Kalandozások Finnországban, a finn tóvidéken

2018. augusztus 17 - augusztus 23. (7 nap, 6 éjszaka)

Jelentkezem

2018-ban ehhez hasonló túrát fogunk kb 6 napba tömöríteni. Részletek később, addig is iratkozz fel, ha szeretnél első körben értesülni az új kiírásról!

Finnország, a finn tóvidék

Finnország. Az egy egészen más világ. Ebben a világban koncentráltan találhatóak meg azok az értékek, amik megdobogtatják a magunkfajta utazók szívét. Finnországban a természet az úr. Az ország területének 60%-át borítják erdőségek, melyeket kristálytiszta, kék vizű tavak tízezrei díszítenek.

Téged is szeretettel várunk, ha nem okoz gondot számodra, hogy a fával fűtött szauna és a kristálytiszta tó jelentik a tisztálkodást és az esti bulik kezdetét is egyben. Neked is köztünk a helyed, ha szívesen kenuba ülsz, kerékpárra pattansz, vagy veszed fel a túrabakancsod, hogy egy jó csapattal járhasd be Finnország déli részét. Finnországi túránk tökéletes választás azon fiatalok számára, akik szeretnének egy olyan országot megismerni, ahol az emberek harmóniában élnek a természettel.

Egy életre szóló élmény lesz! (írások korábbi túráink élményeiből)

Égbe törő sziklákra, fjordokra és magas hegycsúcsokra ne számíts! A finn tájat elsősorban kisebb dimbek, nagyobb dombok, fenyő- és nyírfaerdők, valamint a köztük sűrűn felbukkanó ékszerként csillogó tavak teszik feledhetetlenné. Szinte az ország bármely területe meseszép környezetet biztosít egy-egy gyalogtúrához, de az ország 9%-át lefedő védett területek ezek közül is a legszebb, leglátványosabbakat foglalják magukban.

0. nap - Elkezdődik...

Csütörtökön 21:25 perckor száll fel a gépünk a Liszt Ferenc repülőtéren, hogy aztán néhány órával később már Helsinki mellett landolhassunk. Az érkezésre finn idő szerint 0:40 kor kerül sor, majd felvesszük a két kisbuszt, és irány a kemping, ahol már várnak ránk az előre felvert sátraink.

Nem nem várnak, de szerencsére hajnali fél kettő éppen ideális időpont arra, hogy az ember sátrat verjen Helsinki hangulatos kempingjében...

Ha szeretnéd, némi felár mellett foglalunk Neked faházat ugyanabban a kempingben.

1. nap - Felvesszük a ritmust

A késői érkezés miatt nem lesz túl korai ébresztő, és a program sem lesz nagyon feszített. Reggeli után bepattanunk a kisbuszokba és irány a közeli Porvoo.

Poorvo

A Helsinkihez közel fekvő Porvoo az ország második legrégebbi városa.  A fából épült lakóházak és gabona raktárak együttese az országban szinte sehol nem maradtak meg ilyen tökéletes és tetszetős állapotában.

Szállás

Finnországban aki csak teheti, szerez magának egy mökkit, azaz hétvégi nyaralót. Az 5 millió finnre kb 500 ezer mökki jut, melyet mindig a természet lágy ölén építenek: többnyire tóparton, erdőben, kicsit megbújva, de csodás kilátással. Annyi tavuk és erdejük van, hogy bőséggel jut mindenkinek hely. Szomszédot általában nem lehet látni.

Finnországi tartózkodásunk során egy hétig áll rendelkezésünkre egy gyönyörű tóparti mökki, melyet úgy választottunk ki, hogy a lehető legjobban megtestesítse az északi népek békés pihenésének hangulatát.

A mökkink tehát egy régimódi autentikus faház, mely egy csodaszép tó partján fekszik. Van benne minden, amire az embernek szüksége lehet: fekhely 17 személyre (1-2 embernek majd sátorban, vagy a szaunában kell aludnia), egyszerű konyha, kályha, étkező, és az elmaradhatatlan fatüzelésű szauna (ez utóbbiból két darab). A tisztálkodás helyszíne is a szauna, úgy fogunk mosakodni, ahogy a finnek tették sokszáz évig, és teszik ma is, amikor mökkijükben pihennek. Ivóvizet a 200 méterre található kristálytiszta forrásból meríthetünk magunknak, a wc az udvaron található. A mökkihez tartozik két csónak is.Mivel azonban időnk véges és szeretnénk minél több dolgot látni a világból, nem fogjuk itt tölteni mind a 7 éjszakát. Időnként itt hagyjuk a házat egy-két éjszakára, felkapjuk sátrainkat és - ha ez egyáltalán lehetséges - a természethez még közelebb fekvő táborhelyet keresünk magunknak. Finnországban rengeteg elképesztően jól kiépített táborozóhelyet lehet találni, amik tűzrakóhellyel, pottyantós wc-vel, de még fejszével és fűrésszel is fel vannak szerelve. Ezek közül is ki fogunk próbálni néhányat, hogy aztán újra meg újra visszatérjünk mökki bázisunkhoz.


Az 1. nap programjába kényelmesen bele fog férni egy kellemes welcome drink a teraszon, és egy csobbanás a tóban (persze csakis a szaunázást követően)

2. nap - Tanyamúzeum, sziklarajzok, nordic relax

A délelőtti program egy rövidke utazással indul. A célpontunk Toijola, ahol egymástól karnyújtásnyira található a régmúlt és nagyon rég múlt. Mindkettőt megnézzük magunknak.

Tanyamúzeum, sziklarajzok

Egy eredeti állapotában megmaradt 200 éves tanya eredetiben megmaradt épületei és berendezési tárgyai mutatják be a korabeli egyszerű, vidéki életet. A tanyán 28 épület maradt fenn a 18-19 századból. Természetesen mind fából.

Aztán egy nagyobbat ugrunk az időben, a tanyától 2 km-re ugyanis 3-4 ezer éves sziklarajzokat lehet megnézni. Mintegy 70 motívum (rének, ősemberek, csónakok) díszíti az Astuvansalmi-szorosban a Saimaa-tó vízéből kimagasló sziklát. Finnországban mintegy 90 sziklarajz "lelőhely" ismert, ebből az Astuvansalmi a legnagyobb a 15,5 méteres szélességével és 4 méteres magasságával. Olvasd el a 2013-as túrán készült élménybeszámolót a sziklarajzos túránkról!

A délután folyamán visszahúzódunk a bázisunkra, hogy úgy pihenjünk, ahogy azt a finnek évezredek alatt kifejlesztették: Csónakázunk, sétálunk és áfonyát gyűjtünk a ház körül, akinek van kedve vacsorára halat fog, majd szaunázunk, és már nyakunkon is az esti mulatság! :)

3. - 4. nap - irány a sűrű erdő

Reggeli után összepakoljuk a túrázáshoz szükséges cókmókunkat és két napra otthagyjuk kényelmes otthonunkat.

Két napot fogunk a Repovesi Nemzeti Parkban túrázni, az éjszakát pedig a nemzeti park egyik menedékházában, illetve részben körülötte töltjük. A csapat egy részének sátorra is szüksége lesz, de hálózsákra mindenkinek. A menedékház (ami aznapra le van foglalva a részünkre) kulturált, tiszta, egyszerű és felejthetetlen élményt ígér.

Gyalogtúrák a Repovesi Nemzeti Parkban

Dél-Finnország egyik legnépszerűbb túraparadicsomát, a Repovesi Nemzeti Parkot meredek szirtek, több tucat tó és nagy kiterjedésű erdőségek alkotják.


A túra útvonala magas sziklákat érint, melyekről gyönyörű kilátás nyílik a tóvidékre, de nem kerüljük el a nemzeti park védjegyévé vált függőhidat és a kézzel hajtott tavi kompot sem. Utunk során igyekszünk minél többet megtudni a jávorszarvasról, a hiúzról, az északi búvárról, a nyusztról, a vidráról és a szibériai repülőmókusról. Az információáradat apropóját az adja, hogy ezek az állatfajok itt élnek.

5. nap - A modern Finnország

A két aktív napot egy nyugisabb, városnézősebb követi. Irány

Jyväskylä (magyarul Jüveszkülé)

A 130 ezer lakosú Jyväskylä kitűnő példája annak, mennyire élhetőek is a finn városok. Különösen nyáron, amikor az emberek igyekeznek minél több időt a szabadban tölteni, hogy magukba szívják az egész télen várt napsugarakat. Az utcák ilyenkor megtelnek vidám járókelőkkel és rengeteg kerékpárossal, míg a tóparti sífutó pályát elözönlik a kocogók és nordic walkingosok.


Közép-Finnország fiatalos arculatú fővárosát többek között annak épített öröksége miatt is felkeressük.Ebben a városban alkotott ugyanis legtöbbet a modern finn építészet világhírű mestere: Alvar Aalto. Az építészet iránt kevésbé érdeklődők sétálhatnak egy nagyot a város valamelyik hatalmas parkjában, valamelyik tó partján, vagy akár a város széléről induló gyönyörű, kiépített erdei ösvényen.A modern épületek közben a múlt felé is fordulunk, és felkeressük Petäjävesi csodaszép fatemplomát, melyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított.

6. nap - Kerékpárral is bejárjuk a környéket

A kisbuszainkkal ezúttal a közeli Mäntyharju városát keressük fel, hogy a környező tavak és tanyák világát kerékpáron derítsük fel. A kis forgalmú utak, és a domborzati viszonyok ideális feltételeket teremtenek e kerékpártúrához. Utunk kis falvak között vezet majd, így testközelből is érezhetjük a mai vidéki Finnország illatát.

A nem megterhelő kb 30-40 km-es nézelődős, kényelmes kerékpártúra után visszatérünk bázisunkra.

7. nap - Egy hangulatos kisváros, a vízitúra kezdete

Reggeli után minden cuccunkat összepakoljuk, és végleg búcsút intünk a mökkinek, és a következő két éjszakát a tóparton sátorozva fogjuk tölteni. Aki szeretné, a kettőből az egyik éjszakára tudunk faházat foglalni. A másik éjszaka biztos, hogy sátorozás lesz.

Mielőtt a sátorozásra sor kerülne, körbejárjuk vízitúránk kiinduló állomását, Savonlinna városát. A hangulatos kisvárost Észak-Európa legjobb állapotában fennmaradt középkori vára ékesíti, mely festőien emelkedik ki Savonlinnát körülölelő Pihlajavesi tóból. Mindenképpen érdemes tenni egy nagyobb sétát a vízparti sétányon, és a kis piacon, ahol sorjáznak a helyben készült finomságok, és kézműves termékek. Délután irány a kikötő, felszerelésünket vízálló zsákokba és kétszemélyes kenukba pakoljuk mielőtt utunkat folytatnánk.

Ugye nem tartasz a vízitúrázástól? Ha mégis, gyere velünk ingyen a Soroksári-Dunára egy egy napos evezésre, és nyugodj meg! Ha az egynapos evezés alapján elmegy a kedved a túrától, visszafizetjük az előleget!

Vízitúrák a finn tóvidéken

Finnországban utazgatva gyakran úgy tűnik, hogy a környéken több a víz, mint a szárazföld. De még milyen víz: fennséges, ragyogó és tiszta, mely ezernyi csillogó tükörként veri vissza az ég kékjét és az erdők zöldjét. Tekintettel arra, hogy Finnország 10%-át víz fedi nem csoda, hogy a finn igazi hajós nemzet. A tóvidéken több kisvárosban lehet kenut bérelni, és számtalan kiépített táborozóhely várja a megfáradt evezősöket.


A tündérfátyolt és rucaörömöt itt persze egy rövid időre elfelejtjük. Ezen a vidéken a sziklaszigetek, a kristálytiszta víz, és a tavakat szegélyező fenyves képe az, amik beleégnek az agyunkba, és amikre életünk végéig emlékezni fogunk. Ha szerencsénk van, a Saimaa tavon találkozhatunk édesvízi fókákkal, amik a világon egyedül ebben a tóban élnek. Olvasd el a 2013-as finn vízitúráról készült éménybeszámolót >>

8.-9. nap - Vízen, vízparton

2-3 napos vízitúránkat hatalmas kiterjedésű tavakon rendezzük majd meg. Célunk a Saimaa tórendszer, azon belül is a Linnansaari Nemzeti Park. A jégkorszakban keletkezett finn tavak olyan sűrűn vannak teleszórva szigetekkel, és partjuk annyira tagolt, hogy igazi vízi labirintust alkotnak. Ezek közül is meg fogjuk keresni a legizgalmasabbat. A vízitúrákon sem tűzűnk magunk elé hatalmas távokat, célunk, hogy minél többet lássunk, és minél jobb hangulatban töltsük együtt az időt.Az estéket többé kevésbé nomád helyszíneken fogjuk tölteni. Egyik éjszakát egy jobban kiépített kemping töltjük majd. Itt rendelkezésünkre áll egy szauna is, amiről mire ideérünk már mindenki tudni fogja, hogy teljesen nélkülözhetetlen. A másik éjszakát egy direkt erre a célra kiépített táborozóhelyen fogjuk tölteni szintén sátorban. A táborozóhely alapfelszereltsége többek között a tűzifa, papír, tűzrakóhely, kis fedett pavilon, keretes fűrész (!), kulturált pottyantós wc. A kulturált, itt kulturáltat jelent. Ne felejtsd, hogy ez Finnország!A délutáni kikötést követően visszaszállunk kisbuszainkba és irány Helsinki!

10. Nap

A hazatérés napja. Reggeli után szedjük a cókmókunkat, és mielőtt végleg búcsút mondanánk Finnországnak, egy egész napot töltünk a főváros megismerésével. A repülőnk csak 19:40-kor indul, így bőven van időnk.

Helsinki

A félmilliós Helsinki egyszerre tűnik nagynak és kicsinek attól, hogy a város beépítettsége levegős, az épületek közt sok a víz és a zöld terület.

Helsinki városmagja nem túl nagy, gyalogosan is kényelmesen bejárható. Mindenképpen megnézzük a szecessziós pályaudvart és Kallio templomot, Aalto Finlandia palotáját és a klasszicista épületek által határolt Szenátus teret. Közben útba ejtjük a piacot, és a mólón ücsörögve jóízűen elfogyasztjuk frissen vásárolt sült halakból, sajtokból, salátából álló ebédünket.

Békatutajjal Finnországban - tömören

Nem is kérdés, mi lehet egy finn tóvidéken tett utazás legjobb módja: Mindenekelőtt elfoglaljuk tóparti faházunkat és megrakjuk a tüzet a szaunában hogy néhány órával később már a kristálytiszta vízben hűsíthessük magunkat. Később kenut bérlünk, és igazi békatutajosként a vízről is felderítjük a finn tóvidék igazi arcát, majd felkapjuk a bakancsunkat és felkeresünk egy nemzeti parkot, ahol a dús aljnövényzetű, százéves fenyvesekben teszünk emlékezetes gyalogtúrákat. Kerékpárra ülve megismerünk néhány finn falut és a falvakat körülvevő tanyavilágot.

Az aktív programok mellett persze adunk a kultúrának is; Jyväskyläben a modern finn építészetről szerzünk beható ismereteket, Toijola-ban megnézünk egy kétszáz éves tanyát, és néhány háromezer éves sziklarajzot, majd Helsinkiben beleszagolunk egy igazi északi nyüzsgő piac illatába. És ha már a piacon vagyunk nem maradhat ki a sorból a különböző sült halak, a kalakukko vagy a makkara megkóstolása sem. Nemcsak azért mert vicces a nevük, de az ízük is különlegesen jó. :)

 

Nézd meg galériánkban a 2013-as és a 2014-es túra képeit!

Olvass bele a 2014 áprilisában kezdett élményblog storyjaiba >>>

„Örülök, hogy egy ilyen szuper csapat tagjaként részt vehettem életem egyik legjobb nyaralásán!

Külön köszönet illeti a két túravezetőt: Dávidot, hogy mindig épségben elfuvarozott bennünket a kihívásokkal teli buszutakon, hogy kiigazodott az ezernyi sziget között, és persze a sok-sok élvezetes történetért, információért, amit a végtelenségig hallgatnánk még.

Janinak pedig legfőképpen azért a vendégszeretetért, amivel végigkalauzolt minket a 10 napon, bemutatva az ő Finnországát.

Azt hiszem, mindannyiunk nevében írhatom, hogy nélküle ez az út nem lett volna ilyen maradandó élmény, és nem akarnánk akár már azonnal visszatérni a mökkibe, a kristálytiszta vizű tavakhoz, vagy akár az áfonyától roskadozó erdőbe. Az elképesztően finom ételeket, amiket főzött, már meg sem említem” - Baldaszti Beáta, 2014.08.06

És most lássuk részletesebben!

Tudnivalók

Utazás

Utunk nagyobbik felét Budapest és Helsinki között a Norwegian repülőgépével fogjuk megtenni. A repülőjegy foglalás ezúttal egyénileg történik. A repülőjegy ára január elején kb 40 ezer ft. A repülőjegy foglalásban tudunk segíteni. Figyeljetek rá, hogy a poggyászt külön kell hozzáadni, és kb minden második embernek sátrat is kell hoznia!

Helsinkiben a repülőtéren már vár ránk a mkrobuszunk kisbusz, amit már B kategóriás jogosítvánnyal is lehet vezetni, így onnantól a magunk urai vagyunk. Finnországon belül egyébként már hatalmas távokat nem fogunk megtenni. Az országon belüli utazás alapvetően telekocsi rendszerben történik, a járműveket többnyire a túravezetők fogják vezetni.

Mit fogunk enni?

Ki mit szeretne. Mindig igyekszünk elegendő időt hagyni arra, hogy vásárolhassatok magatoknak. A mökkiben lesz konyha, a táborhelyeken rakunk tüzet, így minden nap lesz lehetőség meleg étel fogyasztására. Ha igény lesz rá, a 3 vacsorán felül (amit a részvételi díj tartalmaz) több alkalommal is főzhetünk közösen az egyszerűség kedvéért.

Igyekszünk úgy alakítani a programot, hogy lehetőség legyen helyi ételek kipróbálásra is.

Időjárás

Finnország hideg ország hírében áll, de mi az ország déli részére megyünk, ahol augusztusban általában nagyon kellemes az időjárás. Egyre gyakrabban fordulnak elő nagyobb melegek is, a sekély vizű tavak pedig ilyenkorra már mindig kellemesen átmelegednek és hívogatnak a fürdésre. Augusztus elején általában kevés csapadék hullik.

Felszerelés

Azoknak is lesz legalább egy éjszaka sátorban, akik egyébként a nagyobb kényelmet választják, ezért hálózsák, és derékalj mindenkinek alapfelszerelés kell, hogy legyen. Sátrat is kell hozni, de természetesen nem kell mindenkinek külön sátor. Ha gondot okoz sátrat szerezni, szólj és megbeszéljük a résztvevők körén belül, hogy kinél van szabad hely.

Szállás

Minden túranapnál leírtuk, hogy adott napon hol fogunk megszállni. Finnországban a szálláshelyek általában egyszerűek, de tiszták. Pont mint a finnek.

Élmények az előző évekből

A Kaland, túra, társaság blogon túravezetőink, utasaink írásaiból szemezgethetsz!

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Béci lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

18-27 fő között várható.

Erről a túránkról írtátok

"Ez a kis finn kaland dobogós helyen szerepel az eddigi utazásaim sorában. Az út során többször is kerültem flow állapotba, melyeket fotóval sem lehet visszaadni és örökre belém égtek. Leírhatatlanul jó volt a természetben élni és minimális ökológiai lábnyommal létezni a mökkiben. Maximálisan ellazultam.
Még egy ideig az út hatása alatt leszek, de a jövőben is legalább annyira, hogy biztosan visszatérjek ebbe az élhető országba. A túravezetés tökéletes volt, és a programok is úgy követték egymást, hogy minden testrészt szisztematikusan átmozgattunk (ez talán nem is volt szándékos?).
A társaság is remek volt; intelligens, laza, humoros emberekkel utaztam együtt és számtalan olyan jó poén is szituáció játszódott le, amire már visszaemlékezni is nehéz.
Tényleg olyan jó ez a Békatutaj, mint ahogy a honlap sugallja! ;)" (Péter)

"A program tökéletes volt, azt hiszem, átfogó képet kaptunk Dél-Finnországról. Pont jó egyensúlyban voltak a sportos/természetközeli és a városnézős programok. A szervezéssel is rendben volt minden, talán annyi, hogy előre lehetne pontosítani, mikor kell befizetni a részleteket (nekem ez mindig kicsit hirtelen jött, nem tudtam előre megtervezni). Hasznos volt a kiküldött lista is, hogy mit kell feltétlen vinnünk, bár én azt is elkezdtem már előbb összeírni. :) A két túravezetőről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, elhalmoztak bennünket információval. :)" (Bea)

"Jani az egyik legjobb túravezető akivel találkoztam. Le a kalappal előtte. Mindent megtett hogy a finn életérzést átadja nekünk és élményekkel gazdagon térhessünk haza."

"Mindennel teljes mrétékben meg voltam elégedve!" (Krisztina)

"Összességében nagyon jó volt a túra, az első, éjszakába nyúló kenus nap kivételével. Jani jelenléte főnyeremény volt mindannyiunk számára." (Zoltán)

"Szuper társaság, nagyon jó hangulat, szép helyek."

"Emberi tényezők: Dani kellően összeszedett és szigorú volt, a Jani pedig nagyon kedves, gondoskodó, szerencsés volt a hely és nyelvismerete.
Egyebek: a program változatos volt, a városnézés és a természet aránya is éppen jó volt.
És szerencsére az útitársak is jó társaságnak bizonyultak.
Egyszóval még egyszer köszönöm!" (Eszter)
Tömören

Időpont: hamarosan
Szállás: sátorban, menedékházban
Ellátás: önellátó túra, 3 vacsorát tartalmaz a részvételi díj
Utazás: repülővel, kisbusszal

Részvételi díj

/4 éjszaka sátorozással/

tartalmazza az alábbiakat:

 • kisbusz, és/vagy személyautó bérlését 10 napra
 • az üzemanyag költségét
 • szállás 5 éjszakára mökkiben, 3 éjszaka kempingben sátorban, 1 éjszaka menedékházban, vagy körülötte sátorban, 1 éjszaka nomád táborhelyen sátorban
 • kenubérlés (+ hozzá tartozó felszerelés) két és fél napra
 • kerékpár bérlés 1 napra
 • belépő a toijolai tanyamúzeumba
 • belépő a világörökség fatemplomba
 • szervezés
 • túravezetés

1 éjszaka sátorozással

Ha szeretnéd csökkenteni a sátras éjszakák számát, egy éjszaka kivételével mindig tudunk Neked faházat foglalni. Ez esetben a részvételi díj: hamarosan

mely tartalmazza a fentieket az alábbi szállásokkal:

 • szállás 5 éjszakára mökkiben, 3 éjszaka kempingben faházban, 1 éjszaka menedékházban, 1 éjszaka nomád táborhelyen sátorban

Ne aggódj, ha nincs sátrad. Megszervezzük, hogy a résztvevők megosszák egymás között a sátraikat. Ha van rá mód, keresünk olyan fiú/lány utast aki szívesen megosztja veled a sátrát. Sőt, arra az 1 éjszakára a helyszínen is lehet sátrat bérelni 8 euróért, valamint hálózsákot és matracot további 7 euróért.

Bónusz mindkét esetben:

 •  A finnországi túra résztvevői ingyenesen vehetnek részt egy egynapos soroksári dunai vízitúrán
 • 3 közös vacsora a mökkiben (tavalyi menü: rénszarvasragu, lazacleves, sült tengeri halacska volt)
 • áfonyás süti, amihez Ti szeditek az áfonyát

Mi kellhet még? Enni, innivaló. Belépő két múzeumba kb. 5+3 euró. Más meglepetés költség nem lesz. A részvételi díj nem tartalmazza a repülőjegyet és a 3 vacsorán kívüli ellátást.

Finnország Európa egyik legdrágább országa. Ehhez képest ez a részvételi díj nagyon jó ajánlat, különösen ha figyelembe veszed, hogy mennyire komplex a program, amit kínálunk. Ezt a kedvező részvételi díjat a csoportos kedvezmények (kb 20 fős lesz a csapat) és a méretgazdaságosság miatt sikerült elérnünk. Ha egyedül mennél, többszörösébe kerülne az utazásod.

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom