Ibiza rejtett kincsei

Ha 8-16 fős baráti társaságodat érdekli programtervünk, egy tetszőleges, előre leegyeztetett időpontra tudunk ajánlatot adni az alábbi túratervre.  info@bekatutaj.net

Esetleg céges csapatépítőt szerveznél? Nem para, olvasd el programtervünket, és kérj ajánlatot azinfo@bekatutaj.net címen!

Felejtsd el, hogy Ibiza csak egy bulisziget, mert a sziget északi oldala gyönyörű természeti értékeket rejtő igazi ökoturisztikai célpont. Nem csak bulisziget, nem biza!

Ha volna kedved azúrkék vízen kajakozni gyönyörű mészkősziklák árnyékában, ha szeretnél olajfaligetben biciklizni, miközben a lágy tengeri szellő simogat, ha két csobbanás között túráznál is egy jót a Földközi tengerrel a háttérben, tarts velünk.

Esténként bedobunk pár sangriát is a szálláshoz tartozó medence mellett, hogy Ibiza legismertebb értékeiből is kivegyük a részünk. Kokaint viszont nem fogyasztunk.

0. nap  Indulás

Indulás este Budapestről közvetlen járattal, majd késő éjjel elfoglaljuk a szállásunkat Ibizán és mély álomba zuhanunk.

1. nap – Tengeri kajakkal a környező öblökbe

Szálláshelyünk már eleve nagyon jó helyen fekszik, de a sziklás tengerpartra nyíló további gyönyörű kilátások kedvéért érdemes továbbmenni a szomszédos öbölbe, Port de Benirrasba. Erre az egyik legjobb közlekedési eszköz a tengeri kajak. Gyors, hűs, vagány, kellemes, és akkor állunk meg csobbani egyet, amikor akarunk.

Benirras sokak szerint Ibiza legkülönlegesebb hangulatú strandja. Ma is a New Age közösség kedvenc bázisa, ahol nyári délutánokon és estéken (főként vasárnap)(amikor mi is megyünk) dobszótól hangos az öböl. De már a 60-as években is nagy hírnevet szerzett magának a partszakasz. Ekkor még elsősorban azért, mert hatalmas orgiáiknak volt a színtere.

Ha kifogytunk a látnivalókból, tovább evezünk a sziget partja mentén. A kajakozás kb. fél napos könnyed program. (3-5 óra, öbölbeli megállóktól függően). Akkor se lesz túl megerőltető, ha még nem csináltál ilyet.

2. nap –  Biciklivel az olajfák között

Ibiza északi partrésze igazi bringás paradicsom. Utunkat hangulatos mediterrán falvak, kaktusz, füge, leander, fenyő és pálmafák szegélyezik. A sziget északi része egy másik világ, errefelé nincs nagy nyüzsgés.


Ibiza szigetének legészakibb pontján fekete-fehérre festett 52 m magas világítótorony mintegy felkiáltójelként zárja le bringatúránkat.

3. nap –  Gyalogszerrel Ibiza szirtjeinél

Mélyen magunkba szívjuk a sziget üde illatait: fenyőfélek, narancs és füge keveredik a Földközi tenger sós levegőjével. Mikor rátérünk az öböl feletti sziklafalon kanyargó ösvényre, nemcsak a szintemelkedés, de a panoráma is arra készteti szívünket, hogy az öbölben doboló hippik hangszereinek pergő ritmusára dobogjon.

Uticélunk egy kalóztorony, mely büszkén áll a sziklatetőn: ezek a kerek és zömök bástyaszerű építmények évszázadok óta dacolnak a mediterrán tengeri széllel, a viharokkal, és olyan időkről tanúskodnak, amikor még a Földközi-tenger térsége nem békés üdülőhely volt. Amikor egy ilyen toronyból megpillantottak egy kalózhajót, az őr messziről is látható tüzet gyújtott a kerek őrtorony tetején.

Az ibizai kalóztornyok többségébe nem szabad bemenni vagy felmászni, de az általunk választott torony kivétel: legális kilátóként működik, és mondani sem kell, hogy fantasztikus látvány tárul innen Ibiza északi sziklás tengerpartjára.

Az egész napos, közepes nehézségű mediterrán gyalogtúra nem igényel különösebb kondíciót. Nincsenek túl nagy szintemelkedések, két kis félsziget kalóztornyához túrázunk ki. Utunkat egy-két tengeri csobbanással is fűszerezzük. Sőt! Az egyik kalóztoronytól az öblön át akár vissza is úszhatunk.

A túra hossza és ideje a csapat erőnlétének és fürdési hangulatának függvényében kicsit módosítható.

4. nap

Hippik és világökörség, Café del Mar, naplemente

A sziget keleti felére autóval, mikrobusszal jutunk el, hogy hippiügyileg is jobban képbe kerüljünk. Nem hagyjuk ki például az Es Canar üdülőtelepen üzemelő hippipiacot. A Punta Arabi klubnál tartják szerdánként (és persze hogy mi pont szerdán érkezünk!), 10-19 óra között. Az igen hangulatos piacon mindenféle egzotikus batikokat, és egyéb hippikelléket lehet vásárolni a sziget öreg hippijeitől.

Az első hippik még az 1970-es évek elején jöttek Ibizára, ahová elsősorban a sziget békéje vonzotta őket, és itt végre a saját normáik szerint élhettek. Rövid időn belül több mint tízezren csatlakoztak hozzájuk. Bár az első hippik ma már nagypapák és nagymamák, még mindig jön az utánpótlás.

A hippik után bepillantunk Ibiza óvárosába (UNESCO világörökség), majd a Cala Hort-tól egy sziklára kiülve, a kalóztorony és Isla Vedrá sziget prospektusokon gyakran szereplő kontúrjait fotózzuk. Mike Oldfield, (aki az 1990-es években itt élt Ibizán) is ezt a látképet választotta 1996-os, kelta témájú Voyager című albumának borítójára.

Innen érkezünk San Antoni-ba, a világhírű Café del Mar mellett nézzük meg a naplementét.

5. nap

Szabadnap, ami azért nem azt jelenti, hogy nem csinálunk semmit, hanem azt, hogy ki-ki választhat a korábbi napok programjai közül, de ezúttal még azt is elnézzük, ha valaki csak a tengerparton, a faluban és a medence körül szeretne heverészni.

Ebbe a napba beleférhet akár a közeli Cova de Can Marça barlangjának meglátogatása is. A barlangot csempészek fedezték fel, akik egészen az 1970-es évekig itt rejtették el csempészáruikat, dohány- és alkoholkészletüket. Még ma is láthatóak a barlang falán azok a titokzatos vörös és fekete rovások, amelyekkel a vészkijárat útvonalát jelölték a csempészek. A barlang ma bárki számára látogatható 10 euró belépődíjért: a barlangtúrát látványos fény- és hangjáték zárja, sőt kis vízesést is indítanak a show kedvéért.

6. nap

Hazautazás Madridon át.

Tudnivalók

Ibiza a Baleári-szigetek harmadik legnagyobb tagja Mallorca és Menorca után. Hosszúsága 44 km, szélessége 25 km, területe pedig 571 km², ez szinte pont akkora terület, mint a mi Balatonunk felszíne. A sziget partvonalának hossza pedig 239 km, pont ideálisan kicsi tehát ahhoz, hogy akár kerékpárral is bejárjuk a sziget jellemző pontjait.

Az utóbbi években nagyon jól kiépült az ökoturisztikai, gyalogtúrás és kerékpáros infrastruktúra, csak hogy egy példát mondjak, a fővárost, Ibizát (Eivissát) például jó minőségű, a főúttól teljesen leválasztott kerékpárút köti össze Sant Miquel de Balanzat faluval, kettészelve a szigetet. De a főutakról letérve is jó minőségű mellékutakon tekerhetünk a mediterrán fenyőerdőkben, hogy az út végén csobbanjunk egyet a Földközi-tengerben.

Időjárás

A Baleár-szigetek közül Ibizának van talán a legjobb klímája: a nyár meleg, de ritkán van nagy hőség, kellemesen mozog a tengeri lég.

Felszerelés

A túravezető Ibizára alapvetően kis kézipoggyásszal (30 literes kis hátizsákkal) jár: néhány póló, sportruha, rövidnadrág és túraszandál elégséges a túrákhoz.

 

Szállás

A szálláshelyünk Ibiza szigetének egyik természetvédelmi területén, a San Miguel strandtól 350 méterre található. Olyan helyet foglaltunk neked, ahol van szabadtéri úszómedence is, hogy a bringázás, túrázás után vagy akár a reggeli előtt is tudj még egyet úszni, mert a mediterrán aktívsághoz egy jó kis úszás is hozzátartozik. 2 hálószobás apartmanban öt fő tud aludni.

A szállások légkondicionálóval, erkéllyel vagy terasszal, és konyhasarokkal rendelkeznek. A szállásunk teniszpályát, kis focipályát, valamint a közös helyiségekben ingyenes Wi-Fi-t kínál. A Can Marsa-barlang 1 km-re van a hoteltől. A hálózati feszültség: 220 V.

Higiénia

Palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami szinte mindenütt kapható. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Bár Ibizát drágának gondolják (nyilván az éttermek, elit szórakozóhelyek azok is), de a vidéki kisboltok vagy az Eroski supermarketek sokszor a magyarországihoz hasonló árakon dolgoznak. Az apartmanokhoz tartozik konyha is, de a szállásunkon félpanziós ellátást is kínálnak, amit a részvételi díj tartalmaz.

Pénz

A fizetőeszköz az euró. Bankkártya és hitelkártya használata elfogadott, de jó ha van nálad némi készpénz is.

Utazás

Repülő

Odafelé a wizz air közvetlen járatával, míg visszafele pénteken barcelonai átszállással utazunk. A repülőjegyet előzetes egyeztetést követően megveheted magadnak, de 5% kezelési költség ellenében mi is megvehetjük Neked. Bármelyiket is választod, jelezd a jelentkezéskor. A repülőjegyeket akkor fogjuk megvenni, ha megvan a minimális létszám. Erről értesíteni fogunk, amint meglesz. A repülőjegy árak 2016 áprilisában 70-80 ezer ft körül mozognak.

Ha szeretnél, ráhúzhatsz még két napot. A közvetlen wizz air gép, vasárnap hajnalban jön haza. Két további éjszakára szívesen foglalunk szállást, ha szeretnéd. Ha a wizz air járata épp olcsóbb, mint a pénteki átszállós, akkor lehet, hogy nem is kerül többe a + 2 nap.

Helyi közlekedés

A repülőtértől a szállásig helyi taxival jutunk el, a negyedik napra pedig autót/mikrobuszt bérelünk és annak segítségével tesszük meg a távokat.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Béci lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

8-16 fő között várható.

Tömören

Időpont:

Szállás:

Ellátás:

Utazás:

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szervezést,
 • túravezetést,
 • szállást 6 éjszakára medencés szállodában félpanziós ellátással,
 • a közlekedést kényelmes mikrobusszal/busszal a reptértől és a szálloda között
 • Az ötödik napi programhoz a járműbérlés és üzemanyag költségét
 • a tengeri kajak bérlését (1. nap)
 • a kerékpár bérlést (2. nap)

a részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegyet,
 • a 4. napi programok költségét
 • a reggelin és vacsorán kívüli további ellátás költségét

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom