Madeirai levada túra

Jelenleg nem tudjuk, mikor lehet újra külföldre utazni. Amint lehet, megyünk! Ezért kérünk, iratkozz fel a túra hírlevelére, hogy azonnal értesíthessünk, amint meg tudjuk nyitni a jelentkezést! 

Új fogalommal találkozunk: a levada-túra, mint új sportág, a sziget sajátja. A történet még évszázadokkal ezelőtt kezdődött, amikor a hegyek forrásait, kisebb patakjait egy csatornában felfogva levezették a településekre, hogy ott vízimalmokat hajtsanak a vízenergiával.

Aztán a vízimalmok kora elmúlt, a csatornák – melyeket itt levadának hívnak – maradtak. Kiváló turistautat biztosítva, elérhetetlen helyekre juthatunk el, nemegyszer sziklafalakon kanyarogva, vagy alagutakon átjutva a hegygerincek egyik oldaláról a másikra, miközben vízesések alatt sétálunk, és gyönyörködünk a laurisilva, avagy az örökzöld babérlombú őshonos erdők buja zöld dzsungelében.

És emellett ott van még a tengerpart, hatalmas sziklatornyaival, csöndes halászfaluival, vagy Funchal a koloniális házaival, szűk macskaköves utcácskáival, és persze a kellemes hőmérséklet

Programterv

1. nap - Utazás Lisszaboni átszállással

Repülés Budapestről Lisszabon érintésével Madeira fővárosába, Funchalba. Este a város egyik hangulatos éttermében kóstoljuk meg a helyi borokat és helyi étkeket, hogy kissé összerázódjon a csapat. 

2. nap - A levada szüzességünk elvesztése, avagy nedves kalandok

Reggel buszra pattanunk, és felkanyargunk a sziget gerincét képező Paul da Serra vulkáni fennsíkjára, melynek füves lapályain a hangabokrok közt gomolygó köd misztikus hangulatot kölcsönöz ennek a zord vidéknek. Felsétálunk a fennsík legmagasabb pontján, 1620 m magasan épült kilátójához, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a sziget északi oldalának hegyeire, szurdokaira.

Hangaerdők között sétálunk le  egy menedékházig, ahonnan két levada is indul. Elindulunk első levadánkon: a patak kis csatornában, hatalmas páfrányok közt kanyarog az út mellett, egyszer csak az egyik kanyar mögül feltűnik a Risco-vízesés, ami 120 m magasból zuhan a mélybe. A vízpermetes kaland után megcélozzuk a nap fénypontját, a 25 forrás levadáját.

Egy lépcsőn lekanyarogva megérkezünk a csatorna partjához, melynek falán fog vinni az utunk. Itt már összeszűkül az ösvény, néhol a szakadék felett, a sziklafalba vájt csatorna és a korlát közt visz utunk, néhol lépcsőkön, hidakon haladunk keresztül. Több kisebb-nagyobb vízesés mellett sétálunk el, miközben a levada vizében pisztrángok fickándoznak. Jó két óra séta után megérkezünk a levada végéhez, ahol egy szűk katlanban egy vízesés zuhan a mélybe. Rövid pihenő után elindulunk vissza a menedékházhoz és a délutáni órákban érkezünk vissza szállásunkra.

Táv: 16 km
Szint: 380 m
Menetidő: 6 óra

3. nap - Eukaliptusz, bálnavadászok, kalózok és igazán romi naplemente

Ma átutazunk a sziget túlfelére. Sok-sok kanyar után megérkezünk egy kis kikötővároska fölé, ahol a sziget egyik legnagyobb levadája, a Ribeira da Janela levada indul. Az út elején eukaliptusz és virágzó hortenzia bokrok között vezet az út, mellettünk a levada vize betonvályúban csörgedezik, a vízben pedig hatalmas pisztrángok fickándoznak. Néhány km után beér a levada az őshonos laurisilva erdők közé (hangafélék, babérfélék alkotják ezt az örökzöld köd erdőt). A csatorna a sziklafalba vájva, sok helyen alagutakon keresztül kanyarog, míg a legvégén átbotorkálva a csatorna mellett egy végtelennek tűnő alagúton, megpillantunk egy közel 100 m magas vízesést, melynek vize közvetlen a levadába zuhog.

De itt a nap még nem érhet véget!  Egy szűk szerpentinen lekanyarogva a tengerhez, megérkezünk egy városkába, mely híres bálnavadász település volt, egészen 1982-ig, amíg be nem tiltották a cetvadászatot. A városka feletti sziklafalon ma is látható a bálnavadászok megfigyelőháza, ahonnan egy őrszem kémlelte a tengert zsákmány reményében. A település már a középkorban erődített kikötővel bírt, kalózok fészke is volt. Ma az erőd bástyái alatt a természetes sziklamedencékben örvénylő vízben már nem Jack Sparrow, hanem a kevés ide látogató turista ázakodik, és az egykori bálnavadászok is már inkább bálnás hűtőmágneseket árulnak, nem a szigonyt szorongatják.

Táv: 16 km
Szint: 30 m
Menetidő: 4 óra

4. nap - Őserdő és kikötő

A reggelt – szokásos szerpentinezés után – egy laurisilva erdőben kezdjük, egy gyönyörű levada-csatorna mentén gyalogolva. A Levada do Rei elsősorban az épen megmaradt madeirai endemikus laurisilva erdők miatt különleges: a babérfák és hangák mellett hatalmas madeirai mahagónikkal találkozhatunk, és a csatorna végén – jó két óra gyaloglás után – a természet szentéjébe lépünk: Ribeiro Bonito („gyönyörű patak”) őserdei 1999 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepelnek, egyben a sziget legégebben megmaradt őserdei.

Dél körül – pont ebédidőben – érünk egy kikötővároskába, ahol a sziget kevés fövenyes partján lógathatjuk lábunkat az óceán vizébe, vagy valamelyik parti vendéglőben tengeri herkentyűk majszolásába feledkezve hallgathatjuk a tenger morajlását.

Táv: 10,2 km
Szint: 180 m
Menetidő: 3 óra

5. nap - Pihenőnap, de azért... (libegő, botanikus kert, búvárkodás, strandolás)

Az előző nap túrái után most egy kényelmes napnak nézünk elébe: nem kell korán kelni, nem kell bakancsot húzni. A mai napot szabad program keretében Funchal felfedezésére szánjuk, ami szintén megér egy misét. A meredek hegyoldalra épült város szűk, macskaköves utcáival, középkori templomaival, ezerszínű piacával és a hagyományos, festett spalettás koloniális házaival egy mesevilágot fest elénk.

Ha valaki érez ingerenciát, akkor fakultatív program keretében felvonóval fellibegünk egy a város felett magasodó hegyoldalon 550 m magasságban épült hegyi kisvároskába, ahol a katedrális őrzi  az utolsó magyar király, a Habsburg IV. Károly sírját.

És ott van Madeira legszebb botanikus kertje, a trópusi növények gyűjteménye, hova összegyűjtötték az egykori portugál gyarmatbirodalom minden szegletének minden növényritkaságát. (kötelező program!)

Délután fakultatív program keretében a szomszédos falu tengerpartjára látogatunk, hogy felfedezzük a tengert  - belülről is. Ha még nem búvárkodtál, az sem baj, hiszen a kezdők személyes kísérőkkel merülhetnek a víz alá. Ami hála az tápanyagdús Azori-hidegáramlatnak, olyan, mint egy akvárium, mindenféle úszó és lebegő tengeri jószággal. Ha nem érzel ingerenciát a víz alatti világhoz, ott a strand, nem egy csúnya környezetben…

6. nap - Túra a sziget legmagasabb pontjára, majd a Föld középpontja felé

Reggel – míg nem szállnak fel a délutáni felhők, feltesszük a pontot az i-re, avagy feltesszük önmagunkat a sziget legmagasabb pontjára. Egy parkolóból indulva másszuk meg a Pico Ruivo 1862 m magas csúcsát, ahonnan természetesen gyönyörű kilátás nyílik az alattunk húzódó szűk völgyekre, csipkés csúcsokra és a végtelen óceánra. Miután kiflesseltük magunkat a hegyeken átbukó felhők táncában, visszasétálunk buszunkhoz a parkolóba.

Eztán az északi régió központjába, az egy falunál alig nagyobb Sao Vincentbe városkájába látogatunk. A hangulatos település legnagyobb nevezetessége az itt található vulkanikus barlang, melyeket egy látogatóközpont mutat be, a sziget 400 000 éves vulkáni múltjával együtt.

Táv: 7 km
Szint: 340 m
Menetidő: 3 óra

7. nap - Legvadabbik levadák leglevadábbikája :)

Mai nap a legvadabbik levadák leglevadábbikába (na sikerül kimondani?) megyünk, a pokol csatornáját nézzük meg. Ez a levada is szokásosan indul, egy csatorna partján kanyarog utunk. Majd az ösvény egyre szűkebb lesz, és több kisebb-nagyobb vízesések alatt átkelve egyszer csak a sziklafalon találjuk magunkat: alattunk tátongó mélység, mellettünk a sziklafalba vájt  csatornában csobogó kristálytiszta víz. És egy kanyar után feltűnik a Caldeirao Verde 1000 métert meghaladó hatalmas vízesése!

Kis fotószünet után továbbindulunk, és még majd csak itt fog kezdődni az út izgalmasabb része! Egy hosszú lépcsőn felkapaszkodva egy alagúthoz jutunk, melynek mélyén a csatornát egyszer csak egy szűk szurdokban végződik.
Majd egy vízesés mellett találjuk magunkat, hol a víz erejébe még a szikla is beleremeg: ez a Pokol Levadája, és kétségkívül a sziget legszebb szurdokvölgye.  Az út végén egy vízesés vár, ahol némi pihenés, fotó és szendvics-szünet után megfordulunk, és visszatúrázunk buszunkhoz.

De itt a nap még nem ért véget: rövid utazás után a Riberio Frio hegyi pisztrángozóhoz utazunk, ahol megkóstoljuk e nemes állatok testét, sülve, rántva, minden formában. Na meg a sok helyi specialitást sem hagyjuk ki!

Táv: 13 km
Szint: 120 m
Menetidő: 6 óra

8. nap - Majdnem sivatag és szirtfalak

A sok szubtrópusi köderdő után egy más világba látogatunk: a sziget keleti csücske – a párás levegőt hozó szelek árnyékában – rendkívül száraz, már-már sivatagi környezetet biztosít az itt élő több bennszülött növény- és állatfajnak. A félsziget őrzi Madeira legősibb kőzeteit is – melyek a hatalmas szirtfalakon szépen elénk is tárulnak – így nem csoda, hogy a terület napjainkban nemzeti park.

Miután egy fokon kigyönyörködtük magunkat a sziklákon megtörő óceán hullámainak erejében, délután már a közeli strandon csobbanunk egy utolsót.

Táv: 8 km
Szint: 110 m
Menetidő: 3 óra

9. nap - Irány Liszabon!

Minden levada véget ér egyszer, szerencsére a kalandunkat mi folytatjuk! Irány a portugálok mindig lüktető fővárosa! 

Egy egész napunk lesz, hogy bejárjuk az utánozhatatlan hangulatú Liszabon szűk-kacsaringós utcáit, és megkóstoljuk a híres Pasteis de Belém-et.
A búcsúbuli a középkori belvárosban, Alfamában ér minket, egy jó portugál bor társaságában.

10. nap - Búcsú Portugáliától- Utazás haza

Repülőgépünk Liszabonból a reggeli órákban indul haza, a megérkezés várhatóan 17-én, a kora esti órákban lesz.

Tudnivalók

A sziget az Atlanti-óceánban emelkedik a habok fölé, Portugália autonóm területeVulkanikus sziget, amelyen azonban a vulkáni működés már rég véget ért, így az elmúlt évmilliókban az erózió alakította a tájat: ennek köszönhetően mély völgyek, szurdokok futnak a központi vulkanikus fennsíkról a tenger felé. A sziget éghajlata szubtrópusi, a magasabb területeken sok csapadékkal, a hegyekben télen átmenetileg rövid havazással. Mivel a szigeten sohasem fagy (leszámítva ugye a legmagasabb csúcsokat), nagyon sok szubtrópusi növénnyel találkozhatunk, ezeknek a legértékesebb társulásai azörökzöld babérerdők – vagy Laurisilva-erdők – melyek szerepelnek az UNESCO Világörökséglistáján. Emellett számtalan trópusi növényt is betelepítettek, így a szigeten folyton virágzik valami, vagy érik valami trópusi gyümölcs. A természeti látnivalók mellett a völgyekben megbújó kikötővároskák, apró falvak is számtalan szépséget rejtenek.

Időjárás

Májusban már kellemes 23-25 fokos meleg idő fogad. A szigetek klímáját elsősorban a Kanári-(hideg)-áramlat alakítja, így a hőmérséklet egész évben kiegyenlített, a csapadékos évszak még csak eztán kezdődik, így májusban talán a legalkalmasabb időpont a túráinkhoz.

Felszerelés

Az időjárásnak megfelelően mindig legyen nálunk esőkabát, egy polár ajánlott, legyen a túrákhoz egy hosszú nadrág, de ne feledjük otthon a rövidnadrágot, illetve a fürdőruhát sem! Egy bakancs és egy túraszandál elég.

Szállás

Madeirán 8 éjszakáára kényelmes, 3 és 4 ágyas apartmanok állnak rendelkezésünkre. Mindegyik apartmanhoz saját fürdőszoba és jól felszerelt konyhasarok(főzőlap, kávéfőző, vízforraló, hűtő, kenyérpirító, konyhai eszközök) tartozik.
Az apartmanokban egyszemélyes ágyakon és kanapéágyakon lehet aludni. 

A 9. éjszakát Liszabon belvárosában, egy hostelben töltjük, ahol 6 fős, emeletes ágyas szobákban alszunk.

Higiénia

Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Önellátó, de mindig lesz alkalmunk bevásárolni, illetve esténként beülni egy helyi étterembe, mindenféle tengeri herkentyűre. A víz iható.

Pénz

Mivel Madeira Portugália része, így az Unióé is. Fizetőeszköz az Euró. ATM-ek gyakoriak, kártyával is sok helyen fizethetsz.

Utazás lisszaboni átszállással 

A csapat a Liszt Ferenc Repülőtéren találkozik, és innen együtt utazunk lisszaboni átszállással Madeirára. A repülőjegyet mindenkinek magának kell megvennie, a mi koordinálásunkkal, az adott napi áron (2019. novemberében ez kb. 80 ezer Ft). A repülőjegy megvásárlásában szükség esetén segítünk, vagy 5% kezelési költség fejében (ami kb. fedezi az adó és egyéb járulékos költségeinket) akár meg is vehetjük Számodra.

Madeirán belül bérelt mikrobusszal fogunk közlekedni, amit a túravezető(k) fog(nak) vezetni.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Dávid lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

9-18 fő között várható.

Előző utunkról írták

"Ez volt az első olyan utazásom, ahol nem ismertem senkit, és egyáltalán nem bántam meg. Kedves, nyitott, jó humorérzékkel megáldott embereket ismerhettem meg :D
Nekem külön jó volt, hogy nem egy szigorú programterv alapján mentünk, és hogy mindenki a saját tempójában haladhatott. A sziget pedig egyszerűen fantasztikus. Szóval köszi mindenkinek :)" (Fanni)

Tömören

Időpont: 2021. május 08-17.
Szállás: 3-4 ágyas apartmanokban, Liszabonban 1 éjszaka hostelben
Ellátás: önellátó túra
Utazás: repülővel, mikobusszal

Részvételi díj

2020-ban 245.000 Ft volt. Amint lehet, már számoljuk is 2021-re!

A részvételi díj tartalmazza:

 • A túravezetést 10 napra,
 • A szállást 9 éjszakára, (Madeirán kényelmes 3-4 ágyas apartmanokban, Liszabonban 1 éjszakára emeletes ágyas Hostelben)
 • A helyi közlekedést mikrobusszal,
 • A barlangtúra belépő díját (UNESCO világörökség), valamint
 • A szervezés költségeit

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • A repülőjegyet (2019. novemberében 75 000 Ft),
 • fakultatív programokat: felvonózás díja (kb. 5 000 Ft) és botanikus kert belépő (kb. 4 000 Ft),
 • az étkezések költségét,
 • biztosítást, melyet mi is meg tudunk kötni Neked.

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozz el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt! 

Racionalizáld a repülésed!

Ha neadjisten elszállnának a repjegy árak, és hajlandó vagy bevállani, hogy a csoporttól külön utazol, talán ki tudunk találni valami okosat. Lehet, hogy Debrecenből, Bécsből, stb kell indulni, vagy egy pár órával, vagy akár 1-2 nappal korábban repülni, de lehet megoldás. Ha érdekel, lépj velünk kapcsolatba és körbenézünk, hogy mik az aktuális lehetőségek!

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

Kinn is lehet kedvezőbb árú boltokat találni és segítünk is benne, hogy megtaláld ezeket. Konyhával rendelkező apartmanban fogunk megszállni, így közösen is tudunk majd vacsorát főzni, ami egyébként közösségépítésnek is kiváló program. Megbeszéljük majd azt is, hogy kinek és mikor van igénye étteremhez.

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke xxxxx. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!