Kalandtúra Dél-Csehországban

Lazítás a tengerparton? Na neee...

Ha az a fajta turista vagy, akinek kizárólag az számít nyaralásnak, hogy egy hetet tengerparti napozással tölt, ne is olvasd tovább! A túráink zöme - köztük kiemelten ez a túra is - azoknak szól, akik folyamatosan mozgásban vannak, akik szeretnek mindig új dolgokat kipróbálni, ismeretlen helyeket felfedezni, és akik nem ijednek meg egy kis testmozgástól sem.


A jelenlegi szabályok szerint védettségi igazolvány vagy digitális EU-s COVID-igazolvány szükséges a Csehországba való beutazáshoz. A teljes oltottsággal nem rendelkezőknek és a 18 év alatti és 6 éves kor feletti gyermekeknek a belépéshez teszt szükséges (72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 24 óránál nem régebbi antigén).

Cesky Krumlovba Ausztrián keresztül vezet a legrövidebb út, ahova az EMA vagy A WHO által jóváhagyott oltások birtokában vagy negatív teszttel lehet belépni.

Szlovákián keresztül is meg lehet közelíteni Csehországot, valamivel hosszabb úton. A Szlovákián történő átutazás megállás nélkül, a meghatározott tranzitfolyosók mentén oltási és tesztkötelezettség nélkül lehetséges.

A három ország részletes szabályait itt tudod elolvasni:
Csehország
Ausztria
Szlovákia

1. nap - Középkori város medvével

Reggel korán indulunk, hogy 12 órára találkozónk helyszínén, a Budapestről alig 5 órára fekvő Český Krumlov folyóparti kempingjében legyünk. Laza bemelegítő programmal kezdjük a hosszú hétvégét. Český Krumlov középkori városát 1992-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Egyedülálló hangulata mindenkit magával ragad. A medvékkel is védett vár tövében bájos teraszok sorakoznak, ahol igen kedvező áron mérik a nemzet messze földön híres nedűjét (nem a kofolára gondoltunk)! A város múltja annyi érdekességet tartogat, hogy egy helyi, magyar nyelvű idegenvezetőt kérünk meg arra, hogy adjon egy kis iránymutatást, mielőtt mindenki maga is felfedezhetné a hangulatos középkori utcák labirintusát.

Nézzünk néhány példát a látnivalókból:

A prágai Hradzsinhoz hasonlóan a krumlovi zámek (vár, kastély) is szinte külön kis város. Az öt várudvarból nyíló körülbelül 300 helyiségen túl számtalan kiszolgálóépületet - istállókat, sörfőzdét, patikát és sóházat - foglal magában. Az erődként majd főúri kastélyként működő épületegyüttesbwn barokk színház is van, ahol az eredeti díszleteket, bútorokat és világítástechnikát is megnézhetjük. A várudvarok szabadon bejárhatóak, míg a vártorony, a farsangi terem és a barokk színház belépődíj ellenében, idegenvezetéssel látogatható.

A múzeumokon kívül csupán a belváros alapos bejárásával is el lehet tölteni egy kellemes napot a kisvárosban. Számtalan hangulatos kis utcácska csábít sétára, nézelődésre.

2. nap - Középkori város rafttal

A folyóparti kempingből indulva 3-4 órás vízitúrára indulunk. Český Krumlovot a Moldva (Vltava) sebes vize szeli ketté, amin 3-6 fős hajókban evezünk egy jót a középkori városon keresztül. A folyó városi szakaszát a középkori díszlet mellett mesterséges zúgók teszik izgalmassá. A várost elhagyva egy ebédszünet erejéig kikötünk egy parti pihenőnél, ahol nyugágyak, árnyat adó fák, büfé szolgáltatják a nyári beach-hangulatot. A folyó az izgalmas szakaszokon kívül kínál csordogálásra is alkalmat, amikor a raftban elnyúlva süttetjük magunkat a nappal.

Hogy szó ne érje a ház elejét, kikötés után sem lazítunk - legfeljebb szusszanunk egy kicsit - kick-bike-okra pattanunk, s lerollerezünk a Klet oldalában kiépített aszfaltozott ösvényeken! :) Kollégáink az evezés helyszínéről mikrobuszokkal bepakolva visznek fel minket a hegycsúcsra, alánk teszik a drótkecskéket, aztán  "Na shledanou! - Odalent találkozunk... " Nyugi, a fékek jól fognak!

A sűrű, élményekben gazdag nap záróakkordja egy finom vacsora lesz egy hangulatos teraszon Český Krumlov kivilágított éjszakájában...

Igazán jó mókának ígérkezik! :)

3. nap - Biciklitúra az ezer tó rengetegében

Székhelyünket a halastavairól híres Trebonba helyezzük át, kerékpárt bérlünk, és belevetjük magunkat az ezer tó rengetegébe! Bicikliutak összetett hálózata épült ki Csehország ezen részében, ami nem csoda, hiszen jobb kerékpáros terepet álmodni sem tudnánk. A remekül karbantartott utak keresztül-kasul behálózzák a fenyvesekkel vadregényes tájat. Hogy hány tó mellett haladunk el? Meg sem lehet számolni... :)

A táj, ami mellett elhaladunk, igen változatos képet mutat. A sűrű fenyőerdőtől, a tölgyesen, tavakon és repceföldeken át a hangulatos cseh falvakig mindent megtalálunk! Egy-két falusi kiskocsmánál meg is állunk, hogy egy jégkrémmel vagy jéghideg sörrel lehűtsük magunkat.

Az estét egy hangulatos tóparti kempingben sátorozva töltjük. Miután csobbantunk a tóban a lemenő nappal a háttérben, tábortüzet gyújtunk, és főzünk valami finomat bográcsban. A búcsúeste folytatásaként megiszunk pár sört, vagy ahogy alakul.

4. nap - Vadregényes kenuzás

Táborbontást követően ismételten vízre szállunk, de ezúttal egy keskenyebb, vadregényesebb vízen, mely a fenyveserdők sűrűjében tör utat magának. A Luznice egy sekély vizű "folyócska", melynek völgye fokozottan védett terület. Körülbelül 4 órát leszünk vízen 2-3 személyes kenukban. Zúgón evezünk le, sóderágyakat kerülgetünk, a vízre hajló fák ágai alatt siklunk át. Az evezni szeretők álma ez a terep: veszély nincs, de vadregényes táj és ügyességi próba akad! :) (Azért akkor se ijedj meg, ha nem tartod magad nagyon technikás evezőnek! Kerítünk neked egy magabiztos kenutársat :) )

Szállás

Az első két éjszakán Český Krumlov város déli részén a Moldva folyó partján, egy nagyon hangulatos kempingben garázdálkodunk majd, ahol esténként igazi fesztiválhangulatban égnek a fiatalok. Sátrakban töltjük az éjszakákat, ki-ki a sajátjában... esetleg máséban, amire az adott szituációban épp igény mutatkozik... :)

Az utolsó éjszakát Trebon egyik tóparti kempingjében töltjük.

Ugye nem félsz a sátorozástól?

Vannak páran, akik régóta szemeznek ugyan a túrával, de végül azért nem nyomják meg a jelentkezem gombot, mert esetleg még sosem sátoroztak, vagy kényelmetlennek gondolják.

Ó. Hát ez igazán nem lehet akadály. Nem lehet mindenki profi sátorozó, szerencsére túravezetők is jelen lesznek, akiknek pont az a dolguk, hogy a kezdőknek segítsenek.

Ha nincs sátrad, nyugodtan hívj fel és szívesen adunk tanácsot, hogy milyet vegyél, vagy hogy hogyan viselkedj ahhoz, hogy valaki befogadjon a sajátjába ;)

Ami a kényelmet illeti: igen, ez nem olyan lesz, mint az otthoni ágyad. Igaz. Viszont olyan élményt ad, amit nem lehet helyettesíteni semmilyen szállodai szobával. A csillagok alatt hajtod álomra a fejed, és a természetben ébredsz.

Nem is beszélve arról, hogy a sátorállítás is remek alkalom az ismerkedésre. Kérj a szimpatikus ügyes útitárstól segítséget, vagy épp ellenkezőleg, csillogtasd meg a szaktudásod, hogy felfigyeljen rád a kiszemelt! :)

Még mindig nem vagy róla meggyőződve, hogy szeretnél sátorozni? Hadd segítsünk! Olvasd el a sátorozásról szóló kis írásunkat >>

Ellátás

Ahogy vízitúráinkon már megszokhattátok, első estétől utolsó ebédig gondoskodunk az étkezések alapanyagairól, és együtt készítjük el az ételeket. A reggeli és ebéd jobbára szendvics, vagy füstölt makréla, a vacsora pedig valami bográcsban főtt finomság lesz. Kivétel a második este Český Krumlov egyik éttermében elfogyasztott vacsora, ami fakultatív és önköltséges.

Utazás

Az utazás alapvetően egyénileg történik. Ne aggódj, ha nincs autód és akkor se, ha csak egyedül lennél az autódban! Egyeztetünk és úgy fogjuk elkészíteni a beosztást, hogy mindenkinek jusson hely és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon. Eddig még mindig sikerült ;) Ha sikerül optimálisan beosztani az autókat azzal nem utolsó sorban a környezetterhelésünket is csökkentjük.

Legrosszabb esetben bérlünk kisbuszt, de biztos, hogy senkit nem hagyunk itthon, aki időben jelentkezik!

A jelenlegi szabályok szerint védettségi igazolvány vagy digitális EU-s COVID-igazolvány szükséges a Csehországba való beutazáshoz. A teljes oltottsággal nem rendelkezőknek és a 18 év alatti és 6 éves kor feletti gyermekeknek a belépéshez teszt szükséges (72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 24 óránál nem régebbi antigén).

Cesky Krumlovba Ausztrián keresztül vezet a legrövidebb út, ahova az EMA vagy A WHO által jóváhagyott oltások birtokában vagy negatív teszttel lehet belépni.

Szlovákián keresztül is meg lehet közelíteni Csehországot, valamivel hosszabb úton. A Szlovákián történő átutazás megállás nélkül, a meghatározott tranzitfolyosók mentén oltási és tesztkötelezettség nélkül lehetséges.

A három ország részletes szabályait itt tudod elolvasni:
Csehország
Ausztria
Szlovákia

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Téged is nagy szeretettel várunk, ha a fent említett kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

18-27 fő között várható.

Erről a túránkról írtátok

"Huszonévesen a barátokkal magunk szerveztünk gyalogtúrákat, a vízitúrákat viszont többnyire valami cégen keresztül. 2011-ben voltam kenu-bicaj szervezett túrán, és ez megfogott. Magamtól nem tudtam ilyet összehozni, a logisztikája bonyolult.
Rájöttünk, hogy a szervezés-szállásfoglalás-csoportverbuválás egy olyan szívás, amit megéri pénzre váltani, értsd szervezési díj. Most már haverokat se tudok verbuválni, mert gyereket nevelnek, tehát ahogy fogalmaztok, "ismeretlen barátok" felé fordulok.
Ez a túra volt a csúcs-luxus az eddigi szervezett túráim között.
A honlapon pedig tetszik a szöveg. Őszinte." (Gergő)

"Úgy indultam el a sok rossz tapasztalat miatt, hogy az utolsó csoportos túrám lesz, de visszaadtátok a hitemet, már hazafelé a kocsiban a honlapot nézegettem, mi legyen a következő. :)" (Boja)

"Tetszett a túrában, hogy sokféle dolgot kipróbáltunk, színes volt, és mindezt gyönyörű környezetben. A túravezetők abszolút kedvesek, ügyesek voltak. :)"

"Hiánytalan volt a szervezés, a program nagyon is megfelelő volt, az információk gyakorlatilag elegendőek voltak. Örvendetes a rugalmasság, amennyiben az idő függvényében a változtatásokat meg tudták tenni és jobb időt is varázsolni :D A sok élmény mellett az 'együtt'-nek erős súlya van; ebben a kellemes társaságban, egymást segítve, egymásra figyelve és együtt dolgozgatva sokkalta jobb lehetett minden, mint egyedül lett volna. Én úgy látom, hogy a vezetés korrekt és gondos, sőt gondoskodó volt, s bár fogalmam sincs pl. arról, hogy a biciklis túra merre ment, megbízhattam benne, hogy valahová odaérünk valamikor. A csoport, sőt: CSAPAT minden tagjának köszönöm az egymás mellett és előtt-mögött töltött túrákat, evészeteket, kenés-vágásokat, hordó-hordásokat, eséseket és borulásokat, jóleső kínlódásokat, sajgásokat, mindent!" (Péter)

"minden szuper volt - még a szúnyogokra sem tudtam igazán haragudni !" (András)

"Köszönöm ezt a fantasztikus élményt, nagyon klassz volt ez a négy nap! Abszolút profik vagytok és figyelmesek, örülök, hogy rátaláltam a Békatutajra, biztos megyek még Veletek!" (Tündi)

"Minden szuper volt! Infoból pont annyit szolgáltattatok ami elegendő, de nem megemészthetetlenül sok. Balázs a tökéletes középút a lazaság és a precizitás között! :-)" (Gabi)

"Nagyon tetszett a túravezetők közvetlensége, teljes mértékben a csapat részét képezték. Pont ebből a lazaságból fakadóan viszont előfordult olyan pillanat amikor az ember úgy érezte, hogy nincs minden teljes kontroll alatt. De ez csak egy csalóka érzés volt, mivel végül minden rendben volt végig. Minden helyzetet/időjárási körülményt jól kezeltek." (Andi)

"Profi szervezés. Minden perc meg volt szervezve, nem volt idő unatkozni. :). Minden úgy volt, ahogy le volt írva." (József)

"A szervezésből hiányzott a szorongás, a fejetlenség és a tanácstalanság. :)
A program olyan volt, amilyennek leírtátok, plusz némi extra adrenalin.
Pontosan annyi információt kaptam, hogy bátran bele merjek vágni a kalandba, egy morzsával sem többet.
* A mit hozz magaddal listát kiegészíteném ennyivel: "... és a normálisnak tűnőn felül még plusz három rend száraz ruha." :D Hamar megtanultam, hogy a száraz az új tiszta." (Judit)

"Elégedett voltam a programokkal, nagyon intenzív 4 nap volt, jól éreztem magam az egész túra alatt" (Móni)

"Először is köszönöm a lehetőséget, nagyon jó volt veletek! Nem tudom, mennyire a véletlenen múlt, de a kisbuszban már egy jó kis csapatba kerültem, ami meghatározta a négy napot! Pár éve nem eveztem, így jó volt újra a vízen! Kipróbálhattam más típusú hajót, zúgósabb vizet is...A kick-bike új élmény volt, amitől kicsit tartottam, de aztán nagyon élveztem és száguldottam le a hegyről! :-) Jó, hogy egy ilyen nem hagyományos pr. is volt az egyik napon." (Gabriella)

"Szerintem szuper volt a túra, és szerintem mindenki nagyon jól érezte magát. Nekem pl. semmi bajom nem volt a biciklinyereggel :) Mindegyik program több volt, mint vártam, és az egész kalandosabb volt, mint reméltem :)"

"Jól ki volt töltve a 4 nap, élménygazdag volt a program. A reggelik nagyon korrektek voltak, szinte az egész napi kajaigényemet lefedte. A rugalmas ügyfélkezelés is sokat dobott az elégedettségérzetemen:-)" (Zoltán)

"Azt gondoltam ez valami unalmas csónakázás meg városnézés lesz, de minden elvárásomat felülmúlta ez az élmény! Nagyon jól meg lett szervezve az egész program, egy pillanatra sem jutott olyan eszembe hogy "mikor lesz már vége ennek"." 

"Sajnálom hogy néhányan nem vettek részt a vacsorán, mert a hangulat tetőpontja ott volt.(sajnálhatják) A közös éneklés pedig felejthetetlen volt főleg a "beépített" énekesnővel:-).(szerintem őt mindig vigyétek magatokkal)" (Krisztián)

"A krumlovi idegenvezetés tökéletes volt.Jó volt hogy nem csak tudatlanul bámultuk a látnivalót hanem egy kis háttér infóval is meg lettünk támogatva."
 
"változatos volt a program és bőséges is. én nagyon élveztem.  ennyi embert nehéz összefogni mégis elég jól sikerült. több ismerkedős játékot talán, az nem árt sose." (Tomi)

"A rafting, kick-bike és kenu program tetszett legjobban. Mindkét kemping szuper volt."

"A túravezetők figyelmesek, rugalmasak és profik voltak :-)) Köszönjük még egyszer!" (Éva)

"Elképesztő, hogy bárhová is megyünk veletek, mindig "minőségi" társaságunk akad! :)"

"Örültem, hogy a tavalyi ausztriai kalandtúráról is voltak ismerős arcok, egy ilyen szimpatikus társasággal öröm együtt túrázni!" (Baldaszti Bea)

Tömören

Időpont: sajnos idén ezt a túrát nem tudjuk megtartani
Szállás: kempingben, sátrakban
Ellátás: napi háromszori ellátás alapanyagait biztosítjuk, kivéve a második esti, étteremben elfogyasztott (fakultatív) vacsorát
Utazás: telekocsi rendszerben, mikrobuszokkal / személyautóval

Részvételi díjA részvételi díj tartalmazza:

 • a szállás költségét (kempingben, saját sátorral)
 • az étkezések alapanyagait (2 vacsora + 3 ebéd + 3 reggeli)
 • a szervezést
 • a túravezetést
 • a kerékpárbérlést, a kenubérlést, a Český Krumlov-i rafting és a Klet-ről való kickbike-ozás költségeit
 • a helyi szaki által prezentált idegenvezetést Cesky Krumlov gyönyörű városában

A részvételi díj nem tartalmazza az utazás költségét, (kb. 10-15 ezer Ft, mikrobusszal kb. 16-18 ezer Ft) valamint az egyik estén elfogyasztott (opcionálisan választható) éttermi vacsora árát.

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozd el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt!

Utazz tele kocsival, ne egyedül!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :)  A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A túra során egy vacsorát kivéve együtt gondoskodunk a csapat teljes ellátásáról. Így még az otthoni étkezéseid költségét is megspórolod :) Az egy fakultatív vacsorát egy megfizethető, itthonihoz hasonló árszínvonalú étteremben költjük el. Ezen kívül esetleg csak a (szintén fakultatívan) elfogyasztott finom cseh sörökre kell költened a 4 nap alatt :)

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, mely 23.500 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!