Ománi Szultánság - Modern keleti mesevilág

Jelentkezem
Ománi Szultánság - Modern keleti mesevilág
Omán: jólét, luxus, tisztaság, közbiztonság párosulva a gyönyörű természeti környezettel!

Az Ománi Szultánság, egy modern arab mesevilág, drámai szépségű természeti látnivalókkal fűszerezve – gyere és fedezd fel ezt a mesevilágot!
 • Homoksivatag dűnéin mezítláb barangolni.
 • Kristálytiszta hegyi patakban úszni egyet.
 • Pálmafás oázisokban sétálni datolyát eszegetve.
 • Középkori erődökben és évszázados állatvásáron kószálni.
 • Az óceán partján teknősöket megfigyelni.

Programterv

1. nap - Érkezés Dubaiba

A repülőgépünk a pompás és mérhetetlenül gazdag Dubaiban tesz le minket, tranzitszállásunk egy hotelben lesz.

2. nap - Utazás az emírek földjéről a szultánhoz

Kezdésnek egy világörökségi oázisváros és egy legendás erőd!

Ománba az Emirátusok felől, egy elhagyott és kihalt határátkelőn lépünk be: kihalt, fantasztikus tájon autózunk a végtelen, jó minőségű tüköraszfalton. Jobbra tőlünk a sivatagi királyságból, Szaúd-Arábiából átnyúló "Üres negyed” homokdűnéi húzódnak, balra pedig a „Zöld-hegység” hatalmas vonulatai.

Mindenekelőtt Bahla városába utazunk, melynek erődje 1987 óta a Világörökség része. A városról sok száz éves legendák és mondák maradtak fenn: sok ománi ma is úgy tartja, hogy ez egy varázslatos hely, lakóit a mágia ismerőinek gondolják. A Bahla erőd a legrégebbi vár az országban, mely még az iszlám előtti időkben épült, 15 kapuja és 132 őrtornya van. A 12 km hosszú várfal máig fennmaradt, lenyűgöző látványt nyújt.

3-4. nap - Arábia Grand Canyonja és Nizwa

A Zöld-hegység az első úticélunk: az UNESCO védettséget élvező Nizwa városából indulunk el bejárni a fantasztikus sziklavilágot.


Azon belül is az Arábia "Grand Canyonja" lesz túracélpontunk, ahol egy kecskeösvényen a kanyon peremén tekintünk le gyaloglásunk közben a szédítő sziklamélységbe. Az óriási kanyon függőleges sziklafalaiból emelkedik egyébként ki a szultanátus legmagasabb pontja „a Nap hegye”.

5. nap - Reggeli kecskevásár, majd fürdőzés egy víznyelőben, kanyonban

Kis oázisvárosokban bóklászunk, megnézünk egy kisváros vályogtéglából épített mára elhagyatott óvárosát, de nem ezért jöttünk, hanem bizony a pénteki kecskevásárért.

Ami úgy zajlik kora reggel, hogy a kecskét eladni szándékozók járnak körbe-körbe négylábújukat pórázon tartva, míg a vevők egy helyben állnak vagy ülnek.

Az ománi férfiak egyébként ropogós, hihetetlenül tiszta és patyolatfehér földig érő ruhában, a dishdash-ban járnak, fejükön szép hengeres sapkákkal. Olykor még látni a „handzsár” nevű görbe tőrüket is, amely az ománi címerben is megtalálható.

Omán: 70-es évekig középkor, ma modern állam

A kecskevásárban nem győzzük majd fotózni a helyi arcokat: folyamatosan az az érzésünk, mintha Szindbád titokzatos mesevilága megelevenedne, és hogy egy időkapuba tévedtünk. S ez itt nem elcsépelt szlogen: Omán az 1970-es évekig a külvilágtól elzártan, nagyon durva középkori körülmények között élt, akkor még mindössze tíz (!) kilométernyi aszfaltozott úttal.


Előtte még 1920 körül is a legridegebb, arábiai wahábbi erkölcsöket követelték meg: a városok kapuit például este bezárták, és csak lámpással volt szabad közlekedni, de az elemes zseblámpa használatát sem engedélyezték. Tiltották a rádiózást, sőt még a szemüvegviselést is, de például a telefont sem ismerték.


Na, ebből a középkori hermetikusan elzárt szultanátusból a hagyományokat és minden jót megtartva egy modern államot csinált majd fél évszázaddal ezelőtt a jelenlegi ománi szultán Kábusz ibn Szaid, aki konzervatív apjától békés puccsban szerezte meg hatalmát és azóta az ország töretlenül és harmonikusan fejlődik.

Kitűnő úthálózat, közbiztonság, egészségügy, oktatás

Nulláról kiépítették a tökéletes úthálózatot és iskolarendszert. Nem csak hogy kiépítették, de az ománi egészségügyi rendszer az ENSZ szerint a világon a nyolcadik legjobb helyen áll! A közbiztonság messze meghaladja (!) az európai szintet, s ezt bizony tapasztaljuk is, és sokkal-sokkal kevesebb a nejlonzacskó és az eldobott szemét is mint akár Magyarországon. A nyitás leglátványosabb jele a turizmus 2004-ben elkezdett reformja volt.

A totálisan és hermetikusan elzárt államból a minőségi, exkluzív turizmus egyik fő célpontja lett Omán. Főleg angol és német ökoturisták és jönnek megcsodálni az itteni pazar természetet, na meg a Békatutajosok.

A kecskevásár után továbbutazunk az ország másik tájára. Előbb megállunk egy különleges helyen, ahol egy régi, kör alakú víznyelőben fürödhetünk, majd egy fantasztikus kanyontúrával folytatjuk, ami a teknőspart felé vezető autópálya mellett nyílik.

A pálmafás völgyben tett pár órás séta után a szurdok olyannyira összeszűkül, hogy a patakmederben már csak úszva tudunk felfelé hatolni. A hab a tortán a kanyon vége, ahol a legbátrabbak beúszhatnak egy barlangba is.

Úttközben sem unatkozunk. Ha kedvünk tartja, némely kiálló szikláról fejest ugorhatunk a patakba. Nyugi, mély a víz, nemrégiben a Red Bull rendezett itt egy ugróbajnokságot.

Teknősök a tengerparton

Este kilenckor egy helyi természetvédő szakember által vezetett túrán remélhetőleg látni fogjuk, ahogy az óriási tengeri teknős kimászik a homokfövenyre, majd miután egy hatalmas gödörbe lerakta tojásait homokkal elrejti azt és visszaúszik az óceánba.


A helyet egyébként a WTO (World Tourism Organization, a Turisztikai Világszervezet) az ökoturizmus fenntartható fejlesztésének iskolapéldájaként tartja számon, ahogy itt a turisták, hogy ne zavarják a teknősöket, csak nagyon szigorú feltételek mellett tehetnek látogatást. Fotózni is tilos például!

6. nap - Sivatag túra a homokdűnék közt egy luxustáborban

világ egyik legritkább népsűrűségű országában a homoksivatag tökéletes választás: egyedül és mezítláb sétálunk a végtelen homokdűnék között, fotózzuk a fantasztikus naplementét, a fodrokat, a homok különböző alakzatait, majd egy sivatagi táborban alszunk el, miután belakmároztunk tevehúsból.

Beszéljenek a képek.


7. nap - Természet wellness egy gyönyörű wadiban

Omán 1700 kilométer hosszú tenger- és óceánpartja bőven nyújt helyet arra, hogy a kellemes, több mint 20 fokos vízben februárban is fürödjünk akár. Nade tengerpart sok helyen van, nem ez az igazi flash, olyat sok ország tud. Ománban, ha muszáj lesz egy különlegességet választanunk akkor az az lenne, hogy napokat tölthessünk el wádik (a völgyek általános elnevezése az arab világban) kristálytiszta vizében úszkálva.A sivatagból kijőve egy fantasztikus helyre autózunk. Az ősidilli kanyon: pálmafák, sziklák között zegzugosan folyó pont tökéletes hőmérsékletű víz, napozás, fejes ugrás, napozás, víz alatti úszkálás sokszögében tengethetjük itt a napot.

A fürdés után a fővárosba utazunk, ahol egy éjszakát töltünk.

8. nap - Maszkat a főváros: szultáni palota, bazár és nyüzsgés

Ománi körutunk végén persze szánunk egy napot a fővárosra is: korzózunk egyet a tengerparti sétányon, meg persze megnézzük a szultán palotáját is, de majd a bazársor teszi fel a koronát ománi utunkra. Vehetünk itt pólót, kockás inget, kendőt, datolyát, meg kardamomot is, de ami minden más bazártól megkülönbözteti az ittenit, nos, az, hogy a levegőben mindenütt átható tömjénszag terjeng és kavarog és bódít.

Tömjénezni akarjuk magunkat

A világon egyedül Jemenben és Ománban nő a legjobb minőségű tömjént adó bokor (bosweillia sacra). Az UNESCO Világörökségi bizottsága egyébként 2000-ben világörökségi helyszínné nyilvánította az Omán területére eső tömjéntermő vidéket, így nem véletlen, hogy a maszkati bazárban a tömjén és mirha a bibliai három királyok világát elevenítette meg: a tömjén a mirhával együtt ismerős ugye az Újszövetségből is, ahol a napkeleti bölcsek aranyat, tömjént és mirhát visznek ajándékul az újszülött Jézusnak.

9. nap - Dubai, felhőkarcolók és hazarepülés10 nap azaz, +1 nap Dubaiban?

A plusz nap során megnézhetjük a világ legmagasabb épületét, kisétálhatunk a tengerpartra, majd bazárban beszerezhetjük a szuveníreket.

Tudnivalók

A közbiztonság messze meghaladja (!) az európai szintet. Teljesen jó hely, nyugodt és kedves emberekkel teli. Bűnözés pedig szinte egyáltalán nincs! Igen fejlett az infrastruktúra Ománban és sok helyen magas a szolgáltatások színvonala is.

A tömegközlekedés nincs kiépülve, mindenki saját autóval vagy taxival közlekedik, mi pedig saját bérelt járművel.

A szállásokról...

Általában jó minőségű szállodákban alszunk. A sivatagban sátorban és bungalóban töltjük az éjszakát, de itt is kényelmesen és tisztán, ágyakban. A zuhanyzók állapota jó.

Omán egyébként nincs, vagy nagyon kevés az alacsony kategóriájú, olcsó szállás. Az emberek jómódban élnek, magas az alapfizetésük (ha nem dolgoznak is), minőségi szolgáltatást nyújtanak és meg is kérik az árát.

A hálózati feszültség: 220 V, de brit típusú átalakító szükséges!

Ellátásról...

Az ellátást többnyire mindenki magának oldja meg, de több szállás esetén biztosítunk reggelit.
Bónusz: a sivatagi luxustáborban este is mi álljuk a vacsorád költségét. Ráadásul itt egész nap nassolhatsz datolyát és teát szürcsölgethetsz a mi kontónkra.

Az árak a magyarországihoz hasonlóak, van ami drágább kicsit, van ami alacsonyabb. Ománban vannak Európában megszokott nagy szupermarketek, de kis helyi boltokat is találunk, ahol feltölthetjük datolyáskeksz készletünket.

A sivatagban megkóstoljuk a tevehúst, de grillcsirkét, falafelt és saormát is tudunk sok helyen venni. Figyelem: az alkohol tiltott! A vámmentesben 2 literre szert tehetünk, ha az elfogy, alkoholmentes sört tudunk már csak venni.

Felszerelésről...

Cipő: egy kényelmes sportcipő vagy trekkingcipő, vagy túraszandál elégséges a túrákhoz.

Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: fejfedő nap ellen és naptej és napszemüveg. Egy nagy hátizsák (legalább 60 liter) az utazáshoz, és egy 15-20 literes a kisebb túrákhoz, és bár február lesz, ne feledd otthon fürdőruhádat sem, a vádikban kellemes meleg a karsztvíz és a tengerben is megmártózunk!

Pénznemről...

A fizetőeszköz az ománi riál (OMR). 1 OMR = 713 forint (2016 október). Bankkártya és hitelkártya használata a nagyvárosokban elfogadott, banki pénzfelvételre ATM-ből és természetesen pénzváltásra is lesz lehetőség. A dollár és az euró is jó valuta átváltáshoz.

Vízumról...

Az Ománi Szultanátusba való belépéshez magyar állampolgároknak szükséges vízum, amit a kiutazástól számítva legalább hat hónapig (tehát legalább 2016 októberéig) érvényes útlevél. Az ománi vízumot a határátkelőhelyen váltjuk ki.  Elvileg nem kell hozzá fénykép, de a biztonság kedvéért még itthon mindenképp csináltass négy igazolványképet, amit hozz magaddal.

Figyelem! Büntetik a valódi antik tárgyak, régiségek, korallok és tengeri élőlények engedély nélküli kivitelét.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ...a Világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Béci lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

15-20 fő között várható.

Tömören

Időpont:

Szállás:

Ellátás:

Utazás:

Részvételi díj

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértékét a túrakiírás tartalmazza. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom