Costa Rica

2020. február 15 - február 29. (15 nap, 14 éjszaka)

Jelentkezem
Costa Rica

Könnyű az ország bűvkörébe kerülni a lenyűgöző, szörfözésre is kiváló partjait élvezve, az esőerdő mélyén megbújó vízesés alatt pancsolva, egy vulkán által fűtött patakban megpihenve, vagy épp egy lombházban ébredve egy kakaófarmon a dzsungel mélyén.

Costa Rica fél Magyarországnyi (51 ezer km2) bizonyíték arra, hogy a gazdagság nem GDP-ben mérettetik. A rendkívül szerencsés adottságaival zseniálisan gazdálkodó ország lakossága nem véletlenül lett hivatalosan is a világ legboldogabbika több évben is.  Ha a trópusi gyümölcsök mellett szívesen kóstolnál bele a „¡Pura vida!” életérzésbe, eveznél boldogan sütkérező kajmánok közelében és túráznál békésen pihenő, mindig mosolygó lajhárokat, majmokat, színes madarakat, leguánokat, kígyókat, békákat lesve nehezen feldolgozható szépségű nemzeti parkokban járva, akkor ezt a kalandot neked találták ki!


Erősen dolgozunk a kiíráson. Még a dátum sem végleges, de valószínűleg 2020 februárja lesz és kb 14 nap.

Annyi már bizonyos, hogy lesz benne dzsungel túra (több is) lesz vulkán, 40 fokos patakban fürdés, lesznek állatok, de jó sokan, lesz óceánpart, lesz snorkellezés, lesz kajmán nézés vízről, lajhár nézés szárazföldről. Több éjszakát fogunk eltölteni egy kakófarmon, és megőrülünk, mert állati izgalmas lesz minden! :)

Programterv

0. nap - érkezés, akklimatizálódás

Hosszú repülőutunk végén Costa Rica fővárosába San Jozéba érkezünk. A fővárosnál tudunk jobb helyeket is, így még este autókba ülünk, és keresünk egy kellemes vidéki szálláshelyet ahol kipihenhetjük az utazás fáradalmait.

1. nap - Arenal vulkán, lávaköves wellness

A kimondhatatlan nevű izlandi testvéréhez hasonlóan rosszcsont vulkán – aki időnként okoz megoldandó feladatokat a légi közlekedésben – az egyik legaktívabb a világon. Az időnként szégyenlősen köbe burkolózó hegy megtekintésére a február-április közti időszak a legoptimálisabb, így jó esélyünk van minden domborulatát megcsodálni. A vulkán lábánál elterülő nemzeti parkban megkezdjük az ismerkedést a dzsungel állataival bőgő- és kapucinus majmok, tapír, papagájok lakják a dzsungel ezen szegletét.
A túra után egy igazán különleges csobbanásra indulunk: egy a vulkán által fűtött vizű patakban pihenjük ki a nap „fáradalmait”. Életed legigazibb wellness élménye vár.

2. nap - titkos vízesés, éjszaka egy kakófarmon

Dél felé vesszük az irányt a dzsungel mélyén megbújó kis falu egyik kakófarmja felé. Az éjszakát a farmon töltjük. Útközben teszünk egy kisebb kitérőt Costa Rica legnagyobb vízesése kedvéért. A köderdő mélyén 90 méterről alábukó víztömeg nagyságát fotón átadni szinte lehetetlen. Teszünk egy halvány kísérletet.
Az éjszakát a kakaó farmon töltjük.

3. nap - csokoládét készítünk és dzsungelben túrázunk

Megtudhatjuk, hogyan lesz az igazán különleges ízű kakaó gyümölcsének magvaiból ízletes csokoládé. A megfigyelés mellett részt is vehetünk a folyamatban, és megtudjuk, hogyan változik a kakaóbab íze lépésről lépésre, és hogy mi minden készülhet belőle nassolnivalókon kívül.
A délutánt a közeli nemzeti park felfedezésével töltjük, ahol esélyünk van az első mosolygós arcú lajhár(ok) megpillantására, valamint a tukánok jellegzetes hangjával is megismerkedhetünk. A parkot keresztül szeli egy vízesésekkel és lagúnákkal tarkított patak, remek lehetőséget biztosítva egy-egy frissítő csobbanásra.

4. nap - dzsungel után csobbanj az óceánban!

Két kakófarmon tölttt éjszaka után reggel ismét útra kelünk. Indulás előtt azonban még egy rövid túrát ejtünk egy lagúnákkal és kisebb vízesésekkel tarkított patak mentén. Utunkat a Csendes-óceán partja felé folytatjuk.

Úticélunk egy olyan falu, mely egyszerre büszkélkedhet a világ egyik legszebb tengerpartjával és az ország legnépszerűbb nemzeti parkjával – pedig a mezőny határozottan erős. Egy könnyed strandolós délutánnal indítunk, amit szörfözéssel, paddle board-ozással, vagy pusztán az óceán hullámaiban ejtőzve tölthetünk.

5. nap - dzsungel túra helyi vezetővel

A Manuel Antonio nemzeti parkot vesszük célba, és nagy sétát teszünk a három dimenziós biológia albumban – a megkopott iskolai emlékeknél sokkal jobb grafikával. Helyi vezető segítségét is igénybe vesszük, hogy maximalizáljuk a bújócskát játszó állatokkal való találkozás esélyét.

A legszebb strandterület is a park része, melyen ugyan osztoznunk kell az itt napozó leguánokkal, de ezt ők sem, mi sem bánjuk.

6. nap - Tengerikajak, búvárszemüveg, bálna, mangrove

Kis kirándulást teszünk dél felé a Marino Ballena nemzeti park felé. Célpontunk többszörösen megdolgozott a nevéért: nem csak népszerű vonulási helye a bálnáknak, de apály idején maga a félsziget is bálnafarok formát ölt.

A cetek megpillantásának reményében vízre is szállunk, nem is akárhogy: tengeri kajakokkal. Sőt, viszünk magunkkal pipát és búvárszemüveget, hogy snorkellezés formájában közelebbről is szemügyre vehessüük a víz színes élővilágát.

Visszafelé kajakunkkal egy mangrove erdő felé vesszük az irányt. Eveztél már maangrove erdőben? Na majd most!

Aki fél a tengeri kajaktól, az ne féljen, biztonságos. Ha mégis félsz, rábeszélünk, ha még úgyis, lesz alternatíva!

7. nap - Nem lehet megunni: vízesés, dzsungel és óceánpart

A faluban töltött utolsó napon két kevésbé ismert ösvényt veszünk célba a dzsungelben. Majmok, lajhárok, papagájok, tukánok társasága mellett lenyűgöző trópusi növényzet szegélyezi utunkat előbb egy patak mentén, mely – az aktuális vízhozam függvényében – egy a Kék lagúnát idéző vízesésnél ér véget.Ezt követően a tengerpart közelében is bejárunk egy remek kis ösvényt, nagyszerű kilátással az óceánra.

8. nap - Mocsárvilág aligátorokkal, teknősökkel, kígyóval, békával

A következő gyöngyszem Tortuguero! A nemzeti park területe csak repülővel és hajóval közelíthető meg - mi ez utóbbi megoldást választjuk. Célunk felé közelítve utunkat békésen napozó aligátorokat csodálhatunk meg - a járművünktől tisztes és biztos távolságban. A név kötelez - a terület sokféle teknős mellett azonban még számtalan élőlény otthona. Első napunkat a szárazföldön töltjük, a színes élővilágban gyönyörködve bejárjuk a helyi "tanösvényt" valamint a teknős-múzeumot.

9. nap - Csónaktúra kajmánok között

Vízre szállunk, és csónakokból szemléljük a park "lakóit". Aki azt gondolja, hogy a krokodil-szerű lények mindegyike rémisztő, itt jó eséllyel más véleményre kerül, és drukkolni fog, hogy minél több kajmán közvetlen közelében haladjon el a csónakunk.

10. nap - Karibi életérzés

A délelőtt folyamán ismét helyijáratú hajóra szállunk, hogy elhagyhassuk a mocsárvilágot.

A karibi oldal egy méltán népszerű városát Puerto Viejot vesszük célba. A lajhárok körében is rendkívül népszerű szörfparadicsomban a kora esti órákban érkezünk. 

11. nap - Kerékpártúra a Karib-tenger partján

Délelőtt kerékpárra pattanunk és meglátogatunk egy jaguár-menhelyet, ahol a nagymacskákon kívül majmok és lajhárok is vendégeskednek. A megtekinthető állatfajok és azok létszáma változik, mivel a sérülésekből sikeresen felgyógyult "páciensek" visszakerülnek eredeti lakóhelyükre. A "hagyományos" állatkertek megszüntetéséről 2013-ban, az állatokat felvonultató cirkuszok tiltásáról pedig még 2002-ben döntöttek Costa Ricán.

Napunk második felében folytatjuk a tengerparton vezető kerékpártúránkat, majd egy utolsó csobbanást követően a főváros felé indulunk, az éjszakát San Jozé-ban töltjük.

12. nap - Vamos a casa

Menetrendszerinti járattal indulunk Budapestre

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

  • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
  • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
  • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
  • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
  • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
  • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

  • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
  • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

  • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

  • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent leírt kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Nóri lesz, aki hosszú évek óta tagja a Békatutaj Törzsutas Közösségnek. Ha valaki, Nóri tudja milyennek kell lennie egy igazi békatutajos utazásnak, és mivel nyolc hónapot töltött Costa Ricán, szeretné nekünk is megmutatni ezt a meseszép országot. Ha a résztvevők száma meghaladja a 10-12 főt, Nóri munkáját egy másik Békatutajos túravezető segíti majd a helyszínen.

A résztvevők száma

10-20 fő között várható.

Részvételi díj:

Még dolgozunk rajta. Valószínűleg 3 és 400 ezer ft között lesz a részvételi díj. Igyekszünk a viszonylag drága országban alacsonyan tartani a részvételi díjakat.

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom