Nemzeti parkok az USA-ban

Nehéz úgy kedvcsinálót írni egy jövőbeni túrához, ha az ember még nem járt az adott helyeken. De ugyanolyan nehéz úgy írni, ha már járt ott. Mert hogy lehet átadni azokat a hófödte hegyeket, kristálytiszta tavakat, zúgó folyókat, gleccservájta völgyeket, ezeréves faóriásokat, csak mesékben hallott állatokat? 

Mit emeljen ugyanis ki az ember? A Grand Tetons impozáns, tőzsdei grafikonként ívelő hegyvonulatát, ami mellett eltörpül a Magas-Tátra? A Yellowstone-t? Hogy az a világ legnagyobb szupervulkánján fekszik, a világ gejzírjeinek fele ott található, és az út mellett mélázó grizzlymedve éppúgy megszokott látvány mint a hatalmas bölénycsordák? Vagy a Glacier Nemzeti Parkot, ahol fel lehet menni a Napba, mert az utolsó jégkorszakot tanúsító harminchét gleccsert és hegyikecskéket rejtő hegyek között a Going-to-the-Sun Road-on (sic!) kell felkapaszkodni? Vagy az Olympic Nemzeti Parkot, ahol a mohákkal borított fák között igazi esőerdőben lehet sétálni, de úgy, hogy szinte odahallatszik a Csendes-óceán (elterelve a figyelmünket a közelben esetleg málnát csemegéző baribálokról azaz feketemedvékről)?

Hogyan lehet átadni az örökhó Mount Rainier-hegy Eunice Lake-ben tükröződő látványát a Tolmie Peak felől? A Yosemite Park hegyi mamutfenyőit, amelyek kidőlt törzsében végig lehet sétálni, és amelyek a világ legvaskosabb fái? Vagy szintén a Yosemite mellékvölgyeiből lezúduló vízeséseket, háttérben a Kapitánnyal és a Half Dome-mal? A mindegyik parkban magányosan vadászó, puha léptű hegyi oroszlánok gondolata miatti borzongást? 

Mert San Francisco-t könnyebb leírni (mert oda is tervezünk ám menni!): megnézzük a híres villamost, a világ legkanyargósabb utcácskáját, a Rózsaszín Hölgyeket, a Golden Gate-hidat, eszünk egy jó clam chowder-t a Pier 39 oroszlánfókái fölött, az öböl párájából pedig felsejlik az Alcatraz-börtön szigete.

Megmondjuk, sehogy sem lehet ezt átadni. El kell jönni, és megnézni. 

1. nap – Utazás a mormon telepesek földjére

Az első nap átrepülünk az Atlanti-óceánon, és szinte teljes Amerikát átszelve este leszállunk Salt Lake City-ben. Szállásunk Sóstóváros (nem Nyíregyháza mellett) közelében lesz, motelben.

2. nap – Megérkezés a Sziklás-hegységbe

Az első amerikai reggel kisbuszra szállunk: indulunk a Grand Teton nemzeti parkba.

Terveink szerint a délutáni, első túra egy könnyedebb, 10-12 kilométeres lesz, bemelegítésnek. Feltúrázunk egy hegyi tóhoz, hogy a tó tükrében csodálhassuk a hegylánc csúcsait.

Ha szerencsénk van, látunk jávorszarvast is. Este szállás a nemzeti parkban, kempingben: az első sátorverés, az első sátorcövekek elhajlítása.

3. nap – Mormonok helyett mormoták a kanyonban, Katedrális a fejünk fölött

A következő nap is maradunk még a Grand Tetonban, de aznap már egy kicsit hosszabb túrára lövünk. Aznap feltúrázunk a gleccservájta Jenny Lake-hez (a második legnagyobb tó a parkban), a Hidden Falls vízeséshez, megcsodálhatjuk közelebbről a négyezres Cathedral Group hegyeit, a Cascade Canyon-nál pedig, ha nyitott szemmel járunk, láthatunk mormotákat és medvéket (fekete és grizzly medvéket) is. Célunk aznap a Lake Solitude lesz, ahol még július elején is számítanunk kell majd havas részekre.Miután visszaereszkedtünk, a jól megérdemelt alvás a nemzeti parkban a már felállított sátrakban, kempingben lesz.

4. nap – Múltból jövő lövő gejzír, bugyborékolások a Föld mélyéből

Szedjük a sátorfánkat kora reggel, és kisbuszunkkal indulás a világ első nemzeti parkjába, a Yellowstone nemzeti parkba. Az első nap szemgyönyörködtetés a nemzeti park csodáiban. Mivel a park a világ legnagyobb vulkánján helyezkedik el, a vulkáni tevékenység látványos megnyilvánulásait érdemes megnéznünk: a Mammoth Hot Springs-et, ami az egerszalóki hőforrás nagytestvére, felkeressük a bugyborékoló medencékkel és vulkanikus kipárolgásokkal teli, változatos Norris Geyser Basin-t, és megnézzük a színpompás Artist Paint Pots-ot is.

Ha jó az idő, akár csobbanhatunk is egyet a Yellowstone tóban.Esti szállásunk egy Yellowstone-beli kempingben lesz (sátorcövekek visszahajlítása).

5. nap – Túra a Yellowstone egyik legmagasabb pontjára

Ezen a napon is folytatjuk utazásunkat a Föld középpontja felé, belenézünk bolygónk szemébe a színpomás Grand Prismatic Ring-nél, megnézzük a fumarolákkal, hőforrásokkal, gejzírekkel és  sárbugyogókkal (mud pot) teli Lower Geyser Basin-t, illetve kivárjuk a jó öreg Old Faithful gejzír percre pontosan való kilövellését. Egy szép, rövidebb túrát teszünk végül a Lone Star gejzírhez. Este ismét szállás a kempingben, a program: egymás grizzlymedvékkel való riogatása, a medvebox-okkal való megismerkedés. Tényleg látogatják a park ezen részét grizzlymedvék is, nem csak emberek, ezért lesz nálunk medvespré (reméljük, a medvénél nem lesz emberspré).

6. nap – Utolsó nap Maci Laci földjén

Délelőtt még a Yellowstone-ban maradunk, kicsit túrázunk a park északkeleti részén, a Lamar Valley környékén, ahol a park közel négyezer őshonos bölénye közül a legtöbb, illetve a parkba visszatelepített farkasok nagy része is megtalálható. Bölényt mindenféleképpen fogunk látni, akár az út mellett is.
Aztán elhagyjuk Wyoming-ot, és irány még északabbra, egészen a Flathead Lake környékén (ez már Montana), tóparton levő szállásunkig. A kempingben sátorverés, meleg hálózsákbabújás, naplemente-nézés az esti program.

7. nap – Felmegyünk a Napba, ahol hegyi kecskék fogadnak majd minket

Reggel irány egy újabb nemzeti park, a Glacier, amely a még megmaradt gleccsereiről híres – sietnünk kell, mert a tudósok feltételezése szerint 2030-ra a még aktív 25 gleccser mindegyike el fog olvadni. Felautózunk tehát a meredeken kanyargó Going-to-the-Sun Road-on, hogy tegyünk egy-két rövid túrát (a Logan Pass és a Lake McDonald környékén), a magasban csillogó gleccserekkel a távolban. Vajon megtaláljuk az Elrejtett tó kincsét? Este visszatérünk Flathead Lake-i szállásunkra – nem kell aznap matracot fújni!

8. nap - autózás a Twin Peaks tájain keresztül

Egész napos utazás a Mt. Rainier nemzeti parkba, átszelve Montana-t, Idaho, hogy megérkezzünk Washington államba, a Mount Rainier nemzeti parkba. Este szállásunk elfoglalása egy parkbeli kempingben.

9. nap – Túrázás havas hegycsúcs árnyékában, fátyolvízesés, gleccserfolyó, függőhíd, virágos rét az élet

Az utazás egyik nagyobb túrája (kb. 20-24 km-re kell számítani) a Mt. Rainier lábainál. Kezdünk a Mowich Lake-nél, aztán egy 350 lábról lezuhanó csodaszép vízesés mellett elhaladva felkaptatunk a Spray Park-ba, ahol a vadvirágok éppen virágzani szoktak az év ezen időszakában. Megközelítjük eztán a Mt. Rainier havas hegycsúcsának a nyugati oldalát, majd egy gleccsertáplálta folyó völgyében elérjük a Carbon River felett kifeszített függőhidat. Már csak pár kilométer, és a következő lehetőségnél balra fordulva elkezdjük az emelkedést az Ipsut-patak völgyében. Ez azért jó kis emelkedő lesz, de ha már felértünk a hágóra, onnét már csak szinte pár lépés, hogy a huckleberry-bokrok között visszajussunk a már ismert, jó öreg Mowich-unkhoz. Szállás kellemes fáradtsággal a tagjainkban egy parkbéli kempingben.

10. nap – Könnyű nap meleg/hidegvizes fürdőzéssel az óceánhoz egyre közelebb

A reggeli tea után autózás nyugatra, az Olympic nemzeti parkba. Délután kalandozó magyarokként elfoglaljuk a kempinget, majd időjárástól függően elindulunk felfedezni valamelyik természetes termálfürdőt vagy csobbanni egyet a Félhold-tóban. Ha nagyon odafigyelünk, már hallani az óceán morajlását! Szállás a nemzeti parkban, kempingben, fák között.

11. nap – Túrázás a Csendes-óceán partján és a mese-esőerdőben, fenyők és juharfák között

Egy közepes méretű túrával kezdünk az óceánparton (kb. 15 km) – a bálnák sem ritkák errefelé! Ezt követően pedig megnézzük a nemzeti park jellegzetességét: a mérsékeltövi Hoh esőerdőben hatalmas, ágakról, törzsekről lelógó moha-függöny borít mindent. Száz méter magas sitka- és hemlock- és douglasz-fenyők, nagylevelű juharfák között sétálunk majd a Hoh-folyó völgyében – úgy fogjuk majd érezni magunkat, mint az Endor-hold mesebeli erdejében.

12. nap - Kanadától San Francisco-ig

Aznap még egy délelőtti kis túrának bele kell férnie, de most az Olympic hegyvidéki részén. 9 km-es túra jön tehát a Klahhane Ridge-en, csodálatos kilátással a Juan de Fuca-szorosra, illetve azon túl a Vancouver-szigetre és a kanadai partokra. Hozzatok látcsövet, hogy láthassuk az orcákat… üldöző turistahajókat. Délután visszaautózunk keletre, Seattle-be, hogy repülőre szállva az este már egy San Francisco nevű településen érjen minket.

13. nap – ♪♪ „if you're going to Saaan Franciscoooo” ♪♪, no, hát akkor megnézünk pár dolgot itt is, az USA egyik legérdekesebb és legváltozatosabb városában

Ezt a napot városnézésre szánjuk, tehát a híres kábelvasút, meredek utcácskák, oroszlánfókák, Alcatraz, Golden Gate… De kik azok a Rózsaszín Hölgyek?? Szállásunk hostelben lesz, San Francisco belvárosától nem messze.

14. nap – Irány Yosemite, séta a világ leghatalmasabb fái alatt (és bennük)

Ismét kisbuszra szállunk, hogy ismét egy nagyon híres nemzeti parkba guruljunk, a Yosemite-be (ejtsd: „jóó.. ’szemitíí”). Mivel koradélután érünk oda, már csak pár „kisebb” dolgot fogunk tudni megnézni, pl. a hatalmas mamutfenyőket a Sequoia Grove-ban és a csodálatos, 740 méter magasan lezúduló Yosemite-vízesést vagy a Bridalveil-vízesést. Utoljára verünk le sátorcöveket a Yosemite-beli kempingünkben.

15. nap – Négymérföldes lépésekkel a Fél Kupola felé

Az utolsó túra is egy nagyobb lesz, kb. 20-22 km (Four Mile Trail), de a Yosemite-völgy feletti panoráma kárpótolni fogja a felfelé tett lépéseket. Felkapaszkodva a Yosemite-vízesés fölé, látni fogjuk a park két leghíresebb hegyét, a sziklamászók álmait, azaz a Half Dome-ot és az El Capitan-t is.

16-17. nap - Utazás haza, jóleső kis izomlázzal

Szombaton reggel „we will hit between the horses” és vissza San Francisco-ba, majd onnét a délutáni órákban repülőre szállunk a vén Európa felé. Érkezés vasárnap Magyarországra, ahol max. 1-2 kilométeres gyaloglással kell még számolni.

Beutazás

Magyar állampolgárként turista célú beutazás esetén, ha rendelkezel bordó (ún. biometrikus azonosító tárolására alkalmas) útlevéllel, nem szükséges vízum. Tanácsos úgy utazni, hogy az útlevél érvényessége legalább egy hónappal meghaladja az USA-ból való kilépés időpontját, és kötelező az elektronikus beutazási engedély (ESTA) előzetes kiváltása.

Az ESTA kiváltásában segítünk, ahogy tudunk.

Utazás repülővel

A csapat a Liszt Ferenc Repülőtéren találkozik, és innen együtt utazunk az Amerikai Egyesült Államokba, Utah államba, Salt Lake City célállomásra. Hazautazni is együtt fogunk San Francisco-ból. Az országon belül egy repülőutunk lesz, Seattle-ből San Francisco-ba.

A repülőjegyet mindenki magának veszi meg adott napi áron (2018 decemberében az összes jegy ára poggyász nélkül kb. 340.000-465.000 Ft)
A drágább egy kényelmes járat, ami relatíve hamar és egyszerűen kiér.
Két átszállással és hosszabb utazás árán akár 120-130 ezer ft-tal is lehet olcsóbb járatot találni. Sőt ez esetben még a két poggyász is benne van az árban. Meg kell nézni, hogy a repjegy vásárlás idején melyik a legjobb ajánlat.

A repülőjegyek megvásárlásában szükség esetén segítünk, vagy 5% kezelési költség fejében (ami kb. fedezi az adót és egyéb járulékos költségeinket) akár meg is vehetjük neked.

Utazás a helyszínen

Mikrobuszokat fogunk bérelni, melyeket a túravezetők fognak vezetni.

Szállás

Az első éjszakát egy motelben fogjuk tölteni, San Francisco-ban pedig 2 éjszakára hotelben szállunk meg, mindhárom éjjel 4-6 fős szobákban.
A többi éjjelen a természet lágy ölén, sátrakban alszunk. A sátrakat itthonról visszük. Nem vagy róla meggyőződve, hogy szeretnél sátorozni? Hadd segítsünk! Olvasd el a sátorozásról szóló kis írásunkat >>

A nemzeti parkok rendkívül népszerűek a nyári hónapokban, és a csoportoknak megfelelő, előre foglalható kempingekben változó a komfortfokozat. Így előfordulhat, hogy a zuhanyozóig tartó út pár percnél hosszabbra nyúlhat, esetleg az unalmas hagyományos zuhanyozás helyett időnként patakokban, tavakban mossuk le a túrák porát magunkról.

Ellátás, élelem

A túra önellátó. Az út során, két nemzeti park között mindig lesz lehetőség feltölteni az élelmiszer-készleteket, friss kenyeret, palackozott vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszert vásárolni. San Francisco-ban lesz alkalmunk meggyőződni róla, hogy igazak-e a sztereotípiák az amerikai ételeket illetően, vagy hot-dogon, hamburgeren és steaken kívül mást is lehet kapni az éttermekben. ;) A nemzeti parkokban igény szerint esténként közös tábortűznél melegítheti meg a csapat a konzervlevesét, vagy sütögethet nyárson kolbászt vagy egyéb finomságokat.

Felszerelés

Sátorozáshoz: sátor, matrac vagy polifoam, hálózsák. A sátorozással kapcsolatos félelmeket és tévhiteket egycsapásra eloszlatjuk itt >>. Nem kell, sőt nem is célszerű mindenkinek saját sátrat hoznia. Ezt az utazás előtt megbeszéljük, összeszervezzük.
Cipő: bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló túrabakancs vagy túracipő (esetleg terepfutócipő) ajánlott a túrákhoz.
Ruházat: esőkabát, réteges öltözet, hiszen a hegyekben kiszámíthatatlan az időjárás, 5-7 fok körüli hideg is előfordulhat a magasabban fekvő részeken. Leégést megelőzendő: sapka/fejkendő, naptej, napszemüveg. A fürdőruhád se hagyd otthon, hiszen többször lesz lehetőség hideg/meleg természetes vizekben lubickolni egyet.
Egyéb kiegészítők: akinek igénye, túrabot. A napi túrázáshoz kb. 20 literes hátizsákot is hozz magaddal. Egy fejlámpa sem árt.
A medvesprét mi hozzuk. :)

Időjárás

Mindenféle időjárásra készülnünk kell, mert nyár lesz, de hegyvidéki területeken is fogunk túrázni. Mi azt valljuk, hogy rossz idő nem létezik, csak rosszul öltözött turista. ;) Olvasd el az időjárásról szóló írásunkat itt >>

A túrák nehézsége

Az út során könnyebb és közepesen nehéz gyalogtúrákkal találkozhatsz. A néhány órás egyszerű trekking túráktól a kicsit nehezebb, egész napos túrákig változó nehézségű túrákra számíthatsz. A túrák többsége napi 10-15 km vagy ennél is kevesebb lesz, 20-25 kilométeres túrából csak három napon lesz (Grand Teton, Mt. Rainier és Yosemite), de ezeket nem egymás után fogjuk beiktatni. Programunkban olyan túrákat kötünk csokorba, amelynek sikerét több, előre nem látható tényező is befolyásolhatja, mint pl. az időjárás, amelyre sajnos még mi sem vagyunk hatással.

Minden túra esetében igaz, hogy szinte akármikor vissza is lehet fordulni, így ha a csapat egy része úgy dönt, hogy elég volt, le tudja rövidíteni a távot.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent leírt kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Gábor lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

10-20 fő körül várható.

Tömören

Időpont: 2019. július 5-21.
Szállás: 3 városi éjszaka motelben/hotelben, a többi éjszaka sátrakban a nemzeti parkok kempingjeiben
Ellátás: önellátás
Utazás: repülők, mikrobusz
Létszám: 10-20 fő

Részvételi díj

380.000 Ft per fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szervezést,
 • a túravezetést,
 • a szállást 15 éjszakára,
 • a belépők díját a nemzeti parkokba,
 • a helyi közlekedés költségét (bérelt minibusz)

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegyeket,
 • az ESTA-t,
 • az étkezést,
 • a tömegközlekedés, belépők költségeit San Francisco-ban,
 • a poggyász- és balesetbiztosítást.

Az előleg összege 140 ezer ft, melyet a jelentkezés jóváhagyását követően kérünk átutalni, a fennmaradó összeg pedig a túra előtti 30. napon lesz esedékes.

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozd el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt! 

Racionalizáld a repülésed!

Ha neadjisten elszállnának a repjegy árak, és hajlandó vagy bevállani, hogy a csoporttól külön utazol, talán ki tudunk találni valami okosat. Lehet, hogy Debrecenből, Bécsből, stb kell indulni, vagy egy pár órával, vagy akár 1-2 nappal korábban repülni, de lehet megoldás. Ha érdekel, lépj velünk kapcsolatba és körbenézünk, hogy mik az aktuális lehetőségek!

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

Bár az USA általánosságban is drágább, mint Magyarország, azért szupermarketekben olcsóbban lehet vásárolni, mint kávézókban, éttermekben. És segítünk is benne, hogy megtaláld ezeket, hogy mindig fel tudd tölteni a készleteket friss élelmiszerekkel a reggeli és napközbeni elemózsiához. A nemzeti parkokban esténként a vásárolt alapanyagokból tábortűznél ütheted össze a tábori vacsorát. :)

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom