Marokkó trekking - Jbel Toubkal csúcsmászás

Afrika északnyugati szegletében minden adott az aktív kikapcsolódáshoz. Az Atlasz hegység legmagasabb pontjának meghódítását megelőzi 12 napos kalandtúránk. Bővebben a kalandtúráról itt olvashatsz. Ha téged csak a csúcsmászás érdekel, jó helyen jársz! Itt tudsz jelentkezni a 4167 méter magas Jbel Toubkal megmászására. Az ötnapos trekking közepes erőnlétet kíván, meredek szikláira nemcsak lélekben érdemes előre készülni, hanem fizikálisan is. Ínyenceknek kötelező, kihívást keresőknek pedig ajánlott, ha unod az Európában megszokott alpesi komfortot, és inkább valami másra vágynál.

Nincs jelenleg meghirdetett időpontunk. Tarts velünk a Mesés Marokkó túránkra!

1. nap - Érkezés

Délután érkezünk Marrakeshbe repülővel. Itt elfoglaljuk szállásunkat, és magunkba szívjuk Afrika hangulatát, ismerkedni kezdünk Marrakeshsel.

2. nap - Felkészülés lélekben (ez nem egy berber falu neve)

Másnap a felkészülésről szól. Belekóstolunk Marrakesh ízeibe: bőséges reggeli elfogyasztásával kezdjük, majd a város szűk utcácskái, bazárai és sikátorai közt sétálva folytatjuk. Lesz egy kis időnk piacozásra, városnézésre. Közben bevásárolunk a trekkingre, majd buszba ülünk, és meg sem állunk imlili szállásunkig, ahol ráhangolódunk a másnap induló trekkingünkre.
imlil

3. nap - Irány a menedékház

A 3206 méteren lévő toubkali menedékházig menetelünk aznap, ahol meleg vacsorával várnak minket.
Toubkal

4. nap - Csúcstámadás

Jöhet a csúcsmászás! A bőséges reggeli elfogyasztása után nekiindulunk és meghódítjuk Marokkó legmagasabb pontját. A 4167 méter magasban elfogyasztott csúcscsoki után lassan visszaereszkedünk a toubkali menedékházig, ahol ismételten meleg vacsorával várnak minket.
Toubkal2

5. nap - Elégedett fejjel történő lemenetel

A menedékházból visszaindulunk a kezdőpontig, ahol buszunk vár, hogy visszavigyen minket a varázslatos Marrakeshbe. Aki vágyik a város lüktetésére a hegyek után, annak este lesz még alkalma tovább ismerkedni a helyi élettel.marrakesh

6. nap - Marrakeshben elköltjük a maradék cash-t

A hegyekben szerzett izomlázra városban kószálással dolgozunk rá. Jobban megismerkedünk a szűk utcácskákkal, a hagyományos arab piacokkal, bazárokkal. Elámulunk a vibráló színek sokaságán, elbódulunk az egymással keveredő afrikai fűszerek és narancsvirág illatától, megebédelünk egy utcai árusnál.

Ha a város zsibongását kicsit kiszellőztetnénk a fejünkből, keresünk egy tetőteraszos éttermet, ahonnan páratlan panoráma nyílik Marrakeshre.

7. nap - Búcsút veszünk a jó meleg Afrikától

Ha esetleg előző nap elfelejtettük, reggel beszerezzük az elmúlt napok során kedvencünkké vált fűszereket. Utolsó dirhamjainkat elköltjük a piacon, vagy a legügyesebb makákónak adjuk. Végül búcsút veszünk Afrika északnyugati szegletétől, és közvetlen járattal visszarepülünk Európába.

Marokkóról röviden...

Marokkó majdnem ötször nagyobb, mint Magyarország – így az utazás során is így kell megítélnünk a távolságokat. Az ország gerincét az Atlasz-hegyég és a Rif-hegység adja, ettől északra a Földközi tenger partján mediterrán klíma, az Atlasztól és az Antiatlasztól délre a Szahara területén pedig sivatag fogad. A 33 milliós népesség nagyobb része északon, a mediterrán régiókban él, míg a Szahara – érthető okokból – jóval ritkábban lakott terület.

Bár – főleg vidéken  - a tradíciók, hagyományok átszövik az életet, de a nagyvárosokban sokszor teljesen modern világ fogad. Az arab mellett a francia a második nyelv, ami a felsőoktatás nyelve is.

A lakosság nagy része ma már városokban él, de a Szaharában még sok nomád családdal találkozhatunk. Az ország őslakói a berberek – ők az ország hegyvidéki területeinek lakói – míg a északkeleti régiókban inkább arabok élnek.

Marokkó biztonságos?

Igen. A 2011-es arab tavasz nem nagyon érintette az országot, csak kisebb békés tüntetések voltak, melynek következtében kissé módosították az alkotmányt, és levitték az alapvető élelmiszerek adóját. A határokat – a szomszédos balhésabb országok felé lezárták – ennek köszönhetően az ország az arab világon belül a béke stabil szigete, az iszlám vallási szélsőségek nem igazán találnak itt táptalajra. Ebből  a helyzetből - főleg a turizmus terén - sokat profitált az ország. Míg Tunéziában, Egyiptomban és Törökországban visszaesett a turizmus, Marokkóban egyre dinamikusabban fejlődik – bár ez leginkább a városokat, tengerparti üdülőterületeket érinti.

Ennek ellenére a tradícióikat tiszteletben illik tartani (pl. nem járunk rövidnadrágban, vagy a nők fedetlen vállal, főleg nem megyünk így dzsámiba – ez leginkább a brit turistákra jellemző csak). A közbiztonság jó (ez persze nem jelenti azt, hogy a bazárok tömegében az alapvető biztonsági előírásokra – pl. nem hagyjuk értékeinket őrizetlenül – oda kell figyelni, akárcsak itthon). A helyiek vendégszeretőek, de főleg a turistás helyeken mindenben bizniszt szagolnak.  Emellett ha valamit felkínálnak (pl. étel, tea) nem illik visszautasítani.

Túravezető

A túravezető Klein Dávid lesz. Dávid földrajz-rajz-néprajz szakon végzett. A rajznak túráinkon kevesebb szerep jut, de a másik két szakterületen szerzett tudását nem fél kamatoztatni. Mindnyájunk közül az egyik legtöbb világot látott túravezető. Gyerekkora óta járja a hegyeket, évek óta vezet hegymászótúrákat magashegységekben, Ázsiától a Balkánon át Európáig, a trópusoktól a sarkkörig.

Utazás

Bécsből önállóan utazunk közvetlen repülőjárattal Marrakeshbe. Haza is Marrakeshből utazunk, szintén közvetlen járattal. A repülőjegyet mindenkinek magának kell megvennie adott napi áron. A repülőjegy megvásárlásában szükség esetén segítünk, 5% (de min. 5.000 Ft) kezelési költség fejében meg is vesszük Neked. A bécsi reptérre Budapestről induló közvetlen busszal kb. 3 óra alatt néhány ezer forintért el lehet jutni. Alternatív megoldást is tudunk keresni (pl. bérlünk mikrobuszt a Budapest-Bécs út megtételére), ha elegendő résztvevő igényli.

Marokkón belül helyiek által vezetett modern, légkondis kisbusszal utazunk.

Ellátás

Az imlili és marrakeshi szálláson tradicionális reggelit kapunk, a menedékházban reggelit és meleg vacsorát. A többi étkezés önellátó. A túrát megelőzi egy bevásárlás, ahol javasolt a trekkingre alaposan betárazni száraz élelmiszerrel. Akár otthonról is hozhatsz kolbászt, szalonnát feladott poggyászban.
Sok kis bolt van mindenfelé, de megjelentek már a nagyobb hipermarketek is. Úton útfélen helyi kifőzdékben kaphatóak helyi ételek, melyek jó minőségűek – főleg, ahol a helyiek esznek nem kell számítanunk rossz, vagy romlott ételekre. A frissen facsart narancslé csak néhány dirham, de pár száz forintnak megfelelő dirhamból már akár jól be is lakhatunk. Az ország nagy narancs és sok egyéb zöldség termesztője, itt ismeretlen a kényszerérett paradicsom.
marokkó

Időjárás

Márciusban ebben a magasságban még hó van. Persze a hó mennyisége évenként változik, és Marokkó egy délszaki ország, de ennek ellenére ne becsüld le az itteni hegyeket!

Felszerelés

Az hideg időjáráshoz, hóhoz alkalmas, réteges ruházattal készülj.

Bakancs: megfelelően merev talpú bakancs, amire lehet rögzíteni hágóvasat. Ha bizonytalan vagy, hogy jó-e a bakancsod, nyugodtan kérdezz meg minket!
Ruházat: víz és szélálló héj, alá valami melegebb polár, dzseki, és aláöltözet.  
- Kamásli, kesztyű, sapka  
- Egy túrabot hótányérral - napszemüveg, naptej
- Fejlámpa

Technikai felszerelések: 

- hágóvas mindenképp, esetleg jégcsákány, de elég a túrabot is. Hágóvasat tudsz tőlünk bérelni.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak... 

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a felső kategóriába tartozol! :)

A túravezető

Dávid lesz, akinek munkáját megfelelően nagy létszám esetén másik túravezető társa segíti.

A résztvevők száma

Maximum 6-7 fő.

Erről a túránkról írtátok

"Voltam már egy pár szervezett úton életemben, de úgy érzem ez volt eddig a legjobb. Ez nyilván sok minden függvénye, de most kb minden összejött, jó időnk volt szerencsére a csúcs támadásnál, szuper volt a csapat és az kétséget kizáróan biztos hogy Dávid az eddigi legjobb túravezető akivel összehozott a sors." (Ádám)

"Hibátlan hét, hibátlan csapattal!" (László)

Tömören

Időpont: nincs jelenleg meghirdetett időpont
Szállás: menedékházban
Ellátás: reggeli mindennap és 2 meleg vacsora benne van a részvételi díjban, a többi önellátó
Utazás: repülővel

Részvételi díj

A részvételi díj tartalmazza:

 • a szervezést
 • magyar nyelvű túravezetést 7 napra
 • a helyi vezető díját a trekking idejére
 • szállást 6 éjszakára
 • részben az ellátást: reggelit mindennapra, vacsorát 2 alkalommal a trekking közben
 • Marokkón belüli utazás költségét 

A részvételi díja nem tartalmazza:

 • a repülőjegy árát (Bécs-Marrakesh 2019 augusztusában kb. 82.000 Ft oda-vissza poggyász nélkül)
 • a további ellátás költségét
 • transzfert a marrakeshi reptér és szálloda között
 • a szükséges felszerelést
 • a biztosítás díját

Ha szeretnél szétnézni Marokkóban a hegy megmászása előtt...

Kapcsolódó programunk 12 nap kalandozást ígér a mesés Marokkóban. Szerintünk kitűnő előjáték a csúcsmászás előtt. A túra leírását itt találod.

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozz el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt! 

Racionalizáld a repülésed!

Ha neadjisten elszállnának a repjegy árak, és hajlandó vagy bevállani, hogy a csoporttól külön utazol, talán ki tudunk találni valami okosat. Lehet, hogy másik reptérről kell indulni, átszállással utazni, vagy egy pár órával, vagy akár 1-2 nappal korábban repülni, de lehet megoldás. Ha érdekel, lépj velünk kapcsolatba és körbenézünk, hogy mik az aktuális lehetőségek!

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

Ahogyan az ellátásról szóló részben is írjuk, a helyi kifőzdékben pár száz forintnak megfelelő dirhamból jól lehet lakni. Sok kis bolt van mindenfelé, de megjelentek már a nagyobb hipermarketek is. A túravezetők segíteni fognak, hogy megtaláld ezeket.

Kompenzáld a CO2 kibocsátásod!

A jelentkezési folyamat során fogadj örökbe egy facsemetét! A következő évtizedekben ez a fa elnyeli az utazásod során keletkezett pótlólagos CO2 kibocsátást. Részletek >>

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 63.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbenjön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!