Túl a Kaukázuson, barangolás Grúziában

Grúzia - a Kaukázus gyöngyszeme

Túrázz a Kaukázus égbe törő, 5000 méteres ormai között, hatalmas hegyekben, zúgó patakok mellett! Lélegezz mélyeket és szívd be a fenyvesek friss illatát, érezd az arcodon a Chalaadi gleccser hűvös leheletét! Itt minden tiszta és egyszerű; a hegyek, az emberek, az ételek.

Tervezett program

0. nap – Indulás

Éjszaka indulunk a Wizz Air járatával a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. A közvetlen repülőjárat a hajnali órákban landol Kutaisiben.

1. nap – Az alföldről Európa legmagasabban fekvő lakott településére

A hajnali érkezés után rögtön indulunk is tovább a repülőtérről a mesés és eldugott Svaneti régióba. Kb hat órás minibuszozás után érkezünk meg ebbe a különleges kultúrájú területre, mely a világtól a 70-es évekig szinte teljesen elzárt területként mindmáig megőrizte hagyományos életformáját. 

Az utazás önmagában is élmény lesz, hiszen a fél országot átszeljük, gyönyörű tájakon utazunk, és menet közben bepillanthatunk a helyiek életébe is.

Még az érkezés napján bejárjuk a kulturális kincsekben bővelkedő kicsinyke falut, hogy másnap túrára indulhassunk, hogy minél jobban magunkba szívhassuk a fantasztikus hegyek látványát

Az éjszakát Ushguliban helyi családoknál töltjük. Ushguli 2120 méteres magasságával a grúzok szerint Európa legmagasabban fekvő egész évben lakott települése. Mások szerint ez már Ázsia :)

2. nap - Ushguli - a világ végénél fordulj jobbra...

...majd menj 34 km-t és akkor jutsz el a 2400 méteren fekvő gyönyörű településre. Az aszfalt utat most építik. Heten dolgoznak rajta, egy darabig még terepjáróval járunk ehhez az UNESCO világörökség részét képző településhez. Ha a szvánok (itt élő népcsoport) vívmányaiból csupán a falvaik fölé magasodó 9-13 századi tornyok maradtak volna fenn, akkor is méltán tarthatnának számot a világ bámulatára.
A falu hátterét Grúzia legmagasabb csúcsa, az 5203 méter magas Shkhara dominálja.

Ushguliból egész napos túrára indulunk a Shkhara gleccserhez kellemes lankás emelkedés mellett egy völgyben. Az egész napos túra nem igényel különösebb edzettséget és tulajdonképp bármikor vissza is lehet fordulni, mert nem körtúra.
Ushguliban egy helyi család házában kapunk majd szállást. Az ellátásról is a helyiek gondoskodnak, lesz terülj-terülj asztalkám padlizsánnal, korianderrel, hacsapurival, és vörösbooral.

3. nap - Nem tudunk betelni a környékkel

Ismét túrára indulunk, ezúttal a falu fölé emelkedő kilátópontot vesszük célba. Kb 800 méteres szintemelkedéssel néhány méter híján háromezres magasságba emelkedünk. Délután 4 óra körül érünk vissza Ushguliba.

Este elhagyjuk Ushguli települést és székhelyünket 3 éjszakára Felső-Szvanécia fővárosába, a nagyszerű Mestiába helyezzük át. Na itt sem egy metropoliszra kell gondolni, de van főtér, 1-2 étterem és néhány kisbolt is.

4. nap – Lóháton egy gleccserhez

Mestiában a szállásadónk a kisváros kedves angoltanára, aki otthonának emeletét és a környező házakat is a turisták szolgálatába állította. A hangulatos kis ház udvarán a vendégek mellett néhány tehén is otthon érzi magát. A házigazdánk reggelit készít, de egyik este vacsorát is főz a csapat számára. Mestiában elköltött reggelink után megtekintjük a jellegzetes svaneti építészeti különlegességeket, a Svan tornyokat: ezek voltaképpen lakóházak, melybe csak létrán keresztül lehet bejutni, az egykori vérbosszú szokás miatt. Nem világos? Majd elmeséljük!
A torony után kisebb túrára indulunk. A gyaloglás mellett aki szeretne, fakultatívan a túra egyik szakaszát lovagolva is megteheti, hiszen Grúziában is nagy hagyományai vannak a lovaglásnak. Sőt! Itt még lovagló múlttal sem kell rendelkezni. A lovak szelídek, az élmény felejthetetlen! A tavalyi csoportból többeknek ez a lovaglás volt a túra csúcspontja annak ellenére, hogy előtte még többnyire nem ültek lovon.a reggelire felszolgált sajt (is) házi készítésű.
Mielőtt elérnénk a gleccsert, túránk célpontját, vad vizű folyót, dús füvű legelőket és gyönyörű fenyveseket keresztezünk. A kb. 400 méteres szintemelkedésű túra könnyű nehézségű. A gleccser azért is különleges, mert hatalmas vízhozamú folyó ömlik ki szó szerint a gleccser alól. Szemtanúi lehetünk egy kaukázusi folyó születésének.

A Kaukázust egy időre elhagyva ismét buszba szállunk, hogy az ország másik végét is felfedezhessük.

5. nap - Lélegzetelállító kanyon, és kolostorok napja

Okatse kanyonÚtközben megállun egy gyönyörű kanyonnál, megnézünk egy vízesést, majd felfrissülve folytatjuk utunkat Kutaisibe. Közvetlenül a kanyon közelében megnézünk egy tizedik századi, majd Kutaisibe érkezésünk előtt egy 12. században épült UNESCO világörökségi kolostoregyüttest. Az éjszakát Kutaisiben egy egyszerű, de nagyszerű szálláson töltjük.

6. nap - A Grúz hadi úton ismét ötezresek közé

Kutaisiben töltött éjszakát követően, Grúzia második legnagyobb városának piacán, helyiek forgatagában keresünk magunknak reggelire valót, majd buszba szállunk és a Kaukázus középső részébe utazunk Tbiliszitől északra.
Útközben megállunk egy híres és látványos erődnél, majd megállunk a 2379 méter magas hágónál os, ahonnan lélegzetelállítóan szép völgy tárul szemünk elé.A következő két éjszakát egy eldugott völgy eldugott, gyönyörű panorámájú 2150 méteren fekvő kulturált kempingjében, faházakban töltjük. A kempinget a legközelebbi faluból egy kb 20 perces gyaloglással lehet megközelíteni. Ide még terepjáróval sem lehet feljönni. Elég nyugodt hely.

7. nap - Újra túra a nagy-Kaukázusban

Miután sikerül feldolgoznunk, hogy reggel a faházból kinézve ez a kilátás fogad, elfogyasztjuk a reggelinket, majd újra túrabakancsot veszünk.
A hetedik napot a kempingből könnyen elérhető hegyekben túrázással töltjük. Utunk gyönyörű vízesések közt kanyarog háromezer fölé. Ezen az útvonalon is addig megyünk, amíg kedvünk tartja, igazából bárhonnan vissza lehet fordulni. Ha igény van rá, több csapatra szakadunk, hogy aki többet akar látni láthasson, aki meg pihenni akar többet, az pihenhessen.

8. nap - Lélegzetelállító kolostor, zuhany egy vízesés alatt

Minőségi kultúra és minőségi természet is jut a nyolcadik napra is. Terepjáróval feljutunk a Grúzia egyik jelképének számító, 2170 méteren fekvő Gergeti Szentháromság templomhoz. A 13. századi csodaszép templomtól tiszta időben ráadásul rálátni az 5047 méter magas Kazbegi hegyre is, ahová Prométheuszt láncolták a legenda szerint.
A templomot követően felkeresünk két csodaszép vízesést, amit egyébként a turistatérképek nem jelölnek. Ha az időjárás is engedi, nem hagyjuk ki a kisebb vízesés alatti hátmasszázst sem. A nagyobbik alatt nem igen próbálkoznék ilyesmivel...

Estére a fővárosba érünk, kihasználjuk, hogy épp szombat van, és belevetjük magunkat az éjszakába. Ilyen fotóink is vannak, de azt most nem tesszük közzé.

9. nap – Tbiliszi, Grúzia fővárosa

Tbiliszi egy igen szép és kellemes fekvésű, kopár dombokkal körülvett folyóparti főváros, melyben a>modern épületek mellett rengeteg történelmi emlék is található. Túránk során magyar emlékek nyomát is kutatjuk, de természetesen egy fővárosban is kereshetjük a hegyeket, ezért az egyik legszebb kilátást nyújtó hegyre siklóval, a másik legszebb kilátást nyújtóra pedig négyszemélyes kabinos felvonóval megyünk fel.
Tbilisi nyüzsgő régiségvásárát sem hagyjuk ki, ahol bicskától kezdve százforintoson át szovjet tányérsapkáig mindent lehet kapni.

Estére kibérelünk egyet a fürdőnegyed impozáns kénes gyógyvizű magánfürdői közül és úgy lazítunk, ahogy a helyiek is teszik évszázadok óta: melegvízű medencével, speciális masszázzsal és teával. Tbilisziben egy egyszerű, de nagyszerű kis szállodában összesen két éjszakát töltünk.

10. nap - Melyik a kakukktojás? Kolostorok, ősi települések, sziklaváros, Sztálin

Reggeli után elhagyjuk a fővárost, és az UNESCO Világörökséghez tartozó Mtskheta városába látogatunk, amely az i.e. III. századtól az V. századig a Grúz Királyság egykori székhelye volt. Mtskheta városában hagyományos házikók, templomok várják a látogatókat.

Folytatva kultúrprogramos utunkat megnézzük Grúzia egyik legősibb városát, Uplistsikhe-t, amelyet még i.e. I. évezredben építettek. Többnyire sziklába.

Utunk innen Goriba vezet, amelyet Grúzia legnagyszerűbb királya, Dávid király alapított a XI. században. Gori Sztálin szülővárosa is egyben. Megnézzük a vezér szülőházát, és elmeséljük, hogy mit látnánk a Sztálin múzeumban, ha megnéznénk. Ha érdekes lenne meg is néznénk. De nem az.

A búcsúvacsoránkat követően ismét Kutaisiben hajtjuk álomra fejünket, Grúziában ezúttal utoljára hiszen másnap hajnalban indul a gépünk Budapestre.

+1 nap - The end

Hajnali 5:15-kor indul a gépünk és az időeltolódás miatt 6:25-re már Budapesten is vagyunk. Aki akar, még aznap mehet dolgozni. :)

Tarts velünk, és a nyugat-Európaiak számára többnyire ismeretlen természeti kincsek mellett Európa és Ázsia határvidékén egy kevert, sokszínű és legalább annyira ismeretlen kultúrába pillanthatsz be: megnézünk a természettel harmóniában lévő kicsiny grúz ortodox templomokat, kirándulunk világörökségi helyszíneken, és a fővárosban is.


A kulturális örökségek mellett újra visszatérünk a hegyekbe, mert az érintetlen természetből sosem elég: táborunkat egy 2150 méteren, elhagyatott völgyben fekvő gyönyörű kempingbe helyezzük, végigmegyünk a híres Grúz-hadiúton is, ahol rápillanthatunk arra az 5000 méteres kaukázusi hegycsúcsra, ahová a legenda szerint Prométheuszt láncolták.

Természetesen felfedezzük a főváros, Tbiliszi minden fontos látnivalóját is. Tbiliszi egy élénk de szerethető város: egyik percben egy selyemút melletti ázsiai városkában a gyümölcspiacon érezzük magunkat, hangulatos régi kofanegyeddel, a másik pillanatban modern svájci felvonóval megyünk fel a város fölé emelkedő várba és hegyre, megnézünk ortodox katedrálisokat, zsinagógát, de még híres magyar szobrot is láthatunk a grúz főváros egyik parkjában. De ha egy metrómegállóban megkívánunk egy hacsapurit, annak sem fogunk ellenállni, hiszen a grúz juhsajtos lepénypizza megunhatatlan, mint maga az ország.

A sokszínű és harmonikus Grúzia az úgynevezett Kolkhisz, az Aranygyapjú földje. Szóval miért is Grúzia? Mert hegyek, mert erdők, mert patakok, folyók, sziklák, templomok, várak és barátságos grúzok várnak rád Ázsia és Európa határvidékén, ahová szerencsére még csak kevés turista jut el.

Grúzia? Az nem veszélyes?

Nem.

De komolyan?

Komolyan.

A nagyhatalmak vetélkedése és a szakadár grúz területek (Abházia, Dél-Oszétia) 2008-ban napokig uralták a médiát, és ezek valóban katonai területek voltak. Ma már ezeken a területeken is ritka a konfliktus, ráadásul a túránk útvonala ezeket a területeket messzire elkerüli.

A 2008-as orosz-grúz konfliktus lényege, hogy a grúz vezetés 2008 augusztusában hadműveletet indított a Grúziától elszakadt Észak-Oszétia visszaszerzéséért. A konfliktusba beavatkozó orosz hadsereg súlyos vereséget mért a grúz erőkre, s a villámháború után független államként ismerte el Észak-Oszétiát, valamint Grúzia másik, szintén oroszbarát szakadár területét, Abháziát. A két térségbe azóta Oroszország több ezer katonát telepített, amit Tbiliszi Grúzia területének megszállásaként értelmez.

Valóban volt villámháború hat évvel ezelőtt, de emiatt nem elindulni Grúziába hasonló lenne kicsit ahhoz, mintha nem menne több tízezer honfitársunk Horvátországba sem, mert a közelmúltban ott is volt háború.

Grúzia többi részéről, túránk helyszíneiről egyébként azt írja az amúgy gyakorta túl szigorú konzuli szolgálat (kormany.hu), hogy „Georgia jelentős eredményeket ért el a bűnözés elleni harcban, aminek eredményeképpen az ország a bűnözés szempontjából biztonságosabbnak tekinthető, mint a legtöbb EU-tagország. Az autólopás szinte ismeretlen fogalommá vált, az erőszakos bűncselekmények száma drasztikusan lecsökkent, a georgiai városokban tett esti magányos séta kevesebb veszélyt hordoz, mint sok európai nagyvárosban.”

Georgia?

A Grúzia elnevezés helyett az állam hivatalos képviselői arra törekednek, hogy a hivatalos kapcsolatok során a Georgia elnevezés váljék újra használatossá. Egyes magyar sajtóorgánumok ennek megfelelően a Georgia elnevezést használják, a köztudatban viszont az ország neve Grúziaként ismert.

Utazás

Grúziába a WizzAir menetrendszerinti járatával szoktunk utazni Budapestről Kutaisibe. A jelentkezésedet követően ha beérkezik a minimális utaslétszám, úgy értesíteni fogunk, hogy pontosan melyik járatokra kell megvásárolni a repülőjegyet. Természetesen segítünk és mi is megvehetjük Neked, ha kéred!

Grúzián belül az utazást helyben bérelt busszal oldjuk meg. A durvább terepeken a helyiek terepjáróival utazunk.

Szállás

Az éjszakákat egyszerű de kulturált szálláshelyeken töltjük. Ushguliban és Mestiában családoknál, a városokban egyszerű, de kulturált hoteleben, Kazbegi környékén egy hangulatos kis kemping faházikójában.

A családoknál, világvégi falvakban eltöltött éjszakáink alatt elképzelhető, hogy olykor nincs meleg víz, vagy áram. Az is előfordulhat, 1-2 alkalommal, hogy nyolc emberre csak egy zuhanyzó jut. A világ végén ez már csak ilyen. Ebben ezt (is) szeretjük.

Ellátás

Az ellátást többnyire mindenki magának oldja meg, de több szállás esetén biztosítunk reggelit, időnként vacsorát is. Időről időre megállunk boltokban és ha nem is mi rendezzük a vacsorát, akkor is igyekszünk mindig úgy szervezni, hogy lehetőleg együtt legyen a csapat.

Kedvcsináló 2014-ből

Még mindig nincs kedved? Nézd meg András utastársunk videóját egy korábbi útról! ;)

Élmények az előző évekből

A Kaland, túra, társaság blogon túravezetőink írásaiból szemezgethetsz az elmúlt évek eseményeiről.

A Békatutajos utazásokon a társaság zöme 1975 és 1995 között született fiatal felnőtt. A kor persze másodlagos, szívesen látunk Téged is, ha az alábbiakkal azonosulni tudsz.

A közösségünkben van a helyed, ha…

 • ha a világra nyitott, az átlagosnál jóval rugalmasabb, intelligens, kalandvágyó ember vagy,
 • ha nem csak elviseled, de még örülsz is, hogy más emberek társaságát élvezheted, még akkor is ha ez igényli az alkalmazkodás, a türelem és a megértés tudományát,
 • ha nem zavarnak olyan "kényelmetlenségek", mint az eső, a sátorozás vagy akár esetenként a nyugaton megszokott minőségű fürdőszoba hiánya,
 • ha közvetlen vagy és nem csak elviseled, hanem még jól is esik, hogy mi mindenkivel tegeződünk,
 • ha el tudod fogadni, sőt élvezed, hogy adott esetben hajlandóak vagyunk változtatni a programon, ha azzal hozzáteszünk az élményhez,
 • ha szeretsz élni és imádod a természetet, a szabadságot, a szabadban való mozgást.

Minden túrán többen vannak olyanok, akik először utaznak velünk, és vannak akik többször vettek már részt békatutajos túrán.

Az se lehet gond, ha egyedül jelentkezel, rendszerint mások is vannak ezzel így. Sőt, épp az a lényeg, hogy nálunk új barátokat találhatsz! :)

Nem azoknak szólnak a túráink, akik…

 • ...az előre megfogalmazott elvárásaikról a körülmények, és a velünk utazók közös érdekeinek fényében sem szívesen mondanak le,
 • ...-et sok esetben zavar, hogy mások másként vélekednek a világról, és az övéktől sok esetben eltérő értékek mentén szervezik az életüket.

Olykor felhívnak az idősebb korosztály tagjai, hogy ugyan idősebbek a célcsoportnál, ámde kitűnő egészségnek örvendenek és jól bírják a túrákat. Ez fontos és örömteli dolog, de nem ez a kritérium. Nem baj, ha idősebb vagy. A probléma akkor van,

 • ha a koroddal a rugalmasságod és alkalmazkodóképességed jelentősen csökkent.

Nem fogadjuk a jelentkezését, annak...

 • ... akiről korábban azt tapasztaltuk, hogy a fentiek alapján nagyon nem illik a képbe és ezzel elrontja a társaság hangulatát

Igen, jól érted, a túráink jó hangulatának érdekében fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a békatutajos szellemiséghez nem illők jelentkezését visszautasítsuk.

Ez mindannyiunk érdeke, nekik sem lenne jó élmény velünk túrázni, ezzel tehát csak megelőzzük a gondokat. Nem állítjuk, hogy a mi stílusunk jó, a vagy esetleg a legjobb, azonban ahogy autóból is a stílusodhoz és lehetőségeidhez illőt választhatsz, ugyanúgy megteheted ezt az utazási irodákkal is. 

Nagy szeretettel várunk, ha a fent említett kategóriába tartozol! :)

A résztvevők száma

max. 22 fő várható.

Erről a túránkról írtátok

„Ezen a túrán veszítettük el csoportos-utazás szüzességünket :). Jaj nagyon szerettük... mindent. A túrákat, a hangulatot, a kolostorokat, a fővárost, a csapatot, Bécit és Marcit, a szervezettséget. Béci tudása lenyűgöző, fáradhatatlanul mesélt és osztott meg velünk érdekes információkat. Nagyon jó csapatba kerültünk, reméljük, hogy hosszú távú barátságokat kötöttünk. Azt hiszem, Békatutaj függők lettünk. Köszönjük az élményt!” (Betti)

„Először utaztam Veletek és annyi élményt kaptam, amit szinte lehetetlen azonnal feldolgozni, ámultam-bámultam. Profi szervezés és a túravezetés is szuper volt. Béci higgadtan és kedvesen kezelt mindent és szíve, lelke benne volt a túrában. Jó móka volt! Köszönöm :)! „ (Zsuzsi)

„Ez volt az év eddigi fénypontja, köszi minden szervezőnek, túravezetőnek, különösképpen Bécinek aki nemcsak végig vitt minket a túrán, de igyekezett minél többet átadni a tudásából az ottani kúltúrából, szokásokból és persze a Földrajból :-)” (Csabi)

„Fantasztikus   túra  volt, én lehet  még  mindkét  túrázó helyen maradtam  volna   1-1  túrára,   de  mindenkinek  ajánlanám   aki  Grúziába menne.  Természeti  szépségekben és a kulturális  értékekben  is  igen  gazdag   volt. Gratulálok  a  szervezéshez. meg  Bécinek  is ahogy   kitalálta. „ (Magdolna)

„Béci nagyon profi, ritkaság minden szempontból... annyira igyekezett minden szempontból, kajákat szervezett nekünk a világ végén, a kedvenc idézetem Tőle: Ti vagytok a gluténérzékeny vegák. :-) (az egyikünk vega volt a másik gluténérzékeny, de volt metszet is a megfelelő kajára.) Ezt nem fogom elfelejteni, nagy szó ez Usguliban.:-)” (Jutka)

„Végig jó hangulat (még az esős napokon is). Soha sem volt hiány érzetünk. Kíváló volt a grúz busz vezető az egész hosszú utazás során, még a buszt is megjavította. Nagyon jól elő volt minden készítve, nem voltak csúszások, üresjárat, elmaradt program részek. Gratulálunk és köszönjük a szervezőknek!” (Gy és S)

„Kellően változatosnak éreztem a programot. Optimális arányban voltak hegyi túrák / város - és kolostorlátogatások. Sohasem volt túlságosan hajtós vagy túlzsúfolt a napunk. Nem érzem, hogy bármi fontos kimaradt volna. Csodálatos tájban gyönyörködhettünk a túrák során. Óriási élmény volt életem első lovaglása,ami rögtön  egy több órás lovastúra formájában valósult meg. Köszönet illeti felkészült, kedves és türelmes vezetőinket. Sziasztok!”

„Rendkívűli helyszín, ügyes túravezető aki tud lavírozni a helyi lehetőségek között és tudja kezelni a grúzokat, a legjobbat kihozva a csapat számára…”

„Béci kiválóan vezette a túrát, nagy felkészültséggel, pont a megfelelö mennyiségü információval. Nyugodtságával el tudta simítani a kisebb feszültségeket. Saját szervezésben ennyi idö alatt fele ennyit se lehetett volna megnézni. Köszönet!” (Miklós)

„Klassz volt, élveztem, nagyon feltöltött ez a pár nap!Ügyesek vagytok, csak így tovább! Béci és Marci is jó páros volt együtt!”

„Ez volt szerintem eddigi életem legjobb szervezett útja. Megpróbálom összeszedni, miért is:
- a helyszín: Ti kitaláltátok, én meg elmentem, csapatmunka :). Ld. eggyel feljebb, érdekelnek az ilyen kultúrák, amik a miénktől minél jobban különböznek.
- a csapat: mondtam erről tószt is, nagyon együtt volt a társaság, nem is értem hogyan. Valószínű a meghirdetett program volt annyira speciális, hogy ez szűrte meg a jelentkezőket, és csak nagyon hasonló mentalitású emberkék jöttek el.
- a túravezetők: zseniális párost alkottatok! Dani a szervező, mindent megold, mindenre van egy telefonszáma, és egy B terve. Nincs út? Van dzsip. A világ végén rohad le a busz? Biztos voltam benne, hogy másnap túra helyett mehettek intézkedni, és ötletem sem volt, hogyan jön le a hegyről a társaság. De simán megoldottátok. Béci pedig a két lábon járó helyismeret. Mindent tud, mindent elmesél, mindent megmutat. Ehhez hozzáadva, hogy mindketten maximálisan a csapat része voltatok, ld egy bekezdéssel feljebb.
- a szervezés általában: nem tudom hány óra melótok van egy ilyen út előkészítésében, de lefogadom, hogy rengeteg. És ez meglátszott mindenen. Ahogy felépítettétek a programot, ahogy minden nehézséget láttatok előre, ahogy mindenre volt megoldás. Nem volt homokszem a fogaskerekek között. Pedig aztán This was Georgia! ;-)
Szóval nagyon köszi a munkátokat, az előkészítést, és amit kint elkövettetek, hogy jól érezzük magunkat. Maximálisan sikerült!” (Géza)

„Nagyon jó érzés, hogy a legelejétől teljesen rátok bízhatja magát az ember. Nem volt egy program sem, amire azt mondtam volna, hogy kihagynám, vagy az nem volt olyan jó. Csak hátradőltünk és élveztük a profi csapat játékát :) Minden csúcsszuper volt! Béci előadásait szerintem még lehetne nyújtani, nagyon élveztem!” (Tomi)

„Nagyon jó volt a banda, Béci is fantasztikus ember.” (Bálint)

„Nehéz röviden leírni, mert tényleg felejthetetlen, egyedi kaland volt! Nagyon profi volt a szervezés, minden gördülékenyen ment, ugyanakkor laza, baráti volt a hangulat, mintha ezer éve együtt járnánk túrázni, pedig nem is ismertük egymást. Béci felkészültsége és igyekezete is lenyűgöző volt, még akkor is rendületlenül kitartott, amikor rosszul volt, vagy amikor 48 órája nem aludt, fel sem merült, hogy amiatt csorbulna a program. Tetszett, hogy lazán belevitt olyanokba minket, amibe magunktól nem mentünk volna. És még sorolhatnám, de kicsi a kocka az űrlapon ;-) Szóval nagy köszönet mindenért!” (Szilvi)

„Rózánál és Tbilisiben nagyon-nagyon-nagyon jó volt a szállás, ezeket semmiképpen ne cseréljétek le! A legjobb programok a túrázások, a lovaglás és a hamam volt, ezzel a gondolattal szerintem nem vagyok egyedül. És szerintem Daninak meg Bécinek sem kellett volna ennyit aggódniuk, mert végig nagyon jól éreztük magunkat. Ja, és Dani, kezdem tényleg elhinni, hogy tudatosan válogatod a társaságot is, ennél jobban ezt egyszerűen nem lehetett volna összehozni. :)” Bea

„Tökéletesen elégedett vagyok mindennel:-))))) hála Nektek újabb hihetetlen élményekkel lettem gazdagabb.:-))Köszönöm a szervezést, a remek társaságot!” (Bernadett)

„Remek túra volt Dani és Béci, köszi, hogy mindent beleadtatok :)”

„én mindig elégedett vagyok :)” (Kriszti)

Tömören

Időpont: 2019. június 14-25. és augusztus 9-20.
Szállás: apartmanban, hostelben, családoknál
Ellátás: részben szervezett, részben önellátó
Utazás: repülővel, kisbusszal

Részvételi díj

199.000,- Ft/fő, mely tartalmazza:

 • Grúzián belüli kisbusz bérlést, és kb. 1400 km utazást,
 • terepjáró bérlést 4 alkalommal,
 • a szállás díját 11 éjszakára (2 éj családoknál, 2 éj vendégházban, 2 éj hegyi kempingben, 5 éj szállodában),
 • reggelit 9 alkalommal,
 • vacsorát 5 alkalommal,
 • belépő díját az Okatse kanyonhoz,
 • belépő díját az Uplisthsike-i sziklavárosba,
 • belépő díját Mestiában a múzeumba,
 • szervezést,
 • túravezetést.

A kolostorok látogatása Grúziában ingyenes!

+ Grátisz: Vendégül látunk Tbilisziben egy masszázsra és egy kis fürdőzésre a város legimpozánsabb privát fürdőjében.

A részvételi díj nem tartalmazza:

 • a repülőjegy költségét (2019. március végén 45.000-50.000,- Ft körül az első két turnusra),
 • Mestiában a lovaglás költségét (kb 5.000 ft/fő),
 • a további étkezések költségét.

Spórolási lehetőségek

Ha szeretnéd megtalálni a legköltséghatékonyabb megoldást, a legjobb helyen jársz. Csoportos túrát szervezünk, ahol a csoport mérete folytán eleve kedvezőbbek a feltételek, mintha egyedül utaznál. De ezen felül is van pár tippünk:

Csökkentsd a részvételi díjad!

Ha törzsutas vagy, ne felejtsd el felhasználni törzsutas pontjaidat!  Vagy hozz el magaddal 4-5 barátodat és kérj egyedi kedvezményt! 

Racionalizáld a repülésed!

Ha neadjisten elszállnának a repjegy árak, és hajlandó vagy bevállani, hogy a csoporttól külön utazol, talán ki tudunk találni valami okosat. Lehet, hogy Bécsből kell indulni, vagy egy pár órával, vagy akár 1-2 nappal korábban repülni, de lehet megoldás. Ha érdekel, lépj velünk kapcsolatba és körbenézünk, hogy mik az aktuális lehetőségek!

Takarékoskodj a költőpénzeddel!

A szállásokon megkapjuk a félpanziós ellátást és többnyire a napközi elemózsiánkat is. Ha szükségünk lesz egyéb ellátásra, akkor megállunk boltoknál. A magyar árakhoz hasonló árszínvonallal kell számolni.

Jelentkezés

Minden fiatalt és lélekben fiatalt szeretettel várunk! Akkor is jelentkezz bátran, ha nincs társaságod! Mások is vannak ezzel így. Biztos lehetsz benne, hogy a túra során nagyszerű emberekkel ismerkedhetsz meg. Ha akarod, ha nem.

A jelentkezés menete a következő: Ha elhatároztad magad, nyomd meg a jobb oldalon a ’Jelentkezem’ gombot, majd menj végig a regisztrációs formulán! A procedúra végén kapsz egy automatikus e-mailt. A jelentkezés feldolgozását követően (legfeljebb 1-2 munkanapon belül) kapsz tőlünk egy általunk írt e-mailt is a számlával és további tudnivalókkal. Ekkor fogunk értesíteni a repülőjegyek megvételének lehetőségéről és módjairól.

Fizetési ütemezés

Ha több, mint 30 nappal a túra indulása előtt jelentkezel, előleget kérünk, melynek mértéke 75.000 Ft. A hátralék a túra indulása előtti 30. napon esedékes. Ha neked egyszerűbb, választhatsz úgy is, hogy egyben befizeted a teljes összeget a jelentkezéskor.

Ha a túra indulása előtti 30 napon belül jelentkezel, a teljes összeget egyben kérjük befizetni.

Mi van, ha közbejön valami?

Ha nálunk kötöd az utasbiztosításod, akkor a részvételi díj 4%-áért tudunk kötni útlemondási biztosítást is, így ha komoly dolog jön közbe, a biztosító visszafizeti a teljes részvételi díjat. A jelentkezési folyamatban igényelj útlemondási biztosítást, ha szeretnél ilyet!

Kérdésed van?

Írj nekünk e-mailt! Legfeljebb egy munkanapon belül választ kapsz!

GO!