Ararát, a szent hegy - mászás 5136 m-re

2019. július 28 - augusztus 3. (7 nap, 6 éjszaka)

Jelentkezem
Ararát, a szent hegy - mászás 5136 m-re

Az Ararát: népek szent hegye, mely tűzből született, és még ma is ott trónol havas csúcsával Kis-Ázsia kopár csúcsai felett. Itt feneklett meg Noé bárkája, itt épült az ősi Selyem-út védelmére Ishak pasa palotája, ez az a hegy, mely bevonult sok-sok nép mitológiájába, talán a világ legismertebb szent hegye. Ez az a hegy, amelynek 5136 m magas havas csúcsáról ha körbenézünk, később már másképp fogjuk látni a világot, már semmi sem lesz az, ami előtte volt…

1. nap - Repülés Vanba

Repülés a kelet-törökországi Van városába. Innen kisbusszal utazunk át az esti órákban Dogubeyazitba, az Ararát aláItt még este összepakolunk, és készülünk a másnapi indulásra!

2. nap - Tábor 3200 m-en

Hajnalban kelünk, és kisbusszal kiutazunk a hegy alá. Innen, a felkelő nappal indulunk 2000 m-ről. Hegyi legelőkön gyalogolunk egyre feljebb a nomád kurdok sátrai és birkanyájai között, a hósapkás csúcs irányába. Kora délután érkezünk meg az 1. táborba, 3200 m-re. A délutánt pihenéssel, akklimatizációval és erőgyűjtéssel töltjük, hiszen kell a kraft holnapra (is).

Menetidő: 4-6 óra, szintkülönbség: 1000 méter fel

3. nap - Fogy a levegő, tábor 4200 m-en

Korai kelés után elindulunk újra csak fölfelé. A köves, kanyargós hegyi úton lassan fogy a levegő is, így csak lassan, az akklimatizációra ügyelve haladunk, míg el nem érjük a 2. tábort 4200 m-en. Itt kőből rakott szélfogók közé tudjuk felállítani sátrainkat (vagy elfoglaljuk a telepített sátrakat igény szerint). Itt már hóviharokra is számíthatunk, illetve a hajnali órákban akár -10 fokra is! Mivel másnap hajnalban kelünk, így a délutánt pihenéssel, alvással töltjük.

Menetidő: 4-6 óra, szintkülönbség: 1000 méter fel

4. nap - Csúcsmászás - 5136 m

Hajnal fél 3-kor kelünk, és 3-kor elindulunk a csúcs felé. Alattunk pislákolnak Dogubeyazit és a környező falvak lámpái, előttünk meg a többi mászó fejlámpája kígyózik fel a csúcs felé. Lassan világosodni kezd, és a hegy hatalmas kúp alakú árnyékot vet az alattunk elterülő kopár tájra. 4800 m-en elérjük az örök hó és jég birodalmát. Innen már csak egy jó óra a csúcs. És egyszer csak ott állunk a zászlókkal teletűzdelt főcsúcson, ahonnan már nincs tovább felfelé! Alattunk, 4000 m-rel mélyebben az Araksz-völgye csillog, távolabb az örmény főváros, Jereván, na meg Irán és Törökország 2-3 ezres hegyei.

Miután kilihegtük magunkat, elindulunk lefelé. 4200 m-en összeszedjük lentmaradt holmijainkat, és nekivágunk a további ereszkedésnek az 1. táborig, 3200 m-re. Az éjszakát itt töltjük.

Menetidő: 8-10 óra, szintkülönbség: 936 méter fel, 1900 m le.

5. nap - A jól megérdemelt törökfürdő

Reggel összepakolunk, és lesétálunk 2000 m-re, ahol már vár ránk a kisbusz, ami visszaszállít Dogubeyazitba.  A délutánt a városban töltjük regenerálódással, illetve egy törökfürdőben áztatjuk ki az út porát. Este egy közös vacsorával zárjuk az utat.

Menetidő: 4 óra, szintkülönbség: 1000 m le.

6. nap - Tartaléknap

Tartaléknap rossz idő esetére. Ha minden simán megy, és ezt a napot nem kell igénybe venni az Araráton, akkor ezen a napon vásárolhatunk Dogubeyazitban, illetve aki nem vett részt az út első felén, az megnézheti az Ishak pasa szerájt, illetve Noé bárkáját.

Délután fakultatív program keretében a közeli Diyadinba utazunk, ahol a Tendürek vulkán lábánál egy gejzírmezőn forró vizek fakadnak. Itt áztatjuk magunkat néhány órán keresztül az egyik elszeparált medencében (a keleti világban családtagok és barátok fürödnek együtt, nem keverednek idegenekkel).

Este még egy utolsó bőséges török gasztro-élmény.

7. nap - Irány haza, a mellkasok büszkeségtől dagadnak

... a lábak meg a repüléstől. :) Hajnalban kelünk, és utazunk Van városába a reptérre, innen pedig repülünk Budapestre.

Tudnivalók

Utazás

Repülővel, isztambuli átszállással utazunk a kelet-törökországi Van városáig. Innen bérelt autóbusszal, helyi sofőrrel utazunk tovább Dogubeyazitba, az Ararát alá.

Túra nehézsége

Nehéz hegymászótúra, nehéz gyalogtúrákkal. Bár az út során megmászott hegyek semmilyen különös technikai kihívást sem rejtenek, ellenben számolnunk kell a magasság okozta nehézségekkel.

Az Ararátra a felszerelésünk egy részét van mód lóval felszállíttatni. Egy ló 3 db 20 kg-os csomagot szállíthat, aminek az ára 100 €/ló, azaz csomagonként közel 35€.  Ezt az út ára nem tartalmazza, ezt mindenki maga döntse el, hogy mit és mennyit akar szállítatni. Így ezt az árat a helyszínen fizetjük.

Az Araráton napi 1000 m szintemelkedésre kell számítani, ez napi 4-6 óra gyaloglást jelent. 4800 m felett már hó és jég borítja a hegyet, így itt hágóvassal fogunk gyalogolni. Jégcsákány nem szükséges, elég a túrabot is. 4200 m felett hajnalban fagy, így ennek megfelelő ruházattal és hálózsákkal készülj (erről majd részletesen a felszerelések között).

A terep egyébként semmilyen komolyabb technikai kihívást nem tartalmaz, de a magasságra oda kell figyelni! Próbálunk előtte akklimatizálódni (aki jön az út első felére, nekik ott a Süphan), de nem árt, ha a mászás előtt néhány héttel elmész egy csinos alpesi háromezresre. A magashegyi betegség nem tréfa, kérjük vedd az akklimatizációt komolyan! Amennyiben mutatkoznak rajtad a magashegyi betegség komolyabb tünetei, úgy minden esetben vissza kell fordulnod és alacsonyabb szintre menned!

Mivel magashegyi túrázásról van szó, így előfordulhatnak nem várt események – és itt elsősorban az időjárásra kell gondolni. Rossz idő esetén akár a csúcs alól is visszafordulhatunk – erről a túravezető dönt, és a döntés mindenkire vonatkozik!

Szállás

Egyszerű, de tiszta és komfortos szállodákban alszunk, ahol minden alapvető szolgáltatást megtalálsz, bár sokszor egyszerűbb variációban, mint Európában. A zuhanyzók és vécék tisztasága általában rendben van, és meleg vízre is számíthatunk általában (fontos, hogy a mellékhelyiségekben a papírt külön kell az erre szolgáló edényben gyűjteni).

A hegyen való sátrazás során mérsékelten kiépített sátorhelyeken alszunk, ahol van étkezősátor, víz. A víz nem iható, így azt nekünk kell felcipelni, vagy lóval felvitetni.

Időjárás

Az Örmény-felföldön – míg a nappalok forróak – a magas fekvésnek és a kontinentális éghajlatnak köszönhetően az éjszakák hűvösek is lehetnek. Hegyvidéken 3000 méter felett a magashegységeknek megfelelő éghajlat uralkodik, számítanunk kell hóesésre, hóviharra és fagyra is, hiszen az Araráton 5000 méter fölé megyünk. Ide kötelező a teljes téli felszerelés!

Felszerelés

- Cipő: az Araráton mindenképp olyan bakancs szükséges, melyre tudunk hágóvasat erősíteni, a könnyű trekkingbakancs, de még inkább a trekkingcipő nem megfelelő! Emellett hozz magaddal egy jól lélegző könnyű cipőt vagy túraszandált lentre a városba.

- Ruházat: a városokban könnyű, szellős ruházat a célszerű, de figyeljünk arra, hogy Törökország bár világi ország, a lakosság nagy része muszlim, ezért feltétlen szükséges a hosszú, könnyű nadrág és a hosszú ujjú szellős ing (különösen a nőknek!), ami takarja a vállat. Tehát öltözködjünk visszafogottan! A hegyekben a kényelmes víz és szélálló „lélegző” ruházat szükséges (elsősorban nadrág és kabát), amelyhez meleg aláöltözet szükséges. Fontos a réteges öltözködés!

- Ne feledjük otthon a sapkát és a kesztyűt sem! Kesztyűből két párat hozzál, egy vastagabbat, és egy vékonyabbat.

- napszemüveg (UV szűrős), naptej

- hágóvas

- túrabot hótányérral

- evőeszközök, gázfőző

- derékalj és hálózsák (legalább -15 fokig)

- fürdőruha

Higiénia

Bár Törökország keleti vége már erősen Ázsia, ennek ellenére nincs ajánlott oltás, de a Hepatitis A és B védőoltás jól jöhet akár itthon is. Azért az alap higiéniára érdemes odafigyelni. Palackozott víz fogyasztása javasolt, ami szinte mindenütt kapható. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű problémákat.

Természetesen alapgyógyszereket (lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót, valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt) hozz magaddal.

Élelem

Az árak Törökországban a magyarországihoz hasonlóak, illetve keleten kissé alacsonyabbak, de minden alku kérdése.

Ha nincsenek speciális étkezési igényeid (pl. ételallergia), akkor csak minimális kaját hozz, hiszen a városban jobbnál jobb étkekből válogathatsz (ugye a török konyha…). A hegyre érdemes élelmiszereket pakolni, mert ha csak az Ararátra jössz, és nem jössz elötte velünk Kelet-Törökországba, akkor nem lesz időd bevásárolni.  Ha már előtte velünk leszel, akkor lesz idő vásárolni, itt is kapható mindenféle tartós élelmiszer a konzervektől a porlevesig (legfeljebb kicsit más az íze).

Pénz-ügy

A fizetőeszköz a török líra (TRY, jelenleg 53 Ft körül alakul), de euro-t érdemes vinni, ezt sok helyen be tudod váltani, de sokszor fizetni is lehet vele. Az USA dollár is jól megy. Bankkártyát is egyre több helyen elfogadnak már, főleg a nagyobb áruházakban.  

A belépők általában 3-5 € között mozognak.

Vám

A Törökországba belépéstől számított 6 hónapig érvényes útlevél szükséges a magyar állampolgárok részére! A be- és kihozatal: maximum két üveg alkohol és két karton cigaretta vihető be az országba fejenként. Fontos lehet még az ékszer limit, ami 100 gramm. Az államközi egyezmények alapján magyar állampolgároknak nem kell vízum Törökországba.

A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan is tájékozódj!

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent leírt kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Dávid lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

8-10 fő között várható.

Tömören

Időpont: 2019. július 28. - augusztus 3.
Szállás: sátor
Ellátás: önellátó túra
Utazás: repülővel, helyben bérelt busszal

Részvételi díj

A részvételi díj:  188.000 Ft

Jóhamar kedvezménnyel március 8-áig: 178.000 Ft

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szállást
 • a helyi közlekedést bérelt busszal, helyi sofőrrel
 • ha a tartaléknapot nem vesszük igénybe, akkor a város környékén utazunk a látnivalókhoz - ennek az utazásnak az árát is tartalmazza a részvételi díj
 • a túraszervezését
 • a magyar nyelvű túravezetést
 • az engedélyt az Ararátra (az Ararát katonai terület, ide külön pénzért külön engedélyt kell intézni)
 • a hivatalos kísérő díját

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegyet (ha akarod, segítünk megvenni) (a repülőjegyek ára oda-vissza poggyász nélkül februárban kb. 115.000 Ft)
 • belépők árát (Ishak Pasa Saray, Diyadin, Noé bárkája) 3-5€ között mozgnak
 • felszerelés felszállítását lóháton (3x20 kg/ló) a 4200 m-en fekvő felső táborig kb. 35€ (100€/ló)
 • a telepített sátor díját (nagyságrendileg 5€/fő/éj körül mozog)
 • biztosítást, melyet mi is meg tudunk kötni Neked

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke xxx. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom