Kalandos nyaralás a Pireneusokban és az Atlanti-óceán partján - Franciaország, Spanyolország és Andorra

Húúúú, de nehéz kiemelni bármit a három országot (Franciaország, Andorra, Spanyolország) érintő programból! Minden napra jut egy fantasztikus látnivaló, és ráadásul olyan színes a program, mint egy kaleidoszkóp. Ha szeretsz élni, akkor neked ajánlom ezt a programot, mert minden érzékünk ki lesz elégítve. Kalandos rafting, magashegyi és óceánparti túra, kulturális és gasztronómiai örömök töltik ki az utazás minden percét.
Ehhez kiváló alapot szolgáltatnak a Pireneusok vad hegycsúcsai, és az Atlanti-óceán ezerféle partvidéke, de lesz itt barlangrajzokkal teli cseppkőbarlang, tökéletes állapotú középkori vár, ultramodern repülőgépgyár, Európa legnagyobb homokdűnéje és második legmagasabb 
vízesése, képtelen színekben pompázó tavak. Cirkuszvölgy, gleccservölgy és rafting, csodatévő forrás, csempészösvény, szörfparadicsom és kaszinó, tapas, sangria, paella és vörösbor alkotják a kaleidoszkóp színes üvegcserepeit.

1. nap - Francia kisasszonyok, ádáz csábítók, csodás étkek és italok

A félnapunk témája Toulouse és a helyi gasztronómia. A délutáni könnyű városnézés során megismerkedünk Mlle Cassoulet-vel, ki mesél nekünk a toulousi kolbászról és a híres landesi kacsákról, valamint Mme Fenetra-val, kinek csábereje egyaránt hat férfira és nőre. Az est folyamán elcsodálkozunk a Garonne folyón, némi kiváló borocskát kortyolgatva annak partján.

2. nap -  Az óriásrepülőgépektől az ősemberekig 

A programokkal teli nap elején rögtön lesokkoljuk magunkat. Az Airbus üzem látogatásával kezdünk, ahol ha nem hangzanak el a következő mondatok: "azta, ez mekkora" illetve "nem, ez nem repülhet", akkor mindenkinek a vendége vagyok este a falusi kiskocsmában. De ennyire ne szaladjunk előre! Mindenesetre engem lenyűgözött az itt összeszerelésre kerülő A380, mely a világ legnagyobb utasszállító repülője.
A folytatásban egyre visszább megyünk az időben. Először Carcassone várába kopogtatunk be, mely Franciaország legjelentősebb és legépebben megmaradt középkori vára. Ezt követi a Pireneusok Oroszlánjának lakhelye, mely merész tornyaival uralja környezetét.
Az idővonalon visszafelé, Andorra irányába előrefelé haladva megérkezünk egy különleges cseppkőbarlanghoz, ahol 12000 éves barlangrajzokat fogunk megnézni testközelből. 

3. nap - Andorra csodás gleccservölgyrendszere és a csodákkal teli Lourdes

Több mint 2000 m magas a hágó, melyen keresztül bejuthatunk Andorrába. Lehet, hogy helyes az elmélet, mely szerint Andorra neve azt jelenti: a hágó, ahol kapkodni kell a levegőt?
Európa legnagyobb törpeállamában túrázunk egy kellemeset, mégpedig a világörökség részét képező gleccservölgyrendszerében, mely az ország lelke - a helyiek szerint. A csodálatos környezetet megóvandó a helyi vezetők elvetették az ötletet, hogy utat építsenek ide!
Estére már ismét Franciaországban leszünk, mégpedig Lourdes városában. Az itt töltött este során eldönthetjük, hogy hiszünk a csodákban vagy sem. Mindenestere az már egy csoda, hogy volt olyan esztendő, mikor 9 millióan keresték fel a Pireneusok lábánál fekvő kisvárost. Természetesen itt sem maradhat el a magyar vonatkozás, de erről majd helyben mesélek!

4. nap - Cirkuszvölgy, 422 m magas vízesés és a csempészek ösvénye

A természet gyöngyszemei közül két káprázatos helyszínt sűrítünk a napba. Elsőként egy, a világörökség részét képező cirkuszvölgybe túrázunk fel, mely Victor Hugo szerint a természet kolosszeuma. Itt található Európa második legmagasabb vízesése (422 m). Tipikusan olyan hely, melyet nem lehet lefotózni. Mármint le lehet, csak éppen semmilyen ábrázolás nem adja vissza az érzést, amit a völgy közepén ámuldozva áldogálva érzünk az 1500 méterrel fölénk magasodó csúcsok között.
A nap második túrája egy kereskedelmi útvonallá avanzsált, régi csempész ösvényen vezet majd, a híres Spanyol-hídon keresztül. A vad pireneusi környezetet hatalmas vízesések, fenséges tavak és rendkívül barátságos zergék fűszerezik. Megfáradva aztán a menedékházban ízes baszk beszélgetés mellett élvezhetjük érzékien gyöngyöző pohárból hűs söreinket.

5. nap - Száguldó rafthajókon az óceán felé

Egy kicsit vad folyót választottunk, mely a hegyek közül tör elő és kínálja fehér hullámait, vízhengereit és limányait a mi örömünkre. A nap nagy részét a raftingra szánjuk, a maradékát pedig a száguldó élmény feldolgozására - nem is akárhol! Mert a nap végére elérjük végre a várva várt óceánpartot. Azért ne ijedjetek meg, kezdők számára is nyugodtan teljesíthető útvonalat választottunk, és a nagy, 6-8 személyes hajókat lehetetlen felborítani - ha csak nem kéritek Ti magatok! :)

6. nap - Szörfös Mekka, milliárdosok és Spanyolország

A hegység utolsó bástyái Biarritznál zuhannak az Óceánba. Itt fürdőzünk egy jót - szemünket épp csak kicsit pihentetve a szörfös srácok és lányok neoprénbe burkolt bájain. Amúgy szörfös Mohamed pont innen indult volna útnak - ha létezne ilyenféle alak -, mert ez a szörfösök Mekkája, ahová királyok és milliárdosok járnak nyaralni, kaszinózni és kasszírnőzni. :) 
Délután egy könnyű túrát teszünk az igazán vad óceánparton, félelmetes sziklafalak alatt, fölött, mellett, hogy végül második világháborús bunkerek között sétáljuk át Spanyolországba. Érdekes az útvonal, olykor dzsungelben érezhetjük magunkat, olykor pedig az íroszági birkalegelőkön.
Estére egy spanyol kikőtőváros gyönyörű öblén álmélkodva falatozunk tapasokat, miközben hűs sangriát kortyolgatunk. Lehet, hogy itt ér utol minket a világ legszebb naplementéje?

7. nap - A legnagyobb plázs, a legnagyobb homokdűne és a legnagyobb buli

Mimizant mindig is egy kedves, idős nagynéninek képzeltem Franciaországból. És ez igaz is valamelyest. A kis falu az óceán partján fekszik, itt található a legnagyobb plázs, amit valaha láttam. Kedves, széles és lágy homokjával, kellemes bájával és nyugalmával kényeztet, akár egy melegszívű nagynéni. Itt ejtőzünk egy rövidet, hogy aztán felkeressük Európa legnagyobb homokdűnéjét
Miután megmásszuk a több mint 100 méter magas homokozót, a túloldalán hatalmasakat bukfencezve, versenyt futhatunk az óceánig - ami igazán jó móka! Visszafelé aztán megtudhatjuk, mit is jelent pontosan a mondás, hogy forró a lábam alatt a talaj. :) A személyes favorit módszerem a nindzsa járás. A technikát a helyszínen ismertetem. ;)
Az este a titkos francia kapcsolat medencés házánál ér minket, ahol egy nagyszerű vacsorával és némi helyi vörösborral zárjuk életünk egyik legszebb nyaralását. Néhány bombát azért lehet, hogy ugrok a kedvetekért és lehet, hogy fellép a magyar műúszó férfiválogatott is!

8. nap - Nem akarok hazamenni

Ám mégis muszáj. Még vehetünk némi bordóit az otthoniaknak, de aztán könnyes és puszis búcsút kell vennünk újdon- vagy régen-, de mindenképp le- sült barátainktól.

Túrák nehézsége

Az út során könnyebb és közepesen nehéz gyalogtúrákkal találkozhatsz. A néhány órás egyszerű trekking túráktól a kicsit nehezebb, egész napos túrákig változó nehézségű túrákra számíthatsz.

Programunkban olyan túrákat kötünk csokorba, amelynek sikerét több, előre nem látható tényező is befolyásolhatja, mint pl. az időjárás, amelyre sajnos még mi sem vagyunk hatással.

A rafting kezdőknek is teljesíthető, az élményt elsősorban a látvány adja majd, nem a technikai nehézségek.

Felszerelés

Cipő: egy kényelmes, vízálló trekking bakancs szükséges a túrákhoz, emellett hozz magaddal egy jól lélegző könnyű cipőt vagy sarut.
Ruházat: a városokban könnyű, szellős ruházat a célszerű, a hegyekben a kényelmes víz- és szélálló „lélegző” ruházat szükséges (elsősorban nadrág és kabát), amelyhez meleg aláöltözet ajánlott.
Mindenképp hozz magaddal naptejet, UV szűrős napszemüveget!
Egy nagy hátizsák (legalább 60 liter) az utazáshoz, és egy 15-20 literes a kisebb túrákhoz. Ne feledd otthon fürdőruhádat sem!

Szállás

Szállásunk végig a 8 nap alatt kényelmes hotelekben, vendégházakban, mobilházakban lesz.

Ellátás-Élelem

Az ellátásról jórészt magadnak kell gondoskodnod! A részvételi díjban 1 közösen főzött vacsora van benne.
Helyenként éjszakai fürdőzéssel egybekötött piknikezés előfordulhat:

Az árak a magyarországihoz képest kb 20%-kal magasabbak.

Az út során mindig lesz lehetőség feltölteni az élelmiszer-készleteket, friss kenyeret, palackozott vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszert vásárolni. A francia konyhát nem kell bemutatnunk. Adunk alkalmat a kóstolgatásra.

Utazás

Budapestről Toulouse-ba fogunk repülni közvetlen Ryanair járattal, vissza szintén közvetlen járattal szintén Toulouse-ból szintén Budapestre. :) Jelentkezés után még ne vedd meg a repjegyet. Amint megvan a minimális létszám, értesíteni fogunk, és elküldjük, hogy melyik járatokra vegyél jegyet. Ha szeretnéd, el is intézzük helyetted. A túra saját, külön bejáratú fórumán lesz lehetősége a csapatnak összebeszélni.
Franciaországon belül bérelt mikrobuszokkal fogunk közlekedni.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent említett kategóriába tartozol! :)

A túravezető

KissBal lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

20 fő körül várható.

Tömören

Időpont: 8 nap valamikor 2023. júliusban - a pontos dátum attól függ, mikor jön ki legjobban a repülés
Szállás: hotel, vendégház, mobilház
Ellátás: egy alkalommal közös főzés, azon kívül önellátó túra
Utazás: repülő, mikrobusz

Részvételi díj

Hamarosan

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szállást 7 éjszakára
 • a helyi mikrobuszos közlekedés költségeit
 • a túravezetést
 • a szervezést
 • egy közös vacsora költségeit

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegy árát (február elején kb. 60 000 Ft oda-vissza, 10 kg feladott poggyásszal)
 • egy közös vacsora költségein kívül az ellátást
 • a fakultatív rafting díját (45-60€ körül per fő)
 • az egyéb fakultatív programok költségét
 • a biztosítást

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat

Ha neadjisten elszállnának a repjegy árak, és hajlandó vagy bevállani, hogy a csoporttól külön utazol, talán ki tudunk találni valami okosat. Lehet, hogy Debrecenből, Bécsből, stb kell indulni, vagy egy pár órával, vagy akár 1-2 nappal korábban repülni, de lehet megoldás. Ha érdekel, lépj velünk kapcsolatba és körbenézünk, hogy mik az aktuális lehetőségek!

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

Bár Franciaország általánosságban is drágább, mint Magyarország, azért szupermarketekben olcsóbban lehet vásárolni, mint kávézókban, éttermekben. És segítünk is benne, hogy megtaláld ezeket, hogy a reggelire, napközbenre szükséges élelmiszereket be tudd szerezni. Éttermekből is a helyiek által is kedvelt, megfizethetőbb árúakat fogja javasolni a túravezető.

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke xxxxx. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!