A Sziklás-hegység természeti csodái - indián ösvényeken Kanadában

2018. augusztus 10 - augusztus 25. (16 nap, 15 éjszaka)

Jelentkezem
A Sziklás-hegység természeti csodái - indián ösvényeken Kanadában
Vágytál már a vadnyugatra? Aludtál már indiánok tipijében a prérin? Láttad már a Sziklás-hegység monumentális falait? Túráztál már 4000 méteres hegyek között a világ legszebb és legtisztább tavai mellett? Láttál már medvét vad kanadai fenyvesben? Fedezd fel Kanada sziklás hegyeit, gleccsereit, vízeséseit, az USA égbe törő hegyeit, gyönyörű tavait és eldugott völgyeit a Glacier Nemzeti Parkban.


1. nap - Kiássuk a csatabárdot és harci ösvényre lépünk

A harci ösvényen a nagy acél és alumínium sas hátán közlekedünk Budapestről Calgaryba. Este békapipa mellett némi tüzes vizet veszünk magunkhoz és összehívjuk az Vének Tanácsát, ahol Nagy Medve elmondja, hogy mi lesz a következő napokban.

Élőszövet a fém vázon - acél sas

2. nap - Felkeressük az ősök jegét, hogy belelássunk a jövőbe, vagy inkább belerévedjünk a múltba - Athabasca-gleccser

A 325 km²-es Columbia-jégmező a Kanadát 10 ezer évvel ezelőtt beborító jégpajzs maradványa, melynek egyik nyúlványa az Athabasca-gleccser. Calgarytól Jasperig tartó hosszú utazásunk (400 km, bő 6 órás út) során egy gleccsernézésre megszakítjuk utunkat.

Athabasca-gleccser

3. nap - Vízi és vízparti ösvényeken a Lélek-szigethez

Az indiánok korán kelnek és iszonyatosan ki vannak éhezve a természtre. Így már reggel rögtön belevetjük magunkat a hegyek közé: a Jasper Nemzeti Park ikonikus helyét, a Maligne-tó (Spirit Island) környezetét fedezzük fel, rászánjuk az egész napot, vízen és vízparton.

Spirit Island - Ez a lélek nem vándorol

4. nap - a Nagy Manitu ajándékai csak nekünk

A Sziklás-hegység egy gyönyörű helyén élvezkedünk, túrázunk. Hegyek, tavak, hegyek és tavak. A Cavell-tóig panorámaúton megyünk, onnan egy háromórás gyalogtúrát teszünk az Angel-gleccser végéig.

Cavell-tó

5. nap - Délre fordulunk a hódlábak nyomában

Ma lejövünk északról, a Jasperből a Beaverfoot folyó környékére (300 km 4 ó). Aztán túrázunk egy jót a Takkakaw-vízeséshez és az Emerald Lake környékére.

6. Wapta-vízesés, Yoho

Sokat elárul a mai túráról, hogy olyan helyre vezet utunk, amelyet az indiánok úgy neveztek el, hogy ámulat, csoda. Pedig ők nyilván láttak a névadás előtt is egy-két klassz helyet. :)
A vízeséshez csak egy adat: 254 m3 víz másodpercenkét.

7. Lake O’Hara, Yoho

Egy fontos információ erre a napra: Kanadában 4 fő alatt nem tanácsos túrázni és nem árt ha van nálunk medvespré, ugyanis a Yoho Nemzeti Parkban is van grizzly és fekete medve is! Persze mi többen leszünk mint 4 fő, és ismerve a Békatutajos túrák hangulatát, a medvék meg fogják hallani közeledő csapatunkat. :) Maximum a tó partján lehetünk veszélyben, mert ott el fog akadni a szó és a száj tátva marad! 

8. Moraine Lake túra, Banff NP

A Moréna-tó környéke igazán vad vidék. A tó a jég szülötte, egy jégkori gleccser hordaléka torlasztotta el az „utódpatak” útját. 
Az eszkimóknak - az urbánus legendák szerint - legalább száz szavuk van a hóra. Nos az itt lakóknak meg száz szavuk van a fenyőre. Valóban sokféle tűlevelűt láthatnuk majd, ha nem vonja el figyelmünket a hatalmas hegyek, sziklatűk, pengeéles gerincek látványa.

9. Johnston-kanyon, Sulphur-hegy, Banff

A Johnston kanyon talán a Banff Nemzeti Park legfestőibb szurdokvölgye. A folyó vízesésekkel tarkított útján sűrű erdőn halad keresztül. A közelben emelkedő Kastély-hegy a világ egyik legszebb, legszabályosabb formájú hegye.

10. Utazás délre, Watertonba

Ahol a végtelen préri mégiscsak véget ér és hirtelen meglátjuk a Sziklás-hegység fenséges vonulatait, ott találjuk meg Kanada legeldugottabb nemzeti parkját egy hosszab utazást követően (400 km, 5ó).

11. Red Rock Canyon, Waterton NP

A füves prérin legelésző állatcsorda és a mögötte magasodó Sziklás-hegység láttán úgy érezzük, hogy egy western film forgatásán vagyunk. Bár itt a winchesterek és coltok helyett a fényképezőgépek fognak majd elsülni - jó sokszor!

"A tülkösszarvúak családjába tartozó amerikai bölény Észak-Amerika legnagyobb testű szárazföldi emlőse: a hím testsúlya akár egy tonna is lehet, a nőstényé ennek nagyjából fele. A bölény központi szerepet játszott a préri indiánjainak kultúrájában. Éppen ezért, az indiánok elleni csapásként a bevándorló európaiak elkezdték kiirtani a bölényeket 1830 körül. Csak egy példa: a híres Buffalo Bill egyedül közel ötezer bölényt ölt meg 18 hónap alatt! A féktelen irtóhadjárat miatt szinte majdnem kihalt, pár százra csökkent le a bölények száma. De a bevándorlók terve is sikerült: indiánok ezrei haltak éhen a fehér ember kegyetlen bölénymészárlásai miatt."

A Blakiston-patak vezet minket a Red Rock (Vörös-szikla)-kanyonhoz. Ez a látványos hegytorok a vörös szikláiról kapta nevét, fantasztikus fotótéma. A helyet a vöröses-lilás grinelli (argillit) agyagpala formáció alkotja.

12. Crypt Lake túra, Waterton NP - szerelem és romantika

Az ikonikus Prince of Wales Hotel Kanada egyik legtöbbet fényképezett épülete. A szálloda a későbbi VIII. Eduárdról (London, 1894 - Párizs, 1972) kapta nevét, aki azonban csak 326 napig volt Nagy-Britannia királya, mert elvált nőt akart feleségül venni, és ő a királyság helyett a nőt választotta. Ilyen az igaz szerelem! <3 

A szálloda a felső és a középső tavat (Upper Waterton Lake, Middle Waterton Lake) elválasztó félszigetre épült. A tó benyúlik az Egyesült Államokba. A Crypt Lake Trailen egészen a különleges Crypt-tóhoz túrázunk, mely a Mount Boswell (2439 m) mögött bújik meg. A túra teljes hossza oda-vissza 17 km, 700 m a szintemelkedés, és számoljunk rá nagyjából 8 órát.

Visszaérve leülünk az Upper Waterton Lake partjára, nézzük a vizet, a gyönyörű hegyeket, és felidézünk egy blackfoot indián legendát, miszerint ezt a területet Sokumapi, egy mondabeli harcos teremtette. Amikor ez a harcos egy lánnyal elmenekült az alvilágból, eldobott egy követ, ebből jöttek létre a hegyek, az általa eldobott botból az erdők, vízpáncéljából pedig megszülettek a Kootenai-tavak (mai nevükön Waterton-tavak).

13. USA, Glacier Nemzeti Park

A Nap felé vezető úton érkezünk meg a jól elrejtett Hidden Lake-hez. De ami még egy kis tejszínhabot jelent a napi tortán, hogy az éjszakát egy igazi tipiben, indián sátorban, tölthetjük el. Este békapipa és a maradék tüzesvizek elfogyasztása lesz a program. 

14. USA-Calgary

Elhagyva a nemzeti parkok világát, az USA területéről visszamegyünk Calgary városába, ahonnan majd a repülőnk indul.

15. Hazautazás megkezdése

Az éjszakát a repülőn töltjük. Milyen szerencse, hogy az élményeknek nincs súlya, mert akkor tutira rá kellene fizetnünk a poggyászunkra!

16. Hazaérkezés Budapestre

KANADAI SZIKLÁS-HEGYSÉG

A Sziklás-hegység kanadai része egy közel 805 km széles sávot alkot Brit Columbia és Alberta tartományok területén. Annak a hegyvonulatnak képezi a részét, mely Mexikóból az USA-n át Kanadába tart. 65-100 millió évvel ezelőtt a földkéreg lassú, de erőteljes felemelkedése révén jött létre a Sziklás-hegység és annak jellegzetes, csipkézett csúcsai, melyek közül 30 magassága meghaladja a 3000 métert. A kék ég felé törő havas hegycsúcsok, jégárak, termékeny völgyek és a gleccserek hátrahagyott smaragzöld tavai a világ egyik legfestőibb vidékévé avatják. Ennek a hegyvidéknek majdnem mind az 5 nemzeti parkját (Jasper, Banff, Yoho, Waterton) bejárjuk északtól délig, illetve a végén egy másfél napra az USA Glacier Nemzeti Parkjával tesszük fel utunkra a koronát.

Beutazás

A magyar állampolgárok számára nem szükséges vízum, viszont ESTA igen. Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie, ez nagyon fontos!

Felszerelés

Cipő: egy kényelmes trekkingcipő (olykor terepfutó cipő) és kényelmes túrabakancs elégséges a túrákhoz, melegebb napokon a túraszandál is opció lehet. A túrák alatt jól jön térdkímélés céljából egy teleszkópos túrabot is. Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: dzseki, széldzseki. Egy nagy hátizsák (legalább 60 liter) az utazáshoz, és egy 15-20 literes a kisebb túrákhoz. Fejlámpa szintén nagyon fontos!

A túrák nehézsége

A túrák nehézségi foka közepes, kényelmes séták és túrák, köszönhetően a jó infrastruktúrának. Alapvetően a 2-3000 méter körüli magasságban mozgunk, szinteket persze azért megyünk, de nem durván sokat. A túrák így átlagos erőnléttel rendelkezőknek is teljesíthetőek.

Klíma

A Sziklás-hegység területén mozgunk szinte végig, és bár nappal 20 fok fölé is mehet a hőmérséklet és izzadunk és leégünk túra közben, de eső is eshet készüljünk tehát meleg polárral is meg esővédő szereléssel, ugyanakkor éjszakánként hideg is előfordulhat! Napszemüveg, naptej is erősen ajánlott!

Szállás

Kanadai utunkhoz a szállásokat 10-11 hónappal az utazásunk előtt lefoglaljuk, ugyanis az augusztus az egyik legdurvább csúcsszezon, fél évvel előtte már van úgy hogy hálótermi ágyat is nehéz találni a Sziklás-hegységben. A túránk kezdő- és végpontja Calgary, itt egyszerű szállodában alszunk, viszont néhány hostelben az út során akár 6-8 ágyas hálótermi ágyakban is megszállunk. Ezek a hostelek egyébként az európai színvonalnál sokkal jobbak, profin tiszták, és makulátlanul hangulatosak. Alszunk ezen kívül még kellemes faházban, menedékházban és reményeink szerint indián sátorban és vadnyugati szekérben is (ezek 2-3 fősek).

Utazás

A csapat a Liszt Ferenc Repülőtéren találkozik, és innen együtt utazunk Kanadába, Calgary célállomásra. A repülőjegyet mindenkinek magának kell megvennie adott napi áron (2018 márciusában ez 291 ezer Ft körül mozog az Air Canadánál, de az Air France is ajánlott).
A repülőjegyek megvásárlásában szükség esetén segítünk, vagy 5% kezelési költség fejében (ami kb. fedezi az adó és egyéb járulékos költségeinket) akár meg is vehetjük Számodra.

Túravezetők

Barna Béla (Béci). Gyöngyösön született, majd Egerben élt és él a mai napig is. Már az egyetemen egyértelmű volt a dolga az életben: bejárni a világot (földrajz) és azt megismertetni másokkal (kommunikáció és média, írás és fotózás). Egy országos útleíró pályázat megnyerése után, másodikos gimnazista kora óta folyamatosan turisztikai magazinoknak ír, az Alacsony-Tátráról és a Kaukázusról pedig túrakönyve jelent meg. Egyéb túraleírásai a csamborgo.hu weboldalon olvashatók.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

Tömören

Időpont: 2018.08.10-25.
Szállás: erdei hostelekben, faházakban  és 1 éjszaka tipikus tipiben
Ellátás: önellátás
Utazás: repülők, minibusz
Létszám: 10-16 fő

Részvételi díj

A részvételi díj 520 ezer Forint, amely tartalmazza:

 • a szervezést,
 • a túravezetést,
 • a szállást 14 éjszakára,
 • a helyi közlekedés költségét (bérelt minibusz),
 • a helyi idegenvezetést.

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a vízumokat,
 • a repülőjegyeket,
 • a fakutatív programok költségeit,
 • az étkezést,
 • a poggyász- és balesetbiztosítást.

A fenti programokon természetesen nem kötelező a részvétel. Ezeket nem vettük bele a részvételi díjba, mivel fakultatívak, kihagyhatóak. A fenti költségek nagyjából listaárak, amikből a helyszínen bizonyára tudunk még alkudni a csoport nagyságától függően.

Az előleg összege 200 ezer ft, melyet a jelentkezés jóváhagyását követően kérünk átutalni, a fennmaradó összeg pedig a túra előtti 30. napon lesz esedékes.

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom