Izrael, a valódi csodák földje

2018. május 9 - május 16. (8 nap, 7 éjszaka)

Jelentkezem
Izrael, a valódi csodák földje

Vízen járás és egyebek...

Számos csoda helyszíne ez az ország: vízből bor készítés, vízen járás, feltámadás és egyebek. Azonban a kézzel fogható és a szemeket gyönyörködtető csodákból is akad bőven és mi most azokra helyezzük a hangsúlyt!

Izrael természeti kincseihez zarándokolunk: megyünk botanikus kertbe, tengeri barlanghoz, sziklahídhoz és a világ legmélyebben fekvő tavaihoz, lebegünk a Holt-tengerben és túrázunk a Jordán forrásának szurdokában, de sivatagi szurdokban is gyalogolunk, sőt a sivatagban teszünk egy biciklitúrát, majd egy tevefarmon alszunk.

Nem várunk hát a csodákra, hanem elébük megyünk!

Részletes programterv

1. nap - Utazás és Jeruzsálem

Az első napon nem elégszünk meg azzal, hogy megérkezünk! A délután már Jeruzsálemben talál minket, hogy néhány pipát elhelyzzünk nem kicsi listánkon. Sziklamecset, Siratófal, Szent Sír-templom, de hogy ne csak "S" betűsek legyenek útba ejtjük majd a Kereszutat is. Persze jut idő más betűkre is az ABC-ből!


2. nap - Gyere velem Betlehembe!

Nem megyek én a tehenbe! Aki nem ismerné a híres mondókát, az megtalálhatja itt (a 4. oldal lesz az). Mi minden estre megyünk Betlehembe és kicsit még körüljárjuk Jeruzsálemet is.


3. nap - 1. csoda: a világ talán legszebb kertje

Haifában a bahái kert a világörökség része. A kertről itt ne a nagyi rózsái és nefelejcsei között töltött, finom, sütiízű, vasárnap délutánokra asszociáljatok! Ezt a kertet 70 hivatásos és 30 önkéntes kertész gondozza és Haifára meg a Földközi-tengerre néz a panorámája. Az este a tengerparti szállásunkon ér utol minket, ahol a májusi végi csobbanást követő mosolyunk ívét a naplemente rajzolja még nagyobbra.

4. nap - 2-3-4 és 5. csoda: sziklaszirt, barlang, sziklahíd és több ezer éves városka

Egy fehér mészkőszikla-fokra vezet első utunk ezen a pazar, csodanéző napon, ahol a hegy tetején levő kilátóból a Földközi-tengerben gyönyörködünk. Innen egy kabinos levonóval a hegy lábánál levő tengeri barlangba megyünk le és sétálunk kicsit a hófehér tengerparti sziklákon is. Mesés az előttünk elterülő táj, és rendkívül kellemes az időjárás májusban ezen a vidéken.

A tengerpartról Galilea mészkővidékére vesszük az irányt, ahol fő célunk egy elképesztő sziklahíd.

Észak-Izrael sziklái után délután megnézzük az ősi Akkót, mely a világ egyik legrégebbi, folyamatosan lakott városa! Fura belegondolni, hogy amikor a piramisokat építették, akkor már laktak itt. Szóval óvatosan az ingatlanvásárlással - bár ami már eddig kitartott... :) Persze a város a világörökség része.

5. nap - n+1 csoda: római szentély, szurdok, hegy...

világ legszentebb folyójaként ismert Jordán-folyó egyik forráságánál túrázunk egyet. Minden van itt szinte, amit Izrael nyújt: római szentély, zsidó romok, vízesés és egy kis szurdoktúra.

A Föld legmélyebben fekvő édesvízi tava fölé emelkedő hegy a délutáni célpontunk. Ennek a tónak a partján, történt a kenyér- és halszaporítás csodája - ezek most nem lesznek garantált programok. A hegyre felkapaszkodva gyönyörű kilátás nyílik arra a vidékre, ahol Jézus is többször megfordult, a tó vizén pediglen járt a Biblia szerint. A vízen járás ingyenesen kipróbálható!

6. nap - A világ legmélyebb pontjáról csak felfelé vezethet utunk!

Haifából kora reggel indulunk dél felé a sivatagba, majd Maszada UNESCO világörökséghez tartozó erődjébe megyünk, ahonnan csodás panoráma tárul elénk a sivatagra és a Holt-tengerre. Nagy Heródes egykori erődjébe -kis könnyebbség - ma már kabinos felvonó visz fel.

Maszadából lemegyünk a világ legmélyebb pontjához (-421 m, a tófenék pedig 795 méterrel van a tengerszint alatt) a Holt-tengernél, elkészítjük lebegős-újságolvasós fotóinkat. Itt talán egyszerűbb a vízen járás. :) A Holt-tengerben megmártózni különleges élményt jelent. A víz sótartalma ugyanis 35 %-os, azaz tízszer olyan sós, mint a többi tenger! A magas sótartalom nagyobb sűrűséget eredményez, ezért bár nehezebb benne mozogni, még az úszni nem tudók sem süllyednek el benne.

A sivatagba folytatjuk utunkat egy különleges nemzeti parkba, ahol végig túrázunk egy patakok, tavacska által szegélyezett homokkőbe vájódott kanyonon.

Az esténk sem lesz hétköznapi, ugyanis szállásunk egy tevefarmon található!

7. nap - Salamon király kincsei

Reggel bringára pattanunk és megnézzük Salamon király ősi rézbányáit és a sivatag különleges sziklaképződményeit, köztük a gomba-sziklát.

8. nap - Csodás búcsú Izraeltől

Minden csoda három napig tart, kivéve ezt, mert ez hat napig. :) A természeti csodákat itt kell hagynunk, azonban néhány csodás, új baráttal biztosan gazdagabban térünk haza.

Tudnivalók

Izrael igen változatos és érdekes helye a Földnek: ez a világ egyik vallási bölcsője, szent föld, ahol lépten-nyomon a bibliai történetei elevenednek meg. Egy igazi Békatutajos utazás azonban főleg az ország földrajzi változatosságára koncentrál: hegyek, sivatag, tengerek és tavak vannak a programunkban a Negev-sivatagtól a Holt-tenger kopár partvidékéig, a Jordán-folyó forrásától a Genezáreti-tóig rengeteg betúrázni való szép ösvényt tartogat Izrael.

A Timna Nemzeti Parkban van egy sivatagi kerékpártúra is, amely félig aszfalton, félig homokköves területen vezet, de nem kell nehéz terepbiciklizésre számítani, a biciklizés mindenki által teljesíthető.

Beutazás

Izraelbe vízum nem szükséges. Mindössze egy érvényes útlevélre van szükséged, ha Izraelbe szeretnél velünk utazni. Ám figyelj arra, hogy utiokmányod érvényessége a hazautazás dátumától további 6 hónapig érvényes kell legyen (tehát jelen esetben 2018. november 30-ig!). Ha ez előtt jár le az útleveled, inkább készíttess újat.

Az útlevelében található arab vagy más muzulmán országok pecsétjei nem jelentenek beléptetési akadályt, ám az ilyennel rendelkezőket fokozott biztonsági kockázatú személyeknek tekintik és alaposabb biztonsági ellenőrzésre és kikérdezésre számíthatnak. Ha szíriai, libanoni, iráni vagy iraki pecsétet tartalmaz az útleveled, javasoljuk annak cseréjét. Egyiptomi, Egyesült Arab Emírségeki, Ománi és Jordániai pecsétet tartalmazó útlevelek cseréje nem szükséges.

Vallási ünnepek

sabbath (szombati ünnepnap) előtti pénteken néhány órával napnyugta előtt bezár a boltok többsége, illetve leáll a közösségi közlekedés (a taxik és iránytaxik kivételével), amely csak szombat este indul meg újra, a boltok többsége pedig vasárnap reggel nyit ki. A hivatalok pénteken és szombaton zárva tartanak.

Időjárás

Izrael éghajlata mediterrán, azaz a rövid, enyhe tél után hosszú és meleg nyár köszönt be. Májusban már Izraelben melegebb az idő, mint nálunk, de a tengerpart közelsége miatt ezt kellemesnek érezzük, a sivatagban pedig a mi augusztusi melegünkre érdemes számítani, csapadékra pedig nem nagyon.

Ennek megfelelően túraöltözetünk is nyárias lehet, póló, túraszandálA templomok megtekintéséhez hosszú nadrágot és vállat fedő ruházatot szükséges viselni.

Szállás

A szálláshelyünk 2 éjszakára Jeruzsálemben, 3 éjszakára a Földközi-tenger partján, Haifa város egy egyszerű apartmanjában lesz, majd 2 éjszakát tevefarmos kunyhóban töltünk a Negev-sivatagban.

Higiénia

Izraelben a kórházi ellátás magas színvonalú, a sürgősségi ellátás szintén. A gyógyszertári és gyógyszerekkel való ellátottság jó. Védőoltásokra nincs szükség!

Inkább palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami szinte mindenütt kapható. Szerencsére Izraelben sok helyen találunk közterületeken, nemzeti parkok bejáratánál hűtött vizű ivókutakat is, ahol fel tudjuk tölteni palackjainkat.

Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Izrael nagyon drága, így az élelem is: az élelmiszerárak kb. két-háromszorosai a hazaiaknak.

Pénz

A fizetőeszköz az új sékel (NIS, kb. 75 HUF). Izrael nagyon drága, erre lélekben készüljünk fel. Ha nem tudunk itthon sékelt váltani, az amerikai dollár is jó. Bankkártya és hitelkártya használata Izraelben széleskörű, de például ha sivatagi túrán egy palack vizet veszünk, jó ha van nálunk valamennyi helyi pénz.

Utazás

A csapat a Liszt Ferenc Repülőtéren találkozik, és innen együtt utazunk Tel-Avivba. A repülőjegyet mindenkinek magának kell megvennie adott napi áron (2018. januárjában ez kb. 60 ezer Ft). A repülőjegy megvásárlásában szükség esetén segítünk, vagy 5% kezelési költség fejében (ami kb. fedezi az adó és egyéb járulékos költségeinket) akár meg is vehetjük Számodra.

Izraelen belül bérelt mikrobusszal fogunk közlekedni, amit a túravezetők fognak vezetni.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

  • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
  • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
  • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
  • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
  • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
  • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

  • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
  • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

  • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

  • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Béci lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

15-20 fő között várható.

Tömören

Időpont: 2018. május 9-16.
Szállás: apartmanban és sivatagi bungalóban
Ellátás: önellátó
Utazás: mikrobusszal

Részvételi díj

Részvételi díj: 250 000 Ft

A részvételi díj tartalmazza:

- a szervezést,
- a túravezetést,
- a szállást 7 éjszakára,
- a helyi közlekedést reptértől reptérig.

nem tartalmazza:

- a repülőjegyet, (ha akarod segítünk megvenni),
- az étkezések költségét,
- a programban szereplő látnivalók belépődíjait (összesen kb. 320 sékel),
- bringabérlés: 20 sékel/óra (kb. 3 óra szükséges),
- biztosítást, melyet mi is meg tudunk kötni Neked.

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom