagyon gyorsan fejlődik, változik, a balkáni háborúk nyomait már sehol sem láthatjuk.

Miután a Balkán szívét kétezres hegyek tagolják, így arra kell készülni, hogy néha kisebb távok megtétele a kanyargós szerpentineken több idő, mint nálunk az Alföldön (viszont látványosabb is). Emellett bármikor közbe jöhet egy útépítésből adódó időszakos útlezárás, és a „mindjárt lehet menni” kifejezést elég ráérősen alkalmazzák. Egyszóval számítanunk kell kisebb meglepetésekre, melyek kisebb csúszást okozhatnak a programban. De ezek a kisebb meglepetések teszik kalandossá a balkáni utazásokat, melyeket megfelelő rugalmassággal kell kezelni.

A közbiztonság vidéken nagyon jó, nagyobb városokban meg pont olyan, mint nálunk: általában jó, de természetesen itt is megvan minden nagyváros „nyóckere”.

Az elektromos hálózat megfelel az európai szabványnak, így a telefonok, fényképezők tölthetőek.

Időjárás

A nyár közepén a Macedóniában hozzánk hasonló időjárásra számítsunk, Albániában – főleg a tengerparton – mediterrán melegre, ahol folyamatosan ügyelnünk kell a folyadék pótlására.

A hegyekben ellenben akár hajnali fagyokkal és futó hózáporokkal is találkozhatunk.

Felszerelés

Cipő: egy kényelmes, vízálló trekking bakancs szükséges a túrákhoz, emellett hozz magaddal egy jól lélegző könnyű cipőt vagy sarut. Ruházat: a városokban könnyű, szellős ruházat a célszerű, de figyeljünk arra, hogy a lakosság jelentős része mélyen vallásos (muszlim  és kersztény), ezért feltétlen szükséges a hosszú, könnyű nadrág és a hosszú ujjú szellős ing (különösen a hölgyeknek!). Ezek hiányában több gyönyörű dzsámival, és ortodox templommal leszel szegényebb. Ne feledjük: mi itt turisták vagyunk, aki azért látogatott ide, mert érdeklődik az itt élők kultúrája iránt. Ezért nekünk kell elfogadni az itt élők szokásait, tradícióit! A hegyekben a kényelmes víz és szélálló „lélegző” ruházat szükséges (elsősorban nadrág és kabát), amelyhez meleg aláöltözet szükséges. Ne feledjük otthon a sapkát és a kesztyűt sem!

Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: fejlámpa, kempingfőző.

Mindenképp hozzunk magunkkal naptejet, UV szűrős napszemüveget!!! Emellett feltétlen szükséges megfelelően meleg hálózsák (a hegyekbe számíthatunk akár 0 C˚ közeli hőmérsékletre is), derékalj (polifoam) és sátor. Emellett: fejlámpa, gázfőző, zsebkés és kanál. Nem árt egy hőszigetelt kulacs, vagy termosz. Egy nagyhátizsák (legalább 60 liter) az utazáshoz, és egy 15-20 literes a kisebb túrákhoz. Ne feledd otthon fürdőruhádat sem!

Szállás

Általában egyszerű, de tiszta és komfortos panziókban alszunk, ahol minden alapvető szolgáltatást megtalálsz, bár sokszor egyszerűbb variációban, mint Nyugat-Európában. Ezek az olcsó szállodák minden keleti belvárosban egymás szomszédságában fekszenek. Ez azért fontos, mert bár igyekszünk mindenhol előre lefoglalni a szállásokat, de itt, a keleti végeken ez korántsem jelent garanciát arra, hogy a lefoglalt szobákat ne adták volna ki másoknak. Ilyenkor hosszas vitatkozás helyett érdemes átnézni a szomszédba, mivel hasonló komfortú üres szállodából mindenhol van elég. Kempinges szállásaink vegyes színvonalúak, némelyik elmarad az európaitól. Néhány esetben vadkempingezni is fogunk.
Még nem vagy róla meggyőződve, hogy szeretnél sátorozni? Hadd segítsünk! Olvasd el a sátorozásról szóló kis írásunkat >>

„Felejthetetlen volt! Hosszú idők óta ez volt az egyik legjobb utam! Ha tehetném visszaforgatnám az időt, hogy újra átélhessem! A társaság, a látvány, view :))) Minden fantasztikus volt!  Mindent köszönök!” (2014.07.07. A Balkán kincsei)

Higiénia

Palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami szinte mindenütt kapható, a Balkán ásványvizekben nagyhatalom. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd, valamint érdemes éttermi étkezések előtt és után alkohollal fertőtleníteni a gyomrod. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Az árak a magyarországihoz képest jóval alacsonyabbak Macedóniában és Albániában, viszont Montenegróban minden elég drága.

Az út során mindig lesz lehetőség feltölteni az élelmiszer-készleteket, friss kenyeret, palackozott vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszert vásárolni, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben olcsón tudsz meleg ételhez jutni. A balkáni konyha nagyon híres: keveredik benne a török, a mediterrán és a balkáni hagyomány. Olyan keleti csemegékkel találkozhatsz, mint a baklava-félék, de grillezett húsfélékből (kebab-félék) a grillezett zöldségeken át a sajtokig nagy a választék. A helyi piacokon mindig friss, és első osztályú árukat találsz.

A balkán ízeit kár volna kihagyni!!!

Az étkezés költsége

várhatóan 150 €uro (A falánkok számoljanak rá egy kicsit erre az összegre, azok viszont, akik kevésbé jó étvágyúak valószínűleg kevesebből is megúszhatják)

Pénz

A fizetőeszköz országonként változó: Albániában az Albán lek, Macedóniában a Macedón dínár az elfogadott, de legegyszerűbb, ha USD-t és eurót hozol kisebb címletekben, melyet az út során többször helyi valutára váltasz.

Bankkártya és hitelkártya használata a nagyvárosokban elfogadott, banki pénzfelvételre is lesz lehetőség.

Belépőkre nagyjából 5.000 - Ft-ot számolj. A belépőket mindenki maga fizeti. A valutát több alkalommal, a felhasználás mértékével arányosan érdemes átváltani. Diákoknak érdemes kiváltani a nemzetközi diákigazolványt. Hasznos az újságírói igazolvány is.

Határátkelések

Útlevél már nem kötelező. Az összes országban elfogadják a személyi igazolványt is.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent említett kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Dávid lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

15-25 fő között várható.

Erről a túránkról írtátok

"Csodálatos volt, igazi nyaralásként éltem meg! Kerek egész volt az útvonal, a program, míg élek nem felejtem el!!!! Köszönöm Nektek! :)"

"A csapat nagyon jó volt, igazából annyira remek emberek jöttek össze, hogy még mindig értetlenül állok a ránk zúdult szerencse előtt. Eleinte minden nap úgy néztünk egymásra, hogy ennél jobb már nem lehet, aztán beállt az eksztázis állapota, amiből csak a népliget látványa tudott visszarángatni a valóságba.
A túravezetőkhöz csak gratulálni tudok, nagyon sok információt kaptunk tőlük, és külön szeretnék még kitérni a buszvezetőnkre aki nagyon profin keresztülvitt minket a balkánon.
Nekem hatalmas élmény volt ez a 10 nap, és köszönöm nektek! A következő túráig lesz bőven szép emlékem amin elmerengve nézhetek ki az irodám ablakából, és kollektív kecskepásztorkodásra buzdíthatom a kollegáimat!" (Hajni)

"Ez a túra durva volt, mint a ráspoly. :)"

"Dávid nagyon korrekten végigbeszélte az utat, rengeteg történelmi-, földrajzi-, vagy épp vallási háttérinfóval!" (Szabi)

"Felkerült a bakancslistámra, hogy törzsutas legyek Nálatok, mert álmaim netovábbja egy békatutajos naptár... ;)" (Nóri)

"Program remek volt, apró bakikkal, amiket feledtetett a remek társaság, a gyönyörű természet és a rengeteg új élmény. Köszönöm  :)! " (Heléna)

"minden tökéletes volt" (Bernadett)

"nagyon szuper  volt, a legjobb a 2 nagy túra volt, meg az albán scaládnál töltött este (az első kemping)." (FF)

"szuper volt a szervezés, elég infot kaptunk, klassz volt a program"

"Dávid nélkül ne csináljatok Balkán túrát, mert a stílusa, lazasága, jófejsége, helyismerete és felkészültésége nagyon sokat számított. Timi pedig mint egy őrangyal mindig ott volt, ahol éppen szükség volt rá, mindenkihez volt egy kedves szava! Jól kiegészítették egymást!" (Bea)

Tömören

Időpont: 2019. június 20-július 2.
Szállás: hostel, panzió, sátor
Ellátás: önellátó
Utazás: repülővel, kisbusszal

Részvételi díj: hamarosan


A részvételi díj tartalmazza:

 • a szállást,
 • félpanziós ellátást három napra,
 • a belépődíjakat (a Krka Nemzeti Parkét is, mely 4800 Ft),
 • a túraszervezést,
 • a túravezetést,
 • a helyi közlekedést bérelt kisbusszal és sofőrrel.

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegy árát,
 • a további étkezéseket,
 • a fakultatív rafting díját,
 • a biztosítást.

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!