Costa Rica - vulkánok, tukánok és kajmánok kedvence

Könnyű az ország bűvkörébe kerülni a lenyűgöző, szörfözésre is kiváló partjait élvezve, az esőerdő mélyén megbújó vízesés alatt pancsolva, egy vulkán által fűtött patakban megpihenve, vagy épp egy lombházban ébredve egy kakaófarmon a dzsungel mélyén.

Costa Rica fél Magyarországnyi (51 ezer km2) bizonyíték arra, hogy a gazdagság nem GDP-ben mérettetik. A rendkívül szerencsés adottságaival zseniálisan gazdálkodó ország lakossága nem véletlenül lett hivatalosan is a világ legboldogabbika több évben is.  

Ha a trópusi gyümölcsök mellett szívesen kóstolnál bele a „¡Pura vida!” életérzésbe, eveznél boldogan sütkérező kajmánok közelében és túráznál békésen pihenő, mindig mosolygó lajhárokat, majmokat, színes madarakat, leguánokat, kígyókat, békákat lesve nehezen feldolgozható szépségű nemzeti parkokban járva, akkor ezt a kalandot neked találták ki!

Programterv

0. nap - Érkezés, akklimatizálódás

Hosszú repülőutunk végén Costa Rica fővárosába, San Joséba érkezünk. A fővárosnál tudunk jobb helyeket is, így még este autókba ülünk, és keresünk egy kellemes vidéki szálláshelyet ahol kipihenhetjük az utazás fáradalmait.

1. nap - Arenal vulkán, lávaköves wellness

A kimondhatatlan nevű izlandi testvéréhez hasonlóan rosszcsont vulkán – aki időnként okoz megoldandó feladatokat a légi közlekedésben – az egyik legaktívabb a világon. Az időnként szégyenlősen ködbe burkolózó hegy megtekintésére a február-április közti időszak a legoptimálisabb, így jó esélyünk van minden domborulatát megcsodálni. A vulkán lábánál elterülő nemzeti parkban megkezdjük az ismerkedést a dzsungel állataival: bőgő- és kapucinus majmok, tapír, papagájok lakják a dzsungel ezen szegletét.
A túra után egy igazán különleges csobbanásra indulunk: egy, a vulkán által fűtött vizű patakban pihenjük ki a nap „fáradalmait”. Életed legigazibb wellness élménye vár.
Estére visszatérünk szállásunkra, ami egyébként már önmagában is élményszámba megy hiszen ez is egy vidéki szálláshely vadon élő papagájokkal, gekkókkal és mindennel.

2. nap - Hatalmas vízesés, éjszaka egy kakaófarmon

Dél felé vesszük az irányt a dzsungel mélyén megbújó kis falu egyik kakaófarmja felé. Útközben teszünk egy kisebb kitérőt Costa Rica legnagyobb vízesése kedvéért. A köderdő mélyén 90 méterről alábukó víztömeg nagyságát fotón átadni szinte lehetetlen. Teszünk egy halvány kísérletet.
Nagy na.

Az éjszakát a kakaófarmon töltjük. Benn a dzsungel közepén. Ha egy természetközeli szállásra gondolsz, akkor azt szorozd be százzal. A baloldali kép a nappali, a jobboldali képen a zuhanyzót látod. A hálószobának nincsenek oldalfalai, viszont minden ágynak baldachinos szúnyoghálója van. Elképesztő hely!

3. nap - Csokoládét készítünk és dzsungelben túrázunk

Megtudhatjuk, hogyan lesz az igazán különleges ízű kakaó gyümölcsének magvaiból ízletes csokoládé. A megfigyelés mellett részt is vehetünk a folyamatban, és megtudjuk, hogyan változik a kakaóbab íze lépésről lépésre, és hogy mi minden készülhet belőle nassolnivalókon kívül.
A délutánt a közeli nemzeti park felfedezésével töltjük, ahol esélyünk van az első mosolygós arcú lajhár(ok) megpillantására, valamint a tukánok jellegzetes hangjával is megismerkedhetünk. A parkot keresztülszeli egy vízesésekkel és lagúnákkal tarkított patak, remek lehetőséget biztosítva egy-egy frissítő csobbanásra.

4. nap - Dzsungel után csobbanj az óceánban!

Két kakaófarmon töltött éjszaka után reggel ismét útra kelünk. Indulás előtt azonban még egy rövid túrát ejtünk egy lagúnákkal és kisebb vízesésekkel tarkított patak mentén. Utunkat a Csendes-óceán partja felé folytatjuk. A partra érve felkeresünk egy helyi piacot, ahol olyan gyümölcsök közül válogathatunk, amiket korábban elképzelni se tudtál volna.

Úticélunk egy olyan falu, mely egyszerre büszkélkedhet a világ egyik legszebb tengerpartjával és az ország legnépszerűbb nemzeti parkjával – pedig a mezőny határozottan erős. Egy könnyed strandolós délutánnal indítunk, amit szörfözéssel, paddle board-ozással, vagy pusztán az óceán hullámaiban ejtőzve tölthetünk.

5. nap - Dzsungeltúra helyi vezetővel

A Manuel Antonio nemzeti parkot vesszük célba, és nagy sétát teszünk a három dimenziós biológia albumban – a megkopott iskolai emlékeknél sokkal jobb grafikával. Helyi vezető segítségét is igénybe vesszük, hogy maximalizáljuk a bújócskát játszó állatokkal való találkozás esélyét.

A legszebb strandterület is a park része, melyen ugyan osztoznunk kell az itt napozó leguánokkal, de ezt ők sem, mi sem bánjuk.

6. nap - Tengerikajak, búvárszemüveg, bálna, mangrove

Kis kirándulást teszünk dél felé a Marino Ballena nemzeti park felé. Célpontunk többszörösen megdolgozott a nevéért: nem csak népszerű vonulási helye a bálnáknak, de apály idején maga a félsziget is bálnafarok formát ölt.

A cetek megpillantására ebben az időszakban ugyan kicsi az esély, de mi azért csak vízre szállunk, nem is akárhogy: tengeri kajakokkal. Sőt, viszünk magunkkal pipát és búvárszemüveget, hogy snorkelezés formájában közelebbről is szemügyre vehessük a közeli zátonyt és az óceán színes élővilágát.

Visszafelé egy mangrove erdő felé vesszük az irányt. A mangrovéban egyedülálló módon gyalogosan teszünk egy rövid túrát. (általában az ilyen erdők gyalog megközelíthetetlenek).

Aki fél a tengeri kajaktól, az ne féljen, biztonságos. Ha mégis félsz, rábeszélünk, ha még úgyis, lesz alternatíva!

7. nap - Nem lehet megunni: vízesés, dzsungel és óceánpart

A faluban töltött utolsó napon két kevésbé ismert ösvényt veszünk célba a dzsungelben. Majmok, lajhárok, papagájok, tukánok társasága mellett lenyűgöző trópusi növényzet szegélyezi utunkat előbb egy patak mentén, mely – az aktuális vízhozam függvényében – egy, a Kék lagúnát idéző vízesésnél ér véget. Ezt követően a tengerpart közelében is bejárunk egy remek kis ösvényt, nagyszerű kilátással az óceánra.

Fakultatív programként ajánlunk még egy izgalmas kalandot: egy elképesztő zipline pályarendszert alakítottak ki a helyiek az esőerdők lombkoronaszintjén. Tizennégy darab, hatalmas fákra erősített platformot építettek, melyeket tíz zipline pálya és hat függőhíd köt össze. Itt érdemes magadat szétcsúszni! A legutóbbi túrán senki nem hagyta ki, és mindannyian imádtuk. A kb. 80 dolláros program árában egy meleg étkezés is benne foglaltatik.

8. nap - Mocsárvilág aligátorokkal, teknősökkel, kígyóval, békával

A következő gyöngyszem Tortuguero! A Karib tenger partján található nemzeti park csak repülővel és hajóval közelíthető meg - mi ez utóbbi megoldást választjuk. Célunk felé közelítve utunk során békésen napozó aligátorokat csodálhatunk meg - a járművünktől tisztes és biztos távolságban.
A név kötelez - a terület sokféle teknős mellett azonban még számtalan élőlény otthona. Első napunkat a szárazföldön töltjük, a színes élővilágban gyönyörködve bejárjuk a helyi "tanösvényt", valamint megnézhetjük a teknős-múzeumot is.

9. nap - Csónaktúra kajmánok között

Tortuguero Costa Rica Tisza-tava. A szürke gémeken, teknősökön, kormoránokon és egyéb otthon megismert vízimadarakon kívül itt biztos, hogy a Tisza-tavon csak nagyon ritkán (soha) megfigyelhető lényekkel is találkozunk.

Vízre szállunk, és csónakokból szemléljük a park "lakóit". Aki azt gondolja, hogy a krokodil-szerű lények mindegyike rémisztő, itt jó eséllyel más véleményre kerül, és drukkolni fog, hogy minél több kajmán közvetlen közelében haladjon el a csónakunk.

Aki szereti az állatokat, sötétedés után is velünk tart egy éjszakai vezetett póktúrára. Gumicsizmában, egy fanatikus helyi pókrajongó vezetésével vetjük bele magunkat az éjszakai dzsungelbe. A srác hihetetlen, pontosan tudja, hogy hol lehet megtalálni ezeket a jószágokat. Mindent a szemnek, semmit a kéznek! A madárpók például imádja az emberhúst, meg a többiek közül is páran... 

A tortugueroi szállásunk "kertje":

10. nap - Karibi életérzés

A délelőtt folyamán ismét helyijáratú hajóra szállunk, hogy elhagyhassuk a mocsárvilágot.

A karibi oldal egy méltán népszerű városát, Puerto Viejot vesszük célba. A lajhárok körében is rendkívül népszerű szörfparadicsomba a kora esti órákban érkezünk. 

11. nap - Kerékpártúra a Karib-tenger partján

Délelőtt kerékpárra pattanunk, és meglátogatunk egy lajhár-menhelyet, ahol a lajhárokon kívül, többek között majmok és papagájok is vendégeskednek. A megtekinthető állatfajok és azok létszáma változik, mivel a sérülésekből sikeresen felgyógyult "páciensek" visszakerülnek eredeti lakóhelyükre. A "hagyományos" állatkertek megszüntetéséről 2013-ban, az állatokat felvonultató cirkuszok tiltásáról pedig még 2002-ben döntöttek Costa Ricán.

Napunk második felében folytatjuk a tengerparton vezető kerékpártúránkat, majd egy utolsó csobbanást követően a főváros felé indulunk, az éjszakát San José-ban töltjük.

12. nap - Vamos a casa

Menetrendszerinti járattal indulunk Budapestre. Ha a járat csak este indul, akkor napközben még ráadásként felmegyünk a Poás vulkánra. 

Szállás

Az apartmanok és szobák beosztása változatos. Pároknak általában tudunk két személyes szobát biztosítani, de néhány alkalommal nappaliban, kihúzható kanapén is kell aludni.

Középkategóriás szállásokat választottunk, amik többségében minden igényt kielégítenek, de egyes esetekben csak alulról súrolják az európában megszokott sztenderdet. 

A szállásokhoz többnyire tartozik privát fürdőszoba.

Túrák

A túrák mint a legtöbb békatutajos program esetében itt is úgy lettek tervezve, hogy átlagos kondícióval bárki tudja őket teljesíteni. 10-12 km-nél egyik nap sem megyünk többet, bár ha nagy hőség lesz ezek után is jól fog esni a pihenés. Pihenésre általában egy vízesésnél, vagy egy tenger partján találunk lehetőséget.

Időjárás

Costa Ricán egész évben meleg van. Február végén is 20-30 fok közötti hőmérsékletre kell számítani. Ehhez hozzáadódik a párás levegő, amit a tenger felől fújó szél tesz kellemesebbé. December és április között tart a száraz évszak. Ekkor átlagosan havi 10-15 mm csapadék esik szemben a nedves évszak havi 250-350 mm-ével.

Felszerelés

Részletes listát a jelentkezőknek a túra előtt kb. egy hónappal fogunk küldeni. 

Különös dologra nem kell készülni. Persze kell majd fürdős cucc, esőálló cucc, naptej és szuku.

Utazás repülővel

A repülőjegyeket akkor fogjuk megvásárolni, amikor a jelentkezők száma elérte a minimális létszámot. Mivel a repülőjegyek ára folyamatosan változik, az adott pillanatban optimális járatokat fogjuk választani. 2019. június végén a Swiss légitársaság járata a legkedvezőbb kb 270 ezer ft-os repülőjegy árral.

A repülőjegyet megvásárolhatod magadnak, de 5% kezelési költség fejében mi is megvehetjük Neked. Ha magadnak veszed, várd meg, amíg szólunk, hogy megvan a minimális létszám és biztosan indul a túra, majd vedd meg, és küldd el nekünk a visszaigazolást, hogy le tudjuk ellenőrizni, minden rendben van-e a foglalással.

Utazás a helyszínen

Mikrobuszokat fogunk bérelni, melyeket a túravezetők fognak vezetni.

Ellátás

A túra alapvetően önellátó. De több szálláson is kapunk reggelit, illetve a kakaófarmon teljes ellátást fogunk kapni. Konyha majdnem minden szálláson rendelkezésre áll. 

Lesz majd lehetőség boltokban vásárolni, és étterembe menni is.

Pénzügyek

Costa Rica egy meglehetősen drága ország. Igyekeztünk a túrát úgy szervezni, hogy a lehető leggazdaságosabban tudjunk a lehető legtöbbet látni. Aki szeretne, meg tudja majd találni a spórolási lehetőségeket, de alapvetően fel kell készülni rá, hogy a helyi vendéglátás és a turisztikai szolgáltatások a magyarországi összegeknek gyakran duplája.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent leírt kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Nóri lesz, aki hosszú évek óta tagja a Békatutaj Törzsutas Közösségnek. Ha valaki, Nóri tudja milyennek kell lennie egy igazi békatutajos utazásnak. Mivel nyolc hónapot töltött Costa Ricán, szeretné nekünk is megmutatni ezt a meseszép országot. Ha a résztvevők száma meghaladja a 10-12 főt, Nóri munkáját egy másik túravezetőnk segíti majd a helyszínen.

A résztvevők száma

10-20 fő között várható.

Erről a túránkról írtátok

"A program tökéletes volt, maximálisan elégedett vagyok vele. Azt kaptuk, ami a kiírásban volt, az ettől eltérő lehetőségek egyrészt fakultatívak voltak, másrészt szavazásra lettek bocsátva és ez így is volt jó. :) Szuper túravezetőink voltak, maximálisan elégedett vagyok a munkájukkal. Nagyon megkedveltem őket. U.i. mindenképp tartsátok meg Nórit! :) Egyrészt remek csapat jött össze a túrára, ami kellett ahhoz, h meglegyen a szuperjó alaphangulat. :) Másrészt szerintem mindenféle fantasztikus élmény, kultúra és természet központú volt, amit egy ilyen jellegű túrától vár az ember, mint CR. Életem eddigi egyik legnagyobb élményét kaptam tőletek, amit nem lehet eléggé megköszönni. :)" (Réka)

"Olyannyira pöpecül ment a szervezés, hogy meg is lepődtem rajta! Szerencsénk volt, hogy két, ennyire jó emberismerő túravezetőnk volt!" (Feri)

"Nagoyn köszönöm a sok munkát, és lelkesedést amit végig hoztatok a túra alatt. Felejthetetlen élményt nyújtottatok számomra, amiért nagyon hálás vagyok."

"Tökéletes túra volt:)"

Tömören

Időpont: 2024.április 20 - május 3.
Szállás: apartmanban, vendégházban
Ellátás: biztosítunk 7 reggelit, 2 ebédet, 2 vacsorát, egyébként önellátó túra
Utazás: repülővel, mikrobusszal

Részvételi díj

A részvételi díj 500.000 Ft/fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • szállás díját 12 éjszakára
 • belépő díjat az Arenal vulkánhoz
 • belépő díját a hatalmas vízeséshez
 • belépő díját a La Cangeja Nemzeti Parkba
 • belépő díját a Manuel Antonio Nemzeti Parkba
 • helyi profi idegenvezetését a Manuel Antonio Nemzeti Parkban
 • belépőt a Tortuguero Nemzeti Parkba
 • helyi profi által vezetett evezős túra részvételi díját a Tortuguero Nemzeti Parkban
 • kerékpár bérlését a Karib tenger partján
 • a mikrobuszok bérlet díját, üzemanyagköltséget, parkolások díját, útdíjat
 • kishajó menetjegyet, amivel a Tortuguero Nemzeti Park megközelíthető
 • reggelit 4 alkalommal
 • ebédet 2 alkalommal
 • vacsorát 2 alkalommal 
 • túravezetést
 • szervezést

A részvételi díj nem tartalmazza

 • a repülőjegy árát (2023. októberében kb. 360.000 Ft oda-vissza)
 • a további ellátások költségét
 • a kakaófarmon való bemutató költségét (30 USD, kb 11 ezer ft) 
 • fakultatív surf bérlést és esetleges oktatás költségét (15-30 USD, kb 4-8 ezer ft)
 • fakultatív canopy és zipline költségét (kb 80 USD, kb 29 ezer ft)
 • Balleno Nemzeti Parkban kayakos snorkeles mangrovés program (kb 75 USD, kb 27 ezer ft)
 • Tortugueroban éjszakai vezetett túra (kb 20 USD, kb 7 ezer ft)
 • belépőt a lajhérmentő-központba (kb 25 USD, kb 9 ezer ft)

Nálunk nincs további költség, bizonytalanság. Legfeljebb a fenti költségekre kell számítani és nem másra.

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozz el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt! 

Racionalizáld a repülésed!

Ha neadjisten elszállnának a repjegy árak, és hajlandó vagy bevállani, hogy a csoporttól külön utazol, talán ki tudunk találni valami okosat. Lehet, hogy Debrecenből, Bécsből, stb kell indulni, vagy egy pár órával, vagy akár 1-2 nappal korábban repülni, de lehet megoldás. Ha érdekel, lépj velünk kapcsolatba és körbenézünk, hogy mik az aktuális lehetőségek!

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

Costa Ricán is lehet kedvezőbb árú boltokat találni, és segítünk is benne, hogy megtaláld ezeket. Napközbenre csomagolhatsz magadnak szendvicset vagy valami pékárút. Esténként választhatsz, hogy étteremben vacsorázol, vagy főzöl magadnak. Úgy választottuk meg a szálláshelyeket, hogy majdnem mindegyikhez tartozzon konyha, ahol egy egyszerűbb vacsorát össze lehet ütni.

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe három facsemetét! A következő évtizedekben ez a három fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. A túra fórumán fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól, amikor összegyűlt a minimum létszám.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 180.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!