Madeirai levada túra 2019

2019. május 18 - május 26. (9 nap, 8 éjszaka)

Jelentkezem
Madeirai levada túra 2019

Kedvedre lesz ez a nyelvtörő:
Madeira, az örök tavasz szigeteinek, avagy Makronéziának (Kanári-szigetek, Madeira, és Azori-szigetek) egyik legvarázslatosabb tagja. Örökzöld babérerdők, a köderdőkben mindenhonnan csüngő szakállzúzmók, elvarázsolt halászfalvak, és LEVADÁK!!!

Itt új fogalommal találkozunk: a levada-túra, mint új sportág, a sziget sajátja. A történet még évszázadokkal ezelőtt kezdődött, amikor a hegyek forrásait, kisebb patakjait egy csatornában felfogva levezették a településekre, hogy ott vízimalmokat hajtsanak a vízenergiával. Aztán a vízimalmok kora elmúlt, a csatornák – melyeket itt levadának hívnak – maradtak. Kiváló turistautat biztosítva, elérhetetlen helyekre juthatunk el, nemegyszer sziklafalakon kanyarogva, vagy alagutakon átjutva a hegygerincek egyik oldaláról a másikra, miközben vízesések alatt sétálunk, és gyönyörködünk a laurislva, avagy az örökzöld babérlombú őshonos erdők buja zöld dzsungelében.

És emellett ott van még a tengerpart, hatalmas sziklatornyaival, csöndes halászfaluival, vagy Funchal a koloniális házaival, szűk macskaköves utcácskáival, és persze a kellemes hőmérséklet


Részletes programterv

1. nap - Egy kellemes madeira Madeirán

Repülés Budapestről Lisszabon érintésével Madeira fővárosába, Funchal-ba. Este a város egyik hangulatos éttermében kóstoljuk meg a helyi borokat és helyi étkeket, hogy kissé összerázódjon a csapat.

2. nap - A levada szüzességünk elvesztése, avagy nedves kalandok

Reggel buszra pattanunk, és felkanyargunk a sziget gerincét képező Paul da Serra vulkáni fennsíkjára, melynek füves lapályain a hanagabokrok közt gomolygó köd misztikus hangulatot kölcsönös ennek a zord vidéknek. Felsétálunk a fennsík legmagasabb pontján, 1620 m magasan épült kilátójához, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a sziget északi oldalának hegyeire, szurdokaira.

Rövid utazás a kietlen fennsíkon, és más a parkolóban kötözzük bakancsunkat. Hangaerdők között sétálunk le  egy menedékházig, ahonnan két levada is indul. Elindulunk első levadánkon: a patak kis csatornában, hatalmas páfrányok közt kanyarog az út mellett, egyszer csak az egyik kanyar mögül feltűnik a Risco-vízesés, ami 120 m magasból zuhan a mélybe. A vízpermetes kaland után megcélozzuk a nap fénypontját, a 25 forrás levadáját.

Egy lépcsőn lekanyarogva megérkezünk a csatorna partjához, melynek falán fog vinni az utunk. Itt már összeszűkül az ösvény, néhol a szakadék felett, a sziklafalba vájt csatorna és a korlát közt visz utunk, néhol lépcsőkön, hidakon haladunk keresztül. Több kisebb-nagyobb vízesés mellett túrázunk el, a levada vizében pisztrángok fickándoznak, néhol sűrű, kusza bujaságban burkolják sötétbe az utat a fölénk boruló hangabokrok. Jó két óra séta után megérkezünk a levada végéhez, ahol egy szűk katlanban egy vízesés zuhan a mélybe. Rövid pihenő után elindulunk vissza a menedékházhoz és a délutáni órákban érkezünk vissza szállásunkra.

Táv: 16 km, szint: 380 m, menetidő: 6 óra

3. nap - Eukaliptusz, bálnavadászok, kalózok és igazán romi naplemente

Ma átutazunk a sziget túlfelére. Sok-sok kanyar után megérkezünk egy kis kikötővároska fölé, ahol a sziget egyik legnagyobb levadája, a Ribeira da Janela levada indul. Az út elején eukaliptusz és virágzó hortenzia bokrok között vezet az út, mellettünk a levada vize betonvályúban csörgedezik, a vízben pedig hatalmas pisztrángok fickándoznak. Néhány km után beér a levada az őshonosLaurisilva-erdők közé (hangafélék, babérfélék alkotják ezt az örökzöld köd erdőt). A csatorna a sziklafalba vájva, sok helyen alagutakon keresztül kanyarog, míg a legvégén átbotorkálva a csatorna mellett egy végtelennek tűnő alagúton, megpillantunk egy közel 100 m magas vízesést, melynek vize közvetlen a levadába zuhog.

De itt a nap még nem érhet véget!  Egy szűk szerpentinen lekanyarogva a tengerhez, megérkezünk egy városkába, mely híres bálnavadász település volt, egészen 1982-ig, amíg be nem tiltották a cetvadászatot. A városka feletti sziklafalon ma is látható a bálnavadászok megfigyelő-háza, ahonnan egy ősrszem kémlelte a tengert zsákmány reményében. A település már a középkorban erődített kikötővel bírt, kalózok fészke is volt. Ma az erőd bástyái alatt a természetes sziklamedencékben örvénylő vízben ma már nem Jack Sparrow, hanem a kevés ide látogató turista ázakodik, és az egykori bálnavadászok is már inkább bálnás hűtőmágneseket árulnak, nem a szigonyt szorongatják. A délutáni csobbanás után még ellátogatunk a sziget legnyugatibb fokán épült világítótoronyhoz, ahol egy-két palack bor társaságában nézzük végig, hogyan hanyatlik bele a Nap a nyugati végtelen óceánba.

Táv: 16 km, szint: 30 m, menetidő: 4 óra

4. nap - Őserdő, óceános láblógatás és a legmagasabb csúcs

A reggelt – szokásos szerpentinezés után – egy laurisilva erdőben kezdjük, egy gyönyörű levada-csatorna mentén gyalogolva. A Levada do Rei elsősorban az épen megmaradt madeirai endemikus laurisilva erdők miatt különleges: a babrfák és hangák mellett hatalmas madeirai mahagónikkal találkozhatunk, és a csatorna végén – jó két óra gyaloglás után – a természet szentéjébe lépünk: Ribeiro Bonito („gyönyörű patak”) őserdei 1999 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepelnek, egyben a sziget legépebben megmaradt őserdei.

Dél körül – pont ebédidőben – érünk egy kikötővároskába, ahol a sziget kevés fövenyes partján lógathatjuk lábunkat az óceán vizébe, vagy valamelyik parti vendéglőben tengeri herkentyűk majszolásába feledkezve hallgathatjuk a tenger morajlását.

10,2 km, 3 óra, 180 m szint

Délután feltesszük a pontot az i-re, avagy feltesszük önmagunkat a sziget legmagasabb pontjára. Egy parkolóból indulva másszuk meg az 1862 m magas csúcsot, ahonnan természetesen valószerűtlenül szép kilátás nyílik az alattunk húzódó szűk völgyekre és csipkés csúcsokra.

6 km, 2 óra, 340 m szint

5. nap - Pihenőnap, de azért...

Az előző nap túrái után most egy kényelmes napnak nézünk elébe: nem kell korán kelni, nem kell bakancsot húzni. A mai napot szabad program keretében Funchal felfedezésére szánjuk, ami szintén megér egy misét. A meredek hegyoldalra épült város szűk, macskaköves utcáival, középkori templomaival, és hagyományos, festett spalettás koloniális házaival, az ezerszínű Funchal-i piac bárhol, mint önálló látványosság is kényelmesen megállná a helyét.

Emellett – ha valaki érez ingerenciát – fakultatív program keretében felvonóval fellibegünk egy a város felett magasodó hegyoldalon 550 m magasságban épült hegyi kisvároskába, ahol a katedrális őrzi  az utolsó magyar király, a Habsburg IV. Károly sírját.

6. nap - Túra a Föld középpontja felé

Az egy falunál alig nagyobb régióközpontba látogatunk. A település hangulatos házai, utcácskái is megérnek egy sétát, de a legnagyobb nevezetessége az itt található vulkanikus barlangok, melyeket egy látogatóközpont mutat be, a sziget 400 000 éves vulkáni múltjával együtt. A barlang után újra egy levada felé vesszük az irányt, mely egy UNESCO Világörökség őserdőben kanyarog. Megszámlálhatatlan vízesés és alagút tarkítja a túraútvonalat, míg a csatorna fölé hatalmas páfrányok borulnak. Itt teszünk egy 3 órás túrát.

Táv: 9 km, 3 óra, 20 m szint

7. nap - Legvadabbik levadák leglevadábbikája :)

Mai nap a legvadabbik levadák leglevadábbikába (na sikerül kimondani?) megyünk, a pokol csatornáját nézzük meg. 
Ez a levada is szokásosan indul, egy csatorna partján kanyarog utunk. Majd az ösvény egyre szűkebb lesz, és több kisebb-nagyobb vízesések alatt átkelve egyszer csak a sziklafalon találjuk magunkat:alattunk tátongó mélység, mellettünk a sziklafalba vájt  csatornában csobogó kristálytiszta víz. És egy kanyar után feltűnik a Caldeirao Verde 1000 m-t meghaladó hatalmas vízesése! Kis fotószünet után továbbindulunk, és még majd csak itt fog kezdődni az út izgalmasabb része! Egy hosszú lépcsőn felkapaszkodva egy alagúthoz jutunk, melynek mélyére követve a csatornát egyszer csak egy szűk szurdokban egy vízesés mellett találjuk magunkat, hol a víz erejébe még a szikla is beleremeg: ez a Pokol Levadája, és kétségkívül a sziget legszebb szurdokvölgye.  Az út végén egy vízesés vár, ahol némi pihenés, fotó és szendvics-szünet után megfordulunk, és visszatúrázunk buszunkhoz.

De itt a nap még nem ért véget: rövid utazás után hegyi pisztrángos tavakhoz utazunk, ahol megkóstoljuk e nemes állatok testét, sülve, rántva, minden formában.
Táv: 13 km, 6 óra, 120 m szint

8. nap - Majdnem sivatag és szirtfalak

A sok szubtrópusi köderdő után egy más világba látogatunk: a sziget keleti csücske – a párás levegőt hozó szelek árnyékában – rendkívül száraz, már-már sivatagi környezetet biztosít az itt élő több bennszülött növény- és állatfajnak. A félsziget őrzi Madeira legősibb kőzeteit is – melyek a hatalmas szirtfalakon szépen elénk is tárulnak – így nem csoda, hogy a terület napjainkban nemzeti park. Miután a fokon kigyönyörködtük magunkat a sziklákon megtörő óceán hullámainak erejében, visszautazunk Funchalba, hogy a délutánt ajándékok vásárlásával, az estét pedig madeirai borok és halételekélvezetével töltsük, és méltóképp elbúcsúzzunk a szigettől.

Táv: 8 km, 3 óra, 110 m szint

9. nap - Egyszer még a leghosszabb levada is véget ér! Folytatás Lisszabonban?!

Minden levada véget ér egyszer, de ami igazán szomorú, hogy az új cimboráinkkal már csak a hazautazás idejét tölthetjük együtt.

Amennyiben hosszú átszállást választasz Lisszabonban, úgy a túravezető szívesen körbevisz Titeket Lisszabon belvárosában, így viszont az érkezés időpontja ...

Tudnivalók

A sziget az Atlanti-óceánban emelkedik a habok fölé, Portugália autonóm területeVulkanikus sziget, amelyen azonban a vulkáni működés már rég véget ért, így az elmúlt évmilliókban az erózió alakította a tájat: ennek köszönhetően mély völgyek, szurdokok futnak a központi vulkanikus fennsíkról a tenger felé. A sziget éghajlata szubtrópusi, a magasabb területeken sok csapadékkal, a hegyekben télen átmenetileg rövid havazással. Mivel a szigeten sohasem fagy (leszámítva ugye a legmagasabb csúcsokat), nagyon sok szubtrópusi növénnyel találkozhatunk, ezeknek a legértékesebb társulásai azörökzöld babérerdők – vagy Laurisilva-erdők – melyek szerepelnek az UNESCO Világörökséglistáján. Emellett számtalan trópusi növényt is betelepítettek, így a szigeten folyton virágzik valami, vagy érik valami trópusi gyümölcs. A természeti látnivalók mellett a völgyekben megbújó kikötővároskák, apró falvak is számtalan szépséget rejtenek.

Időjárás

Májusban már kellemes 23-25 fokos meleg idő fogad. A szigetek klímáját elsősorban a Kanári-(hideg)-áramlat alakítja, így a hőmérséklet egész évben kiegyenlített, a csapadékos évszak még csak eztán kezdődik, így májusban talán a legalkalmasabb időpont a túráinkhoz.

Felszerelés

Az időjárásnak megfelelően mindig legyen nálunk esőkabát, egy polár ajánlott, legyen a túrákhoz egy hosszú nadrág, de ne feledjük otthon a rövidnadrágot, illetve a fürdőruhát sem! Egy bakancs és egy túraszandál elég.

Szállás

Nagyon kényelmes 2 ágyas apartmanok állnak rendelkezésünkre, közös konyhahasználattal.

Higiénia

Egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt.

Élelem

Önellátó, de mindig lesz alkalmunk bevásárolni, illetve esténként beülni egy helyi étterembe, mindenféle tengeri herkentyűre. A víz iható.

Pénz

Mivel Madeira Portugália része, így az Unióé is. Fizetőeszköz az Euró. ATM-ek gyakoriak, kártyával is sok helyen fizethetsz.

Utazás lisszaboni átszállással (visszafelé városnézéssel?)

A csapat a Liszt Ferenc Repülőtéren találkozik, és innen együtt utazunk lisszaboni átszállással Madeirára. A repülőjegyet mindenkinek magának kell megvennie, ami koordinálásunkkal, az adott napi áron (2018. októberében ez kb. 90-100 ezer Ft). A repülőjegy megvásárlásában szükség esetén segítünk, vagy 5% kezelési költség fejében (ami kb. fedezi az adó és egyéb járulékos költségeinket) akár meg is vehetjük Számodra.

Madeirán belül bérelt mikrobusszal fogunk közlekedni, amit a túravezető(k) fog(nak) vezetni.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Dávid lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

12-18 fő között várható.

Tömören

Időpont: 2019. május 18-26.
Szállás: apartmanban
Ellátás: önellátó túra
Utazás: repülővel, busszal

Részvételi díj

hamarosan!

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szervezést,
 • a túravezetést,
 • a szállást 8 éjszakára, tiszta, kulturált 2-3-4 ágyas apartmanokban,
 • a helyi közlekedést Funchal repterétől Funchal reptérig,
 • barlangtúra belépő díját (UNESCO világörökség)
 • a belépőket kivéve a pihenőnapi fakultatív programokét (pl.: felvonó, botanikus kert).

 nem tartalmazza:

 • a repülőjegyet, (ha akarod segítünk megvenni)
 • fakultatív programokat: felvonózás díja (kb. 5.000 Ft) és botanikus kert belépő (kb. 3.500 Ft)
 • az étkezések költségét,
 • biztosítást, melyet mi is meg tudunk kötni Neked.

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 75 ezer ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

 

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom