Szatmár-Bereg keréken és vízen

2020. szeptember 24 - szeptember 27. (4 nap, 3 éjszaka)

Jelentkezem
Szatmár-Bereg keréken és vízen

Kacskaringózunk, akárcsak a régió folyói: felfedezünk vízimalmot, fatemplomokat, mezítlábas Notre Dame-ot,  panyolai pálinkát. Evezünk a vadregényes Öreg-túron, és ha az időjárás engedi, csobbanunk a tiszai riviéra aranyhomokos partján.

*** Figyelem, van lehetőség péntek este is csatlakozni, 10.000 Ft kedvezménnyel! Amennyiben ezt a lehetőséget választod, írd be megjegyzésbe jelentkezéskor, a számlát ennek megfelelően fogod kapni.***

Ezt a régiót kerékpárral izgalmas végigjárni, bájos falvakat látogathatunk sorra, és kellemes, sík tájon gurulhatunk kényelmesen. Ja, és még valami: gasztrokultúránkat fejlesztendő, mélyreható kutatásokat folytatunk, hogy megtudjuk, mitől híres a szatmári szilva.

1. nap - megérkezés

Késő délután találkozunk és bevackolunk hosszú hétvégénk bázisára.

Felpattintjuk az ismerkedő pálinka üvegét, és rottyantunk egy finom ismerkedős vacsorát.

2. nap - teker(g)és indul

Elindulunk szárazföldi felfedező utunk első körére.  

Látunk tölgyfából ácsolt, fazsindelyes szárazmalmot.
Megállunk a Csaronda-patak és sok-sok virág által körbeölelt templomnál. A torony tűhegyes és fazsindelyes, fából készült a mennyezet, a szószék, a karzat. Sőt, egy fa harangláb is áll a templom mellett.

Megismerjük a mezítlábas Notre Dame-ot. A nép emelte magának fából és sárból. Favázas, fala vesszőből font és sárral tapasztott. 

Ha jó erőben vagyunk, a Panyolai Elixírt és az úgynevezett nemtudom szilvát is kutatásunk tárgyává tesszük.

Visszaérkezve a szállásra, gyorsan leöblítjük az út porát ezzel-azzal, majd előkapjuk a vágódeszkákat és késeket, indulhat a szeletelős móka! Hamar rotyogni fog a finomság a bográcsban.

3. nap - víziTúr

Egy kedves, kanyargós folyócskával ismerkedünk meg: az Öreg-Túrral. Lassú folyású, romantikus, fejünk fölött egymásba kapaszkodó fák oltalmában.  Kellemes, egész napos élménykenuzás vár ránk.
Kikötés után megcsodáljuk a 18. század egyik ipartörténeti műremekét, egy népi stílusban épült vízimalmot. Alulcsapós is, fazsindelyes is, hát kell ennél több?Hazaérve az este a tegnapihoz hasonlóan telik.

4. nap - könnyű levezető gyakorlat

Ma erőnlétünk függvényében barangolunk két keréken.

Néprajzi kulturális ismereteinket a Himnusz költőjének sírját is őrző szatmárcsekei temetőben bővítjük. Itt embermagasságú csónakos fejfákat találunk, amik egy ősi ugor szokást, a csónakba való temetkezést elevenítik meg. (Ezt szándékosan nem a vízitúránk előtt tekintjük meg.)

A hét műtárgya pedig egy látványos duzzasztómű, ahol a Túr siet a Felső-Tiszába. Nyáron kedvelt fürdőzőhely, ősz derekán talán csak látványosság, de aki bátor, az kipróbálhatja ezt a félig természetes válldögönyözőt.

Ha még jó erőben vagyunk, folytatjuk utunkat, hogy gyönyörködhessünk a paraszti enteriőrben Mórics Zsigmond emlékházában Tiszacsécsén.

Visszaérve búcsút intünk túránk és a táj szimbólumának, a vízimalomnak, és egymásnak.

Szállás

Szállásunk lesz a bázisa mindhárom napi kalandozásunknak: egy kedves vendégház, 3-4 fős szobákkal, nagyon kellemes vidéki hangulatban.

Ellátás

A megérkezés estéjén a vacsora saját tarisznyából történik. A második és harmadik esti vacsorát tartalmazza a részvételi díj. Ezek bográcsos ételek lesznek, amiket közösen fogunk elkészíteni. A reggelik és a szendvicsek alapanyagát biztosítjuk. Az ebédeket közteherviseléssel szállítjuk a túrák alatt. Reggelire pékárut, felvágottakat, tejtermékeket, lekvárt, zöldségeket szoktunk vásárolni, és készítünk teát és kávét.  Amikor a programba belefér, napközben is megállunk elemózsiát vételezni boltban. 

Utazás

Az utazás telekocsi rendszerben vagy tömegközlekedéssel történik. Mindig igyekszünk úgy beosztani az autókat, hogy mindenkinek jusson hely, és mindenki a lehető legkényelmesebben és leggazdaságosabban utazzon. A jelentkezés folyamán tudod jelezni, hogy saját autóval jössz vagy társulnál valakihez. Ha tömegközlekedéssel szeretnél érkezni, segítünk az utazás megtervezésében.

Felszerelés

Egy túrafélcipő a legpraktikusabb, lehetőleg vízálló. Szeptember végén már hűvös lehet, de akár még meleg időt is kifoghatunk. Ruhából úgy készülj, hogy több réteg legyen rajtad, így nem fogsz fázni, és meleged sem lesz. Esőkabátot mindenképp hozz, és egy széldzseki is jól jöhet.  Egy 15-20 literes hátizsákot is hozz a túrákhoz, és ha van, egy kis vízálló zsákot a kenuzáshoz. Ha nincs, akkor is tudsz pakolni a hordóba, amiből kenunként 1 db lesz.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ...akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Téged is nagy szeretettel várunk, ha a fent említett kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

20 fő körül várható

Tömören

Időpont: 2020. szeptember 24-27.
Szállás: vendégházban
Ellátás: a részvételi díj tartalmazza két vacsora, három reggeli és három szendvicsebéd költségét
Utazás: telekocsi rendszerben

Részvételi díj

57.000 Ft per fő

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szállást
 • két vacsorát, három reggeli és három szendvicsebéd alapanyagait
 • a kenuk bérleti díját
 • a túraszervezést
 • a túravezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • az utazás költségét
 • az első esti vacsorát
 • kerékpárok bérleti díját (kb. 2000 Ft per nap)

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Hozz saját kerékpárt!
Ha el tudod hozni otthonról saját kerékpárodat, akkor nem kell bérelned. 

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat

Utazz tele kocsival, ne egyedül!

A túrát telekocsi rendszerben szervezzük. Csatlakozz másokhoz, vagy ajánld fel a saját autódat! Ha 6 autó helyett csak 4-gyel utazunk, az nemcsak gazdaságossági, de környezetvédelmi megfontolásból is jó döntés. Nem is beszélve a szociális szempontokról... :) A jelentkezés folyamatában tudod jelezni, hogyan szeretnél utazni.

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A részvételi díj tartalmazza a második napi reggelitől a negyedik napi ebédig az ellátást. Ha szükséged is lesz vásárlásra vagy büfézésre, az sem jelentős költség, ez az országnak egy kedvező árfekvésű része.

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Részvételi szándékodat ezután az előleg befizetésével tudod megerősíteni.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 22.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom