Borneó- Mesés utazás a Föld bolygó túlsó oldalára

2018. március 1 - március 12. (12 nap, 11 éjszaka)

Jelentkezem
Borneó- Mesés utazás a Föld bolygó túlsó oldalára


A Dzsungel Könyvének legújabb - még meg sem jelent - részéből készítettünk egy pörgős forgatókönyvet számotokra. A helyszín megjelölése a címben nem teljesen pontos, hiszen velünk „szemben” egy óceán van, de a történet közel ehhez a helyhez, a Csendes-óceán és az Indiai-óceán között játszódik. Van benne trópusi őserdő lombkoronájában megbújó függőhíd, mangrove mocsár, kannibálok, fejvadászok, hindu szentély, arany szobor, édeni tengerpart és kajakozásugyanúgy, mint szuper felhőkarcolók és ultramodern metropoliszok.

A szereplők Ti lesztek, a film interaktív. A kaland garantált, de a történet és a szerelmi szálak szövése rátok vanbízva.:) Vállaljátok a szerepet?

Íme a forgatókönyv:

1. nap - az időutazás lehetséges

A kezdet elég kemény, ugyanis be kell lépnünk az időutazó gépbe, mely 7 órával előre és néhány ezer kilométerrel odébb repít minket.

2. nap - városi dzsungel

Álmunkból ébredezve, kicsit kótyagos fejjel egy valódi metropolisz közepében találjuk magunkat. A trópusi város dzsungelében kell helytállnunk a lélegzetelállító épületek között. Ráadásul estére meg kell lelnünk titkos hajlékunkat!

A délutáni órákban szállunk le Kuala Lumpurban, Malajzia (ex)fővárosában, rövid ismerkedés a trópusi éghajlatú várossal, majd a szállásunk elfoglalása. Miután ledobtuk a cuccunkat gyorsan bele is vetjük magunkat a nyüzsgő életbe, bevágunk egy nasi goreng kampungot, azaz halas rizst, ami a maláj és indonéz szigetvilág fő étke, leöblítjük egy kis mangólével, és akklimatizálódunk.

3. nap - hindu szentély és metropolisz egy napon?

A kaland a metropoliszban folytatódik, de egyszer csak egy valószerűtlen helyen álló arany szobor tűnik fel előttünk, mely egy hindu szentély bejáratát őrzi. Itt fényt deríthetünk néhány titokra: a lélek tényleg vándorol, vagy csak mi? Hány emberi év egy tréta-juga?


A történet a felhőkarcolók között száguld tovább velünk, 


majd az Informátorunk tanácsára felkeressük a madarak - buja növényzetben megbúvó - titkos birodalmát.

Vasárnap reggel egy kirándulással indítjuk a napot: a Kuala Lumpurtól 15 kilométerre fekvő Batu-barlanghoz megyünk, mely az egyik legfontosabb hindu zarándokhely és itt áll a világ legnagyobb Murugan, hindu isten aranyszobra. A barlang legnagyobb termébe közel 300 lépcsőn felcaplatva jutunk be, ahol egy díszes hindu templom áll.

A hindu barlang után visszatérünk a városba. Kuala Lumpur modern metropolisz felhőkarcolókkal: itt látjuk majd a Petronas-ikertornyokat, mely az építtető kőolajtársaság, a Petronas nevét viseli. A 452 méter magas felhőkarcoló a világ legmagasabb épülete volt 2003-ig.

Kuala Lumpur látnivalója még a híres Madárpark (a világ egyik legnagyobb madárparkja, ahol a trópusi madarakon kívül az egzotikus vegetációban is gyönyörködhetünk).

4. nap - trópusi tengerpart? Kajakra.

Ismét időgépben ülünk, mely egyenes a trópusi tengerparton dob le minket. Itt kajakokat találunk, ezek segítségével kell felderítenünk a félsziget partvidékét.

A kikötés után összefutunk Sandokan szellemével (a Maláji Tigris neked jó eséllyel már nem jelent semmit, de generációk nőttek fel rajta), aki még mindig szerelmes Lady Mariannába. Anno Sandokánba a magyar tévénéző nők zöme lett szerelemes, mi meg most a gyönyörű trópusi borneói helyszínekbe. Ugye elég bonyolult a szerelmi szál?


Az indonéz szigetvilágban elterülő Borneó Földünk harmadik legnagyobb szigete, kiterjedése Magyarország területének több mint hétszerese. A reggeli órákban repülünk át ide, ahol Kuching városából rögtön a partvidékre vesszük az irányt, s aznap még egy pár órás strandolással egybekötött kajaktúrát teszünk egy félsziget körül.

5. nap - örök életet biztosító vízesés

Nem könnyű egy főszereplő élete! A Majmok Országában, magával a királlyal, esetleg valamelyik helyettesével van randevúnk. Tőle kapjuk a következő tippet: irány a varázsvízesés! Ennek vízében meztelenül megmártózva garantált az örök élet – melynek alapja a lélekvándorlás, de legalábbis az erős hit.

Orángutánok nyomába indulunk reggel a (Semenggoh Természetvédelmi Terület), s ha szerencsénk van, láthatjuk közvetlen közelről a híres, Borneó szigetén élő orangutánokat.

Innen átutazunk egy őserdei túrára a Kubah Nemzeti Parkba, ahol egy kis vízesést is megnézünk, illetve fürdünk is mellette.

6. nap - hajóval és szárazföldön a Majmok Birodalmába

A meztelen fürdéstől „megihletve” jut eszünkbe a kaland folytatása. Vannak azok a majmok, akik olyan fura „izét” hordanak az orruk helyén. Na, hozzájuk kell eljutnunk ezen a nehéz napon. Segítségünkre hajók állnak, azonban egész idő alatt váltogatva tengerben lubickolnunk és túráznunk „kell”.

A borneói nagyorrú majom valószínűleg a legkülönösebb kinézetű főemlős a világon: ezek megkeresésére hajókkal indulunk a Bako Nemzeti Parkba. (*összesen 9 km, 7-8 óra fürdéssel) Szóval Borneón többféle nevezetes majom is van. Kedden orángutánokat nézünk, szerdán a Borneó szimbólumának számító nagyorrú majmokat.

7. nap - Fejvadászok Földjén

Megint időgép és újabb helyszín. Talán a legveszélyesebb mind között, mert most a fejvadászok földjén járunk. A dzsungelben bárhol lesben állhat egy kannibál a fúvócsövével és akkor pillanatok alatt válhatunk főétellé egy kellemes tábortűz mellett. Ez esetben a friss tűzön füstölt fejünk méltó helyre kerülne egy harcos házának verandáján. Az „igazán szeretlek” itt új értelmet nyer. :)


Egy délutáni repülővel átrepülünk Észak-Borneóba, Sabah tartományba, ahol a hatalmas, támasztógyökeres fák, liánok és páfrányok dzsungelében ma már ökoturisták kalandoznak velünk együtt. De nem volt ez mindig így. Eszünkbe juthatnak gyermekkorunk kalandos olvasmányélményei a borneói őserdőkről, ahol kőkorszaki törzsek fúvócsővel vadásznak és természetesen a kannibálok is, akik harc után megeszik az ellenséget.

Nos, a valóság néha rosszabb, mint a kalandregény, a borneói dajakok még le is vágták és megfüstölték az emberfejeket, valamint kitűzték házaikra. Erről már Xántus János (1825-1894) természettudós, néprajzkutató, a pesti állatkert alapítója is beszámolt: „Egyik kiváló ősi szokásuk, hogy a háborúban elejtett ellenség fejét levágják, szőröstül-bőröstül megfüstölik, aztán napokig tartó dínomdánom és terjedelmes ünnepélyesség mellett a minden faluban létező úgynevezett pangában, vagyis fejházban felfüggesztik”.

8. nap - egy esőerdő lombjai közt

A szörnyen veszélyes helyen el-elszundikálva szürreális álomkép jelenik meg: egy esőerdő lombkoronájában bolyongunk. Borneói bennszülöttként jelenik meg Dzsuang-Dszi és kérdi tőlünk, hogy a pillangók álmodnak minket, vagy mi a pillangókat. Na, most bajban vagyunk.

A borneói Sabah tartományt hatalmas, főleg ősi dipterokarpuszfákból álló esőerdő-rengeteg borítja. És hogy ebbe a dzsungelbe igazából be tudjunk nézni, a malájok egy természeti rezervátumot hoztak létre, mely 2000-ben a Világörökség része lett. A 754 km² kiterjedésű nemzeti park egyik legjobb helye Poring, ahol van vízesés és pillangófarm is, sőt még kénes hőforrásban is dagonyázhatunk, de leginkább a Canopy Walkway érdekelhet minket utazókat, mely egy fantasztikus függőhídrendszer az őserdő fáinak lombkoronájában: a lombkoronatúrán 40 méteres magasságban figyelhetjük meg az esőerdő élővilágát.

9. nap - mangrove erdei kaland

Felébredve, tiszta fejjel egy mangrove erdőben keressük a megoldást.


A kusza gyökerek rengetegében van egy, de csak egy gyökérformáció, mely megmutatja a simogató tengerparthoz vezető út térképét. Itt elnyerjük méltó jutalmunkat eddigi fáradozásunkért. A jutalom egy kellemes délutáni tengerparti fürdőzéssel kezdődik…

A Csendes-óceán melléktengerének számító Dél-kínai-tenger Nemzeti Park, szigeteire kirándulunk. Az első szigeten túrázunk egy jót a mangrove erdőben. Ez az erdőtípus a világ trópusi tengerpartjain fordulnak elő, ott ahol az édes és sós víz találkozik az árapályos területeken, azaz a mangrove időről időre szárazra illetve víz alá kerül. Túránk során fotózhatjuk a gyökerek hihetetlen sűrű szövevényét. Biológiai sokféleség tekintetében egyébként az itteni, Dél-Ázsiai mangrove erdők a leggazdagabbak a világon. Aztán motorcsónakba pattanunk, és áthasítunk egy másik szigetre, ahol a szó hagyományos értelmében nyaralhatunk a sekély meleg vizű tengerparton: a szigetnek fantasztikusan jó homokos tengerpartja van.

10. nap - a világ legnagyobb óriáskereke, világító erdő és még több csoda

…és meseországgal folytatódik.


Mert az csak ott lehetséges, hogy kivilágított mesterséges óriás fák között sétálgassunk a föld felett, a világ legnagyobb óriáskerekéről és a három felhőkarcolót összekötő égi hajóról nem is beszélve.

Kota Kinabalut egy délutáni repülővel hagyjuk el, és átrepülünk egy különleges miniállamba, Szingapúrba, mellyel először egy éjszakai, kivilágított felhőkarcolós-városnézés során ismerkedünk meg. Először a városállam egyik legújabb attrakcióját, a „Gardens by the Bay” nevű parkot nézzük meg, ahol 18-50 m magas mesterséges óriásfák esténként színesen világítanak, lombkoronájukat pedig „égi sétaút” köti össze, ahonnan lenyűgöző a kivilágított város látványa.

A városközpont csúcsmodern épületei közül érdemes megemlíteni a Singapore Flyer-t (a világ legnagyobb óriáskerekét), a botanikus kert egzotikus vegetációját (legszebb része a Nemzeti Orchidea Kert), és a panorámát a Marina Bay Sands Hotel tetejéről: 3 felhőkarcoló tetejét egy hajót formázó óriási terasz fogja át. A Singapore folyó menti gyönyörű házsorok mellett végül fontos látnivaló a Merlion szobra: Szingapúr oroszlánfejű és haltestű jelképe.

11. nap - visszautazás az időben és térben

Ideje beszállnunk az időgépünkbe újra és szereplőtársainkkal visszautaznunk hét órát és sok ezer kilométert.

A zárókép: a nappal háttérben egyre távolodik egy DeLorean DMC-12 (lásd: Vissza a jövőbe).

A Szingapúrban folytatjuk délelőtt a városnézést, majd délután visszarepülünk Kuala Lumpurba, ahonnan az esti órákban megkezdjük hazautazásunkat. Éjszaka a repülőn.

12. nap - honvágy vége :)

A déli órákban érkezünk vissza Budapestre, majd könnyes búcsút veszünk egymástól mielőtt a repülőtéren az ünneplő közönség karjaiba zárná filmünk főszereplőit.

Tudnivalók

Malajziáról röviden

Malajzia egy délkelet-ázsiai ország, mely egymástól két, 700 km távolságban lévő országrészből, Nyugat-Malajziából (Maláj-félsziget), és Kelet-Malajziából (Borneó sziget északi része) áll. A borneói két brit gyarmat (Észak-Borneó és Sarawak) kicsit később, 1963-ban csatlakozott a Maláj Államszövetséghez, az északi területek ekkor kapta a Sabah nevet, melynek fővárosát (Jesselton) ekkor keresztelték át Kota Kinabalu névre.

A két távoli országrész alkotta ország összterülete 329 758 km². Államformáját tekintve parlamentáris monarchia. A különleges államformában egyébként a 13 tartományból kilencben örökletes szultán uralkodik, belőlük választják ötévente a főszultánt vagy királyt. A Malajziai Államszövetség lakossága 29,8 millió fő: ennek körülbelül csak a fele (50.4%) az országnak nevet is adó maláj népcsoporthoz tartozik, míg 23.7%-a az elmúlt évszázadok során bevándorolt kínai.

Plusz hét óra az időeltolódás Magyarországhoz képest, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (tehát mi amikor reggel hétkor Malajziában túrázni indulunk, az otthoniak talán még éjfélkor felvannak . A közbiztonság jó, fejlett az infrastruktúra és magas a szolgáltatások színvonala is az országban.

Időjárás

Az Egyenlítő mellett fekvő Malajzia klímája forró, páradús és csapadékos. Mindkét országrész a Föld legmelegebb pontjait összekötő, úgynevezett termikus egyenlítő mentén fekszik! Az évi középhőmérséklet 27-28 °C. A forrósággal nagy légnedvesség párosul (átlagosan 85%). A térség az egyenlítői esők övezetébe tartozik: a Maláj-félsziget nyugati oldalán évi 2200-2700 mm, a keleti parton 2700-3000 mm, Borneón 3-4000 mm eső hull. A belső hegyvidéken az évi csapadék 5-6000 mm.

Túránk időpontjának azért a márciust tartjuk ideálisnak, mert a csapadék várható nagysága ilyenkor a legkisebb, és ilyenkor még a hőmérséklet is relatíve mérsékelt.

Felszerelés

Cipő: egy kényelmes sportcipő vagy túracipő elégséges a túrákhoz, sőt leginkább túraszandál és vizicipő ajánlott.

Egy nagy hátizsák (legalább 60 liter) az utazáshoz, és egy 15-20 literes a kisebb túrákhoz, és bár március lesz, a folyamatos harmincfokos melegre kell felkészülni!

Szállás

Általában egyszerű, de tiszta és komfortos panziókban, hosztelekben alszunk, ahol minden alapvető szolgáltatást megtalálsz. A zuhanyzók állapota elfogadható és jó.

A hálózati feszültség: 220 V, de brit típusú átalakító szükséges!

Higiénia

Palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami szinte mindenütt kapható. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Ellátás

A túra alapvetően önellátó. Az út során mindig lesz lehetőség feltölteni az élelmiszer-készleteket.

A legjobb és legbiztonságosabb megoldás, ha helyi utcai árusoknál vásárolunk frissen sült finomságokat, halas rizst, gyümölcsöket, mangólevet, stb.

Pénz

Malajziában a ringit (RM), Szingapúr városállamban a szingapúri dollár (SGD) a hivatalos fizetőeszköz. Ázsiában legcélszerűbb az amerikai dollár használata, de persze az eurót is elfogadják. Malajzia viszonylag olcsó ország, Szingapúr viszont éppen ellenkezőleg, a magyarországinál jóval magasabb árakra kell készülni, de ott csak egy napot töltünk! Bankkártya és hitelkártya használata a nagyvárosokban elfogadott, de azért hozz magaddal készpénzt is.

(1 ringitt 66 forint, 1 SGD = 204 forint)

Utazás

A túra során összesen 6 repülésre kerül majd sor. A repülőjegyek 2017. júniusában kb. 230 ezer forintba kerülnek összesen poggyásszal együtt, melyeket mindenkinek magának kell megvennie. Ehhez természetesen segítséget nyújtunk, és igyekszünk összehangolni, hogy lehetőleg az egész csapat ugyanazokkal a járatokkal mozogjon.

A helyi közlekedést többnyire taxikkal (időnként motorcsónakkal) oldjuk meg, melyeknek költségét a részvételi díj tartalmazza.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Béci lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

18-27 fő között várható.

Erről a túránkról írtátok

"Nagyon jól éreztem magam, már az első naptól fogva ki tudtam kapcsolni, ami nagy szó (máskor kell ehhez 3-4 nap). Béci, mint túravezető remekelt: sok hasznosat és érdekeset hallhattam, tanulhattam töle. Volt túra, ahol én is a határaimat feszegettem, illetve átléptem, de összeségében elviseltem volna még egy kicsit nagyobb terhelést - főleg a nemzeti parkokban. A szállásválasztás is nagyon jó volt, a Kuala Lumpur-i szállás meg egyszerüen kimondhatatlan: arról meg nem is álmodtam, hogy én valaha egy felhökarcoló 37. emeletén gyönyörü napsütésben egy medenceböl fogom nézni a város skyline-ját. Köszönöm!" (Gábor)
Tömören

Időpont: 2018. március 1-12
Szállás: hosztelben, panzióban
Ellátás: önellátó túra
Utazás: repülővel

Részvételi díj

215 ezer Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • az összes szárazföldi közlekedést, a hajóbérlést az egész napos szigettúrára Kota Kinabalunál,
 • a szállásokat 9 éjszakára szállodákban (Szingapúrban hosztelben),
 • a magyar nyelvű túravezetést a Kuala Lumpuri landolástól a Kuala Lumpuri reptéri búcsúzásig. (a kiutazást úgy szervezzük, hogy lehetőség szerint közösen legyen, de a túravezető lehet, hogy nem utazik majd egyből haza),
 • az alábbi belépőket: orángután rezervátum, Kubah Nemzeti Park, Bako Nemzeti Park, Tunku Abdul Rahman Park belépő

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a nemzetközi repülőjegyek és a belföldi repülőjegyek árát, (amit kérésedre mi is meg tudunk vásárolni Neked) (2017. júniusában kb. 205 ezer forintba kerülnek összesen),
 • a tengeri kajak bérlését Sarawakban (kb. 20 euró),
 • a hajózást a Bako Nemzeti Parkban (gyalog is lehet menni) (kb. 9 euró),
 • sznorkellezés Tunku Abdul Rahman Parkban (kb. 4 euró),
 • belépő a Kuala Lumpur madárparkba (kb. 11 euró),
 • Poring őserdei lombkorona ösvény (kb. 33 euró),
 • az ellátást,
 • és a biztosítást, (amit kérésedre mi is meg tudunk kötni Neked)

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom