Balkán expressz

avagy vénasszonyok nyara Boszniában és Dalmáciában

Ha 8-16 fős baráti társaságodat érdekli programtervünk, egy tetszőleges, előre leegyeztetett időpontra tudunk ajánlatot adni az alábbi túratervre.  info@bekatutaj.net

Esetleg céges csapatépítőt szerveznél? Nem para, olvasd el programtervünket, és kérj ajánlatot azinfo@bekatutaj.net címen!

Részletes programterv

1 nap - De hol van Winnetou?

Dél körül megérkezünk első túránk helyszínére: a Nagy-Paklenica helyenként 400 m magas sziklafalakkal határolt szurdokába. A szurdok fala nemcsak a sziklamászók körében kedvelt, hanem itt ugrált mordályával lóhátról le s föl fiatalabb korábban Winnetou, azaz Gojko Mitic. Mára a filmstatiszta indiánok ugyan eltűntek (bár lehet, hogy egy-egy kóválygó sminkessel összefuthatunk a déli kánikulában), de a sziklák talán ismerősen köszönnek majd vissza.

Az estét Zára (Zadar) hangulatos középkori kikötővároskájában töltjük. A várost uralták a görögök, a rómaiak, a velenceiek, de még Könyves Kálmán király is, így rajta van az elmúlt néhány ezer év lenyomata.

2 nap. - Vízesések, tavak szurdokok – ahol még Winnetou sem járt

Miután Old Shatterhand-dal sem találkoztunk Zadarban, elhagyjuk a tengerpartot, és a hegyek felé vesszük az irányt. Nem utazunk sokat, hiszen Winnetou gyakran ugrálta át a Krka-folyó vízeséseit is. Ma a Krka-folyó szurdokában kialakított nemzeti park hatalmas vízeséseivel vetekedik a Plitvicei-tavakkal, csak "sajnos" nincs akkora tömeg. Ezután elindulunk Bosznia felé, de azért még útközben megállunk néhány különleges tónál: a szakadéktöbrök alján kéklő karsztvízben ugyan ilyentájt nem igazán érdemes csobbanni, de azért a látvány felejthetetlen.

A tavak után nagyot ugrunk az időben (még ha térben nem is): a szomszédos Bosznia-Hercegovinábautazunk. Bár Bosznia ezen fele a Bosnyák-Horvát Föderáció horvátok lakta része (szorgalmasan ki is tűzdelik mindenhová a horvát zászlót), így a nyelv nem változik, de az árak annál inkább, és bár a balkáni háborúban sérült épületeket már újjáépítették, de valahogy mégis megcsap a múlt szele.

Na, de minket a Kravice-vízesések vízpermete csapjon meg inkább! – ezért a mésztufagátakon alázuhanó, a Plitvicei-tavakhoz hasonlatos vízesésnél teszünk egy laza sétát, és megisszuk első Sarajevsko sörünket. És megkezdődhet a szakrális átlényegülés: innen Medjugorjéba utazunk, ahol 1981 óta minden hónap 25-én megjelenik Mária, és bár a Vatikán nem ismerte el a jelenéseket, de így is közel egymillió zarándok látogat ide évente.

3 nap. - Don’t forget, avagy hol nyaralhatott Mátyás, az igazságos?

Reggel az UNESCO Világörökség Mosztárba (Mostar) utazunk. A sokat szenvedett város és annak lerombolt hídja a balkáni háború mementójává vált. Mára a város épületeit helyreállították, de az emberi sérelmeket nem igazán sikerült orvosolni: „Don’t forget” olvasható sok ház falán a bosnyák oldalon. Ennek ellenére órákra el tudunk merülni a város szűk bazársorán, benézhetünk bosnyák muszlim dzsámikba, és az Öreg-Hídon átsétálva elgyönyörködhetünk a Neretva türkizkék vizében, és a várost körbeölelő hegyekben.

Délután irány Pocitelj, a legdélebbi magyar végvár! Na, persze a Neretva vize fölé magasodó sziklaszirtre épült várat Mátyás király csak 6 évig uralhatta, de a stratégiai jelentősége mellett mediterrán nyaralónak sem lehetett utolsó a hideg hazai teleken. Sajnos, a török 1471-ben lecsapta a kezéről, de cserébe egy igazi keleti hangulatú városkát telepített a vár tövébe: szűk bazárokkal, dzsámikkal, hamam-mal (török fürdővel). A szomszéd kis falu határában egy sziklafal alól egy hatalmas barlangszájból egy folyónyi karsztforrás fakad: itt ered a Buna, ami már önmagában is gyönyörű látvány. De: a barlangszájba épült Bosznia egyik jelképe, a bektasi dervisrend kolostora, ami ma már látogatható. Blagaj volt a középkori Hercegovina uralkodói székhelye is, így a falu felett emelkedő sziklaszirtre egy várat is húztak. Herceg Stjepan erődjét most mi is megmásszuk, a várfalakról gyönyörködve a Mostari-medencében, és az azt körülölelő hegyekben.

4 nap. - Mi kell a békéhez? – pénz, pénz, pénz…

Éppen kialudtuk a reggeli kávét buszunkon, egyből meg is állunk az út szélén: egy középkori bogumil temető faragott kőszarkofágjai felett elmélkedhetünk a múló időről. A szomszédos Stolacban meg az emberi butaságról: a törökös hangulatú bosnyák városkát a balkáni háborúkban porig rombolták. Bár ma már az óváros házait és a fellegvárat is újraépítették, de az eredeti lakosok közül sokan még ma sem tértek vissza. Csak a városka folyóján kialakult gyönyörű vízesések változatlanok…

Innen újra Horvátország földje felé vesszük az irányt, és átkelve a hegyeken megérkezünk Raguza, azaz Dubrovnik városába. Na, erről nem kell részletesen írnunk, hiszen Dalmácia egyik gyöngyszemea magyar nyaralók előtt sem ismeretlen. A Raguzai Köztársaság fővárosa tartozott Bizánc, Velence, a Magyar Királyság, az Oszmán Birodalom és a Franciák alá is – a gazdag kereskedő város a török hódításig mindig pénzen vásárolta meg a békét (amiből aztán hűbérurai tudtak háborúzni helyettük). Ez a viharos, de mindig nagy gazdagsággal kísért történelem ma is elkapható a városka szűk sikátoraiban.

5 nap. - Ajaj – Jajce!

Reggel megisszuk utolsó törökös bosnyák kávénkat, és a hegyek felé vesszük az irányt. Hófoltos hegycsúcsok, hegyek közt kanyargó tavak, és szurdokok keresztül visz utunk. Szerencsére az út rendesen kanyarog, így lesz időnk kinézelődni magunkat, míg dél körül megérkezünk Jajcébe. Itt is csak a szokásos Balkán: öreg kőházak, a város felett a középkori vár romjai, na meg a városka jelképe: a Csontváry által is megfestett Jajcei-vízesés. És akinek a vízből nem lenne elég, azoknak még egy adag vízesés vízimalmokkal a Pliván, amit természetesen az erre járt Csontváry szintén megfestett. A vízesések fölé épített kis faépületek láttán megcáfolhatatlan bizonyítékot szerezhetünk, hogy nemzetünk „napút festőjének” igen jó érzéke volt a széphez.

Tudnivalók

Szállás

Az első éjszakát Zadar történelmi óvárosában, egy hostelban töltjük. Miután e nagy közösségi élmény összekovácsolta a csapatot, a következő éjszakára egy családi panzióban lesz szállásunk, 2-3-4 ágyas szobákban.

 

Ellátás

Részben önellátó. Amely szerint alapvetően mindenki maga vásárolja enni- és innivalóját, így ebből kifolyólag mindig lesz alkalmatok bolt közelébe kerülni. Emellett érdemes megkóstolni a méltán híres balkáni konyha remekeit, így közös vacsorákra és napközben egy-egy csevapra mindig kerítünk időt. Egyik szállásunkon ahol három éjszakát töltünk félpanziós ellátást is kapunk. Természetesen a napközbeni étkezés egy részét a túrákon a szendvicsek jelentik, melyekhez az alapanyagokat mint írtuk, helyi boltokban is be tudod szerezni. Viszont az első napi utazáshoz mindenképp hozz magaddal szendvicset.

Pénz

A fizetőeszköz Horvátországban a horvát Kuna, amit helyben Euróból is sok helyen lehet váltani. Bosznia-Hercegovinában a KM – ami nem hossz-mértékegység, hanem a Konvertibilis Márka hivatalos rövidítése – ezt helyben ½ arányban váltják €-ból. Tehát Eurót hozz magaddal!

Utazás

Kényelmes kisbusszal fogunk utazni, mindenkit megkímélve a balkáni vezetés rejtelmeitől.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Béci lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

18-27 fő között várható.

Erről a túránkról írtátok

Tömören

Időpont: 2018
Szállás: panzióban
Ellátás: félpanziós ellátás
Utazás: mikrobusszal

Részvételi díj:

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szállást,
 • félpanziós ellátást három napra
 • a belépődíjakat (a Krka Nemzeti Parkét is, mely 4800 Ft),
 • a túravezetést.

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • az útiköltséget (a résztvevők számától függően 20-25 ezer forint),
 • a további étkezést.
 • biztosítást

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom