Horvátországi kalandozás - Winnetou nyomában

Ha szeretnéd megtalálni az Ezüst-tó kincsét, ha odaállnál Old Shatterhand helyére a kínzócölöphöz vagy ha szívesen besétálnál a Halál-völgyébe, akkor tarts velünk Horvátországba. Mert akad ott még látnivaló a szépséges tengerpartokon túl is - helyesebben a tengerpartokon innen, hiszen ezek a helyek közelebb vannak hozzánk. Uff

Tervezett program

1. nap - Érkezés Plitvicébe

A nulladik napra nem is terveztünk mást, mint hogy mindenki lejusson a Plitvicei-tavaknál található hangulatos kis kempingbe és ott együtt eltöltsünk egy szép estét. Délelőtt még dolgozhatsz is. Kora délutáni indulással, estére lejuthatsz a kempingbe. (kb. 5-6 óra Bp.-ről)

A következő nap így már nyugodtan kezdődik, senkinek nem kell kapkodni, és nem kell pár óra alatt "letudnunk" az Ezüst-tó kincsét.

2. nap - Az Ezüst-tó kincse

Kirándulás a páratlan szépségű, UNESCO világörökség listáján is megtalálható Plitvicei-tavak Nemzeti Park területén, majd rövid séta az egyedülálló Rastokeban.

Valószínűleg a természeti világörökség részét képező Plitvicei-tavak rejtik a mesés kincset. Ha mégsem, akkor meg kell elégednünk a kincset érő látvánnyal. Égig érő mészkőfalak, valószerűtlen helyekről előbukkanó vízesések között kalandozhatunk nem kímélve a fényképezőgépeket.

Híres nyomolvasónk, Rettenetesen Nagy Medve Aki Szereti A Pálinkát És A Csokoládét kalauzol körbe minket, hogy csak távolról szemléljük meg a nemzeti park legnépszerűbb lakóját, a barna medvét. Nem véletlen a népszerűsége, már az apacsok is kedvelték – elsősorban a talpát, sülve.

Ha ezt a csemegét ki is kell hagynunk, mert még barlangjában szunyókál, azért egy kis pisztrángkóstolóra lesz alkalom a Fehér Ember Házában, ahol ételt kapni! A tavon ott kelünk át, ahol Winnetouék is tették, remélhetőleg a golyózápor ezúttal elmarad.

Délután még lesz alkalmunk kipróbálni a kínzócölöpöt – ugye, ínyenc kis program? Szerencsére a totemoszlop mesés környezetben található a Slunjčica folyó és a Plitivicei-tavaktól érkező Korana folyó találkozásánál. Festői tájban, 300 éves malmok között szenvedhet a kínzandó sápadtarcú.
Na, de mi a helyzet ezzel a Mile Strk-kel? Ez maradjon olyan titok rézbőrű testvéreim, ami csak tábortüzek fényénél száll apáról-fiúra, miközben körbejár a békepálinka! 

Az estét már a tengerparton töltjük. A legkeményebb harcosok megmártózhatnak a Nagy Sós Vízben. Erre az időszakra érvényes a névadási tilalom, elkerülendő a Kis Fütyülő és egyéb nevek kiosztását! A nap utolsó programjaként a törzs varázslója, Rettenetesen Nagy Medve Aki Szereti A Pálinkát És A Csokoládét, leküldi a Napot a tenger vize alá.

3. nap - Rafting a kanyonban

A napot egy kellemes raftinggal kezdjük – természetesen csak miután a helyi indiánok felnőtté avatnak minket (pl. elmondják, melyik végét tegyük az evezőnek a vízbe). Mellékesen leugrunk néhány vízesés tetejéről, amit nem árt gyakorolni, ha menekülnünk kell a csúnya irókézek elől.

A délutánba még belefér a Velebit-hegység egy sziklacsúcsának megmászása, a sápadtarcúak kikémlelése végett. A lélegzetelállító mászás után, lélegzetelállító panorámában gyönyörködhetünk, és nem utolsó sorban kiderül, közelednek-e ellenséges vitorlások az alattunk elterülő tengeren.

Ha aznapra elástuk a csatabárdot, visszaereszkedünk kis falunkba, ahol kipróbálhatjuk az ősi indián receptet, melynek neve  a „Tin Tahalkrump Lival”. Kevésbé nagy gurmenek ehetik persze a „Son Káspiz Zát” is. Aztán varázsló, tüzesvíz, napleküldés. A szokásos giccses program. :)

4. nap - Belovaglás a Halál-völgyébe

Egész napos túra a Paklenica Nemzeti Parkban. Tengerszintről indulunk, egészen az Anica Kuk tetejére, ahonnan páratlan kilátás nyílik az alattunk fekvő tengerre és a környező szigetekre.

Igaz, ezúttal az apostolok lovát használjuk. Cserébe feljuthatunk az Anica Kuk-ra (712 m), ahová lóval még a legelszántabb apacsok sem jutnának fel. 
A harci ösvény a Paklenica-völgyön vezet fel, melyben egy kristálytiszta vizű patak folydogál mellettünk. A csúcs után még bekukkantunk egy titkos, ősi barlangba, ahol minden igaz harcos nevét izzó parázzsal égetjük bőrébe – ez a rész fakultatív. 

5. nap - Nin, a legkisebb és Zadar

A világ legkisebb katedrálisát és Zadart hagyjuk az utolsó napra. A kellemes városi séta, könnyed városnézés jól előkészíti a hazautat. A kötelező cappuccinot persze nem hagyjuk ki a Népek terén, ahol Rettenetesen Nagy Medve Aki Szereti A Pálinkát És A Csokoládét rövid betekintést nyújt a térplasztikák extrém világába. :)

Szállás

Az első éjszakát a Plitvicei tavak mellett, három éjszakát pedig egy tengerparti kempingben töltünk. Sátrakban töltjük az éjszakákat, ki-ki a sajátjában... esetleg máséban, amire az adott szituációban épp igény mutatkozik... :) Májusban Horvátországban már 20 fok körüli átlaghőmérsékletre, kellemes sátorozós időre lehet számítani, a fázósabbak pedig választhatják a faházat és mobilházat a tengerparti szállásunkon.

Még nem vagy róla meggyőződve, hogy szeretnél sátorozni? Hadd segítsünk! Olvasd el a sátorozásról szóló kis írásunkat >>

Ellátás

Az összes reggelit tartalmazza a részvételi díj. Az első közös ébredés után a kemping éttermében fogunk reggelizni, a többi napon a túravezetők által helyben vásárolt alapanyagokból ki-ki ízlésének megfelelően válogathat. 

Az első ebéd a Plitvicei-tavaknál önellátó, a többi napra a reggelit követően a csapat közösen készít szendvicseket. 
A megérkezés estéjén a kemping éttermében vacsorázunk, 2 este közösen főzünk valami finomat bográcsban. Ezt a 3 vacsorát tartalmazza a részvételi díj. A fennmaradó este fakultatív programként a közeli falu egyik éttermét látogatjuk meg.

Utazás

Az utazás alapvetően egyénileg történik. Ne aggódj, ha nincs autód és akkor se, ha csak egyedül lennél az autódban! Egyeztetünk és úgy fogjuk elkészíteni a beosztást, hogy mindenkinek jusson hely és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon. Eddig még mindig sikerült ;) Ha sikerül optimálisan beosztani az autókat azzal nem utolsó sorban a környezetterhelésünket is csökkentjük.

A túra alatt kb. 1700 km-t teszünk meg.

Ha szükséges, bérlünk egy kisbuszt, de biztos, hogy senkit nem hagyunk itthon, aki időben jelentkezik!

A túrát képzett túravezetők, Rettenetesen Nagy Medve Aki Szereti A Pálinkát És A Csokoládét és társa kísérik.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent leírt kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Balázs lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

18-27 fő között várható.

Erről a túráról írtátok

"Semmit nem hiányoltam,a program változatos volt és felejthetetlen élmény." (Zsófi)

"Kiváló társaság! Nagyon jó túravezető, aki a legjobbat hozza ki a körülményekből, akár a program megváltoztatásával is." (Gábor)

Tömören

Időpont: jelenleg nincs meghirdetett időpont
Szállás: kempingben, sátrakban, vagy faházban és mobilházban
Ellátás: a részvételi díj tartalmazza az összes reggelit, 3 szendvicsebédet és 3 vacsorát
Utazás: telekocsi rendszerben, mikrobuszokkal / személyautóval

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szállás költségét
 • 4 reggelit, 3 szendvicsebédet és 3 vacsorát
 • belépőt a Plitvicei-tavakhoz
 • belépőt Rastokéba
 • a túravezetés és a szervezés költségeit

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • az utazás költségét
 • az egyik estén elfogyasztott (opcionálisan választható) éttermi vacsora és egy ebéd árát
 • a fakultatív programok díját: rafting (40 euró), belépő a Paklenica Nemzeti Parkba (40 kuna)
 • a biztosítás díját

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom