Még több Azori-szigetek: Flores, Faial, Pico, Terceira

2019. szeptember 29 - október 6. (8 nap, 7 éjszaka)

Még több Azori-szigetek: Flores, Faial, Pico, Terceira

Itt van Portugália legmagasabb pontja, a Pico-hegy, melynek csúcsáról feltárul az alattunk nyújtózó szigetvilág, miközben kezeinket a földből feltörő forró gőzben melegítjük. Vagy Terceira ahol még ma is gőzölög a föld, és érintetlen köderdeiben a lecsüngő szakállzúzmók közt mintha az Entek birodalmában járnánk. Túrázd velünk végig az Azori-szigetek apró tagjait, ahol még a Természet az úr!

Részletes programterv

0. nap - Flores, a 'Virágok szigete'

Reggel aki csak az alapprogramon vesz részt, elrepül haza. Aki a hosszabbításra is benevezett, az is korán reggel a reptérre utazik, hogy légi úton, kis légcsavaros gépünkkel fél órás Terceira-i és Faial-i tankolási megálló után dél körül érkezünk meg Floresra. Flores – a „virágok-szigete” mintha nem is e földi táj lenne, de erről hamarosan meg is bizonyosodunk.

Délután egyből belevetjük magunkat a helyi „nyüzsgésbe”, és  megismerkedünk Santa Cruz das Flores városkával, ami azért nem túl nagy, sőt, inkább kicsi. Innen busszal a szomszédos Lajes das Flores vásoskájába utazunk, ahol elfoglaljuk szállásunkat. A késő délutáni órákban egy rövid kirándulásra indulunk Lajes tengerpartján: a magaspart szűk ösvényein buja növényzet közt kanyarog az út, gyönyörű kilátással a tengerpartra, és ha az időőjárás engedi, még csobbanhatunk is egyet az Atlanti-óceán vizében.

7 km / 3 óra / 320m szint

1. nap - Vízesések völgyzugolyban, tündék nélkül

Reggel átutazunk a sziget nyugati oldalára. Utunk egy kis faluból indul, és végig a magasparton, hol őserdők-köderdők, hol legelő tehenek közt kanyarog, gyönyörű kilátópontokat érintve. Miután felkapaszkodtunk a tengerpart fölé magasodó bujazöld köderdőkbe burkolt hegy tetejére, egyszer csak megpillantjuk Fajazinhát, avagy Völgyzugoly földi megtestesülését: a hegyek ölében fekvő apró falu feletti, buja őserdővel borított sziklafalakról számtalan vízesés zúg a mélybe. Mi most ezek egyik legszebbikéhez zarándokolunk.

Kőfalak és legelő tehenek közt – elhagyva egy, még napjainkban is működő vízimalmot – belépünk az őserdő zuzmós fái közé. Egyre feljebb kapaszkodva egyszer csak testközelből megpillantjuk a sziklafalakról a mélybe zúgó 12 (azaz tizenkettő!) vízesést. A vízesések egy türkizkék tóba zuhannak, melynek partján nád helyett fehér kála virágzik. Kicsit giccses is...

Innen kőfalakkal kerített méregzöld legelők közt sétálunk át a szomszédos faluba. Az utat a már megszokott vízesések keretezik. És még a szomszéd faluban is megnézünk néhány hatalmas vízesést. Innen indulunk vissza az esti órákban.

2. nap - Tavak, köderdők és ismét vízesések 

Reggel a sziget közepén fekvő nemzeti parkba, a hegyi kalderatavakkal tarkított természetvédelmi rezervátumba utazunk. A hajdani vulkánok kráterében összegyűlt csapadékvíz gyönyörű türkizkék tavakat alkot – mellékesen ezekből táplálkoznak az előző nap látott giccses vízesések. Túrázunk egyet a fennsíkon a tavak között, majd szűk hegyi ösvényeken köderdők ölelésében leereszkedünk a kőfalakkal és vízesésekkel keretezett tengerparti faluba, a már tegnap megismert Faja Grandéba. Innen visszautazunk a sziget repterére, hiszen kora délután már indul is gépünk Faial szigetére. Az éjszakát itt, az egykor virágzó kikötővárosban, Hortában töltjük.

7,5 km / 3 óra / 600m szint le

3. nap - A kék sziget vulkánja

Faial, a „kék-sziget”, ahogyan a helyiek hívják a sok virágzó hortenzia-bokornak köszönhetően, szintén sok szép látnivalót tartogat. Úgyhogy reggel kisbuszunkba pattanva a sziget északi oldalán a kilátópontokkal tarkított magasparton autózunk végig, hogy aztán megálljunk e földdarabka legkeletibb csücskén, ahol a buja köderdők méregzöld „egyhangúságát” egy vulkán sivatagos lávamezője töri meg: a Capelinhos vulkán 1957-es kitörésének köszönhetően alakult ki ez a fok, amely 13 hónapig tartott. Átformálta a tájat, és a sok hamuesőnek köszönhetően a szigetlakók kivándorlását is elindította. Ma békés a táj, de a bizarr sziklaformák, hamu és lávamezők emlékeztetnek a természet erejére.

Délután a sziget központi kráterének oldalára utazunk, ahol egy levada hegyoldalon kanyargó csatornája mentén bevesszük magunkat újra a köderdőkbe. Majd felutazunk a sziget legmagasabb pontjára, a gyakran ködbe burkolózó CabecoGordo 1031 m magas csúcsára. Az estét újra Hortában töltjük.

4. nap - Pico-csúcs, azaz utazás Portugália tetejére az óceán fölött

Korán reggel lesétálunk a kikötőbe, és kompra szállunk. Egy bő fél órás út után megérkezünk a szomszédos Pico szigetére.

A sziget névadója a Pico vulkáni csúcsa, ami 2351 m-ével Portugália legmagasabb pontja. Na ide indulunk ma, amennyiben az időjárás engedi. Taxival felmegyünk a nemzeti park infópontjáig, ahol a szükséges engedélyek beszerzése után elindulunk fölfelé a vulkán oldalán. Néhány óra folyamatos kapaszkodás után fent állunk a csúcson, ahol kezeiket megmelengetve a csúcson feltörő fumarola kénhidrogénes meleg gőzében, gyönyörködünk a kilátásban: alattunk Pico, és a szomszédos, Faial, Saon Jorge és Terceira szigetei.

A késő délutáni órákban visszakompozunk Faial-ra.

5. nap - Terceira, a füstölgő 'Harmadik-sziget'

Reggel kiutazunk a reptérre, hiszen indul tovább a gépünk a természeti szépségekben bővelkedő Terceira szigetére.

Terceirán bérelt kisbuszunkkal első utunk a sziget vulkanikus fennsíkjára vezet, ahol füstölgő-gőzölgő forró fumarolák közt teszük egy sétát, majd megnézzük a szigetek kétségtelenül legérdekesebb vulkáni barlangját.

A délután a szomszédos hegyekbe indulunk, és tőzeglápok, kék és fekete hegyi tavak, vulkáni kúpok közt egy laurisilva erdőrezervátum zuzmós, páfrányos fái közt csavargunk egyet. Majd kikapaszkodva a csúcsokra gyönyörködünk a hatalmas fenyvesekben, a zöld legelőkön kószáló tehenekben. Olyan a látvány, mintha valahol az Alpokban járnánk – csak „sajnos” a háttérben ott az óceán türkizkék végtelenje.

Az estét Angra do Heorismo-ban töltjük, mely városka szűk utcáival, festett házaival méltán lett az UNESCO Világörökség része.

6. nap - Hortenziák, borok és egy kis óceánpart

Reggel a sziget legmagasabb pontjára utazunk autóval, ahol megcsodálhatjuk a reggeli párafelhőből kibukkanó Pico-csúcsot, ami ugye 2351 m-ével Portugália legmagasabb pontja. A déli órákat Biscoitos tengerpartján töltjük, hol természetes sziklamedencékben, a napsütésben kellemesen felmelegedő óceán vizében színes halrajok közt úszkálhatunk (ne feledd otthon a maszkot és a sznolkert!).

A városka híres borvidék, ahol a helyi nedűket is vígan lehet kóstolgatni. Este a reptérre utazunk, és átrepülünk újra Sao Miguel szigetére, a kör bezárul.A búcsúesténket PontaDelgadában töltjük. 

7. nap - Hazautazás (esetleg Lisszaboni ráadással)

Bárhogy is hosszabbítottunk, húztuk, halasztottuk a dolgot eljött a búcsú pillanata. Estére érünk vissza Budapestre, megannyi színes élménnyel gazdagon!

Tudnivalók

Az Azori-szigetek 9 tagból áll, az Atlanti-hátságon fekszik, nagyjából félúton Európa és Észak-Amerika között. (2 sziget az Afrikai-kőzetlemezen, 2 sziget az Észak-amerikai - kőzetlemezen, és 5 sziget az Európai-kőzetlemezen fekszik). A szigetek a vulkáni működésnek köszönhetik létüket, ebből adódóan napjainkban is sokfelé törnek fel természetes hőforrások, forró gőzök és gázok, na meg számtalan vulkáni kúppal, azok kalderájában felgyűlt gyönyörű tavakkal találkozhatunk.

Mivel a szigetek a cetek vonulási útvonalába esnek, régen sokan éltek bálnavadászatból, amit 1982-bebn betiltottak. Azóta a turistáknak szervezett bálnales-túrák már több pénzt hoznak, mint annak idején a bálnavadászat. Ma is sokan élnek halászatból, sokan tejelő tehenészeteket működtetnek, és a turizmus is egyre inkább fontosabb bevételi forrás. A szigetek Portugáliához tartoznak, de autonóm terület. A szigetlakók portugálul beszélnek, de a történelem során (17-18. század) sok flamand és breton is megtelepedett a szigeteken.

A túrák nehézsége

Könnyű, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetők. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással. A szintek teljesíthetőek, a távok sem túl hosszúak.

Időjárás

Mivel az Atlanti-óceán közepén fekszik, a hatalmas víztömeg kiegyenlíti a hőmérsékletet, így soha sincs 28 foknál melegebb, viszont soha nem hűl a levegő 16 fok alá. A kiegyenlített, csapadékos klímának köszönhetően a szigetek iszonyatosan zöldek, és az itt megélő sok trópusi növény buja szubtrópusi dzsungeleket alkot – már ahol az ember nem alakította át a tájat. Így a tengerparton banán és szőlő-földek zöldellnek, kicsit feljebb megterem a teacserje, afölött pedig kőfalakkal övezett zöld legelők és sok-sok tehén.

Felszerelés

Nagy hátizsák, vagy táska (ebbe kerül a felszerelésed nagy része, ez a szálláson marad). Kis hátizsák(a napi szükséges felszereléssel, ami mindig nálad van). Ruházat: kellemes, de változékony időre kell számítanunk. Tehát fontos a szellős, könnyű ruházat, de legyen nálad szél és vízálló dzseki is, meg egy két pulóver - lehetőleg polár a hűvösebb napokra. Lábbeli: a könnyebb sétákhoz elég egy szandál, de a túrákhoz mindenképp szükséges egy könnyebb trekking-bakancs. A fürdőruha sem maradjon otthon! Ha érzékenyebb vagy a napra, hozzál valami fejfedőt, és naptejet. Legyen nálad a túrázáshoz szükséges apróságok is (bicska, fejlámpa, és elemek,) meg a fontosabb gyógyszerek (különös tekintettel arra, ha valamilyen gyógyszert szedsz).

Térerő, elektromos hálózat:

Az elektromos hálózat és a dugaljak az itthonival egyeznek. Sok helyen van free wifi. Térerővel jól ellátott a vidék, és mivel az EU tagja, így az EU-s roaming díjak érvényesek.

Szállás

Kényelmes vendégházakban mind a négy szigeten.

Élelem

Naponta lesz alkalmunk bevásárolni. Zöldséget és gyümölcsöket mindenfelé lehet kapni, különös tekintettel a helyi termesztésű ananászra és banánra. Aki szereti a tengeri cuccokat, az most a paradicsomban érezheti magát. Vannak halak, rákok, többféle kagyló mindenféle formában elkészítve. És mivel marha sok a marha, nem szabad kihagyni a jellegzetes azori steakeket sem. Étteremben 8-15 € között jön ki egy étel.

Pénz

A hivatalos fizetőeszköz szintén az Euro, akárcsak Portugáliában. Az árak a hazaihoz hasonlatosak, valami kicsit drágább, valami kicsit olcsóbb. Kártyát sok helyen elfogadnak, de sok ATM-el is találkozhatunk az utcákon.

Utazás

A csapat együtt utazik tovább a különböző szigetekre. A repülőjegyet minden magának veszi meg, de szükség esetén segítünk, vagy 5% kezelési költség fejében (ami kb. fedezi az adó és egyéb járulékos költségeinket) akár meg is vehetjük Számodra.

A szigeteken belül taxikkal fogunk közlekedni.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

  • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
  • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
  • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
  • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
  • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
  • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

  • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
  • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

  • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

  • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Dávid lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

10-15 fő között várható.

Tömören

Időpont: 2019.09.29-10.06.
Szállás: kényelmes vendégházakban
Ellátás: önellátó túra
Utazás: repülővel, a szigeteken taxikkal

Részvételi díj

A részvételi díj 149.000,- Ft, mely tartalmazza:
- szállást 7 éjszakára,
- a komp árát Pico-szigetére,
- a programok szervezését és a magyar nyelvű túravezetést.

A részvételi díj nem tartalmazza:
- a repülőjegyeket (a 4 'szigetközi helyijárat" költsége kb. 200 EUR, amit segítünk megvenni),
- a taxizások költségét,
- a fakultatív programok és belépők árait,
- az étkezések költségét,
- a biztosítást (melyet mi is meg tudunk kötni Neked, ha kéred).

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, akkor 60.000 Ft előleget kérünk. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!