Kirgizisztán - komisz hegyek, jurták, kumisz 2020

2020. július 24 - augusztus 6. (14 nap, 13 éjszaka)

Jelentkezem
Kirgizisztán - komisz hegyek, jurták, kumisz 2020

Bemutatunk egy olyan országot, ahol a lakosság egy részének életét nem sokban befolyásolja, hogy az őt körülvevő gyönyörű hegyek a Szovjetúnió egyik utódállamához tartoznak, vagy épp egy független köztársasághoz. A birkát ugyanúgy őrzik, a szirti sassal ugyanúgy vadásznak, a lovat ugyanúgy fejik, mint évszázadokkal ezelőtt.
KirgizisztánA hétezres hegycsúcsokkal határolt országot elsősorban nem a szovjet emlékekért, sokkal inkább lenyűgöző kanyonjaiért, háromezer méter feletti tengerszemeiért, és barátságos népének nomád életmódjáért járjuk be.
Ráadásul a kazahok és kirgizek is rokonaiknak tartanak és különösen szívesen látnak minket magyarokat. Elvileg pár ezer éve együtt toltuk a kumiszt miközben puhult a hús a nyereg alatt.

A túra kiírása folyamatban van. Iratkozz fel jobb oldalon a túra érdeklődői közé, hogy első kézből értesíthessünk a fejlményekről!

Tervezett programok

0. nap

A kazahsztáni programunkról érkezőkkel este 7-re érünk át Kirgizisztánba, és a fővárosban töltjük az első éjszakát.


1. nap - érkezés, akklimatizálódás a fővárosban

Hajnali 4 vagy 5 után (Pegasus vagy Turkish) érkeznek a csak Kirgizisztán programunkra jelentkezők. A délelőtti pihenés után közös városi sétára indulunk, amely egyben időutazás is: megnézzük Lenin szobrát, vagy azt, ahogyan Marx és Engels egymással diskurálnak. A híres bishkeki Osh bazárban pedig feltöltjük szárított gyümölcs és olajosmag készletünket.

2. nap - különleges tóparti utazás

A Tien San láncainak előterében, közel az Iszik-kul (Isik-Köl) keleti partjához, 1700 méter magasan fekszik a negyedik legnépesebb kirgiz város, a 63 ezer lakosú Karakol. Ide 400 kilométer megtétele során, egy nap alatt jutunk el, több útközbeni látnivaló beiktatásával: megnézzük a Burana-tornyot, illetve csobbanunk egy rövidet a világ egyik legkülönlegesebb tavában, az Iszik-kulban. 

3. nap - Karakol és környéke

Mielőtt komolyan nekivágnánk a Tien San lenyűgöző láncainak, Karakol környékének felderítésére indulunk és felkészülünk a 3 napos trekkingre.Karakol

A vegyes lakosságú települést 1869-ben alapították, kezdetben 150 lakosa volt: kirgizek, üzbégek, tatárok és dunganok (muszlim kínaiak), akik Kínából menekültek ide a vallási üldözés elől, de sok tatár és ujgur bevándorló is érkezett.
KarakolA múlt rendszerben szigorúan zárt körzet volt az egész város és a környéke, ugyanis az Iszik-kul itteni öblében egy kikötőben volt a Szovjetunió torpedókísérleti telepe.

4. nap - Trekking a Tien San láncai közé

3 napra magunk mögött hagyunk kisbuszt, nagycsomagot, embereket és civilizációt. Eltűnünk a 7 ezres csúcsokkal csipkézet lánchegységben. Gyönyörű fenyvesek, hófödte csúcsok, folyókon átkelések... izgalmas túra vár ránk.

Szállásunk egy telepített sátortábor lesz. Részletek a 'Túra' fül alatt. Az első éjszakát 2500 méteren töltjük. 

5. nap - Trekking egy tengerszemhez

Újra egész napos túrázás vár ránk. A fenyfőerdőben indulunk, majd ahogy egyre magasabbra érünk, a fenyvesek lassan eltűnnek. Átkelünk egy folyón és havasi legelőkön folytatjuk utunkat.

A végén a meredek szerpentin a 3600 méteren fekvő táborunkba visz, ahonnan gyönyörű rálátásunk van a hegység egyik legszebb tavára. A tó neve kirgizül színeset jelent, mert különböző fényviszonyoknál a smaragzöldtől a feketétig változtatja színét. 
A napi táv mindössze 9 km, a szintemelkedés 1100 méter. Egész napra eloszlatva nem lesz túlságosan megterhelő.

6. nap - Trekking

A tó partján ébresztenek a nap első sugarai. A reggeli tea szürcsölése közben azon gondolkozunk, hogy ennél jobb helyen nem is lehetnénk. 
A túrát 200 méter szintemelkedéssel kezdjük és még a délelőtt folyamán elérjük 3 napos túránk legmagasabb pontját, a 3800 méteres hágót. Innen továbbra is 4-5 ezres csúcsok közt haladva ereszkedünk 1200 métert, hogy újra erdei környezetbe jussunk és itt töltsük a harmadik éjszakánkat egy sátortáborban.

7. nap

Utolsó sátortáborunk már megközelíthető terepjárókkal, így reggel itt fogunk magunknak egy régi szovjet teherautót és azzal zötykölődünk másfél-két órát, hogy újra aszfalton legyünk. 

A Tien San északi oldalában találunk egy kanyont, ami az elmúlt napok környezetéhez képest egészen más, de talán nem kevésbé szép képet mutat. A kanyon nevének jelentése: Hét bika, mely arra a hét, vörös homokkőből álló sziklára utal, amelyek a kanyon fölé emelkednek. A környéken ismerkedhetünk kicsit a szirti sassal való vadászat ősi hagyományaival, néhány szomért kezünkre is ültethetünk egy sast. A kétméteres szárnyfesztávolságú szirti sas meglepően nagy zsákmányállatokat is képes elejteni. Közép-Ázsia kirgiz törzseiről régóta ismert, hogy farkasvadászatra használják a szirti sasokat.


8. nap - kanyon, sós tó, fekete iszap, pihenés

Folytatjuk az Issyk-Kul déli partjának felfedezését, kezdésképp sétálunk a Mese-kanyonban, ami a az előző napihoz hasonló vörös homokkövekből alakult különleges formák kavalkádja.Mese kanyon

Később lebegünk egy Holt-tengerhez hasonló sós tóban, fekete iszappal be is kenhetjük magunkat, majd csobbanhatunk egyet újra a tengerpartot idéző tóban. Este szállás Kochkor településen, egy kirgiz srác egyszerű vendégházában. 
sós tó

9. nap - vissza a hegyek közé

Reggeli után újra kisbuszba ülünk és nekivágunk egy újabb utazásnak. Kietlen vad és alig lakott hegyvidéken utazunk, ahol jóformán egyetlenegy település sincs a közelben sem, az itteni nomádok jurtákban élnek és az állataikkal együtt vándorolnak mindig a jobb legelők felé.


Délután érkezünk meg a XII. század óta lakott karavánszerájhoz, 3200 méter magasságba. Elfoglaljuk a varázslatos környezetben felépített jurtáinkat, összeszedjük az állunkat, majd a közös konyhasátorban eszünk, iszunk beszélgetünk.

10. nap - túra négyezer fölé

A fürdőszoba hiányát bőségesen kárpótolja a környezet. Mostál már fogat 3200-on egy jurta mellett?

Egész napos túrára indulunk, 26 kilométert tervezünk oda-vissza, közel 1000 méter szintemelkedéssel. 4000 méter magasság fölé túrázunk egy mormotákkal teli völgyben. A hegyen túl már Kína van. Aki akarja, bármikor meg tud állni, vagy vissza tud fordulni, mert nincs "kötelező" cél, ezt a túrát lehet lazábbra is venni.

11. nap - Visszautazás Bishkekbe

Reggeli után indulás vissza Bishkekbe, majd a búcsúeste után hajnalban a repülőtérre. 

Beutazás

A magyar állampolgárok számára nem szükséges vízum sem Kazahsztánba sem Kirgizisztánba. Viszont arra figyeljünk, hogy az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie, ez nagyon fontos! 

Felszerelés

Cipő: a túrákhoz egy jó túrabakancsra szükséged lesz. A túrák alatt jól jön térdkímélés céljából egy teleszkópos túrabot is. Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: dzseki, széldzseki. Egy nagy hátizsák (legalább 60 liter) az utazáshoz, és egy 15-20 literes a kisebb túrákhoz. Fejlámpa szintén nagyon fontos! 

A túrák nehézsége

A nagyobb gyalogtúra nehézségét elsősorban a szintemelkedés adja. Nem kifejezetten nehezek a túrák, átlagos erőnléttel teljesíthetőek, de azért könnyűnek sem lehet őket nevezni. Az utolsó túra esetében 4000 méter magasra túrázunk, itt már a kevés oxigén miatt kicsit romolhat erőnlétünk, de alapvetően a 2-3000 méter körüli magasságban mozgunk. A kanyontúrák könnyebbek, mindenki által könnyen teljesíthetőek. 

Klíma:

Közép-Ázsia éghajlata durván száraz kontinentális és ez keveredik a magashegyvidéki éghajlattal. Kirgizisztán 90%-a hegyvidék, és bár nappal 20 fok fölé is mehet a hőmérséklet és izzadunk és leégünk túra közben, ugyanakkor éjszakánként fagy is előfordulhat! Sőt: 2017 augusztus 16-án például a tash rabati jurtatáborban 3200 méter magasan havazott este! Napszemüveg, naptej erősen ajánlott! 

Szállás

Általában egyszerű, de tiszta és komfortos vendégházakban alszunk, ám ne az európai színvonalat keresd mindig Kirgizisztánban vagy Kazahsztánban. Leszünk persze jó szállodában is, de a jurtában ne számíts fürdőszobára! Máshol a zuhanyzók állapota elfogadható és jó. A hálózati feszültség: 220 V, átalakító nem szükséges. Persze készülj fel rá, hogy a jurtában nem tudod tölteni a telefonodat! 

Utazás

A csapat a Liszt Ferenc Repülőtéren találkozik, és innen együtt utazunk Kazahsztánba és Kirgizisztánba. 

Kétféle opció van.

 1. Ha csak a kirgiz túránkon veszel részt:
  ez esetben a Turkish Airlines járata lesz ideális Isztanbuli átszállással. A repülőjegy ára 2018. februárjában 128 ezer ft körül alakul.
 2. Ha Kazahsztánból jössz velünk tovább Kirgizisztánba:
  Ez esetben Astanából átrepülünk Bishkekbe és a végén Bishkekből jövünk haza. A repülőjegyek ára így kb 150 ezer ft 2018 februárjában.

A repülőjegyek megvásárlásában szükség esetén segítünk, vagy 5% kezelési költség fejében (ami kb. fedezi az adó és egyéb járulékos költségeinket) akár meg is vehetjük Számodra.

Utazás a helyszínen

A csapat létszámának függvényében kisbusszal, vagy mikrobuszokkal közlekedünk.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha Te is az első, fenn említett kategóriába tartozol! :)

Túravezetők

Barna Béla (Béci). Gyöngyösön született, majd Egerben élt és él a mai napig is. Már az egyetemen egyértelmű volt a dolga az életben: bejárni a világot (földrajz) és azt megismertetni másokkal (kommunikáció és média, írás és fotózás). Egy országos útleíró pályázat megnyerése után, másodikos gimnazista kora óta folyamatosan turisztikai magazinoknak ír, az Alacsony-Tátráról és a Kaukázusról pedig túrakönyve jelent meg. A Szegedi Tudományegyetemen földrajz szakos egyetemistaként két félév Belső-Ázsia klimatikus viszonyai speciálkollégiumot is hallgatott Makra László professzornál, mely jelzi, hogy a közép-ázsiai vidékek is közel állnak a szívéhez.

(Az út kirgiz részén) Asszonyi Evelin (Lini)

Hétpróbás, de nem gazember, hanem atléta. Többször volt magyar bajnok különböző versenyszámokban, lételeme a sport, testnevelő-edző szakon végzett az egri fősulin, illetve a TF-en. Szívügye a mozgás és az egészséges életmód.

Az atlétika pálya mellett összefuthatsz vele a hegyekben és a Tisza-tavon, vagy a Földközi-tenger bármely partján, szeret erdőben futni, kirándulni, de mászkált már Ázsia sok országában (Omán, Kína, Grúzia, Jordánia, Malajzia, stb) is. Adrenalin, kihívás, kaland jöhet.

Az atlétika pálya mellett összefuthatsz vele a hegyekben és a Tisza-tavon, vagy pont itt a Tien Sanban is, ezen a túrán ő fogja diktálni a tempót, ha Béci túl sokat beszélne. 

Tömören

Időpont: 2018.06.29-07.11.
Szállás: Bishkekben szálloda, később vendégházak, 3 éjszaka telepített sátortábor, 2 éjszaka jurta
Ellátás: 5 reggeli, 3 napon teljes ellátás, 2 alkalommal félpanziós ellátás az árban, a többi alkalommal önellátás 
Utazás: repülők, reptéri transzferek, kisbusz

Részvételi díj

A részvételi díj órák kérdése 245 ezer Forint, amely tartalmazza:

 • a szervezést,
 • a túravezetést,
 • a szállást 11 éjszakára,
 • a helyi közlekedés költségét (reptéri transzferek, kisbusz),
 • 5 reggeli, 3 napon teljes ellátás, 2 alkalommal félpanziós ellátás
 • belépő a Skazka kanyonba

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegyeket (bővebben a 'Túra' fül alatt),
 • a fent felsorolt ellátásokon kívül a további ellátást.

Az előleg összege 90 ezer ft, melyet a jelentkezés jóváhagyását követően kérünk átutalni, a fennmaradó összeg pedig a túra előtti 30. napon lesz esedékes.

Kazahsztán és Kirgizisztán együtt

Érdemes kiegészíteni a kazah túrát a kirgiz túránkkal.
Kazahsztáni túra részvételi díja: 140 ezer Ft
Kirgizisztán: 245 ezer Ft
Kazahsztán+Kirgizisztán együtt kedvezményesen: 365 ezer Ft

Ha mindkét túrára jelentkezel, a repülőjegy csupán kb 20 ezer ft-tal kerül többe.

Ha mindkét túrára jönnél, indítsd el a jelentkezést és később lesz egy opció, amit kiválasztva tudni fogjuk, hogy végig jössz!

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Ha mindkét túrára jönnél, indítsd el a jelentkezést és később lesz egy opció, amit kiválasztva tudni fogjuk, hogy végig jössz!

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom