Európa zöld szíve, Szlovénia esszenciája - ősszel

Európa zöld szíve, Szlovénia esszenciája egy kis Itáliával

Ha ínyence vagy a mesés természeti jelenségeknek, ráadásul szívesen kicseleznéd a hazai strandszezont, és barnulnál egy kicsit a nyári hónapokon kívül is, akkor ezt a programot Neked találtuk ki. A napozás helyszínei meglehetősen különlegesek és kivétel nélkül pazar hátteret szolgáltatnak a legfegyelmezettebb szelfi-kerülőknek is: kétezres hegyek, festői tavak és a megunhatatlan tengerpart. A napimádó programok közé harmonikusan illesztettünk be bőrpihentető tennivalókat is: barlang és szurdoktúra is vár ránk ebben az ezerarcú országban.

1. nap -  Škocjan, a földalatti folyó

Az UNESCO világörökség részét képező Škocjani-barlangrendszerben teszünk látogatást. A pazar földalatti világot a Reka folyó alakította ki, amely tenger felé tartó útja során Škocjan településnél bújik a föld alá, és csak olasz területen jön újra felszínre. Európában egyedülálló jelenség, hogy egy ekkora föld alatti folyó mellett túrázz. Legközelebb Kínáig kéne utaznod hasonló élményért.

A csodálatos rendszer közel 5 kilométer hosszú, 11 egymáshoz kapcsolódó barlangból, természet formálta hidakból, csarnokokból, kanyonokból, dolinákból áll össze. Kb. 2 órát túrázunk a föld alatt, naptejre nem lesz szükség ezen a helyen. Késő délután a szállás elfoglalása előtt, ha az időnk engedi, még egy lovagvárat is megnézünk a szikla oldalában.

2. nap - Sziklás panorámás olasz tengerpart

A Rilke ösvényen teszünk kellemes, könnyű bemelegítő sétát (kb. 1 óra). A tengerparti sziklákon vezető útvonal lélegzetelállítóan szép kilátásokkal kecsegtet, az elénk táruló látvány meglehetősen impresszív, csakúgy mint Rilke versei. :)

Az út Duino várához vezet, ahol fény derül a Fehér Hölgy legendájára és a nemes urak mindenféle csetepatéjára. Összesen kb. 4 km-es szoftos kirándulás, hardcore panorámával. 
Délután már ismét egy karsztvidéken találjuk magunkat, ahol ezúttal a felszínen fedezünk fel izgalmas jelenségeket. Előbb ránézünk fentről egy beszakadt barlang "kráterére", majd le egy víznyelőn, barlangba be, másik oldalán ki, aztán újabb barlang, újabb beszakadás. Közben természetes kőhidak, csordogáló patak, csupa olyan izgalmas képződmény, amikért már egyesével is érdemes lenne szétnézni a környéken.
Szlovénia karsztvidékEz a program sem lesz túlságosan megterhelő. Egy-két órás fotózós séta. Bár helyenként azért ügyeskedni kell, vannak meredek oldalak és vízből kiálló kövek, de átlagos készségekkel simán teljesíthető.

3. nap - Túra a Triglav Nemzeti Parkban

A harmadik reggel egy hegyek által körülölelt városkában ébredünk. Az előző két napi bemelegítés után egy egész napos túrára indulunk a Triglav Nemzeti Parkban. 10-15 km-es túrát teszünk "Planinától Planináig".

Őszbe fordult hegyi legelőkön visz az utunk, fennsíkokon keresztül, kétezerötös hegycsúcsok között, alpesi pásztorkunyhók mellett.
Ebédünk elköltéséhez igyekszünk olyan helyet választani, ahonnan végig gyönyörködhetünk Szlovénia legmagasabb csúcsának, a nemzeti parknak is nevet adó Triglavnak a látványában.

4. nap - Alpesi hangulat: a Bohinji-tó és a Száva-vízesés

A negyedik napon, tele energiával újra bevetjük magunkat a szlovén hegyekbe, megkeressük a Száva folyó forrását, és megcsodáljuk a Júliai-Alpok festői szépségű hegyei között megbújó csodaszép Bohinji-tavat és a 70 méter magas Savica-vízesést.

Végül, hogy bizonyítást nyerjen, hogy miért nevezik Szlovéniát Európa zöld szívének, szétnézünk a Vogel-hegyről. A felvonó tetejéről elindulunk a Vogel csúcsa felé. A csúcs 400 m szintemelkedés pluszban a felvonótól - erőnktől, kedvünktől és időnktől függően eldöntjük, milyen magasan állunk meg a kilátásban gyönyörködni.

Ilyenkor már egy-egy korai hózápor is előfordulhat a hegyekben. Ha így alakul túrázunk egyet a friss hóban. 

5. nap - Egy festői szurdok és a Bledi-tó

Az utolsó nap reggelén szurdoktúrára indulunk. Egy folyó felett vezet utunk, fahidakon és függőleges sziklafalak között sétálva nézhetjük meg a természet csodás alkotásait: a víz alkotta különleges alakú sziklákat, medencéket és hasadékokat.

Mi lehet a közös halmaz a következőkkel kapcsolatban: Kim Ir Szen, Észak-Korea diktátora, az iráni sah, az Apollo 15 űrhajósai, I. Sándor király, Tito marsall, Hailé Szelasszié etióp császár, Szukarno indonéz elnök és mi? Nos, a válasz egyszerű: mindannyian szerelmesei vagyunk a Bledi-tónak. 130 méterrel a tó feletti meredek sziklaélen áll a bledi vár; iszonyatosan jó innen a kilátás a tóra és a Karavankák hegyláncolatára. 

Bőrünk túránk végére az alpesi sötétbarna és tengeri bronzbarna közti színt ölt, szervezetünk D-vitaminban, mi pedig élményekben dúskálunk, mikor kénytelen-kelletlen búcsút veszünk frissen szerzett barátainktól és késő délután hazaindulunk.

Időjárás

Szlovénia éghajlata átmeneti a kontinentális és a mediterrán között, ugyanakkor az Alpoknak köszönhetően hegyvidéki is. A karszton és az olasz tengerparton ezekben a hónapokban zöldebb és melegebb, mint Magyarországon, a Júliai-Alpokban és a Triglav Nemzeti Parkban azonban hűvösebb is lehet.

Felszerelés

Lábbeli: egy kényelmes, lehetőleg vízálló sportcipő vagy túracipő elégséges a túrákhoz.

Egyéb, feltétlen szükséges kiegészítők: vízálló dzseki, széldzseki. Egy nagy hátizsák az utazáshoz, és egy 15-20 literes a kisebb túrákhoz.

Szállás

Mind a négy éjszaka 6 és 8 fős apartmanokban, zömében 2 és 4 ágyas szobákban fogunk megszállni. Első napi szállásunk étterme helyi fogásokat kínál, valamint van lehetőség pingpongozásra, kosár- vagy röplabdázásra, szaunázásra. Mindkét szálláson van néhány emeletes ágy is.

Ellátás

A túra részben önellátó. A második napi vacsoráig a túra önellátó, de a második nap reggel fogunk menni szupermarketbe, ahol be lehet vásárolni az ebédre valókat. A jelentkezési díj tartalmazza 3 reggeli, 3 szendvicsebéd és 2 vacsora alapanyagainak költségét. Ezeket az ételeket a túravezetők által vásárolt alapanyagokból közös erővel fogja a csapat összeállítani, megfőzni.

Az első estére 25 euróért lehet vacsorát kérni a szállás konyháján, és a követező nap reggelére ugyanitt bőséges reggeli igényelhető 12 euróért, de minden szállásunkon van konyha is, így olcsóbban is kihozhatod. Az utolsó este a szálláshoz közeli éttermekben lesz lehetőség kipróbálni a szláv konyha remekeit, de van a szállástól pár perc sétára egy szupermarket is, ahol megvásárolhatod az alapanyagokat, ha inkább magadnak főznél vacsorát. Akár főzhetünk még egyet közösen, ha úgy szeretnétek...

Pénz

A fizetőeszköz az euró. Bankkártya és hitelkártya használata a nagyvárosokban elfogadott, de mivel sokat vagyunk természetközeli helyeken, azért hozz magaddal készpénzt is. Szlovéniában valamivel magasabbak az árak, mint itthon.

Utazás

Telekocsi rendszerben és mikrobuszokkal vágunk neki az útnak. A mikrobuszokat a túravezetők fogják vezetni. A jelentkezés során add meg, hogy hogyan szeretnél utazni! Ha saját autóval jössz, 1.800 km körüli vezetésre számíts az 5 nap alatt. Ha az egyik mikrobuszban kapsz helyet, az útiköltséged 20-25.000 Ft körül lesz.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

A résztvevők száma

18-27 fő között várható.

Erről a túránkról írtátok

"Nagyon gyönyörű helyeken jártunk,  és szerencsére mindig jó időt fogtunk ki. Tökéletes programok voltak, ahogy a társaság is. Nagyon jól éreztük magunkat veletek. A helyek szépsége, a túratársak kedvessége, a túravezetők felkészültsége tette varázslatossá ezt a négy napot. Örülök, hogy ennyi értékes embert ismertem meg.
Bende volt a mikrobuszunk sofőrje, aki a négy nap alatt, az első pillanattól az utolsóig aranyos és segítőkész volt. Nagyon jó volt hallgatni, ahogy mesélt az eddigi túráiról, a mostanihoz meg sokat tett, hogy nagyon okos, és bármit kérdeztünk tőle, tudta a választ. Csupaszív ember, aki nyitott a világra. 
Pétert látásból ismertem már. Abban a gimnáziumban tanár, ahova én is jártam. Így utólag, hogy megismerhettem a túra alatt, nagyon sajnálom, hogy nem ő tanított engem régen." (Enikő)

"Külön köszönet és gratula Bendének, aki a rutinos öreg rókák által is megsüvegelendő kreativitással és türelemmel viseltetett irántunk." (Tamás)

"Emez és Marci személyében remek embereket ismerhettem meg. Igazán baráti hangulatot teremtettek:) Összességében a kirándulás olyan volt, mintha az egyetemi csoporttársaimmal lettem volna, és ezt abszolút pozitív értelemben írom. Gyönyörű tájakon jártunk, külön tetszett, hogy próbálták azokat a helyeket megmutatni, amik valóban érdekesek, de nincs tömegnyomor a turisták miatt. A túravezetők jó hangulatot teremtettek, igyekeztek mindenkit bevonni a dolgokba, hogy valóban a végére egy csapat legyen a társaság. A közös főzés remek ötlet, pedig kicsit tartottam tőle, de nagyon jól sült el." (Gabi)

"A túravezetők nagyon segítőkészek, jó felkészültségűek, és jól kiegészítették egymást. Jó hangulatot teremtettek, másoknak is csak ajánlani, dicsérni fogom az irodát." (Mari)

"Csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni róluk! Ilyen csoporttal és vezetőkkel érdemes elindulni, ezért is szeretem a Békatutajt! Köszönünk mindent!" (Ágota)

"Először utaztunk szervezetten, már jó ideje nézegettem a Békatutaj túráit. A leírások alapján magasak voltak az elvárásaim, de sikerült felülmúlni :)" (Zsuzsi)

"Nagyon tetszett az alapos szervezes busz es szallas beosztassal, igy nem volt vita es mindenkinek jo volt a hely, amit kapott. Nagyon jol sikerült az ismeretlen embereket összeszerveznetek. :-) Köszönök mindent! Életre szóló élmény volt ez az út!" (Betti)

"Nagyon jól éreztem magam, a csapat csupa barátságos, szimpatikus emberből állt! A szerpentines (hányingeres ) részt kihagytam volna, de ezzel együtt is szuper volt. Remekül válogattátok össze a programokat és ügyesen lobbiztatok az idöjárásfelelösnél is! Az őszi Cseh tura is remek volt, de most Szlovénia a kedvencem!
Köszi a szuper élményeket, bár a locsoláshoz nem ragaszkodtam volna!?:)" (Éva)

"A túra programja nagyon jól volt összeválogatva és igen fontosnak tartom, hogy figyeltetek a részletekre, mit érdemes és jó látni. Az ,hogy rugalmas a program óriási :) nincs kötöttség. Mintha barátokkal túráznék, de tényleg. S ez nagyon rendben volt. Köszönöm." 

"Nagyon szépen köszönöm az utat! A társaság és a túravezetés nagyon jó volt. Gyönyörű tájakon jártunk. Nagyon tetszett a nyár-tél-tavasz váltakozása a túra során :D /lehetnék csapatorvos ha már így rám ragadt a név :D/" (Doktorúr)

"A program tökéletes volt, ennél jobban nem lehetett volna összeállítani…"  

"A szervezés tökéletes volt, mindenkinek úgysem lehet az egyéni igényeit egy ilyen utazáson kielégíteni!
De nekem sikerült! Remek volt!" 

"Maximálisan le a kalappal előttük! Nem utolsó sorban pedig köszönet az irányunkba tanusított megértésért, ugyanis egyik éjjel sikerült nagyobbat bulizni a kelleténél..."

Túravezető

A túravezető Dani lesz, akit valószínűleg Marci segít majd munkájában. Mindketten jónéhány alkalommal vezettek már túrákat Szlovéniában és újra meg újra visszavágynak. :)

Tömören

Időpont: 2023. október 19-23.
Szállás: apartmanokban
Ellátás: részben tartalmazza a részvételi díj, részben önellátó
Utazás: mikrobuszokkal

Részvételi díj

188.000 Ft per fő 

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szállást 4 éjszakára kulturált apartmanokban
 • részben az ellátás költségét, azaz 2 vacsora, 2 szendvicsebéd és 3 reggeli alapanyagainak költségét
 • a túraszervezést
 • a túravezetést 5 napra
 • mikrobuszok bérleti díját, üzemanyag költséget és útdíjakat
 • belépő díjat a Skocjan barlangba
 • belépő díját a Savica forráshoz
 • belépő díját a szurdokhoz
 • belépő díját a Triglav Nemzeti Park területére
 • a Vogel felvonó retúr jegyének díját 

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • részben az ellátás költségét: 2 vacsorán, 2 szendvicsebéden és 3 reggelin kívül
 • az első szálláson lehet reggelit (12 EUR) és három fogásos vacsorát rendelni (25 EUR)
 • a biztosítás költségét

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozd el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt!

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

Az ellátást részben tartalmazza a részvételi díj, így néhány étkezésre nem kell külön költened. Mindkét szálláshelyünkön fog rendelkezésünkre állni konyha, így elkészítheted magadnak a vacsorákat, amiket nem tartalmaz a részvételi díj, ha nem akarsz a szálláson rendelni (első este) vagy étterembe menni (utolsó este). Ugyanígy az első reggelit is elkészítheted magadnak otthonról hozott alapanyagokból, ha nem akarsz a szálláson rendelni. Valamint, ha hazafelé Bledben nem szeretnél étteremben ebédelni, helyben vásárolt alapanyagokból csomagolhatsz magadnak élelmet reggel.

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 110.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!