Írország és Észak-Írország nyáron 2018

2018. augusztus 2 - augusztus 8. (7 nap, 6 éjszaka)

Jelentkezem
Írország és Észak-Írország nyáron 2018

Már csak 1 fő számára van helyünk!

Kelták nyomában a smaragdzöld szigetre

Tarts velünk, ha kíváncsi vagy hogyan nyaldossák az Atlanti-óceán vad hullámai a félelmetes, százméteres sziklákat, ha szeretnél túrázni az Óriások ösvényén, ha át mersz kelni a kötélhídon a háborgó tenger felett, ha szívesen legurítanál egy korsó Guiness sört, netán egy pohár igazi whiskey-t, ha szívesen aludnál egy világvégi-óceánparti fogadóban, ha érdekel honnan jött a U2 és Enya néni, honnan ered Szt. Patrick legendája! 

Részletes programterv

1. nap - Érkezés

Gépünk 19:30-kor landol Baile Átha Cliath városában, az írben gyengébbek kedvéért Dublinban. Rögtön utána átvesszük mikrobuszainkat, majd továbbutazás a sziget nyugati partjára, szállásunkra. 
írország smaragzöldEste az első pohár barna sör, vagy whiskey elfogyasztása után egész biztosan túl leszünk az ismerkedés nehézségein, és kellőképpen ráhangolódunk az ír hangulatra. A helyi specialitás, ropebridge koktél névre hallgat, de az összetevők egyelőre maradjanak titkosak.

2. nap - Óceánparti sziklák és hihetetlen ötezer éves kőépítmények.

Első teljes napunkat Írország legnagyobb mészkő-fennsíkján kezdjük. Járunk egyet elképesztő természeti formák között, amit az ötezer évvel korábban élt embertársaink még elképesztőbbé tették azáltal, hogy öt tonnás köveket pakolásztak egymás tetejére.
írország smaragzöldHatalmas vízszintes kövek után, hatalmas függőleges kövek felé vesszük utunkat. Írország sok túrahelye és természeti látnivalója közül is a legszebbek közé tartozik az ikonikus óceánparti sziklaóriások által szegélyezett partszakasz: a Moher.
írország smaragzöldItt egy pár kilométeres könnyű, fotós túrácskát teszünk.

Jó ezeken a tájakon túrázni, vadságukban is gyönyörűek. Egy dublini földrajzprof az ír tengerpartot is odasorolja ahhoz a földrajzi egységhez, amelyet „Európa atlanti végének” nevez, s valóban, a sziklákon ülve tényleg Európa atlanti végében érezzük magunkat.

3. nap - Csobbanás a beachen

Reggeli után továbbutazás Sligo megyébe, melyet a Magyarországon annyira nem ismert, de amúgy világhíres ír költő (tényleg), Yeats országaként is ismernek. A név azért ismerős lehet egyszerű földi halandóknak is, ha más nem a Holt költők társasága című filmből.

Írország Isten háta mögötti, eldugott végébe utazunk, ahol a birkák száma jelentősen meghaladja az emberekét. Út közben megállunk túrázni egyet egy különleges alakú hegynél, ahol a gyakori szél különlegessé formálta a talajt és ahonnan gyönyörű a kilátás a legelőkre és az óceánra.
írország smaragzöld(A teljes túra időtartama kb 3-4 óra, 700 méter szintemelkedés mellett.)

Túránk után tovább indulunk ha nem is a világ, de Európa legszélén fekvő óceánparti házikónkba. A közeli tengermorajlás egész biztosan pihentetően fog ránk hatni. Előtte még leugrunk a beachre, ahol a legkeményebbek csobbanhatnak is egyet a hat fokos óceánban.

4. nap - Legmagasabb tengerből kiemelkedő sziklafal Európában

Az írországi Donegal megye már önmagában is egy Isten háta mögötti hely. Itt található Európa legmagasabb tengerből kiemelkedő sziklafala, erre kapaszkodunk fel az Egyemberes-hágón át.
írország smaragzöldEgy északír természettudós szerint: „Az Egyemberes hágó az egyik legfigyelemreméltóbb gyaloglás egész Írországban”. Utunk végig nagyon impozáns, miközben felfelé túrázunk, alattunk a hatalmas mélységben ott ostromolja a partokat az Ant Aigéan Atlantach – ami az Atlanti-óceánt jelenti írül.

(A túra összes szintemelkedése 600 m, túra teljes menetideje 4 és fél óra).

Délután Észak-Írországba utazunk, ahol első utunk az ír sziget és Európa legszebb fasorához vezet.
írország smaragzöldEzt az egyedülálló bükkfasort a Stuart család ültette még a XVIII. században, hogy elkápráztassák a György-korabeli kúriájukba látogatókat. A kápráztatás sikeresnek bizonyult, mert a fasor egy honlap szerint az egyik leggyakrabban fényképezett természeti értéke Észak-Írországnak. A fasor egyébként fontos helyszíne volt a Trónak Harca forgatásának is.

5. nap - A világ egyik legszebb tengerparti túrája

Egész napos túrát fogunk tenni a sziget északi partjánál, a gyönyörű óceánparton.
írország smaragzöldUtunk sziklafalak, barlangok, tengeröblök és kis kikötők közt kanyarog. Nem győzzük a fejünket kapkodni annyira szép a látvány.Végcélunk Észak-Írország méltán világhírű természeti jelensége az Óriások útja. Képzelj el egy 40 ezer bazaltoszlopból álló területet! Nyugi, nekünk sem sikerült, amíg ezt nem láttuk. :) A bazaltorgonás terület az UNESCO Világörökség része.

6. nap - Vár, kastély, whysky lepárló és éjszaka Dublinban

Délelőtt egy misztikus középkori várromot nézünk meg a partvidéken magunk elé képzelve a páncélos lovagokat, amint a gyönyörűséges ladyk kegyein gondolkodva kaptatnak fel a várkapuhoz.
írország smaragzöldEzt követően meglátogatjuk a whiskey-kedvelők régi-régi zarándokhelyét a Bushmills Distilleryt, a világ legrégebbi idők óta működő legális lepárlóüzemét. Engedélyét még I. Jakab királytól kapta 1608-ban.

Kulturális programunkat a McDonnel család otthonában folytatjuk. Biztosan megtekintjük a kastélyt és a kertjét kívülről, és ha a család éppen nem használja, belülről is megcsodáljuk a McDonnellek által 1636 óta lakott kastélyt.
írország smaragzöldDe aztán irány Dublin! A nyüzsgés a hamisítatlan ír kocsmákkal és az utcán hömpölygő fiatalok jókedvű zajával! Éljen a búcsúest! :)

7. nap - Városnézés Dublinban

A hétfő délelőttöt és kora délutánt városnézéssel töltjük. Megtekintjük a Trinity College-ot, az ország legrégebbi egyetemét, a St Patrick katedrálist, ahol esperes volt a Gulliver utazásai írója, Jonathan Swift is és megismerkedhetünk a híres barna sör, a Guiness készítésével.
írország smaragzöldHétfő esti repülővel indulunk csak haza, és érzékeny búcsút veszünk a smaragdzöld szigettől.

Tudnivalók

Az Ír-sziget országai közül az Ír Köztársaságot és a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írországot is bejárjuk. Mínusz egy óra az időeltolódás Magyarországhoz képest az Ír sziget egész területén, vagyis ennyivel kell visszaállítani az óránkat. A közbiztonság jó, fejlett az infrastruktúra és magas a szolgáltatások színvonala is.

 

Időjárás

Írország éghajlata az Észak-atlanti-áramlat meleg vizeinek köszönhetően sokkal enyhébb, mint más, hasonló földrajzi szélességű területeké. Az átlagos téli hőmérséklet +4, +7 °C körüli, ami magasabb, mint az azonos szélességi körön fekvő helyeké általában. Mivel nyáron az óceán hűt, ezért a hőmérséklet csak 15–17 °C, áprilisban is 10-18 fokra lehet számítani. A csapadék sok, 1500–2500 mm. Megoszlása egész évben egyenletes, az április a legkevésbé csapadékos talán.

Felszerelés

Cipő: egy kényelmes sportcipő vagy túracipő elégséges a túrákhoz.

Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: vízálló dzseki, széldzseki. Egy nagy hátizsák (legalább 60 liter) az utazáshoz, és egy 15-20 literes a kisebb túrákhoz, és bár április lesz, mindenféle időre fel kell készülni!

Szállás

Általában egyszerű, de tiszta és komfortos panziókban, hostelekben, alszunk legtöbbször 3-4 ágyas, olykor 2-6 ágyas szobákban, ahol minden alapvető szolgáltatást megtalálsz. A zuhanyzók állapota jó. A hálózati feszültség: 220 V, de brit típusú átalakító szükséges!

Higiénia

Palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami szinte mindenütt kapható. Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

A túra alapvetően önellátó. A szállások többségében lesz lehetőség akár egyszerűbb ételek elkészítésére. Az élelmiszer árak a magyarországinál valamivel magasabbak. Az út során egyébként mindig lesz lehetőség feltölteni az élelmiszer-készleteket.

Pénz

A fizetőeszköz az euró (Írország) és az angol font (Észak-Írország). Bankkártya és hitelkártya használata a nagyvárosokban elfogadott, de azért hozz magaddal készpénzt is.

Utazás

A csapat a Liszt Ferenc Repülőtéren találkozik, és innen együtt utazunk Dublinba. A repülőjegyet mindenkinek magának kell megvennie adott napi áron. A repülőjegy megvásárlásában szükség esetén segítünk +5.000,- Ft kezelési költség fejében meg is vehetjük Számodra.

2018. május elején (a legforgalmasabb augusztusi repülés miatt) már 100.500,- Ft/fő a retúrrepülőjegy ára a Ryanair-nél. Viszont az Eurowings-nél csak 56.500,- Ft/fő az ár, ha vállalod a dupla utazási időt és az utolsó napon a déli hazaindulást. Bármi kérdéseddel kapcsolatban e-mailben vagy telefonon szívesen segítünk!

Írországon belül mikrobuszokkal utazunk. Terveink szerit két, vagy három mikrobuszt bérlünk majd, amit a túravezetők fognak vezetni.

Élmények az előző évekből

A Kaland, túra, társaság blogon túravezetőink, utasaink írásaiból szemezgethetsz!

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Béci lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

18-27 fő között várható.

Erről a túránkról írtátok

"Írország egy hatalmas álom volt nekem és külön öröm  számomra, hogy veletek élhettem át ezt az élményt. Voltak a programban olyan pontok, amiktől tériszonyosként tartottam, de jó volt, hogy több túra esetén azonos úton mentünk fel a hegyre és le, így én dönthettem el, hogy adott esetben megküzdök a heggyel és a félelmeimmel, vagy bevárom visszafelé a csapatot. Ez volt az első túra, ahol egyedül, segítség nélkül jutottam fel olyan meredek helyekre, amik jóval a komfort zónámon kívül voltak. Nem mondom, hogy félelem mentes volt, de boldog vagyok, hogy kiderült, erre is képes vagyok. Köszönöm! Nélkületek nem lett volna ilyen jó ;)" (Vera)

"Hálás köszönet nektek, hogy megmutattátok Írországot, és azon belül is csodás, eldugott helyeket! Nagyon örülök, hogy egy általatok szervezett túrán teljesíthettem a bakancslistám egy régi tételét. Köszönet, hogy nem dobtatok ki a kisbuszból a folyamatos vihogás és az embertpróbáló szóviccek ellenére sem! :)" (Nóra)

"Szerintem elég jó keresztmetszeti képet adtatok Irországról, Észsk- Irországról. Az 1200 km-es utazás a szigeten belül inkább előny, mint hátrány. A helyek, amiket láthattunk, emlékezetesek maradnak."

"Barátságos, közvetlen túravezetők, akik a felelősség - mert azért volt - ellenére is tudtak lazák maradni, legalábbis a kívülálló szemében így tűnt." (Ildikó)

"Semmit nem hiányoltam, amennyi idő rendelkezésre állt, azt maximálisan kitöltötték."

"Olyan volt, mint amikor a baráti társasággal megyünk kirándulni, ill. amilyet magamnak is szerveznék, csak a központi vezetés miatt nem voltak viták és fönnakadások. A program jellege miatt válogatott társaság is állt össze. Szórakoztatók voltak a vezetők, ami mindenkire átragadt." (Ákos)

"Köszönöm Nektek a túrát, nagyon jól ki tudtam kapcsolni és fel tudtam töltődni.."

"A túravezetők lazák, szuperek voltak. Nagy élmény volt!" (Mária)

Tömören

Időpont: 2018. augusztus 2-8.
Szállás: panziókban, hostelekben
Ellátás: a túra alapvetően önellátó
Utazás: bérelt mikrobuszokkal

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szervezést,
 • a túravezetést,
 • a szállást 6 éjszakára,
 • egy reggelit Dublinban,
 • mikrobusz bérleti díját reptértől reptérig, üzemanyag, parkolás, útdíj költségeket,
 • a belépőt a Moher sziklákhoz,
 • belépőt a függőhídhoz,
 • belépőt a kastélyba.

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegyet, (ha akarod segítünk megvenni - részletek feljebb az Utazás címsornál)
 • belépőt a Bushmills Distillery-be (opcionális) (kb. 2.700 Ft)
 • belépőt a Guiness sörgyárba (opcionális) (kb. 5.500 Ft)
 • az étkezések költségét (időről időre lesz lehetőség vásárolni, több szálláson akár főzni is)
 • biztosítást, melyet mi is meg tudunk kötni Neked.

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom