Kalandtúra Andalúziában

Andalúzia: Spanyolország gyönyörűséges régiója, ahol a hatalmas kopár hegyeket burjánzó mély szurdokok szabdalják, ahol ősszel is nyár van, ahol a mór kultúra egykori virágzása gyönyörű épületeket és városokat hagyott hátra. Nekünk.

Részletes programterv

1. nap – dolmenek, mészkőtornyok, utazás a tengerhez

Repülőgépünk Malagába érkezik a délelőtti órákban. A mikrobuszok átvételét követően megnézzük Európa legnagyobb dolmenjét (kb. ötezer éves, hatalmas kövekből épített temetkezési hely), ami az El Torcal-lal együtt 2016 óta UNESCO világörökségi terület. Csak egy adat a dolmen méretéről: a legnehezebb kő, ami a mennyezetet képezi kb 180 tonna. A Stonehenge legnehezebb köve nem éri el a 40 tonnát. Mintha óriások játszottak volna az építőkockával.

Szintén az óriások nyomára emlékeztet következő célpontunk. Mintha azzal szórakoztak volna, hogy mészkősziklákat pakolnak egymásra. Az nyer, akinek nem dől össze. Sok nyertes volt, köztük mi is, akik láthatjuk a játék eredményét. Az El Torcal képződményei a dolmenekkel szemben persze teljesen természetesek, és legalább annyira meglepő formákat mutatnak. 

Két-három órás túrát teszünk itt a környező 1200 méteres tengerszint feletti magasságú hegyek között. Ez a túra is inkább a fényképezőgépünknek lesz megerőltető, mint a testünknek. 

A túra után aztán irány Nerja és a tengerpart. Jó eséllyel lesz még időnk csobbanni egyet a tengerben, vagy legalább sétálni egyet a tengerparti korzón.
Nerjában két éjszakát töltünk egy kellemes apartmanházban.

2. nap – Lesétálunk egy folyón

Komolyan. A folyó vize még nem túl hideg, a levegő viszont még kifejezetten meleg, így határozottan jól esik az alulról jövő hűsítés. A folyócska legizgalmasabb részén kb 1 méter széles, 10-20 méter magas sziklák között vezet. Húzz egy sportcipőt, aminek nem árt, ha csuromvizes lesz, és hajrá! A túra során érintünk kisebb-nagyobb vízeséseket és természetes medencéket is, amiben persze örömmel csobbanunk majd meg.

Az egésznapos túrát bárki tudja teljesíteni, de este azért jól esik majd a pihenés a tengerparton.
A túrát egy helyre kis andalúz hegyi falucskából indítjuk fehér házakkal, sok virággal és hangulatos utcákkal. 

3. nap – Tengeri kajak, Granada, az Alhambra és much mór

Reggeli után a Costa Tropical leglátványosabb részén tengeri kajakba szállunk, és a tenger felől fedezzük fel a kisebb-nagyobb barlangokat, és a tengerbe folyó 20-30 méter magas vízeséseket.

A tengeri kajak gyakorlatilag felboríthatatlan, direkt arra van kiképezve, hogy akár erősebb hullámokban is gond nélkül evezhessünk velük. Ha szerencsénk van, teljesen nyugodt tengeren haladunk majd. A lapátolás nem igényel előképzettséget, bár ha még nem próbáltad, lehet, hogy másnap lesz egy enyhe izomlázad. :) Hidd el, nincs az az izomláz, ami miatt ne érné meg, akkora élmény lesz.

Ha valamiért mégis nagyon félsz a kajakozástól, a helyszínen megpróbálunk majd rábeszélni. Ha ez sem sikerülne, akkor is jól eltöltheted az időt a strandon, vagy akár a szomszédos kisvárosban.

A kajakozás mindössze egy pár órás tevékenység, ezt követően irány Granada.

Granada festői környezetét a háromezres csúcsokkal büszkélkedő Sierra Nevada adja. Az izgalmas és sokarcú város, egyszerre tradicionálisan keresztény, és őrzi a hajdani mórok keze nyomát is. Nem is kicsit. Európában itt találhatóak a mór építészet legszebb emlékei.

Az Alhambra a város és Európa megismételhetetlen csodája. Az UNESCO világörökségi épületegyüttes egy város a városban: részben erőd, de emellett egy mór várost és palotanegyedet is magában foglal hatalmas kerttel. Természetesen az Alhambra nem maradhat ki egy andalúz túra programjából.

Sétálunk egy nagyot a városban, megnézzük többek között az arab negyedet, ami kicsit olyan érzés, mintha Marokkóban sétálna az ember. 

Granadában lehetőség lesz egy tapas bárban szó szerint belekóstolni az Andalúz világba, illetve szintén faultatív programként részt vehetünk egy flamenco táncbemutatón.

4. nap – Barlanglakások, túra egy kanyonban, holdbéli tájon

Reggelinket kb. egy órás utazás után egy eldugott kisváros churreriájában kizárólag helyiek társaságában fogyasztjuk el. A churreriában mérik a churrost, amit a spanyolok imádnak reggelire forró csokoládéval fogyasztani. Szerintem mérhetetlenül édes és zsíros, de egyszer meg kell kóstolni, és adnak paradicsomos piritóst is, ami isteni.

Reggeli után titkos kedvenc túraútvonalunkhoz utazunk. Turista rajtunk kívül nulla (de még emberrel se biztos, hogy találkozunk) különleges sziklaformák, és növényzet viszont bőven várnak ránk. 

A 12 km hosszú túra egy nagyjából kiszáradt folyómederben indul. Ösvényünket rövidesen egyre meredekebb sziklafalak szegélyezik, és az előrehaladás is egyre kalandosabb. A növényzet sűrűn változik az elhagyott (és mézédes) szőlőktől az olajligeteken és fenyőerdőn át egészen a félsivatagig. Kb. 300 méter szintemelkedés leküzdése után az egész holdbéli táj a szemünk elé tárul. Nem sok helyen lehet ilyet látni.A túra után felkeressük a környék valamelyik kisvárosának barlanglakásait, amiket évezredek óta alakítanak ki a puha kőzetben, és ami máig is hűvös és kényelmes (?) otthont ad sok helyi embernek.

Visszatérve Granadába, a helyiekhez hasonlóan belevetjük magunkat a nyüzsgő éjszakai életbe. Számtalan bár és étterem várja a helyieket és a turistákat. Megtapasztaljuk, mi is az igazi spanyol tapas. A világszerte elterjedt étel (ez igazából nem is egy étel, részletek a helyszínen) innen Andalúziából indult világkörüli útjára. Aki szeretne, megnézhet egy tradicionális flamenco bemutatót is.

5. nap – Cordoba, a kalifátus egykori fővárosa

Reggel utazás Cordobába. Ezer évvel ezelőtt Cordoba a világ legnagyobb városa volt, és többszáz évig uralta az Ibériai-félszigetet. Ez a korszak nem múlt el nyom nélkül. A történelmi városmagban számtalan épület emlékeztet Cordoba korábbi gazdagságára. Nem véletlen hát, hogy a belvárosát 1984-ben az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.

A történelmi városrészben előbb megtekintjük a nyugati világ legnagyobb mecsetét, a Mezquita-t, amelynek belső terét több mint nyolcszáz díszes oszlop tagolja, és ami már ezer éve is az iszlám szent helye volt. Ha belefér az időnkbe, elsétálunk a Guadalquivir partján emelkedő Alcazar erődítményhez, mely az inkvizíció egykori székhelye volt.

Végül bekéredzkedünk egy százhetven éves gyönyörű épületkomplexumba, ami hajdanán magas rangú vendégek fogadására volt berendezkedve. Manapság is elsősorban rendezvényhelyszínként funkcionál. Belépés csak külön engedéllyel lehetséges. Város után este irány újra a vidék. Egy világvégi andalúz olajligetek között épült farmon hajtjuk álromra a fejünket. 

6. nap - Kanyoning (vagy erdei túra), Ronda

Egy párórás canyoning túrát fogunk tenni a 280 cm szárnyfesztávolságú barátkeselyűk otthonában, a 400 méter mély és egyébként is csodaszép szurdokban. A Grazalema természetvédelmi területen található szigorúan védett kanyon normál esetben október közepéig nem is járható, mivel az erdőtüzek kockázata miatt egyszerűen nem engednek be embereket. Kivéve, ha canyoningolnak. Hát akkor egye fene, ennél nagyobb bajunk ne legyen. :)

Egy sportcipőn kívül semmilyen felszerelésre, vagy előképzettségre nem lesz szükség. Profi spanyol csapat jön velünk, adnak beülőt, sisakot, hozzák a köteleket és vezetik a túrát. Ha átlagos edzettséggel rendelkezel, akkor gond nélkül meg tudod csinálni. Azért persze izgalmas lesz! :)

A canyoning, nevéből adódóan, a kanyonok bejárását jelenti. Gyakorlatban ezt úgy képzeld el, hogy egy szűk patakmederben kell lefelé túrázni a hegyről, és helyenként kötélen engednek le, vagy az ügyesebbek köteles biztosítással mászhatnak le, esetleg helyenként ugorhatnak a vízbe (ha lesz benne elég szeptemberben).

Alternatíva, ha nem akarod bevállalni:

Spanyol vezetőink egy másik túrára kalauzolnak, ahol egy laza 7-8 km-es túrát lehet tenni az andalúziai jegenyefenyő otthonában. Ez a terület is szigorúan védett, belépés csak helyiek jelenlétében, mivel ez a fenyőfajta a világon szinte csak ezen a területen őshonos (még Marokkóban van egy kis állomány), és nagyon vigyáznak rá.
Grazalema területén paratölgy erdőkkel is fogunk találkozni, láthatjuk, hogy a fák kérge le van hántolva, hogy parafát készíthessenek belőle.

Az este már Rondában ér minket. Ronda nem ronda. Teszünk egy sétát a belvárosban, és persze lesétálunk a völgybe, hogy alulról is fotózhassuk a környék ikonjává vált viaduktot.

Sőt! Szállásunk ablakából is nagyjából ugyanez a látvány fogad majd.

7. nap - Caminito del rey, flamingók

Reggelit követően kb. egy órás utazás után érjük el Andalúzia egyik legnépszerűbb outdoor látványosságát, a Caminito del Rey-t, azaz a Király Ösvényét. A félelmetesen mély szurdok fölé, eredetileg a vízerőmű munkásai számára a semmire épített ösvényt az elmúlt években nyitották meg a nagyközönség számára. A lélegzetelállító séta ma már teljesen biztonságos - azért így is be kell tartani néhány egyszerű szabályt, például mindenki sisakot visel.

Az összességében fél napos túrácska után újabb autózás jön, majd Malaga belvárosában foglaljuk el utolsó szállásunk.

Útközben megállunk Spanyolország legnagyobb flamingó költőhelyénél. A mocsár tavasszal 8-10 ezer flamingónak ad otthont. Ősszel jóval kevesebben vannak, de minimális szerencsével jó néhány példányt láthatunk majd eredeti élőhelyükön. (Az alábbi kép 2018 szeptember végén készült.)

Antequerát Andalúzia Firenzéjének is nevezik. A turisták által nem túl felkapott 42 ezer lélekszámú városban harmincnál több templom és a dombtetőn egy nagyon szép mór erőd is található. 
A búcsúestét Malagában töltjük. Belvárosi szállásunkról könnyedén elérhetőek a nyüzsgő vendéglátóhelyek.

8. nap – Vamos a casa

Kényelmes reggeli, esetleg egy gyors reggeli séta után irány a repülőtér.

Szállás

Nerjában két éjszakát töltünk egy szép kis medencés apartmanházban. Egy apartmanhoz egy kétágyas, és egy franciaágyas hálószoba tartozik, valamint két fő a nappliban kihúzható kanapén alszik. A szállás egyébként nagyon rendben van!

Granadában szintén két éjszakát töltünk egy modern apartmanház hatalmas, három hálószobás apartmanjaiban (6 főre 90 m2 jut). Az előzőhöz hasonló az apartmanok elrendezése.

Egy éjszakát egy egyszerű, de annál különlegesebb farmon töltünk, ahol mienk lesz az egész ház: 4 kétszemélyes, 4 emeletes, 6 egyszemélyes és 2 kanapéágy.
Rondában szimpla és dupla ágyas szobákban, néhányan kanapékon töltjük az éjszakát. Szálláunkról tökéletes a rálátás a város szimbólumának számító viaduktra.
Malagában a már megszokott felállás: 6 fős apartmanokban 2 szimplaágyas háló + egy franciaágyas hálószoba és nappali kanapéval két főre. A szállást a belváros szélén foglaltuk, hogy aki szeretné, az éjszakai életből is könnyen kivehesse a részét. 

Az apartmanok és szobák beosztása változatos. Pároknak igyekszünk két személyes szobát biztosítani, de ez nem garantálható. Illetve olykor nappaliban, kihúzható kanapén is kell aludni. 

Túrák

A túrák mint a legtöbb békatutajos program esetében itt is úgy lettek tervezve, hogy átlagos kondícióval bárki tudja őket teljesíteni. 10-15 km-nél egyik nap sem megyünk többet, bár ha nagy hőség lesz ezek után is jól fog esni a pihenés.

Időjárás

Andalúziában szeptember végén még nyári időre kell számítani. A turisták tömege és a kánikula augusztushoz képest már enyhül, de még jól esik a tengerben és a patakokban fürdeni. Szeptemberben a harmincból átlagosan két esős nap van Andalúziában.

Felszerelés

Részletes listát a jelentkezőknek a túra előtt kb egy hónappal fogunk küldeni. Nagy meglepetésre nem kell készülni, legyen nálad egy túracipő, ami vizes is lehet, fürdőruha, naptej, rövid és hosszúujjú ruházat is.

Utazás repülővel

A Ryanair menetrend szerinti járatával fogunk utazni, ami 2022 áprilisában kb. 55.000 Ft oda-vissza, 10 kg feladott poggyásszal. A repülőjegyet megvásárolhatod magadnak, de 8.000 Ft kezelési költség fejében mi is megvehetjük Neked. Ha magadnak veszed, várd meg, amíg szólunk, hogy megvan a minimális létszám és biztosan indul a túra, majd vedd meg, és küldd el nekünk a visszaigazolást, hogy le tudjuk ellenőrizni, minden rendben van-e a foglalással.

Utazás a helyszínen

Mikrobuszokat fogunk bérelni, melyeket a túravezetők fognak vezetni.

Ellátás

A túra alapvetően önellátó. Több szálláson is van konyha, ahol össze tudtok ütni vacsorát és reggeli. Lesz majd lehetőség boltokban, pékségekben vásárolni, és étterembe menni is. Valószínűleg nem kell fejtegetni, hogy a spanyol konyha remekeit érdemes kipróbálni, ha már egyszer ott jársz!

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent leírt kategóriába tartozol! :)

Ti írtátok a túráról

A túra eddig egyszer valósult meg. 7 fő adott értékelést. Összességében 4,875 pontot kaptunk 5-ös skálán. És ilyeneket írtatok a túráról:

A szervezés kiváló volt! Tartalmas, változatos programokkal, jól felkészült túravezető párossal.
Csak így tovbáb! - Kata

Dani és Bendegúz is remek túravezető:) Jól összetartották a csapatot, érdekes dolgokat meséltek, és nem utolsó sorban nem volt halálfélelmem a vezetési stílusuktól sem:D - Gabi

jó volt. még a flamenco sem volt annyira gáz :) akár maradhatna is a programban. Tényleg nagyon jó volt a csapat (a vezetőket is beleértve). - Csilla

Mindent kipipálhattam ami a bakancslistámon volt, sőt még pluszt is kaptam.
KÖSZÖNÖM. - Ilona

A túravezető

Dani lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

9-18 fő között várható.

Tömören

Időpont: 2022. szeptember 22-29.
Szállás: különféle apartmanokban
Ellátás: önellátó
Utazás: repülővel, mikrobusszal

Részvételi díj

A részvételi díj 228 ezer Ft

A részvételi díj tartalmazza:

 • a kisbuszok bérleti díját, az üzemanyag és parkolás költségét
 • szállás díját 7 éjszakára
 • belépőt és vezetett túrát a Grazalemában
 • belépőt a Király ösvényére
 • szervezést és túravezetést
 • áfát és idegenforgalmi adót

A részvételi díj nem tartalmazza

 • a repülőjegy árát (2022 áprilisában kb. 55.000 Ft oda-vissza, 10 kg feladott poggyásszal)
 • a fakultatív kanyoning túra költségét (5.700 Ft) (nagyon jó árat sikerült szereznünk!)
 • belépőt az Alhambrába (7.600 Ft)
 • a flamenco show-t Granadában (várhatóan 20 EUR, azaz kb. 7600 Ft)
 • a tapas kóstolót Granadában (várhatóan 18 EUR, azaz kb. 6800 Ft)
 • belépőt a cordobai nagymecsetbe (11 EUR, azaz kb. 4200 Ft)
 • a tengerikajak bérleti díját (20 EUR, azaz kb. 7600 Ft)
 • esetleges további belépőket (max 5-10 EUR, azaz kb. 1900-3800 Ft)

A részvételi díjat 380 Ft/Euró árfolyamig tudjuk biztosan tartani

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  

Racionalizáld a repülésed!

Ha neadjisten elszállnának a repjegy árak, és hajlandó vagy bevállani, hogy a csoporttól külön utazol, talán ki tudunk találni valami okosat. Lehet, hogy Debrecenből, Bécsből, stb kell indulni, vagy egy pár órával, vagy akár 1-2 nappal korábban repülni, de lehet megoldás. Ha érdekel, lépj velünk kapcsolatba és körbenézünk, hogy mik az aktuális lehetőségek!

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

Több szálláson is van konyha, ahol össze tudtok ütni vacsorát és reggelit.
Spanyolországban is lehet kedvezőbb árú boltokat találni, és segítünk is benne, hogy megtaláld ezeket. Napközbenre csomagolhatsz magadnak szendvicset vagy valami pékárut. 

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. A túra fórumán fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól, amikor összegyűlt a minimum létszám.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 90.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

COVID téma

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, mert Spanyolország, vagy valamely érintett régió lezárja a határait, vagy akár csak a szálláshelyeit, akkor a részvételi díj teljes egészében visszajár. 

Elképzelhető, hogy Te betegszel meg az utazásod előtt és azért kell lemondanod a túrát. Ilyen esetre ajánljuk az útlemondási biztosítást. COVID fertőzés és egyéb súlyos probléma, sürgősségi ellátás, stb esetén visszatéríti a teljes részvételi díjadat.

A Spanyolországba való belépés feltételeiről a konzuli szolgálat honlapján érdemes tájékozódni. Túránk kiírásának idején az országba való belépéshez oltást, átesettséget és tesztet is elfogadnak. Hangsúlyozzuk, hogy ez a kérdés mindenkinek a saját felelőssége! Mi senkinek nem szeretnénk a dokumentumait ellenőrizni. Természetesen információval segítünk, ahogy tudunk.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!