Törökország, Kappadókia

2024. október 4 - október 13. (10 nap, 9 éjszaka)

Jelentkezem
Törökország, Kappadókia

Nyugat-Törökország esszenciáját sűrítettük túránkba. Lássuk, mik a fő összetevők!

Kappadókiában elképesztő túrákat teszünk hihetetlen sziklaalakzatok között és sziklába faragott sokszázéves baralangvárosokban. Közben kisebb és nagyobb, ismert és ismeretlen városokban szagolunk bele a helyiek mindennapi életébe. Kipróbálunk egy autentikus törökfürdőt is.

Pár napra letérünk az ismertebb ösvényekről és felfedezzük a Tórosz hegység rejtett kincseit. Végül egy kis mediterrán életérzést szippantunk magunkba, túrázunk a tengerparton és persze csobbanunk is az ilyenkor még kellemes hőmérsékletű tengervízben.

Nézzük részletesen!

1. Nap - érkezés Ankarába

Isztambuli átszállást követően a délutáni órákban érkezünk Ankarába. Miután ledobáljuk táskáinkat belvárosi szállodánkban, gyorsan neki is indulunk a város felfedezésének. 

Törökország fővárosa egy modern, 5 milliós város, a középkori városközpont, illetve a nyüzsgő bazársorok így is hozzák a kelet hangulatát. Az esti órákban egy közös vacsora mellett mi is belevetjük magunkat az esti nyüzsgésbe.

2. nap - múzeum -> sós tó -> Kappadókia

Bár utunk során elsősorban a túrázáson van a hangsúly, ennek ellenére az Anatóliai Civilizációk Múzeumát nem szabad kihagyni. A világhírű, egyedülállóan gazdag régészeti gyűjteménnyel rendelkező múzeum segít majd megérteni azt a hatalmas kulturális örökséget, melyből a következő másfél héten bőven foguk csipegetni. 

Dél körül elindulunk, és buszunkkal keresztülvágunk a végtelen, hullámzó anatóliai tájon. A két-háromezres hegyekkel ölelt lefolyástalan sós tó, a Tuz-gölü partján tartjuk az első hosszabb pihenőnket, hol a sótól besűrűsödő tó vizét le is párolják.

Estére megérkezünk Kappadókia szélére. Egy városba, ami a turisták által kevésbé ismert, de ahonnan könnyedén megközelíthető három földalatti város, és számtalan sziklába vájt templom. Ha nem Kappadókiában lennénk, ez a városka már önmagában is világszám lenne. Így néz ki:

Stílszerűen egy sziklába vésett, ám annál igényesebb szálláshelyen hajtjuk álomra a fejünket.

3. nap - föld alatti város, túra egy csodaszép völgyben

Reggeli után egy többszintes földalatti városba látogatunk. Az építményt időszámításunk előtt 750 környékén kezdték el létrehozni, és fénykorában körülbelül húszezer embernek jelentette az otthonát.
Délután a szomszédos folyócska mély kanyonjába, a híres Ihlara-völgybe látogatunk.
A 14 km hosszú kanyon falába az egykor itt élt ókeresztények 105 templomot faragtak, melyeknek egy részét csodálatos freskókkal díszítették. A templomok közt több száz sziklába faragott barlanglakás és az azokat összekötő pince labirintusok közt bolyonghatunk. 

4. nap - Kappadókia, durvább, mint képzelted

Túránk talán legvilághírűbb része következik. 
Egy kb. 20 km-es treking-túrára indulunk, hogy alaposan felfedezzük az elképesztő szurdokok, sziklakúpok, barlanglakások és sziklatemplomok világát. Egy kicsit alaposabban, mint egy átlagos kappadókiai turista. 
Utunkat gigantikus álló kőfalloszok tündérkémények szegélyezik. Nyolcmillió évvel ezelőtti vulkánkitörések nyomán jöttek létre ezek a fura formációk. Korábban vastag vulkáni kőzet fedte az egész tájat, mára azonban az erózió lekoptatta a puhább kőzeteket és csak a legkeményebbek maradtak. 
Estére visszatérünk barlangszállásunkra, és ott próbáljuk meg feldologzni az egész napi élményt. Valószínűleg nem fog sikerülni.

5. nap - karavánszeráj, ősi város, törökfürdő

Délelőtt elsőként Törökország egyik legnagyobb karavánszerájánál állunk meg, mely egykor pezsgő kereskedelmi élet színtere volt. Ezután a világ egyik legrégebbi városába vesszük az irányt. Városként már nem funkcinál épp jól, de ezt persze nem is várhatjuk el egy több mint nyolcezer éves településről. 
Çatal Hüyük építkezése nagyon eltért a későbbi civilizációkétól. A házak, szorosan egymáshoz tapadtak, mint a lépsejtek. A házak közötti területek szemétdombként funkcionáltak, és ide került a szennyvíz, az ételmaradék és a tűzhelyek fahamuja is. Az ásatásokon talált tárgyak legérdekesebb darabjait az érkezés napján láthatjuk az ankarai múzeumban.

Az estét Konya városában töltjük, ami nem vonz sok turistát dacára annak, hogy az egykori Szeldzsuk Birodalom fővárosaként számos építészeti, és kulturális gyöngyszemet tartogat. Ajánljuk, hogy csatlakozz hozzánk, és este gyere el velünk egy autentikus törökfürdőbe! 

6. nap - városok távol a turisták zajától

Konya városában ébredünk. Továbbutazás előtt rövid városnézéssel indítjuk a napot. Megnézzük Mevlana, a napkeleti bölcs mauzóleumát. az általa alapított kerengő dervisek. Majd elmagyarázzuk a helyszínen.
Később egy hangulatos tóparti városka felé vesszük az irányt, ahol jó idő esetén akár csobbanni is lehet egyet. Vagy csak sétálunk egyet a város feletti kilátópontra.

7. nap - néptelen utakon, kanyonok, vízesések közt

Reggel feltöltjük a készleteinket, mert a következő két napon nemigen lesz alkalmunk boltban vásárolni. Bevesszük magunkat a Tórosz hegységbe, és kis településeket ugyan érintünk, de ezekben legfeljebb szezámkrémet (itt készül) vagy pisztrángot (szintén) lehet kapni.

A turisták zajától távoli, elszigetelt, de mégis lakott környék már akkor is érdekes volna, ha nem lennének benne elszórva a képekkel illusztrált kisebb és nagyobb kanyonok...
...és vízesések...

8. nap - ...és elképesztő sziklák

Az éjszakát az egyetlen szálláshelyen töltjük, ami közel, s távol fellelhető. A nyolcadik napon innen indulunk egy kisebb túrára, hogy különlegesen szép sziklaalakzatok között sétáljunk. 

Szikla-szikla, de egészen más élmény, mint Kappadókiában volt pár nappal korábban.

A túra végén meglátogatjuk a római birodalom egykori húszezres városát, mely ma egy kb száz fő által lakott élő település. A városka egykori jelentőségét jól mutatja a ma is látogatható egykor kilencezer főt befogadni képes amfiteátrum. A látogatásunk időpontjában várhatóan húsz fő lesz a nézők száma.

9. nap - tengerparti túra

Az utolsó teljes napra laza tengerparti túrácskát terveztünk. Különleges pontokat is érintünk, de menet közben csobbanni és lazítani is lesz idő.
Olympos, az ősi lükiai város az ókorban jelentős kikőtővárosként volt ismert. Romjai meseszép környezetben, tengerhez közel, hegyek között, egy folyóvölgyben helyezkednek el.
A romokhoz közel pedig ég a hegyoldal! Mégsem hívják a tűzoltókat. A sziklák közül feltörő különleges gázelegy oxigénnel érintkezve kiolthatlanul lángol feljegyzések szerint már legalább két és félezer éve.

10. nap - Antalya, hazautazás

Repülőjárattól függően igyekszünk hasznosan eltölteni utolsó napunk délelőttjét. Például gondoltátok volna, hogy ilyan vízesés van Antalya repülőterétől három kilométerre?

+ráadás másfél nap - Isztambul

A repülőnk úgyis Isztambulon keresztül közlekedik Budapestre. Ha belefér az idődbe, és nem láttad még, szánj Te is egy napot az egykori Konstantinápoly megismerésére.

A tervek szerint vasárnap délután érkezünk Isztambulba. Ott töltjük a délután második felét, az egész hétfőt, és kedden indulunk tovább Budapestre.

Ez az idő már alkalmas arra, hogy felkeressük a kihagyhatatlan épületeket, mint a Hagia Sofia, vagy a Kék Mecset, ugyanakkor lesz egy kis szabadidőnk a város túristátalan, igazi török arcát is felfedezni.

Dávid jópár alkalommal járt már Isztambulban, és ez utóbbi területek feltárása egyébként is szakterülete. Tarts velünk! ;)

Szállás

Többnyire 2-3 személyes szobákat nem hivalkodó, de tiszta és igényes szállodákban. Minden szobához tartozik privát fürdőszoba. A Tórosz hegység eldugott szállása egyszerű lesz. De nagyszerű!

A szobák beosztása változatos. Pároknak igyekszünk két személyes szobát biztosítani, de ez nem garantálható. A nem pároknak igyekszünk külön ágyat adni, de ez sem mindig jön össze. 
Az első szállásunk:
A barlangszállás:

Túrák

A túrák mint a legtöbb békatutajos program esetében itt is úgy lettek tervezve, hogy átlagos kondícióval bárki tudja őket teljesíteni. 10-15 km-nél csak az egyik nap megyünk többet.

Időjárás

Törökországban október elején változatos időre kell számítani. A turisták tömege és a kánikula augusztushoz képest már enyhül, de az alacsonyabban fekvő területeken még melegre kell számítani, ilyenkor általában még jól esik a tengerben is fürdeni. A hegyekben már hidegebb is lehet

Felszerelés

Részletes listát a jelentkezőknek a túra előtt kb egy hónappal fogunk küldeni. Nagy meglepetésre nem kell készülni, legyen nálad egy túracipő, ami vizes is lehet, fürdőruha, naptej, rövid és hosszúujjú ruházat is.

Utazás repülővel

A Turkish Airlines menetrendszerinti járataival fogunk repülni. Odafelé Budapest - Iszatmbul - Ankara, visszafele Anatalya - Isztambul - Budapest útvonalon.

Utazás a helyszínen

Két mikrobuszt bérlünk Törökországban, amit leginkább a túravezetők fognak vezetni.

Ellátás

A túra alapvetően önellátó, de reggelit minden szálláson kapunk. A Tórosz hegység beli szálláson vacsorát is kapunk.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent leírt kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Dávid és Dani lesznek. Ők azok:

A résztvevők száma

15-20 fő között várható.

Tömören

Időpont: 2024. október 4-13.
Szállás: 2-3 ágyas saját fürdőszobás szobákban egyszerű, de tiszta szállásokon
Ellátás: 9 reggelit és egy vacsorát leszámítva önellátó
Utazás: repülővel, kisbusszal

Részvételi díj

A részvételi díjat még nem tudjuk, de már csak a buszos ajánlatra várunk. Napokon belül indulhat a jentkeztés!

A részvételi díj tartalmazza:

 • szállás díját 9 éjszakára 2-3 ágyas, saját fürdőszobás szobákban kellemes szállodákban, panziókban
 • mikrobuszok bérleti díját, üzemanyag, útdíjak, parkolás költségét.
 • 9 reggelit
 • 1 vacsorát
 • belépő díját az Anatóliai Civilizációk Múzeumába
 • belépő díját Derinkuyu barlangvárosba
 • belépő díját az Ihlara völgybe
 • belépő díját Göreme szabdtéri múzeumba (Kappdókia túra)
 • belépő díját Olympos ókori város területére
 • szervezést és túravezetést
 • áfát és idegenforgalmi adót

A részvételi díj nem tartalmazza

 • a repülőjegy árát (2024 márciusában kb. 170.000 Ft oda-vissza, 23 kg feladott poggyásszal)
 • esetleges további belépőket (bár nem nagyon tervezünk mást)
 • további ellátás költségét

Isztambuli kiegészítés

Részvételi díj: 58 ezer ft

A részvételi díj tartalmazza:

 • szállás díját 2 éjszakára 2-3 ágyas, saját fürdőszobás szobákban kellemes szállodákban, panziókban
 • 2 reggelit
 • szervezést és túravezetést
 • áfát és idegenforgalmi adót

A részvételi díj nem tartalmazza

 • belépődíjakat (Kék mecset ingyenes, Hagia Sofia 25 eur, kb 10ezer Ft)
 • további ellátás költségét

A részvételi díjat 410 Ft/Euró árfolyamig tudjuk biztosan tartani

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  

Racionalizáld a repülésed!

Ha neadjisten elszállnának a repjegy árak, és hajlandó vagy bevállani, hogy a csoporttól külön utazol, talán ki tudunk találni valami okosat. Lehet, hogy Debrecenből, Bécsből, stb kell indulni, vagy egy pár órával, vagy akár 1-2 nappal korábban repülni, de lehet megoldás. Ha érdekel, lépj velünk kapcsolatba és körbenézünk, hogy mik az aktuális lehetőségek!

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

Törökországban nem túl drága az élelmiszer, segítünk megtalálni a legkedvezőbbeket. Napközbenre csomagolhatsz magadnak szendvicset vagy valami pékárut. 

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. A túra fórumán fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól, amikor összegyűlt a minimum létszám.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 150.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

COVID téma

Amennyiben az utazás ellehetetlenül, mert Törökország, vagy valamely érintett régió lezárja a határait, vagy akár csak a szálláshelyeit, akkor a részvételi díj teljes egészében visszajár. 

Elképzelhető, hogy Te betegszel meg az utazásod előtt és azért kell lemondanod a túrát. Ilyen esetre ajánljuk az útlemondási biztosítást. COVID fertőzés és egyéb súlyos probléma, sürgősségi ellátás, stb esetén visszatéríti a teljes részvételi díjadat.

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

Ajándékutalvány

Vásárolj ajándékutalványt erre a túrára és lepj meg valakit!

Megvásárolom