La Palma, gyalogtúrák, bringa és tengeri kajak az örök tavasz szigetén

2019. november 9 - november 17. (9 nap, 8 éjszaka)

Jelentkezem
La Palma, gyalogtúrák, bringa és tengeri kajak az örök tavasz szigetén
A szív alakú La Palma kétségkívül a Kanári-szigetek legszebb tagja – ezért is hívják a helyiek La Isla Bonitának, azaz a „A Szép Sziget”-nek.
Buja, zöld köderdők, szűk szurdokok, vízesések, sziklás és fekete homokos tengerpartok, banánföldek és Kanári-fenyő erdőrengetegek, melyeket megkoronáz a felhők felett ülő, télen néha hótakaróba burkolózó hegycsúcsok láncolata. Ennek ellenére nem érintette meg a tömegturizmus, akár csak a szomszédos Tenerifét, vagy GranCanariát.
Nincsenek hatalmas szállodasorok, tengerparti vursli, nincsenek tömegek, akiktől ne lehetne elférni a romantikus tengerpartjain, és nem töltik meg Santa Cruz UNESCO Világörökség óvárosát a turistabuszok.
Viszont van gyönyörű természet, és sok-sok turistaút – ezt felismerve a sziget is inkább a zöld turizmusban látja a jövőt. Ide az emberek inkább túrázni járnak, hiszen itt visz a két gyönyörű európai turistaútvonal - a GR 130 és a GR 131 – és a sziget szintén Világörökség erdőrezervátumai, vulkáni kráterei és háborítatlan köderdei, világvégi halászfalvai méltán teszik a szigetek legszebb tagjává.

1. nap - La Isla Bonita és némi rum

Repülés Budapestről Santa Cruz de La Palmára, a helyiek által La Isla Bonitának, azaz „Szép Szigetnek” hívott La Palma alig 20 ezres, barátságos fővárosába.

Este helyi rumok, sörök és borok társaságában ismerkedünk a sziget gasztronómiájával, na meg egymással

2. nap - Köderdő dzsungel és a leghíresebb rumfőzde

Reggel buszra pattanunk, és meg sem állunk Los Tilos erdőrezervátumáig.

La Palma északi oldalán a tenger felől érkező párás légtömegek kicsapódnak, és a gyakori ködnek és csapadéknak köszönhetően sűrű köderdő-dzsungelek, örökzöld babérerdők (Laurisilva-erdők) jönnek létre, melyek felkerültek az UNESCO Világörökség listájára.

A páfrányokkal, szakáll-zúzmókkal borított laurisilva-erdők alján a szurdokban egy hatalmas vízesés ontja a vízpermetet. De nem elégszünk meg a szurdok talpával: felkapaszkodunk a meredek, buja köderdőkkel borított hegyoldalra, ahol egy vízvezeték-csatorna partján – hol a szurdok falán, hol a csatornának vájt alagutakon – folytatjuk tovább utunkat, egészen a csatornát tápláló vízesésekig. Innen – jónéhány kilátóponttal megtűzdelt úton - ereszkedünk vissza autónkhoz.

Délutánra már csak egy kis lazítás maradt: La Palma leghíresebb rumfőzdéje, mely minőségben Latin-Amerika rumjaival említenek egy lapon. A rumot napjainkban is kézműves technikával állítják elő. Az üzem mintaboltjában egy kóstoló után válogathatunk a 6, 8 és 12 éves rumokból

Túra: 6 óra, 750 m fel és le, 16 km

3. nap - Szurdokvölgy, legmagasabb csúcs és ősi sziklavésetek

Ma Újra a sziget északi oldalára utazunk, ahol Cubo de la Galga szurdokvölgyében meghúzódó köderdőkben kezdjük a napot.  Hatalmas páfrányok közt sétálunk közel két órát a szurdokban, majd a gerincre kikapaszkodva fentről is megcsodáljuk a szurdokot.

Ezután La Zarza vidékére utazunk, ahol a völgy sziklafalain a spanyol gyarmatosítás előtt itt élő őslakosok sziklavésetei sorakoznak.  

Délután a sziget legmagasabb pontja felé vesszük az irányt: tengerszintről hajmeresztő szerpentineken a sziget legmagasabb pontjáig, Roque de losMuchachos 2356 m magas csúcsára kanyargunk. A csúcsról gyönyörű kilátás nyílik az egész szigetre, az alattunk nyújtózó hatalmas Taburiente-kalderára, a kanári fenyők borította meredek hegyoldalakra. A hatást csak fokozza, hogy a csúcsot néha hólepel borítja.

Túra: 2 óra, 5 km, 350 m szint fel és le 

4. nap - Bringatúra, avagy sok-sok gurulás

Ma négy kerékről két kerékre váltunk. Reggel busszal felutazunk Santa Cruz fölé magasodó hegyekbe, ahol 1450 m magasságban, El Pilar évszázados kanári-fenyő erdejében érjük el a sziget főgerincét. Itt nyeregbe pattanunk, és először fenyő erdőkben, majd köderdők közt gurulunk le egészen a, Santa Cruz de la Palma tengerpartjáig. Természetesen útközben megállunk több fotószünetre is, hiszen a kanyargó hegyi útról gyönyörű kilátás nyílik Santa Cruzra, és a sziget hegyeire. Na meg ha éppen nyitva van, megállunk egy családi dohányüzemnél, ahol la Palma híres szivarjait sodorják, kézzel, még napjainkban is.

Kora délután érkezünk vissza szállásunkra, így még bőven lesz időnk szétnézni a városban, mely számos értéket rejt: az óváros UNESCO Világörökség tengerparti házai, a „Balkonok utcája”, a gyarmati hangulatában teljesen épen maradt óváros szűk, hegyre kapaszkodó utcácskái, folyamatos fotózásra késztetik az embert. Az egységes 16-18. századi városkép mellett érdemes megnézni a reneszánsz San Salvador templomot, a Real Convento-t, a Cabanas palotát, na meg az óváros peremén a tengerészeti múzeumnak helyet adó, Kolombusz Santa Maria hajójának másolatát. 

Túra: szintemelkedés: 1450 m le, táv: 34 km, menetidő: 3-4 óra

5. nap - A vulkánok útja - Ruta de los Volcanes

Ma kétségkívül a sziget egyik leglátványosabb magashegyi túraútvonalára, a Ruta de los Volcanes, azaz a vulkánok útjára látogatunk. A sziget főgerincén vezet a GR 131-es európai turistaút, melynek talán ez a legszebb szakasza.

Kezdésnek feltaxizunk a már tegnap megismert El Pinar hatalmas fenyőerdejébe. Innen indul utunk, ami összesen 28 kialudt – de a közelmúltban működött vulkán kráterét érinti. Mindeközben a sziget főgerincén haladunk, ahonnan tiszta időben gyönyörűen belátni a sziget hegyvonulatait, a szomszédos Tenerife, Gomera, El Hierro, és kis szerencsével még GranCanaria óceánból kiemelkedő hegyeit is. 

A délutáni órákban érünk le Fuencaliente városkába, ahonnan visszabuszozunk Santa Cruzba.

Túra: szintemelkedés: 380 m fel, 960 m le, táv: 18 km, menetidő: 6 óra

6. nap - Kajaktúra és lávabarlang

Reggel kisbusszal átutazunk a sziget túloldalára, Puerto Naos híresen szép feketehomokos-kókuszpálmás tengerpartjára. Bár ez a sziget legszebb strandja, mi mégsem strandolással töltjük az időt: tengeri kajakokba ülünk, hogy felfedezzük a sziget nyugati partját – csak most épp az óceán felől. Sziklafalak alatt evezünk el, kikötünk elhagyott, néptelen kis öblök homokos partjain, és élvezzük a felettünk 2000 m fölé emelkedő vulkáni sor összképét – csak éppen tengerszintről.

Délután Puerto Naos tengerpartján töltjük az időt, illetve egy fakultatív program keretében ellátogatunk az egyik lávacsatorna-barlangba, ahol sisakos-fejlámpás barlangtúra keretében fedezzük fel a földalatti világot. szürcsöljük megérdemelt Dorada sörünket. 

Túra nehézsége: amennyiben ültél már kajakban, nem fog meglepetést okozni a túra. Könnyű, mindenki számára teljesíthető 3-4 órás túrára megyünk a part mentén. 

7. nap -Vulkán, tevék és sivatagi só

Reggel buszra szállunk, és ott folytatjuk, ahol tegnapelőtt abbahagytuk: azaz Fuencalientébe buszozunk, hogy folytassuk tovább a vulkánok útját – egészen az óceánig.

Kezdésnek bekukkantunk a San Antonio vulkán tövében épült látogatóközpontba: a vulkán az őslakos guanchék szent helye volt, illetve ennek a hegynek a tövében tört ki 1971-ben a Teneguia-vulkán, mely a sziget legutóbbi komoly vulkáni működése volt.

A San Antonióról kérődző tevék közt ereszkedünk le a Teneguia kráteréhez, ahol a friss vulkáni salakon visz tovább az utunk. Ezen a vulkáni salakon – kis kőfalakkal védve - termelik a híres la palmaimalvázia bort. Ahogy közelítünk a tenger felé - a sziget szélárnyékában hulló kevés csapadéknak köszönhetően – lassan sivatagivá alakul a táj. E sovány csapadékviszonyokat kihasználva itt épült fel a szigetszalinája, azaz sólepárlója, mely a világ egyik legtisztább sóját adja (itt az óceán közepén nincs semmi szennyező forrás). A parton akár strandolhatunk is egy jót, és megnézhetjük a sólepárlót is. A délutáni órákban utazunk vissza Fuencaliente érintésével Santa Cruzba.

Túra: szintemelkedés: 800 m le, 80 m fel, táv: 9 km, menetidő: 3-4 óra

8. nap - Dzsungel, kristálytisza hegyi patakkal és némi algúttal

Santa Cruz jó hely: nemcsak a kakasok kukorékolása ébreszt a főváros közepén, hanem több turistaút is indul a főváros közepéből. Mi a legszebbet választjuk ma. Ha tegnap elteltünk a sivatag látványával, akkor mára „egy kis zöld dzsungel, kristálytiszta hegyipatakkal” a menü, mely mindenkinek ízleni fog. A „fák szakadéka”, ahogyan neve is mutatja egy köderdőkkel benőtt zöld kanyon, melynek vizét csatornákban a városba vezették. Nemcsak az ivóvíz biztosítása volt a fontos: Santa Cruz felett a város jelképének is számító vízejtő-aknák energiáját használták ki a vízimalmok, melyek a hajdan virágzó kikötő gabonáját őrölték. Beérve a szurdokba szinte összezárul a völgy fejünk felett, majd kikapaszkodva a sziklafalra egy csatorna partján folytatjuk tovább utunkat. A völgyfőben egyszerre egy kiszáradt jó 100 m-es vízesés álja utunkat. De a vízesés nem kiszáradt, hanem vizét egy több száz m hosszú alagútba terelték. Mi is követjük a víz útját, és néhány perc fejlámpás séta után kinézve az alagút ablakán vesszük észre, hogy már a sziklafalon, a völgytalp fölött jó száz méter magasan járunk. Az alagút párkányt, a párkány alagutat követ, míg végül öreg kanári-fenyvesek közt ereszkedünk le Nuestra Senora de las Nieves templomához, hol a sziget védőszentjét, a las nievesi Madonnát őrzik. Itt – a templom melletti krimóban - jó hideg csapolt sörök társaságában pihenjük ki a túrát.

Délután még lesz időnk bolyongani egyet Santa Cruzban, megvenni az ajándékokat, majd tartunk egy kis búcsúestet, hiszen holnap indul gépünk haza.

Túra: szintemelkedés: 1100 m fel, 1100 m le, táv: 16 km, menetidő: 5-6 óra

9. nap Repülés haza

Tudnivalók

La Palma a Kanári-szigetek majdnem legnyugatibb tagja. Északi, szél felőli oldalát sok csapadék öntözi, így ezeket a hegyoldalakat 5-600 m felett buja köderdők, örökzöld babérerdők, azaz Laurislva-erdők borítják, melyek ma már csak az Atlanti-óceán szigetein őrzik a jégkorszak előtti szubtrópusi köderdők élővilágát. A sziget vulkanikus eredetű, és a föld még ma sem nyugszik a sziget déli nyúlványán (az utolsó komolyabb vulkánkitörés 1971-ben volt). Ellenben az északi oldalát mély völgyekkel szabdalta fel az erózió, a hivatalos statisztika szerint a világ legmeredekebb szigete. Ködbe burkolózó őserdőkkel fedett csúcsok, és mély szurdokok váltogatják egymást, melyek oldalán néhol csak egysávos út szerpentinezik a csöndes falvak között. Nemhiába lett a sziget a gyalogos turisták – na meg a hippi-kommunák – paradicsoma.

Ma Spanyolországhoz tartozik, a Kanári Autonóm Terület tenerifei fennhatósági részéhez, de hogy ne legyen egyszerű a helyzet, némi önállósággal is bír ezen belül. Így az Európai Unió tagja.

A helyiek spanyolul beszélnek, leginkább turizmusból, na meg a trópusi gyümölcsök termesztéséből élnek. Ennek köszönhetően ma is világhírű a La Palma-i rum, vagy a Santa Cruz-i szivar, mely a havannaival vetekszik. De november a mangó szüret ideje, na meg a helyi banánról sem szabad megfeledkezni!

A túrák nehézsége

Könnyű, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetők. A kint töltött idő alatt komolyabb fizikai megterhelésnek nem leszünk kitéve. Ha szoktál időnként túrázni vagy legalább egy keveset sportolni, akkor valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással. A szintek teljesíthetőek, a távok sem túl hosszúak.

Szállás

Végig egy helyen lesz a szállásunk, innen indulunk el naponta csillagtúra szerűen a sziget felfedezésére. A szállásunk egy apartman a főváros, Santa Cruz de la Palma óvárosától 10 percre lesz. A szálláson 3 szobás apartmanokban leszünk, szobánként 2 ággyal. Minden apartmanban van WC és zuhanyzó

Ellátás

Étkezés önellátó, de minden nap lesz alkalmunk bevásárolni. Szállásunktól 10 percre található bolt, illetve éttermek

Helyszíni közlekedés

Utazunk bérelt kisbusszal, bérelt kisbusz-taxival, rendes taxival, illetve helyi tömegközlekedéssel, azaz helyközi buszjáratokkal (melyek európai színvonalúak)

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

  • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
  • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
  • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
  • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
  • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
  • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

  • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
  • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

  • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

  • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent leírt kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Dávid lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

12-20 fő között várható.

Tömören

Időpont: 2019. november 9-17.
Szállás: 2-3 ágyas apartmanokban
Ellátás: önellátó túra
Utazás: repülővel a szigetig, kisbusz, taxi, tömegközlekedés

Részvételi díj

? Ft/fő, mely tartalmazza:

- a 8 éjszaka szállást apartmanban, 

- a programok szervezését, és a magyar nyelvű túravezetést.

 nem tartalmazza:

- a repülőjegyet (amit ha akarod segítünk megvenni),

- az étkezések költségét,

- biztosítást, melyet mi is meg tudunk kötni Neked.

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, akkor 94.000,- Ft előleget kérünk. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom