Felfedezők nyomában Portugáliában

2019. október 4 - október 11. (8 nap, 7 éjszaka)

Jelentkezem
Felfedezők nyomában Portugáliában

Portugália, a kontinens csücske méltán világhírű napfényes strandjairól, vad óceánparti szikláiról, kiváló ételeiről és még kiválóbb borairól, de talán kevesebben ismerik izgalmas, több ezer évre visszanyúló kulturális örökségét.

Túránkon felfedezzük a Nyugat-Algarve túraútvonalait Odeceixe vad szikláitól Carrapateira szörfparadicsomáig, a kontinens délnyugati sarkát jelentő Szent Vince foktól az Algarve legmagasabb pontját övező parafaerdőkig, és közben megismerkedünk a barcelosi kakas legendájával, megtudjuk, hogyan isszák a portugálok a kávéjukat, és utánajárunk, milyen emlékeket "hagytak itt" az arabok és a rómaiak.

1. nap – Megérkezünk

Miután a gépünk landolt Lisszabonban (portugálul ejtsd: 'Lizsboa'), mikrobuszba pattanunk, hogy minél hamarabb megérkezzünk első szálláshelyünkre, Évorába.

2. nap – Megfejtjük a hatezer éves megalitok és a portugál borok titkát

Évora Unesco Világörökség részét képező történelmi városközpontja rengeteg kincset rejt.
Reggeli után megnézzük a római kori Diána-templomot és a legnagyobb portugáliai középkori katedrálist, ahol többek között Vasco da Gama zászlóit is megáldották első távol-keleti útja előtt. Ezután egy helyi túravezetővel felfedezzük a Stonehenge-nél (és az egyiptomi piramisoknál is) több ezer évvel öregebb Cromeleque dos Almendres megalitegyüttest. A délután a római kori vízvezetéknél ér minket, ami után jól esik majd behúzódni az 5000 emberi csontvázzal díszített Capela dos Ossos, azaz csontkápolna hűvösébe. Délután körülnézünk egy helyi borászatban, ahol megízleljük az Alentejo régió borait, és közben nem is értjük, hogy is nem jutott eszünkbe eddig, hogy egy óriási portugál birtokra költözzünk olíva- és szőlőültetvényesnek. Este továbbindulunk egy óceán parti kis faluba, Odeceixe-be.

3. nap – Egész nap túrázunk (és fotózunk) a lélegzetelállító óceánparti sziklák mentén

Reggel ezzel a látvánnyal indítjuk a napot:
A bátrabbak egyből megmártóznak az óceánban, a többiek addig csinálnak néhány fotót az Instagramra.
Elautózunk a Cabo Sardaó-i világítótoronyhoz, amely már a Délnyugat-Alentejo és Vicentei-partvidék Természetvédelmi Területének része, és jellegzetes sziklái összetéveszthetetlenül jelzik: megérkeztünk az óceánhoz, a kontinens nyugati szélére.
A napi túra Zambujeira do Mar és Odeceixe között 18 km-es, 300 m szintemelkedés mellett, a várhatóan tűző nap és a süppedős homok után azonban jól esik majd az esti fürdés Odeceixe strandján, és esetleg egy könnyű vacsora az egyik étteremben.

4. nap – Szörfözni tanulunk és/vagy megnézzük Carrapateira aranyló szikláit

Reggeli után indulunk következő állomásunkra, Carrapateirába, amely még Odeceixe-nél is kisebb. Útközben érintjük Aljezurt, ahol a körülnézünk a kis helyi piacon (és megállunk egy szupermarketnél is, ha van rá igény). Carrapateira és Bordeira strandjai nemcsak a fürdőzők kedvencei, hanem népszerű szörfös célpontok is. Ezért megragadjuk az alkalmat, és egy napra kipróbáljuk, milyen a szörfösök élete: aki szeretne, egynapos szörfoktatáson vehet részt.
Akik inkább azt szeretik, ha stabil a talaj a lábuk alatt, felhúzhatják a túracipőiket: több körtúra közül is választhatunk Carrapateira körül a 10 km-es könnyed sétától egészen a 20-30 km-es kihívásokig.
Este Aljezurban alszunk. Mivel nagyon kicsi a fényszennyezés, ha az időjárás engedi, kimehetünk az óceánpartra csillagnézőbe.

5. nap – Ellátogatunk a kontinens csücskébe, a Szent Vince fokhoz, és kipróbáljuk a bizarr helyi specialitást, a kacsakagylót

Reggel benézünk Vila do Bispo pici piacára, és megnézzünk az azulejóval (= kék portugál csempével) díszített templomát. A part és a miradourók (= kilátópontok) mentén legurulunk a kontinens délnyugati csücskéig, a Szent Vince fokig. Ha akad elég bátor jelentkező, ebédre megkóstoljuk a bizarr külsejű Vila do Bispó-i specialitást, a percebest, azaz kacsakagylót.
Kora délután megérkezünk Lagosba, a régió központjába, ahol szabadprogram keretében lehetőség van megnézni az első rabszolgapiacból lett múzeumot, vízre szállni, és megnézni a Ponte da Piedade sziklaformáit, vagy akár fürödni is.
Lagos az éjszakai élet egyik központja az Algarve-ban, ezért aki bírja alvás nélkül, bulizhat hajnalig.

6. nap – Felfedezzük a déli part szikláit és sziklabarlangjait (grottóit) gyalog és kajakkal

Reggel rövid túrára indulunk Carvoeiróból a parti sziklák mentén, ezúttal már a déli parton. A cél Benagil, ahol kajakba szállunk, hogy megismerkedjünk e partszakasz jellegzetes sziklaképződményeivel, a grottókkal. Megnézzük a híres benagili sziklabarlangot is. Szeles, rossz idő esetén a vizes program helyett túrázunk.
Délután és este fürdés Benagil környékén vagy Lagosban.

7. nap – Körülnézünk az Algarve legmagasabb pontjáról, éjszaka Lisszabonban

Reggeli után felautózunk a Fóiára, a Serra de Monchique legmagasabb pontjára, ahonnan szép időben a tenger- és az óceánpartig is el lehet látni. Ezután körülnézünk a Fóiához közeli hangulatos kisvárosban, Monchique-ban, megkóstoljuk a helyi gyümölcspárlatot, a medronhót, majd rövid körtúrára indulunk.
Délután visszautazunk Lisszabonba, ahol egy sör mellett hallgatjuk a fadót, a jellegzetes, melankólikus portugál zenét, és megértjük a lefordíthatatlan „saudade” szó jelentését.

8. nap – Belekóstolunk Lisszabon kultúrájába és a híres Pastel de Belém süteménybe

A reggel Belém városrészben talál minket, ahol megkóstoljuk az eredeti „Pasteis de Belém” süteményt, Portugália ikonikus édességét. Megnézzük az Unesco Világörökség részét képező Belém-tornyot és Szent Jeromos kolostort.

Rövid déli pihenő után elveszünk Alfama hangulatos, zegzugos utcáiban, majd portugáliai túránk lezárásaként megcsodáljuk a városra nyíló kilátást a Szent György várból. Ha marad időnk, megnézzük a Museu Nacional do Azulejót, vagyis a híres kék színű portugál csempéket bemutató múzeumot.
Késő este érkezünk Budapestre. Kivéve, ha még maradunk egy kicsit... (Görgess lejjebb! :) )

9-10. nap - Még több Lisszabon - opcionális hosszabbítás

...mert, ha maradunk még egy kicsit, akkor Lisszabonban barangolunk, felmegyünk az összes lehetséges kilátópontra, megnézzük a Bairro Altót, a vízparti részt, villamosozunk azokkal a villamosokkal.
Az utolsó napon pedig megnézzük a mesés Sintrát. A várost még a rómaik nevezték el a holdistennőről „Cynthia”-nak, és a különleges névhez passzol ez a gyönyörűséges, színes város.

Szállás

Kényelmes, modern vendégházakban, apartmanokban és saját fürdőszobás szobákkal rendelkező hostelekben fogunk megszállni, legtöbbször 3-4 ágyas, olykor 2-6 ágyas szobákban.

Utazás repülővel

A WizzAir menetrend szerinti, közvetlen járatával fogunk utazni. A repülőjegyet megvásárolhatod magadnak, de 5%, minimum 5.000 Ft kezelési költség fejében mi is megvehetjük neked. Ha magadnak veszed, várd meg, amíg szólunk, hogy megvan a minimális létszám és biztosan indul a túra, majd vedd meg, és küldd el nekünk a visszaigazolást, hogy le tudjuk ellenőrizni, minden rendben van-e a foglalással.

Utazás a helyszínen

Mikrobuszokat fogunk bérelni, melyeket a túravezetők fognak vezetni. Lisszabonban a mikrobuszok inkább megnehezítenék a dolgunkat, így ott tömegközlekedni fogunk.

Beutazás

Nem szükséges útlevél, elég a személyi igazolvány. Bármelyikkel utazol, a hazautazás napjáig érvényesnek kell lennie.

Ellátás

A túra alapvetően önellátó. Pár szállásunkon rendelkezésre áll konyha, így lesz olyan este, mikor a vacsorát otthon is elkészítheted magadnak, ha szeretnéd. Máskor együtt (vagy külön, ha úgy szeretnél) fogunk étterembe menni a portugál konyha remekeit megkóstolni.

Lesz majd lehetőség piacon, boltokban, pékségekben vásárolni is.

Felszerelés

Ruházat: a túrákhoz vékony, szellős túranadrág, esőmenő felszerelés, melegebb réteg az esetleges hűvösebb időre. Egy vékony, hosszú ujjú ing vagy felső is jól jöhet a leégés elkerülése érdekében. Napszúrás ellen kendő, kalap vagy sapka ajánlott, az óceánban fürdéshez fürdőruha. ;)
Cipő: Kényelmes, bejáratott, lehetőleg vízálló túracipő vagy -bakancs a túrákhoz.

A városnézéshez, éttermezéshez, bulikhoz kényelmes, de a programhoz megfelelő ruházatot és cipőt javaslunk.

Időjárás

Októberben a mediterrán éghajlatú Portugáliában, különösen az Algarve tartományban, kellemes melegre számíthatunk. Sokkal túrázás-kompatibilisebb idő van, mint a forró nyári hónapokban, de az óceán vizének hőmérséklete még mindig tökéletes, sőt napozni is sokkal élvezetesebb ilyenkor, mint nyáron perzseltetni a bőrünket. A hónap első felében még viszonylag hosszúak a nappalok, várhatóan sok napsütéses órával, és kevés esős nappal. Lisszabonban tökéletes városnézős időre számíthatunk.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nemcsak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nemcsak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent leírt kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Dóri lesz, aki a programot összeállította. Dóri munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

18-27 fő között várható.

Tömören

Időpont: 2019. október 4-11. (lisszaboni hosszabbítással október 4-13.)
Szállás: apartmanban, hostelben, vendégházban
Ellátás: önellátó túra
Utazás: repülővel, mikrobusszal, Lisszabonban tömegközlekedéssel

Részvételi díj

A részvételi díj: 189.000 Ft per fő

A lisszaboni hosszabbítás részvételi díja: 31.000 Ft per fő - a jelentkezés folyamán fogod tudni jelezni, hogy maradni szeretnél a hétvégére


A részvételi díj tartalmazza:

 • a kisbuszok bérleti díját, az üzemanyag, parkolás költségét, az útdíjakat
 • a szállások díját
 • az áfát és az idegenforgalmi adót
 • a szervezést és a túravezetést
 • a belépőt az évora-i megalitokhoz

A részvételi díj nem tartalmazza

 • a repülőjegy árát
 • az ellátást
 • a lisszaboni tömegközlekedés költségét
 • a fakultatív borkóstoló árát (kb. 20€ per fő)
 • a fakultatív szörfoktatás díját (a résztvevők számától függ, az alapár kb. 55€ per fő)
 • a fakultatív tengeri kajakozás árát (kb. 15€ per fő)
 • az egyéb belépők árát (kb. 30-40€-val számolj, ha szeretnél pl. Lisszabonban múzeumokba bemenni)

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozd el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt! 

Racionalizáld a repülésed!

Ha neadjisten elszállnának a repjegyárak, és hajlandó vagy bevállani, hogy a csoporttól külön utazol, talán ki tudunk találni valami okosat. Lehet, hogy Debrecenből, Bécsből, stb. kell indulni, vagy egy pár órával, vagy akár 1-2 nappal korábban repülni, de lehet megoldás. Ha érdekel, lépj velünk kapcsolatba és körbenézünk, hogy mik az aktuális lehetőségek!

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

Időről időre lesz lehetőség piacon, szupermarketekben vásárolni. A túravezetőnek lesznek tippjei, hogy hol kóstold meg a helyi konyha különlegességeit, hallgass rá! :) Lesz olyan szállás is, ahol tudsz magadnak vacsorát készíteni.

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. A túra fórumán fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól, amikor összegyűlt a minimum létszám.

Fizetési ütemezés

Ha több mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 2,5%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom