Nápoly, Vezúv, az Amalfi part és környéke 2018

2018. május 19 - május 26. (8 nap, 7 éjszaka)

Jelentkezem
Nápoly, Vezúv, az Amalfi part és környéke 2018

avagy Tündérország partjainál, 
a mesés dél-Itáliában

Az ismert olasz városok, így rómabolonyavelencemilánótorinó halovány lenyomatai csupán Olaszországnak. Belefeledkeznél Itália őszinte tekintetébe? Érkezz Nápolyba és indulj délnek!

Nápoly, a kaotikus metropolisz, a legnagyobb és legnyüzsgőbb délolasz város, a pizza őshazája, (a nápolyié nem) csak a jéghegy csúcsa. A jéghegy csúcsán csak csúcszdísz a Vezúv, a rómaiak szent hegye, mely i.sz 79-ben maga alá temette Pompeii városát. Dél-olaszországi látogatásunkból a fentiek nem hagyhatók ki, túravezetőnk azonban élt Salernóban, jó pár olyan kultikus helyet is megmutat nekünk, ahová csak a beavatottak juthatnak el.

Sétálunk vulkánkráter peremén, túrázunk a tenger felett, az Amalfi part falvai között és bejárunk jópár echte eredeti olasz kisvárost. Csobbanunk a legszebb, kristálytiszta vizű, kék zászlós strandokon, de aki szeretne, azzal tengeri kajakba szállva olyan titkos partszakaszokat is felkutatunk, ami csak a mienk.

Keressük a gasztronómiai különlegességeket, a finomságok őshazájában ellátogatunk egy bivaly farmra, ahol a nálunk többnyire ízetlen mozzarellát az ősi recept szerint készítik. Belecsöppenünk egy kis falu tardícionális fesztiváljának garantáltan turistamentes éjjeli forgatagába, és persze kóstolgatunk pizzát, bort, olajbogyót, citrusfák és tengerek gyümölcsét.

"A tenger különösen kék volt ezen a napon, nagy fehér fogsora fel-felvillant, ahogy a tajtékos hullám nekicsapódott a partnak... Milyen szép, milyen nyugalmas! – enyhült valamicskét Amalfi nyugtalansága. – Milyen semmihez nem hasonlítható ez a vidék a hegyfal előtt, az öbölnél, amelyet az Író öblének neveznek az emberek és a tündérek." /Szabó Magda: Tündér Lala/

Programtervezet

A programot a pünkösdi hosszú hétvégére időzítettük, amikor 4 nap szabadság árán megoldható.

1. nap - Nápolyt látni és...

Nápoly igazi multikulti, nyüzsgő város, történelmi épületekkel, a világ legjobb pizzájával, gyönyörű rúzsozott nőkkel, stílusos férfiakkal, és friss tengeri széllel. Sétálunk egyet Nápoly világörökség részét képező belvárosában, mélyeket szippantunk a múlt hangulatából és a jelen öblítő illatából.

A megértés igényét végül elengedve átadjuk magunkat a különféle emberek és kultúrák, kevergő, örvénylő eklektikájának, mely a város identitását adja.

Nápoly az ellentétek városa, minden utcasarkon, téren, sikátorban más és más arcát mutatja a rá kíváncsi utazónak. A múzeumok kedvelői, a mindentlehetkapni piacok szerelmesei és a könnyed tengerparti sétára vágyók egyaránt megtalálhatják itt számításukat. Egyszer modern nagyváros, nyüzsgő metropolisz, máskor Európa történelmének kortalan helyszíne.
Nápoly látképe elképzelhetetlen a Vezúv sejtelmesen ködbeburkolózó kontúrjai nélkül. A déliek félelemérzetét jól szemlélteti, hogy a város teljesen körülöleli a fölé magasodó büszke vulkánt, mely utoljára 1944-ben tört ki.
Repülőgépünk este érkezik Nápolyba, az első estét, és a második nap délelőttjét töltjük a városban.

2. nap - Túra a citromligetek közt, éjszaka egy titkos helyi pünkösdi fesztiválon

"Tündérország szomszédsága teheti, hogy itt olyan különös a növényzet, hogy a szirtek nem kopárok, a sziklás talaj teli cserjével, füge nő, leander, citrom a parton, s csak úgy illatozik a vadmirtusz meg az olajfa.”

Második nap, miután az igazi olasz cappuccinotól, frissen facsart narancslétől és cornettotól elég energiát szereztünk, citromligetek között mászunk meg egy ezer méter magas hegyet. Utunk a tengertől indul, melyre fölfelé kapaszkodva egyre szebb és szebb kilátás nyílik.

Minden nemzetnek megvannak a saját szokásai, a magyarok húsvétkor locsolkodnak, az Amalfi part lakói pünkösdkor zarándokutat tesznek meg a tenger fölé magasodó hegycsúcson fekvő templomhoz.pünkösdi fesztiválAz éjszakára különleges tervünk van. Ezt a programot az év más napján nem is tudnánk megszervezni, hiszen ilyenkor a környező falvak (egyébként testmozgásra nehezen kapható) lakói fogják a sátorfájukat és egy éjszakára feltúráznak a hegytetőre, hogy egy igazi olasz fieszta részesei legyenek.

partyhardA szép számban megjelent hívők a vallásos szertartásokat követően egész nap esznek-isznak, táncolnak, zenélnek és énekelnek. A többség az éjszakát is fenn tölti sátorban, hogy az alkonyt és pirkadatot is élvezhesse a lélegzetelállító panorámával. 

Pont így teszünk majd mi is. Erre a túrára, sátorral és hálózsákkal a hátunkon készülünk és vadkempingezve töltjük az éjszakát a hegy tetején. (részletek a túra fül alatt)


3. nap - Amalfi part, lazítás

Harmadik nap reggelén a hegy tetején, a Tirrén tenger látványával a háttérben ébredünk, lassan összeszedelődzködünk és lesétálunk a hegyről.
Miután lemostuk magunkról az út porát az egyik közeli strandon, a világörökség részét képező Amalfi part (és a Tündér Lala meseregény hősének) névadó települését látogatjuk meg.
A limoncellójáról is híres Amalfi természeti szépségei és gazdag történelmi, kulturális öröksége miatt a környező településekkel együtt 1997 óta az UNESCO Világörökségének része.

"Az öböl felett szokatlanul meredek volt a part, mintha a sziklák versenyt futottak volna egymással, s a tengerparton megtorpant volna a szirtsor, mert nem volt hova szaladnia tovább: előtte tajtékzott a kék víz. A tenger öblöket mosott a hegyek lábán, éles kőtűket vájt a sziklákból. Aki távolról nézte ezt a vidéket, a tenger felől, elcsodálkozhatott szokatlan szépségén, hogy hegy és tenger között szinte nem is maradt szabad szárazföld, csak egy tenyérnyi sziklaösvény, s a tündérhatár félelmetes vonulata vízszintesen meredt a nagy tarajú hullámok fölött."

4. nap

Másnap reggel egy citromillatú úton, hűsítő fák árnyékban, útközben limonádéval frissítve magunkat eljutunk egy másik gyönyörű kis faluba, Ravelloba.
RAvelloEllátogatunk egy bájos kis halászfaluba, ahol hirtelen mintha egy olasz filmbe csöppentünk volna. A gyerekek a téren fociznak, a helyiek rejtett kis tengerparton pancsolnak, a kikötőben a legfrissebb halról alkudoznak.

A Salerno felé vezető úton akármelyik településen állunk meg, mindehol kristálytiszta vízű strandot és hangulatos utcákat, kerámia kupolás templomoket találunk. 

5. nap - Istenek ösvénye

Istenek ösvényeCome una tavola - az olaszok így mondják, mikor a tengert a magasból kémlelve a víz úgy fodrozódik, mint az asztalterítő. Az istenek ösvényén könnyű séta közben órákon keresztül olyan lélegzetelállító látványban lesz részed, amit sosem felejtesz el.

Istenek ösvényeAz akár egész napos túra hosszát magunk választjuk meg. Ha telítődtünk a tenger látványával, bármikor visszafordulhatunk. 

6. nap 

Elhagyjuk kedves kempingünket és Salerno felé vesszük az irányt.
SalernoSalerno varázslatos egy hely. Ahol a fiatalok az éjszakai buli után hosszú sorban kígyóznak az éjjel-nappal nyitva lévő fagyizó előtt. Az egyetlen olyan nem magyarok lakta külföldi város, ahol Márai Sándornak szoborral tisztelegtek.

Leanderek és pálmafák alatt tengerparti sétányon nevethetünk a tengerben pancsoló sirályokon. Szűk sikátoros utcákon juthatunk el a tekintélyt parancsoló dómtól pár száz méterre fekvő tengerpartra. Az igazi hangos, válogatott finomságokat kínáló piactól a kiváló kilátást nyújtó váron át a focistadionig minden van itt, ami a délolaszsághoz hozzátartozik.
Útközben megállunk egy hegy tetején lévő, már-már Szicília hangulatát idéző kis településen. Egy városban, ahol lesz időnk a kristálytiszta tengerben felfrissíteni magunkat, és egy várat is meglátogatni.

Az UNESCO világörökségi Paestumban, ahol impozáns római kori épületeket ejtünk útba és körbejárjuk az ásatások során feltárt értékek múzeumát.
Ekkorra már képesek leszünk dél-olasz fejjel gondolkodni és belátni, hogy a gyönyörű tájak, épületek, azúrtenger és sziklás hegyek mit sem érnek, ha üres a gyomrunk. Ezért az út során ellátogatunk egy igazi, hamisítatlan, campaniai bivalymozzarella készítő farmra is, ahol lehetőségünk nyílik az állatokat is megtekinteni és bivajtejből készült joghurtot, sajtot, fagylaltot kóstolni.

7. nap - Positano hajóval - Mindig légy pozitív!

Az utolsó előtti napon visszatérünk az Amalfi partra, annak is legeslegszebb gyöngyszemére, Positanora. Ezúttal Salernoban hajóra szállva jutunk el a csodaszép Positanóba. A kb. másfél órás hajóút alatt elhaladunk kedvenc kempingünk, az Istenek ösvénye, és az egész Amalfi part előtt, hogy egy újabb oldaláról ismerjük meg a környéket.

Positanóban viráglugasok alatt, színes kis házikók között sétálhatunk, de lesz időnk egyet napozni és a tengerben fürödni is.

Sőt, akinek kedve van, (a túravezetőkek biztosan lesz), tengerikajakba is szállhat.

Kellemes kis túrát teszünk, bejárjuk a legszebb part menti öblöket, keresünk barlangokat, és privát strandokat (mármint ami csak a miénk)

Az útitársaink nagy része sosem tengeri kajakozott még. Ezzel tisztában vagyunk, és ennek megfelelően választjuk meg az útvonalat, és a távot. Nem kell hozzá előképzettség, nem kell hozzá edzettség, aki nem riad vissza egy kis testmozgástól az széles vigyorral fogja teljesíteni. Gyakorlott túravezetők lesznek jelen, és segítenek mindenben.

8. nap - Vezúv és Pompei, amit nem szabad kihagyni 

Utolsó napunkra tartogatjuk Olaszország ikonikus vulkánját, és amit maga után hagyott. Megnézzük a Vezúv kráterét, majd Pompeiibe is ellátogatunk.

"...Vulkanikus, bizony! Amalfi felnevetett. Nem volt itt a vidék vulkanikus, sosem okádtak itt tüzet a hegyek. Tizennyolc tudóst hajszolt csendes idegbajba az a megfejthetetlen kérdés, mért mozog olykor a talaj ezen a partvidéken, ebben a paradicsomi öbölben. Amalfi meg tudott volna felelni rá: „Mert a tündérek így akarják."
A világörökség részét képező Pompeii időutazásra invitál. A Vezúv i. sz. 79-es kitörésekor elpusztult és megkövesedett egykor virágzó kereskedővárosban ha nem is megfagyott, de megállt az idő. A múzeum hűen adja vissza a majd kétezer éves városka utolsó perceinek történetét.

Szállás

Összetett kérdés. :)
Az első éjszaka Nápolyban belvárosi 3-4 ágyas szobákkal rendelkező vendégházban lesz. Utána összecuccolunk, a keményebbek sátrakat vesznek a hátukra, a kevésbé kemények válaszatnak maguknak hálótársul elég keményeket, akik felviszik a sátrakat, és egy éjszakát vadkempingezni fogunk a hegy tetején háttérben a tengerrel. Zuhany nincs (majd másnap a tengerparton), wc van.
A következő három éjszakát egy lélegzetelállító kempingben, sátrakban töltjük, aminek a tenger feletti meredek hegyoldalra épített teraszok biztosítanak emlékezetes panorámát. 

Az utolsó két éjszakát egy gyönyörű, medencés villában töltjük a hegy oldalában. Itt 2-3-4 személyes lakrészek várnak minket. 

Utazás repülővel

A RyanAir menetrend szerinti járatával fogunk utazni, ami 2018 januárában poggyász nélkül kb. 24 ezer ft-ba kerül. A repülőjegyet megvásárolhatod magadnak (segítünk benne, ha kell), vagy 5 ezer Ft kezelési költség fejében mi is megvehetjük Neked. Ha magadnak veszed, várd meg, amíg szólunk, hogy megvan a minimális létszám és biztosan indul a túra, majd vedd meg, és küldd el nekünk a visszaigazolást, hogy le tudjuk ellenőrizni, minden rendben van-e a foglalással.
Ami a poggyászt illeti, a sátor és kempingfelszerelés miatt ügyesen kell pakolni, de mindenkinek nem kell sátrat hozni, a jelentkezéskor jelezzétek, ha szeretnétek osztozni a sátratokon, vagy szeretnétek társulni valakihez. Összeszervezzük, hogy optimális legyen mindenkinek.

Aki sátrat hoz magával, az is be fog férni egy poggyászba tekintettel arra, hogy a Ryanairnél a fedélzetre felvihető kézipoggyász mérete is elég nagy.

Utazás a helyszínen

Az utazás telekocsi rendszerben történik. Mikrobuszokat fogunk bérelni, melyeket a túravezetők fognak vezetni.

Ellátás

A túra a három reggeli kivételével önellátó. Konyha az utolsó két éjszaka kivételével minden szálláson rendelkezésre áll. És persze senkinek nem kell magyarázni, hogy miért érdemes legalább időnként az olasz konyha fogásait kóstolgatni. Néhány este közösen főzünk valami tengeri finomságot, helyi receptúra alapján, aminek a költségeit szétdobjuk azok között, akik szeretnének társulni.

Lesz majd lehetőség boltokban, pékségekben, piacon vásárolni, és étterembe vagy pizzériába menni is.

Időjárás

Dél-Olaszorszgban május végén már igen kellemes időjárás fogad, de még nincs az a kibírhatatlan hőség mint nyáron. A tengeri fürdőzés már, a túrázás még jól fog esni. Nincs még túristák tömege, de egy aktív programhoz épp ideális. 

Felszerelés

Cipő: egy kényelmes sportcipő vagy túracipő elégséges a túrákhoz.

Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: vízálló dzseki, széldzseki, fürdőruha, napszemöveg, sapka.

Egy nagy hátizsák (legalább 60 liter) az utazáshoz, és egy 15-20 literes a kisebb túrákhoz. Aki sátrat hoz magával, annak úgy kell készülnie, hogy a sátrát és ahhoz szükséges felszereléseket is egy éjszakára fel kell cipelni a hegytetőre. A felszerelés egy részét persze a kisbuszban lehet hagyni, hogy ne kelljen mindent magunkkal vinni. Gurulós bőrönd nem lesz jó, ehhez a túrához.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha az első fent leírt kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Tekla lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

Tekla fél évet élt Salernóban, bejárta a környék hegyeit völgyeit, megismerkedett jónéhány helyi arccal. Szeretné nektek megmutatni a környék legizgalmasabb látnivalóit a sok túristát vonzó Vezúvtól a legtitkosabb fagyizókig.

A résztvevők száma

Kiscsoportos túra. A résztvevők száma 6-9 fő között várható.

Tömören

Időpont: 2018. május 19-26.
Szállás: vendégházban, vadkempingben, kempingben, villában
Ellátás: önellátó, de 3 reggelit tartalmaz a részvételi díj
Utazás: Bp-Nápoly menetrendszerinti járattal, a helyszínen mikrobuszokkal
Részvételi díj: 175 ezer ft
A részvételi díj tartalmazza:

 • a szervezést
 • túravezetést
 • szállást 7 éjszakára (1 éj vadkemping, 3 éj kemping, 3 és vendégházban)
 • mikrobusz bérlés költségét
 • üzemanyag, útdíj és parkolások költségét
 • belépőt a Vezúvhoz
 • belépőt Pompeii múzeumába
 • jegyet a Salerno és Positano közötti hajóútra
 • 3 reggeli költségét
A részvételi nem tartalmazza:
 • a repülőjegy árát (2018 januárjában poggyász nélkül 24 ezer ft)
 • a további étkezések költségét
 • utasbiztosítást
 • fakultatív tengerikajakozás költségét (kb 25 eur/fő)
 • fakultatív Paestum belépőt (4-10 eur attól függ, mire kérjük)

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 70 ezer ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom